Raimo Ilaskivi

Rahaa vai orjatyötä?

Kun on pyöreät puoli vuosisataa seurannut vaikuttajana tai sivustakatsojana maan politiikkaa ja – tietenkin – porvareiden yleensä ja kokoomuksen erityisesti roolia, on nähnyt yhtä jos toistakin. Ehkä on myös oppinut kaksi tosiasiaa: Asiat eivät ole, kuten ovat, vaan miltä näyttävät. Ja toiseksi: Älä päästä itseäsi selittäjän asemaan.

Harvoin on tilanne työmarkkinoilla ollut niin kinkkinen kuin se on nyt, Tehyn ajaessa hoitajille korotusta, jolla nämä nousisivat ylös palkkakuopastaan. Tietenkin 24 prosenttia yhtenä lukuna näyttää kovalta vaatimukselta – kovemmalta kuin näyttäisi kolmelle vuodelle jaettuna. Mutta vaatimukselle on paitsi reaalitaustansa myös poliittinen rohkaisunsa. Joku tai jotkut puhuivat vaalikampanjassa reiluista korotuksista, olkoon kyseessä sitten 500 euroa tai jokin muu summa. Tämä taustatekijä on uppoutunut myös kansaan, joka kasvavin prosenttiluvuin tukee hoitajien työtaistelua. Selitä sitten siinä mitä selität.

Neuvottelut alkoivat ja jatkuivat. Etäällä toisistaan oltiin, ja sen ymmärtää. Kirkon paneminen keskelle kylää tai joku muu ratkaisu näytti vaikealta. Ja sitten työantajapuoli vei virkasuhteisten hoitajien oikeuden joukkoirtisanoutumiseen työtuomioistuimeen. Neuvotteluihin haluttiin saada oikeusistuinkin mukaan. Enemmän kuin luonnollista oli, että Tehy vastasi samoin keinoin. Napit entistä enemmän vastakkain – lievensikö se ilmapiiriä vai vaikuttiko juuri päinvastoin; sitä voi ulkopuolinen vain kysyä. Olisiko viisaampaa ollut ottaa jatkoaika, kuten kansainvälisissä lukkotilanteissa joskus on tapana tehdä?

Nyt sitten sovittelulautakunta on tekemässä työtään; aseita kuitenkin on rajallisesti. Tärkein puuttuvista on valtion budjetista tuleva lisäraha, jota ilman tuskin solmu aukeaa. Ja niin pää- kuin valtiovarainministerikin vannovat kameroitten edessä yhteen ääneen, ettei sitä tule. Viimeisimmät gallupluvut kertovat, mitä tästä asenteesta ajatellaan. Eli ei näyttänyt hyvältä.

Sitten putosi pommi. Suunnitteleeko hallitus pakkolain säätämistä; sellaisen, jolla hoitajat pakotettaisiin töihin sektoreissa joissa ihmishenget saattavat olla uhattuina. Uhka on tietenkin todellinen ja se on otettava huomioon. Mutta pakkolakiko? Olin puolivuositarkastusta varten laboratoriokokeissa ja HUSin viehättävä hoitaja puki suunnitelman kristallinkirkkaaksi: Orjatyötäkö 2000-luvun Suomessa? Eikö orjuus heitetty niin Euroopassa kuin muuallakin romukoppaan jo vuosisatoja sitten!

Oppositio torjui suoralta kädeltä. Tällainen lakihan vaatisi perustuslain mukaista säätämisjärjestystä ja sen edellyttämää enemmistöä ei yksinkertaisesti ole. Eikö hallitus tätä ole ottanut huomioon? Eikö se tajunnut, että jo pelkkä huhu panee sen selittäjän asemaan, ja tämä on nyt kaikkea muuta kuin helppo.

Raha ratkaisee. Molempien neuvotteluosapuolten on tietenkin hieman taivutettava selkäänsä, mutta ratkaisun saanti tuskin onnistuu ilman valtion rahoituksen soveliasta lisäpanosta. Menojen tärkeysjärjestystä on nyt preferoitava; menot asetettava tärkeysjärjestykseen. Jos riittää rahaa velanmaksuun, pitäisi pieni murunen riittää tähänkin. Näin kuvittelee politiikan veteraani, paljon nähnyt kokenut. Ja mitä pikemmin, sitä parempi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

hannujuurmaa (nimimerkki)
Poikeus laki on oikein ,Tehyn puheenjotaja on liian itsevarma asiansa suhteen,aikajana johon korotukset on kytketty on liian raaka kunille jos ajtellaan kokomaata ,jotkut kaupungit ja kunnat ovet jo äärirajoilla jo työehtosopimuksen korotusillakin.
Kumma (nimimerkki)
Kyllähän se on niin, että pääministeri ja valtiovarainministeri toimivat epävaltiomiesmäisesti lyömällä kantansa lisärahan määrästä julkisesti lukkoon ja vannomalla, ettei siihen lisää tule. Tilanteesta ei ole keinoa päästä irti siten, että ministerit säilyttäisivät kasvonsa. Itseaiheutettuun jo vaalitaistosta periytyvään ongelmaan ratkaisuksi joku täydellinen valopää keksi poikkeuslain. Vapaassa maassa voidaan jotkut henkilöt määrätä pakkotyöhön! Ei voi kuin suuresti ihmetellä. Ja tällainen kärjistetyn poikkeuksellinen ratkaisu ollaan tekemässä vain kahden typeryksen kasvojen pelastamiseksi. Voi aikoja, voi tapoja! Kaikki, mitä tämän asian ympärillä tehdään, toimii neuvotteluja vastaan. Työnantajaa kannustetaan olemaan taipumaton ja työntekijäpuoli nojaa vaalitaistossa saamaansa lupaukseen. Lupausta tasokorotuksesta on aivan turha kiistää, sillä jokainen vaalikeskustelua katsonut ymmärsi korotuksen luvatun. Kun todellisuuteen palattiin vaalien jälkeen, oltiin visusti yhtä mieltä siitä, että työehtosopimuksista ja palkankorotuksista keskusteleminen ei olekaan lainkaan valtion asia, vaikka asiaa käytettiin vaalitaistossa vankkana tukena. Vaalien aikaan asia kuului poliitikoille, mutta ei enää vaalien jälkeen. Tällaisia ovat kansan suosimat johtajat!
ksr (nimimerkki)
"Orjatyötäkö 2000-luvun Suomessa? Eikö orjuus heitetty niin Euroopassa kuin muuallakin romukoppaan jo vuosisatoja sitten!" Aivan sama tuli itselleni mieleen. Julkisen vallan olisi viimeistään tassa vaiheessa lopetettava ärhentelynsä ja otettava lusikka kauniiseen käteen. Toisaalta. Jos pakkolakeja ryhdyttäisiin tosissaan valmistelemaan Suomi saattaisi saada ainutlaatuisen annoksen maailmanlaajuista mediajulkisuutta orjatyövoiman käytöstä terveydenhuollossa.
Seppo Kuvaja (nimimerkki)
Kokeneelta poliitikolta järkevää tekstiä. Olisipa nulikkapoiliitikoille hyvää oppia jos kelpaisi!
PVi (nimimerkki)
Onko se orjatyötä, jos työntekijä velvoitetaan suojatyöhön täydellä palkalla? Kysymys kai lienee siitä lain kohdasta, jonka mukaan irtisanoutunutta ei voi velvoittaa suojatyöhön. Sairaanhoitajat ovat toistuvasti ilmoittaneet, että he eivät ole oikeasti irtisanoutuneet, vaan ovat toisenlaisessa lakossa.
caballero (nimimerkki)
Hyvä kommentti.Ilaskivi on kai etääntynyt jo politiikasta ja kokoomuksesta.Luulin aikaisemmin,että Ilaskivikin puollustaa oikeistolaista ja oikeudenmukaista näkemystä,eikä lähde kirstäjien ja uhkailijoiden kannalle.Näin ne ajat (ja ihmiset) muuttuvat.Törkeää viitata orjatyöhön,kun täysi palkka rullaa.Ehkä RI on liittynyt jo SDP:n?
tapioneva (nimimerkki)
PVi: Onko se orjatyötä, jos työntekijä velvoitetaan suojatyöhön täydellä palkalla? * Täydestä palkasta ei ole vielä sovittu. Koska täyttä palkkaa ei makseta, säädetään työvelvollisuus. On melko mielenkiintoinen ajatus se, että kun on työsuhteensa purkanut, haetaan poliisin voimalla töihin tai haastemiehen voimalla käräjäoikeuteen.
PVi (nimimerkki)
Tehyn mukaan kukaan ei ole purkanut työsuhdettaan.
tapioneva (nimimerkki)
Kukaan ei ole PURKANUT työsuhdetta, mutta moni on IRTISANOUTUNUT. Kun ihminen on työmarkkinoiden käytettävissä, ei häntä voida pakottaa työhön, pakkotyön, ilman lainsäädännön muuttamista.
jussilaari (nimimerkki)
Korotus on liian raaka kunnille, mutta se on valtio, joka kuntia kuristaa, ei TEHY. Valtio on kunnile velkaa 427 miljoonaa euroa indeksitarkistuksina, mutta kieltäytyy maksamasta sitä rahaa kunnille. Terveydenhuollon asiakkaiden maksut nousevat ensi vuonna, mutta valtio on päättänyt ottaa korotuksen itselleen alentamalla vastaavalla summalla kuntien valtionosuuksia. Eli asiakkaiden maksamat korotetut terveydenhoitomaksut eivät menisi terveydenhuoltoon vaan valtion kassaan. Tämä aikana, jolloin yli 60% kansasta pitää hoitajien vaatimusta oikeutettuna ja 70% kansasta olisi valmis maksamaan jopa enemmän veroja, jos voisi olla varma siitä, että ne kohdennetaisiin terveydenhuoltoon.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
S:n TUNARIT! Sanoisi entinen Presidenttimme ! Nyt hän oli oikeassa. "Myllykirje",lähtisi Vanhasen Hallitukselle. Ilaskiven ajatuksissa,kuten aina tuodaan faktat selkeästi esille! Mielestäni Tehy tilanteen siemen ,soppaan annettiin jo vaali lupauksissa. Keittoa keittävät nyt taitamattomat "kokit" !Lupauksissa ainekset keittoon antoivat kaikki puolueet vaalikeskusteluissa ! Soppaa valmistelevat nyt kokit, jotka itsekin tunnustavat taitamattomuutensa,toteamalla "EI TIPU"? Tarkoitan erikoisesti Hallituksen "pääkokkeja" Valmista keittoa odottavat ne ,joille sitä luvattiin !TÄSSÄ koko asian ydin. Ilaskiven muotoilu tilanteesta oli aivan oikea,joka kohdassa.Minä voin sen todeta Hänen sanojensa seuraajana, lähes 50 vuoden ajalta. Kertaakaan en ole ollut eri mieltä! (Mainittakoon,että kertaakaan, ei minun suosikistani ja äänestämästäni henkilöstä ei ole tullut Suomen Presidenttiä!Näillä näkymin ei tulekkaan)Lainasin alkuun Myllykirje ideaa,niiden kirjoittaja ei kuitenkaan koskaan ollut äänestämäni vaaleissa. Nyt ILASKIVEN MYLLYKIRJE ON PAIKALLAAN !
Pojurekku (nimimerkki)
Ilaskivi on oikeassa, poikkeuslaki toisi merkillisen tilanteen, jossa työntekijä pitäisi pakottaa töihin sakon uhalla. Entäpä, jos työntekijä ilmoittaakin, että aikoo oikeasti irtisanoutua, eikä kyseessä ole työtaistelutoimi. Siinä heitettäisiin perustuslaki romukoppaan. Mutta onko Suomi rakentamassa uudelleen sääty-yhteiskuntaa? Se tulee mieleen, sillä varallisuusvero on poistettu, kaavaillaan perheyritysten perintöveron poistoa, maahan muuttaneiden, tärkeissä työtehtävissä olevien ulkomaalaisten palkkaveroa on kevennetty. Aateliston eli rälssin etuoikeudethan alkoivat nimenomaan verotuksen kevennyksin tai verovapauksin. Ja nyt poikkeuslain turvin ollaan luomassa hoitajille "maaorjuutta". Siitä lienee vain askel lakko-oikeuden kaventamiseen. Mihin tämä maa on menossa? Ja mitä tulee kuntien kestokykyyn, niin lain mukaan valtio säätää, kunnat toteuttavat, mutta valtion pitää varata rahat, että kunnat selviävät velvotteistaan. Perustuslain mukaan valtion on vastuussa siitä, että kaikki saavat hoitoa. Ja valtiollehan tulee rahaa ovista ja ikkunoista.
Kalevi Suortti (nimimerkki)
Kahden jääräpäisen osapuolen välinen neuvottelu ei yleensä tuota rakentavaa lopputulosta. Oli asia, mikä tahansa. Tällä kertaa toinen osapuoli vetoaa "poliitikkojen lupauksiin" ja nojaa "olettamaansa kansan tukeen". Toisen osapuolen neuvotteluvalttina on tyhjältä näyttävä rahapussi. Molempien katseet ja odotukset ovat kohdistuneet iso veli -valtion suuntaan. Maan hallituksen vallitsevaa kantaa voisi kuvata sanoilla, "sen sanoin, minkä sanoin"! Tämäkö on se mallimaa-Suomen "toimiva kolmikanta"? Kukin jököttää omassa juoksuhaudassaan ja pelkää, että aloitteellisuus vie kasvot. Tilanteessa on jo nyt otettu käyttöön yksi poikkeuksellinen työkalu, asianosaisten edustajista ja muutamasta "viisaasta" koostuva neuvottelukunta. Keskustelukerhoksi se taitaa jäädä, jos ei pöydälle ilmesty uusia pelimerkkejä. Huhuillaan myös, että iso veli -hallitus olisi valmistelemassa tilanteeseen erityistä "pakkolakia", Oma kantani on, että matalapalkkaisten pitkää koulutusta edellyttävien naisvaltaisten alojen palkkatasoa on nostettava. Tavoitteeseen ei varmaankaan päästä yhdellä rysäyksellä; tavoitteen saavuttamiseksi on luotava useamman vuoden ja työmarkkinakierroksen ohjelma. Mutta onko tässä kuitenkin kyse vain oireiden hoidosta. Ehkei hoitajien, mutta kuntatalouden kannalta minusta näin on. Eikö nyt olisi paikka panna vauhtia kuntarakenteen ja kuntien palvelurakenteen todellisille uudistuksille. Tämän kortin pöytään heittäminen on hallituksen vastuulla. PARAS-hanke ei riitä. Tarvitaan vieläkin parempaa ja radikaalimpaa. Vuosikymmenet on puhuttu, että kuntia on puolet liikaa. Joku on sanonut jopa, että 100 kuntaa olisi sopiva määrä. Niin tai näin, nykyinen 416 kunnan paletti yhdistettynä maakuntahallintoihin ja valtion aluehallinnon byrokratiaan syö monen hoitajan, opettajan ja sosiaalityöntekijän palkkarahat.
Jukka T (nimimerkki)
Ilaskivi kirjoitti: "Menojen tärkeysjärjestystä on nyt preferoitava; menot asetettava tärkeysjärjestykseen. Jos riittää rahaa velanmaksuun, pitäisi pieni murunen riittää tähänkin." Hallitus on monin eri keinoin yrittänyt saada kuntia järkeistämään organisaatioitaan ja karsimaan turhia rönsyjä byrokratiastaan. Huonolla menestyksellä. Kuntapäättäjät pitävät kynsin ja hampain kiinni saavutetuista eduista ja säästöt haetaan karsimalla tarpeellisia ja pakollisia osia toiminnoista. Jos nyt annetaan kuntapäättäjille signaali, että kun on tarpeeksi kova paikka, niin kyllä valtiolta rahaa löytyy, katoaa päättäjiltä viimeisinkin motivaatio järkeistämiskohteiden etsimiseen. Miksiköhän Ilaskivi kokeneena politikkona ei ole kirjoituksessaan tuonut tätä aspektia julki?
osmovasala (nimimerkki)
Rehellistä ja suoraa puhetta! Hatunnoston arvoinen puheenvuoro Ilaskiveltä, ex-poliitikolta ja merkittävältä vaikuttajalta, jonka ei tarvitse enään kerätä populistisia irtopisteitä. Onhan aivan selvää, että koko terveydenhuoltojärjestelmä tarvitsee nykyistä huomattavasti suuremman osuuden bruttokansantuotteestamme. Kuulummehan terveydenhuollon kansainvälisessä kustannusvertailussa lähestulkoon häpeälliseen rupusakkiin. Tietysti valtiovallan on kannettava suurin vastuu, sillä köyhimmät kunnat eivät siihen kerta kaikkiaan pysty. Olisiko vihdoinkin tehtävä päätös siirtää kaikki erikoissairaanhoidon menot valtion kustannettaviksi? Nimim: Hoitotyö kunniaan
sepohaarala (nimimerkki)
Käsittämätöntä. Onko mitää asia näin perusteellisesti klobattu. Harva kertoo mitä se alistuminen poikii.
Kymis (nimimerkki)
Poikkeuslaki olisi ennenkuulumaton, mutta onko oikein että uhataan ihmisten terveydellä? Pankkiryöstäjä uhkaa viattomia sivullisia aseella saadakseen rahaa. Tehy uhkaa jollain muulla. Molemmilla on kuitenkin sama perustelu: rahastahan tässä vain on kysymys.
maxfloat (nimimerkki)
Lain mukaan vastuu sairaanhoidon järjestämisestä on kunnilla, ei työntekijöillä. Jos ihmisiä kuolee, se on täysin kuntatyönanstajien vastuulla. Uhkaaminen kuuluu neuvottelutaktiikkaan. Jos oikeita uhreja tulee, kysessä on kuntien rikkomus sairaanhoitovelvollisuutaan vastaan.
antti (nimimerkki)
Joko alkaa ikä paina Ilaskiveä? Jos Iltalehden kyselyssä ollutta viiden sadan kuoppakorotusta aletaan pitää hallituksen lupauksena ja tätä aletaan toitottaa Tehystä ja vasemmalta totuutena, ei se kuitenkaan totuudeksi muutu. Pitäisikö tämä tahallaan aiheutettu väärinkäsitys ottaa politiikan perusteeksi, ettei politiikka menettäisi uskottavuuttaan?
tapioneva (nimimerkki)
antti: Joko alkaa ikä paina Ilaskiveä? Jos Iltalehden kyselyssä ollutta viiden sadan kuoppakorotusta aletaan pitää hallituksen lupauksena ja tätä aletaan toitottaa Tehystä ja vasemmalta totuutena, ei se kuitenkaan totuudeksi muutu. Pitäisikö tämä tahallaan aiheutettu väärinkäsitys ottaa politiikan perusteeksi, ettei politiikka menettäisi uskottavuuttaan? * Kokoomus osti SDP:ltä viime vaaleissa kahdeksan kansanedustajaa 400 000 000 eurolla ja ilmeisesti muutamalla kuolonuhrilla tai orjuuden palauttavalla lailla. Liberalismilla on hintansa. Jos Kokoomus olisi todennut olevansa maisteritason puolue ja kannattavansa maltilisia palkankorotuksia vanhemmilel lehtoreille ja muutamalle rehtorille, olisi se oppositiossa ja SDP pohtisi ongelmaa.
HeikkiJuhani (nimimerkki)
Kyllä töihin pitää vaida pakottaa, kun kyseessä on ihmisen terveys tai henki. Avusta kieltäytyminen on aina heitteillejättöä. Tämän pitää koskea kaikkia kansalaisia ilman poikkeuslakeja. Jos ambulanssinkuljettaja kesken hälytyksen poikkeaa lakisääteiselle kahvitauolle tai satunnainen ohikulkija kieltäytyy pelastamasta hukkuvaa tai onnettomuuden uhria, niin rangaistus on paikallaan.
Heikkiv (nimimerkki)
Asia on juuri niin kuin Ilaskivi asian esittää - kristallinkirkasta ajattelua politiikan parrasvaloista poistuneelta mieheltä. On aivan uskomatonta, kuinka selvästi hallituksen edustajat sanoillaan ja teoillaan osoittavat, että heistä yhdellä jos toisella on ajattelun ja ilmaisun ruuvit löysällä. Ei taida henkilökohtainen hissi vetää ja viedä ihan yläkerroksiin asti. Koko tilanteesta yritetään taatusti kierrellä irti toteamalla, että mediahan käsitteen pakkolaki tai pakkotyölaki loi. No hallitus sitä asiaa ja lakia alkoi keskuudessaan miettiä. Ja kun ei viitsitä, haluta ja vallan tunnossa vaivauduta tiedottamaan asioista, soppa muuttuu sen kuin sapekkaammaksi. Tilanne olisi oletettavasti lähtökohdaltaan toinen, jos asian noustua hallituksessa keskusteluun, olisi heti moisen kokouksen jälkeen vaikka Risikon suulla todettu, että hallitus haluaa selvittää huolella TURVALAIN käyttömahdollisuutta. Ja jos aloitetaan puhumaan turvavelvoitteesta sairaanhoitajien osalta, olisi samaan hengenvetoon pitänyt todeta, että hallituksen edustajat haluavat käydä asiaan liittyen ensimmäiset keskustelut Tehyn edustajien kanssa. Mutta näyttää siltä, että vallan haltijan ei tarvitse keskustella, eikä kertoa tekemisistään. On tainnut Matti vetää tiedotuksen suitset keskeneräisistä asioista liian tiukalle. Niin makaa kuin petaa. Äänestäjät muistavat älyttömyydet, Jyrki hoi. Tieto on valtaa, mutta se edellyttää viisautta. Jos olisin Tehyn toimihenkilö tai edes jäsen, ehdottaisin virallisesti, että vielä tämän viikon aikana pääsanomalehtiin laitettaisiin mahdollisimman isolla ilmoitus: "Ensi vuoden ylioppilas! Älä hae sairaanhoito-oppilaitoksiin. Vastassasi voi olla pakkotyötä". Olisihan se melkoinen seka-askel tällä tulopoliittisella tanssilattialla. Opiskelijapaikkojen hakusaarto - ei paha vaihtoehto mille tahansa ryhmälle, joka kokee olevansa palkkakuopassa. Hallituslogiikan mukaan vastaveto olisi tietysti pakko-opiskelulaki, eli säädettäisiin laki, joka velvoittaa esimerkiksi lukion päästötodistukseen keskiarvon 7,9 - 8,1 saaneet yliopiilaat hakemaan sairaanhoito-alalle. Yhteiskunnassamme - talouselämässämme ja politiikassamme muhii aineksia, jotka etsivät tavalla tai toisella uusia purkautumisteitä. Se olisi hyvä muistaa, että pakko missä tahansa muodossaan synnyttää kapinan. Pakon ja kapinan erilaisia, pelottavia jälkiä löytyy kotikutoisesta ja kansainvälisestä historiasta ja lähipäivistä ihan riittävästi. Yhteenvetona: Kaikki vallan miehet, opetelkaa jo vihdoinkin neuvottelemaan naisten kanssa. Ei siirretä miehistä taisteluviettiämme naisten toimintamalliksi, vaan opetellaan omalta osaltamme käyttämään heidän neuvotteluviettiään ja -vaistoaan. Pienenä vinkkinä hallitukselle: Ei kansa verojaan rakasta, mutta on sitä mieltä, että hoitajat ovat tuntuvan palkankorotuksensa ansainneet, kun sillä turvataan kansalaisille hyvä hoito. Säätäkää pakkolain tilalle mieluummin laki, että kuntien on nostettava veroprosenttiian yhden prosentin verran ja korvamerkattava tulokertymä terveydenhuoltoon sairaanhoitajille. Kyllähän minäkin sen noin 250 euroa vuodessa mielelläni pitäisin omassa kukkarossa, mutta muuta pitkäaikaista rahoitusmallia asian hoitamisdeen ei taida olla. Mutta onhan siitäkin turvallisuuden tunteesta ja tosiasiasta maksettava, että silloin minua on parinkymmenen vuoden kuluttua hoitamassa ammattitaitoinen henkilökunta. Ei tarvitse pelätä sitä, että minua piikitetään väärillä aineilla.
jkorpija (nimimerkki)
Mielestäni syntyneen tilanteen takana on TEHY ylisuurilla palkankorotusvaatimuksillaan. Vaatimuksethan TEHY antoi julkisuuteen vasta sitten kun muut olivat antaneet omansa. Muiden vaatimusten päälle laitettiin sitten roppakaupalla lisää. Ei tästä hallitusta voi syyttää.
tapioneva (nimimerkki)
jkorpija: Mielestäni syntyneen tilanteen takana on TEHY ylisuurilla palkankorotusvaatimuksillaan. Vaatimuksethan TEHY antoi julkisuuteen vasta sitten kun muut olivat antaneet omansa. Muiden vaatimusten päälle laitettiin sitten roppakaupalla lisää. Ei tästä hallitusta voi syyttää. * Tämä ei ole aiheuttanut hengenahdistusta julkisesti kuin Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaalle, joka kuultuaan Tehyn vaatimuksista katui kuin Pietari ja rupesi esittämään työmarkkinalegendaa, että työnantaja olisi pettänyt Metalliliiton väärillä laskelmilla. * OAJ vastustaa Tehyn korotuksia maltililsemmin, koska tietää, että jos sairaanhoitajat kahmaisevat nyt kunnolla, on se peruste olla antaa opettajia kahmaisematta seuraavalla kierroksella. Tehy panee vanhoja maksuun SAK-laisille teollisuusliitoille. Kohta Kokoomuksen esille nostama Sari Sairaanhoitaja ansaitsee kuin akavalainen maisteri tai sak-lainen metalliammattimies. Uskoisin, että jos SAK/SDP olisi hallituksessa, suunniteltaisiin Tehyn johdon kiinni ottamista jo vaikka Kaartin pataljoonana avulla. On Kokoomukselle havainto-opetusta se, että julkisen sektorin palkankorotus = kunnallisveron korotus, joka syö valtion tuloveronalennukset.
immole (nimimerkki)
Rahat tai henki Sairaanhoitajien irtisanoutumisuhkaus ärsyttää minua päivä päivältä yhä enemmän. Rinnastan heidän uhkauksensa panttivankikiistaan. Sairaat ihmiset ovat heidän panttivankejaan jotka he uhkaavat näännyttää kuoliaaksi. Minä en näe mitään eroa terroristien uhkauksiin Tehyn uhkauksilla. Ihmettelen vain sitä miksi niin suuri osa ihmisistä on heidän puolellaan. Ei mikään päämäärä ole niin arvokas että siihen olisi oikeutettua pyrkiä ihmishenkiä uhkaamalla. Hankkeessa on mukana lähes koko ammattikunta. Se merkitsee siitä että he eivät sittenkään ansaitse palkankorotusta. Kutsumus on kääntynyt väkivallaksi omia potilaita kohtaan, valitettavasti. Kiistassa on helppo olla hoitajien puolella, kun ei itsellä ole mitään kroonista sairautta mutta kun hoidon tarve on omakohtainen, silloin ei voi hyväksyä sairaan ihmisen hengen lähdöllä uhkaamista. Luulenpa että tämä ”Rahat tai henki” – systeemi saa myöhemmin hyvinkin paljon arvostelijoita. Roistot ovat aina tienneet että rahat tai henki systeemi toimii parhaiten. Uskon että seuraaviin vaaleihin mennessä Kokoomus kykenee hyödyntämään tämän historiallisen hyvän työnsä ja kiristyksen kannattajat joutuvat häpeään. On toivottavaa että tällainen rahat tai henki systeemi ei yleisty seuraavissa palkkaneuvottelussa.
decojet (nimimerkki)
JOS Tehy saa yli 20% palkankorotuksen seuraavan 2 vuoden aikana ( yli 10% vuodessa) niin tämä maa ei ole 5 vuoden kuluttua se SUOMI, jota täksi nyt kutsutaan!
Kankare (nimimerkki)
Halutaanko hallintoa vai hoitoa? Kysymyksen saadaan kaksi vastausta, tavallinen kansalainen vastaa "hoitoa" ja poliittinen päättäjä "hallintoa". Jos tässä maassa on varaa hallita 446 kunnan voimalla, niin kyllä on myös rahaa hoitamiseen. Nyt on jo korkea aika ryhtyä purkamaan meidän järkyttävää hallintorakennetta, jota ylläpidetään vain politiikan ja politiikkojen tarpeiden tyydyttämiseksi ja vanhan valtarakenteen säilyttämiseksi. Mistäkö rahat hoitajien palkkoihin, kuntien lakkauttaminen on aloitettava heti, sillä sieltä me suurimmat säästöt saamme, kun hallintoa kevennetään. Ensimmäisenä pitää pääkaupunkiseutu yhdistää yhdeksi kaupungiksi ja lopettaa keinotekoisesti luodot linja-autopysäkki kaupungit Espoo ja Vantaa, lisäksi kaikki muutkin kunnat 100km säteellä Helsingistä on yhdistettävä pääkaupunkiin. Sama toimintamalli pitää toteuttaa myös Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä, ja Kuopiossa jo ennen vuotta 2010. Kuntahallinnon saneeraaminen tuottaa yhteiskunnalle valtavat säästöt ja rajallisia työvoimaresursseja voidaan ohjata ja kouluttaa tämän yhteiskunnan kansalaisten tarvitsemiin palveluihin. Suomessa keskustellaan kuntaliitoksista luokkaan "Sevettijärvi ja Pelkoseniemi" pitää yhdistää, ei nappikauppa tuo mitään, vaan toiminnot pitää aloittaa sieltä mistä saadaan suurin hyöty. Nyt hoitokoneisto yskii ja politiikot ovat luomassa lakeja, jotka ovat noitavainojen ajoilta, missä on poliittinen rohkeus nähdä asiat oikein ja toimia sen mukaisesti. Tähän maahan ei saada ikinä hyvin koulutettua työvoimaa, joka helpottaisi meidän ikärkenteemme aiheuttamaa tulevaa työvoimapulaa, nyt on viimeiset hetket ryhtyä toimimaan suurten ikäluokkien eläköitymisen aiheuttaman valtavan työvoimapulan tuomien ongelmien ratkaisemiseksi. Aloitetaan Uuden Suomen luominen, korjataan ensin hoitajien palkat, saneerataan kuntamäärä viiteenkymmeneen ja meillä on huomattavasti paremmat valmiudet menestyä. Kumpaakohan kansa haluaa "HOITOA vai HALLINTOA" takaan, että hoitoa. TEHYN toiminnot ovat täysin oikein, onneksi suomalainen nainen ymmärtää, asioihin on tultava muutos jos ei hyvällä niin sitten pahalla, jos politiikalla ja politiikoilla ei ole kykyä tehdä muutoksia ja muuttua, silloin kuolkoon tuhansia suomalaisia ja muutos tulee varmasti pahan kautta, ei järjellä. TEHY on RAUTAA, politiikot pupuja.
lwilskman (nimimerkki)
Pakkolaki johtaa vaikeuksiin sopimusyhteiskunnassa. Se tullaan aina kaivamaan esiin kun vähänkin hankala työtaistelu-uhka ilmenee. Lain vieminen eduskuntaan, oli sen sisältö nopeutettu tai ei, aiheuttaa poliittisen kriisin. Kuntien talousvaikeudet ovat kroonisia. Jos niitä olisi ajateltu niin sellaista sopimusta, jonka työnantaja eräiden järjestöjen kanssa teki ei olisi tehty. Lisärahoitus hoitoalalle ei kokonaisuuteen nähden ole suurikaan pulma. Kyse näyttää olevan aivan muusta kuin hoitajien palkoista. Enemmän tässä on kyse halusta säilyttää aikansa elänyt neuvottelujärjestelmä ja vakiintuneet valta-asemat järjestelmän käytössä. Poliitikoille kyse on kasvojen säilyttämisestä tai pikemminkin mahdollisuudesta väittää, että niitä ei ole menetetty.
Jouni Snellman (nimimerkki)
Olisi oikein antaa tehyläisille heidän omaa lääkettään. Mutta se olisi kyllä liian julmaa.
Alexius MAnfelt (nimimerkki)
Raimo, Raimo, miksi jätit Kokoomuksen noille kauppakamarien klopeille? Nyt sinua tarvittaisiin, ja heti! Puhuit viisaita, kuten aika.
OlliS (nimimerkki)
Lääkärinä minun on pakko sanoa, että tytöt ovat oikeassa. Kaikki tähänastiset terveydenhuollon lakot on nyysitty tehottomiksi sinänsä ymmärrettävillä suojelutyörajoituksilla. Hoitajien vaatimus on kohtuullinen ja poliitikot ovat sen käytännössä ennen vaaleja luvanneet ja kansa tuntuu edelleen hyväksyvän. Mitä tulee hallituksen suunnittelemaan pakkolakiin, sillä on lääkäreitäkin uhattu jo aikoinaan. Mutta jos se menee läpi, mikä ryhmä on seuraava ? Seurausvaikutus on myös, että hoitajakouluun on yhä vähemmän hakijoita ja valmistuneet valitsevat toisen alan. Sen jälkeen voimmekin ruveta suunnittelemaan lakia, jolla määrätään jokaisesta perheestä yksi lapsi ikuisesti valtion terveydenhuoltorälssiin. Rälssiin määrätty ei saa passia, jotta ei pääse karkaamaan maan rajojen ulkopuolelle.
PVi (nimimerkki)
On siellä irtisanoutuneissa muutamia poikiakin, ja myös he ovat oikeassa. Suurimmat syylliset alipalkkaukseen löytynevät kuntien päättäjistä. Siellä on paljon isäntiä, joiden mielestä tytöt saavat tarpeeksi. Hallitus ei voi tehdä mitään, jotta keskustalaiset isännät eivät suutu.
tapioneva (nimimerkki)
hannujuurmaa: Poikeus laki on oikein ,Tehyn puheenjotaja on liian itsevarma asiansa suhteen,aikajana johon korotukset on kytketty on liian raaka kunille jos ajtellaan kokomaata ,jotkut kaupungit ja kunnat ovet jo äärirajoilla jo työehtosopimuksen korotusillakin. * Keitä muita voisi asettaa pakkotyövelvoitteen alaiseksi? Mieleen tulevat perushoitajat, palomiehet, poliisit, opettajat, autonkuljettajat. Oikeastaan työsopimukset voisi muutta palvelukseenastumismääräyksiksi. Uskoisin, että seuraava mahdollinen pakkotyölaki koskisi opettajia, koska varmaankin pyytävät saman, minkä sairaanhoitajat.
M.Otamo (nimimerkki)
Ilaskivi puhuu taas asiaa. Olen aina kunnioittanut hänen mielipiteitään jo 50-60 luvulta asti. Ihmettelen minäkin ns. poikkeuslain pohdintaa ja nimenomaan näin. Kysyn vain, että jos paperi- ja puuteollisuutta tai ahtaajia patisteltaisiin tällä lailla töihin niin koko maa "seisoisi" kokonaan ja SAK joutuisi todella sovittelijaksi. Olen äänestänyt Kokoomusta aina, mutta nyt en sitä enää koskaan tee vaan mieluummin jätän äänestämättä näitä "koulupoikia". Kunnallispolitiikkona tiedän, että kyllä hyvällä tahdolla rahaa riittää myös hoitajille. Olen kokenyt neljä sairaanhoitajalakkoa ja aina on syyllistetty hoitajia ja muistampa vielä ajan, kun Kekkonen komensi 1967 hoitajat töihin. Toivoisin vain nyt maltillisuutta ja katsoisin, mitä sovittelulautakunta saa aikaan. Luulempa, että ratkaisu on lähempänä, kuin luullaankaan.
jannne (nimimerkki)
Esimerkillistä ja säästeliästä toimintaa hallitukselta! Säädetään pakkolaki hoitajien työskentelystä. Pakkotyöstä kun ei ole koskaan tarvinnut mitään maksaa. Tulee huimia säästöjä! Millekkähän toimialueelle lainsäädäntöä voisi seuraavaksi soveltaa....
ollisaarinen (nimimerkki)
Ilaskivi on kokeeneena poliitikkona oikeassa. Kokoomuksella olisi ollut mahdollisuus kerätä hoitaja-asiassa koko potti mutta kantti ei tainnut riittää. Samalla kun hoitajien oikeutettu palkkavääristymä olisi korjattu, olisi heidät saatu joukolla uskollisiksi kokoomuksen äänestäjiksi ja muutkin vastaavassa asemassa olevat olisivat kääntyneet porvarin puoleen tehottomien ay-sosialistien sijaan. Ehkä kepu on pannut kapuloita rattaisiin, koska siinä puolueessa ymmärretään politiikan teko. Huomio on kiinnitetty vauraiden viljelijöiden ongelmiin. Jokin tässä vie ajatukset perustuslain uudistushankeeseen. Meillä on presidenttinä kokenut ay-juristi, joka on taistellut aikansa mitättömien tasa-arvoerien puolesta. Tarvitseeko maa ylipäätään tällaista virkaa?
ahaa (nimimerkki)
Edellä esitettiin väite että kyseessä ei ole orjatyötä jos se tehdään "täydellä palkalla". Siitähän juuri on kysymys: sairaanhoitajat ovat vuosikausia tehneet tötä muulla kuin täydellä palkalla ja nyt he vain siis ilmoittivat että se ei enää vetele.
mattihemmi (nimimerkki)
Kiitokset Ilaskivelle selkärankaisesta tilannekatsauksesta TEHY-kiistassa. Oma kommenttini on suora lainaus blogistani ao. asiaan: http://periferianuutisia.blogspot.com/2007/11/omillaan-terveen-toimeen.html "Hoitajien työtaistelu ei jätä varmaan ketään meitä keski-ikäisiä senioreita kylmäksi. Vanhusten hoito- ja hoivatyö sekä terveyden- että sairaiden hoitajat ovat nyt tosissaan. Olen periaatteessa hengessä heidän takanaan. Puhutaan ylisuurista, muita aloja ja ryhmiä polkevista palkankorotuksista. Siitä kuinka ahneita he ovat. Kukapa muu huolehtisi heidän eduistaan? Toisaalta, tehtaan voi lopettaa ja tuotannon voi siirtää 'Hinkuintiaan', maaseutua ei voi viedä mutta sen voi lopettaa ja reservoida. Hoivakodin ja sairaalankin voi toki myös lopettaa, mutta toimintaa, ilman asukkaita tai potilaita, ei voi viedä yhtään minnekään. Itselläni on vanhempieni kautta kokemusta hoitajien arjesta ja työstä. Kunnioitan heidän asennettaan, moraaliaan ja jaksamista niin henkisesti kuin fyysisestikin raskaassa ja vaativassa työssään. Jonkinlaisena omais-hoitajana olen päässyt kurkistamaan niihin raadollisiin kulisseihin, mitä kaikkea hoitajien työhön kuuluu. Myös omassa työssäni työyhteisöjen kehittäjänä olen tavannut monentasoisia työyhteisöjä. Totuuden nimessä löytyy myös hyviä ja kannustavia laitoksia, joissa kodikkuus lämpöisenä kukkii ja yhteistyö toimii muillakin kuin hoitajilla. Liian usein hoitotyössä esiintyy ergonomisesti epäterveitä työasentoja, työtiloja ja alkeellisia välineitä, joista yksityisessä tuotannossa saisi lähes linnaa. Kiukuttelevia omaisia ja öykkärimäisiä esimiehiä ja päättäjiä. Silti pitää kantaa vastuu potilaista, myös ilman omaa mielenhallintaa olevista dementikoista. Pitää olla virheetön lääkkeiden jaossa. Ei saa kohdella potilaita, omaisia eikä kolleegoja huonosti esimiesten ylenkatseisen tarkkailun alla. Vuoro-, pyhä- ja ylityölisät eivät kestä tarkastelua muiden alojen vastaaviin. Miten kunnat organisaatioina vastaavat asukkaittensa tarpeisiin ei ole kiveen kirjoitettu. Painotusta turhasta infrasta voidaan siirtää ihmisten hoitamisen suuntaan. Liian kauan on ratsastettu kutsumustyön varjolla hoitajien edut ja palkat tylysti ohittaen. Edelleen on riipovaa kuunnella julkisessa mediassa sitä härskiä panettelua ja oleelliset asiat ohittavaa argumentointia. Puhutaan ja syyllistetään kuolemalla ikäänkuin sitäkin oltaisiin siirtämässä laitostuneilta tosiasiallisilta päättäjiltä hoitotyöntekijöille. Peräänkuulutankin selkärankaisempaa otetta myös kuntatyönantajan ja valtiovallan taholta, joka huomioisi myös vastapuolen toisen tosiasiallisen syyn tässä neuvotteluprosessissa rahan ja valtataistelun lisäksi. Kyseessä on vain ja ainoastaan hoitotyön arvostuksen ja palkkauksen jälkeenjääneisyyden kompensoinnista sille vaativuuden tasolle, jonka kyllä suuri yleisö ymmärtää ja hyväksyy. Julkinen lakisääteinen vastuu niin terveyden, sairaanhoidon ja vanhustyön osalta on täysin selkeästi kunta- ja valtiovallan vallankäyttäjillä ja päättäjillä. Hoitajat tekevät työnsä kyllä täysin eettisesti työsuhteessaan. Mutta että vastuuta hengenlähdöstäkin sysätään syyllistäen heille, se on päättäjiltä pään pensaaseen pistämistä. Suuret ikäluokat lienevät suhteellisesti ottaen aika tervettä porukkaa. Silti sitä itsekin joskus miettii, että treenaamaan tässä on alettava, että säilyisi kopillaan ilman näitä kuntasektorin päättäjien hallinnoimia hoitopalveluita. Saattaisi tulla halvemmaksi keksiä rationaalinen yksityinen malli hallinnon halvaannuttamasta ja hoitajien kiusaamasta julkisesta tsaarinaikaisesta johtosäännöstä poiketen. Sellainen malli, jossa hoitohenkilöstöä työyhteisössä arvostettaisiin ja kannustettaisiin. Jossa olisi järkevä ja inhimillinen toiminnan- ja työnohjaus. Esimiestyö olisi aitoa välittävää, rohkaisevaa ja sosiaalisesti palkitsevaa. Malli jossa ihminen hoitaisi ihmistä ja paljon puhuttu perheenomainen hoivakoti olisi todellisuutta muutoinkin kuin juhlapuheissa. Toisin sanoen sellainen malli, joka toimii nyt mm. tuotannollisessa yksityisessä isänmaallisessa teollisuudessa....ennen Kiina-ilmiötä. Kävin sitä ilmiötä jokin aika sitten Pekingissä oikein paikanpäällä etsimässä, en löytänyt. Kyllä se ilmiö varmaan jossain kotomaamme valtarakenteissä lymyää. Nii hao."
tapioneva (nimimerkki)
mattihemmi: Toisaalta, tehtaan voi lopettaa ja tuotannon voi siirtää 'Hinkuintiaan', maaseutua ei voi viedä mutta sen voi lopettaa ja reservoida. Hoivakodin ja sairaalankin voi toki myös lopettaa, mutta toimintaa, ilman asukkaita tai potilaita, ei voi viedä yhtään minnekään. * Mikään ei estä siirtämästä hoitokoteja esimerkiksi Viroon. Ainoa, mitä kansallinen kulttuuri tarvitsee omaa, on äidinkielenopettaja. Uosukaiset ovat korvaamattomia, kun taas kaikki muu voidaan uudelleen järjestellä.
helanes (nimimerkki)
Hämmästyttävän mustavalkoista ja yksinkertaista, kovin tunteenomaista ajattelua, keskustelua. a) Hoitohenkilökunta on palkkakuopassa; mutta niin on moni muukin ryhmä. b) Hoitajille ei ole luvattu kertarysäyksellä 500 euroa tai mitään muutakaan; sen sijaan on kyllä luvattu muutaman vuoden aikana kohentaa naisvaltaisten alojen palkkausta. Edellinen "lupaus" on samaa yksityisajattelua ja väärinkäsitystä kuin Hyssälän puheet kansaneläkkeestä edellisissä vaaleissa; jälkimmäistä lupausta ollaan toteuttamassa. c) Puheet 30 eurosta on vääristelyä; tosin takavuosina 180 markan palkankorotus oli aika harvinaista herkkua. d) Poikkeuslaki on poikkeuslaki, sellaisen valmistelu OK, sellaiseen joutuminen vakava juttu. Mutta vakava juttu on myös avainryhmien uhkailu ja kohtuuton (tarkoitan suhteellisesti ottaen kohtuuton) vaatiminen. Yleensä on ollut kysymys merkittävistä menetetyistä rahoista ja sivullisten vaikeuksiin joutumisesta, nyt vielä paljon vakavammasta, ihmishengistä ja kärsimyksistä. e) Kunnat, suurin osa niistä, on kurimuksessa. Valtio on velkaa kunnille. Jos tätä kautta löytyy kompromissi, niin hyvä. Joskin seurannaisvaikutukset saattavat olla ongelmalliset. f) Rahaa on, se on totta. Mutta velkaakin on kokolailla paljon. Tietenkin velkaa voidaan ottaa velan lyhentämisen sijasta. Mutta sitä jouduttaisiin katumaan, siitä maksamaan, ja paljon, jos ja kun taloudessa joudutaan lasku-uralle. g) Ilaskivi ei ole ainoa, joka on lähtenyt helppohintaisen ja lyhytnäköisen populismin linjalle. Koko kansa tuntuu hurahtaneen vaatimaan Tehylle selkävoittoa eli ampumaan omaan nilkkaansa.
Kalevi Suortti (nimimerkki)
Sanonpa vielä sen, että ei kunta (siis nykyinen kuntajako) ole itseisarvo. Palvelu on. Koskahan saamme sellaisen poliitikon, jolla on särmää puhua suoraan siitä, että kuntajakoon on puututtava, vaikka pakolla. Valtio maksaa nyt valtionosuutta kuntien hallinnolle, kun pitäisi rahoittaa palvelua - terveyspalvelujakin. Hallintoa tulee keventää, kuntien määrää olennaisesti vähentää ja varsinaisiin palvelutehtäviin tulee palkata lisää osaavaa henkilökuntaa. Kunnan valtuutetut hyppäävät seinille, kun erikoissairaanhoidon palvelu tai yöpäivystys siirretään 15 kilometrin päähän naapurikunnan sairaalaan. Samat tahot haukkovat henkeä, kun kunnanjohto ehdottaa veroäyrin nostamista vastaavan palvelun säilyttämiseksi oman kunnan terveyskeskuksessa. Ei näiden asioiden pitäisi olla tällaista pikkupeliä. Jonkun, jolla on strateginen käsitys asioista, tulisi rohjeta avata suunsa ja ryhtyä ottamaan vastuuta tulevaisuudesta.
tapioneva (nimimerkki)
No lyhyesti ottaen kyse on siitä, voidaanko Suomessa määrätä irtisanoutunut ihminen pakkotöihin. Pohjoismaissa ei ole ollut orjuutta. Ranskasta se lopetettiin 1789, Britanniasta joskus 1838 ja Yhdysvalloista 1863, kun Lincoln niin julisti.
Pojurekku (nimimerkki)
Helanekselle. Miten niin kansa ampuu omaan nilkkaansa, jos tehyläiset saavat lisää palkkaa? Se nyt vain on niin, että terveydenhuolto maksaa, se maksaa niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Vai onko ajatus se, että pidetään hoitoala matalapalkka-alana vaikka väkisin? Sekin on pohtimatta, mikä on medikalisoitumisen vaikutus hoitoalan kiireisiin ja stressiin ja tyytymättömyyteen? Jos hyvän verenpaineen raja-arvo on 120/80 ja kolesterolin raja-arvo viisi, niin kyllähän puolet suomalaisista hyppää terveyskeskuksessa kontrollikäynneillä yrittäen saavuttaa hyväksyttäviä raja-arvoja. Töitä siis piisaa, mutta kuntien resurssit eivät pysy nousevien kustannusten perässä. Kyllähän se kertoo jotain julkisen terveydenhoidon tilanteesta ja huonosta työilmapiiristä, jos väki haluaa irtisanoutua.
puutarhamies (nimimerkki)
Täyttä palkkaa hoitajille ei ole maksettu miesmuistiin. Siitähän orjatyössä on kyse, ja Tehyn palkkavaatimuksissa. Tehyllä on nyt kansan vahva tuki, hallituksella ei, vaikka se oli vielä hetkinen sitten. Kiitos hyvästä artikkelista.
ilpo.ok.leinonen (nimimerkki)
onpa mukava seurata muutaman vuoden päästä kun poliisit raahaavat rekkakuskeja ja ahtaajia satamiin töihin. perusteena ,että ruoka loppuu kaupoista ja vanhukset ja lapset kuolevat nälkään.
suistamon (nimimerkki)
Kelpaisiko Ilaskivelle "orjatyövoima" ,jos olisi kyseessä oman hengen meno ? Vika lienee tällä kerralla "porsaanreijästä" neuvottelujärjestelmässä.
VHM (nimimerkki)
Yksinkertainen ratkaisu TEHY:n vaatimuksiin, olisi alentaa hoitajien verotusta, niin että se vastaisi 500 euron lisäystä..
helanes (nimimerkki)
Pojurekulle. Et tainnut lukea tarkoin. Toki hoitajille ollaankin maksamassa, aivan oikein, lisää. Kysymys on vain siitä, miten. Jos kertarysäyksellä, niin ongelmissa ollaan, sillä se säteilee nykyjärjestelmässä paljon paljon laajemmalle. "Lupaushan" oli "tällä hallituskaudella", hallitusti. Muuten otit esille aivan olennaisia asioita, kuten medikalisoitumisen ja terveydenhuollon rasittamisen epäolennaisilla asioilla. Olisit voinut ottaa myös terveyden- ja sairaanhoidon jäykän hierarkian ja valtavan byrokratian, joka rassaa. Arvaanpa muuten, että tämän päivän tapahtumien jälkeen myös moni opettaja, etenkin yläkoulussa (vaikka tämä toivottavasti sittenkin harvinainen yksittäistapaus sattui lukiossa) harkitsee irtisanoutumista. Se, siis irtisanoutumisella uhkaaminen, ei kummassakaan tapauksessa auta mitään.
tapioneva (nimimerkki)
VHM: Yksinkertainen ratkaisu TEHY:n vaatimuksiin, olisi alentaa hoitajien verotusta, niin että se vastaisi 500 euron lisäystä.. * Ja lopputuloksena olisi se, että palkkakulujen kurissa pitämiseksi jokainen keskussairaalan henkilökuntaan kuuluva olisi sairaanhoitaja veroetujen vuoksi. Kaikkein paras ammattikunta olisi merimiehet. Jos keskussairaala siirrettäisiin Suomenlahdelle matkustaja-alukseen niin koko henkilökunnan voisi palkata merenkulun sääntöjen mukaisesti ilman henkilösivukuluja, koska ne maksaa valtio.
jussimakinen (nimimerkki)
Muistaakseni joskus Kokoomus kannatti jotain semmoista mitä kutsuttiin ennen vapaudeksi. Ehkä nykykokoomuksella lainsäädännön muuttaminen ja työhän pakottaminen on enemmän mieleen. Kumma että muut saavat yhteiskunnassa haalia itselleen ylettömästi mammonaa mutta jos sairaanhoitaja päättää että nyt riitti, niin jo parkuu kokoomuspäättäjä kuin olisi kommunisti hiipinyt selän taa. Muistaakseni sairaanhoitajatkin ovat Suomessa vapaita nostamaan kytkintä. Ja ahneko on sairaanhoitaja joka haluaa vai ahneko se joka ei halua maksaa?
raimoliutu (nimimerkki)
Ilaskivi puhuu asiaa, voi noita Kokomuksen Kataista ja Häkämiestä.Varmaan kokenutta Ilaskiveä risoo Kokomuksen lija nykyään.Se siitä porvariyhteistyöstä.
PekkaRaukko (nimimerkki)
Jos säädetään pakkotyölaki, niin sen on ehdottomasti koskettava kaikkia hoitajia. Laissa on myös määriteltävä maksettava korvaus pakkotyöstä. Ehdoton minimi minusta on nykyinen palkka korotettuna 100%:lla. Uskon, että näillä ehdoilla pakkolaki edistää suotuisan neuvotteluilmapiirin syntymistä.
M.Otamo (nimimerkki)
Jos säädetään pakkolaki niin sen on myös koskettava TEHYn jälkeistä aikaa ja myös SAK laisia järjestöjä niin että satamatyöläiset ja muut mariginaaliryhmät eivät voi aloitaa lakkoa ,joka vahingoittaa yhteiskuntaa. Tämä kuulostaa kummalliselta, muta yhtä ryhmää ei voi käskeä töihin pakolla tietääkseni nyt on kysymys "vapaasta yhteiskunnasta" vai onko?
Partiohavyton (nimimerkki)
Ketään ei saa jättää heitteille. Sormi liipamisella ja kaiuttimista kuuluu tuokaa rahaa tai tulee uhreja ei se käy, siitä olemme yksimielisiä. Se on aina poliisiasia ja turvallisuuttamme uhkaavaa. Hallitus on toiminut historiallisesti ja yksi kovaääninen on provosoinut ylitse muiden eduskunnassa TEHY:ä aina äärimmäisyyksiin saakka. Emme saa provosoida emmekä provosoitua. Kun TEHY ensin provosoituu, etukäteenkin jo ilmoitti, meillä on nyt automaattinen kovaääninen eduskunnassa, eli tunnettu tapaus, meidän ei näin otollisessa tilanteessa tule hyväksyä muita suurempia korotuksia hyvältä hallitukselta. Provosoituiko sitten hallituskin kun kovaääninen alkoi TEHY:n lakon puolustamisen ja hyvän hallituksen arvostelemisen. Jopa irtisanoutumisia on tukenut entinen lakimies. Syntyneessä umpikujassa Raimo Ilaskivi on kohonnut puolueiden yläpuolelle ja ymmärtää myös kovaäänisen uhreja tässä dominoilmiössä, vaikka eduskunta ei ole palkoista neuvottelemssa, vaan pyrkii lainsäädännön kautta edesauttamaan hyvää elämää. Me emme saa unohtaa että konsessus pitää olla myös turvallisen elinympäristön ja yhteiskunta rauhan puolesta, usein kovaa mökää pitävä yrittää hämätä, jopa päästä valtaan. Kovaäänisenkin on nyt katsottava peiliin ja turvattava yhteiskuntarauha. Laki jo nyt kieltää tappamisen ja heitteillejätöt, jotka ovat tahallisia. Ei kuitenkaan provosoiduta puoleen tai toiseen. Meillä ei saa puuttua jos rikollinen toimii. pitää vaan katsoa, ei se niin saa olla. Tässä tapauksessa on pakko tulla sovinto ja Raimo Ilaskivi aivan oikein koki mielyttäviä hetkiä varapresidenttinä, kun oli hyvä sairaanhoitaja paikalla tutkimuksissa. Raimo on naisten mies ja jopa kyydittänyt tyttöjä helikopterilla, vaikka auto ei löytyisi sihteerin oven edestä, niin työt pitää hoitaa. Leikki leikkinä, mutta on tärkeää ymmärtää, miksi sairaanhoitajat niin miehet kun naiset ovat harhassa!
-cicero- (nimimerkki)
Eivätkö hoitajat tee "orjatyötä" jo nyt? Osaamista, työaikaa ja vastuutasoa vastaava pieni palkka tekee työstä orjuuteen verrattavan! Nyt hoitajilla on halu ja mahdollisuus lopettaa orjuus. Alistetusta asemasta ei ole koskaan eikä missään päästy irti ilman radikaaleja ja kipeitä taisteluita.
tapioneva (nimimerkki)
Minusta Tehy ry:n pitäisi perustaa nyt Oy Tehy Ab, joka tarjoaisi työtaistelun aikana tarvittavat hoitajat markkinahintaan keikkahoitsuina omille työpaikoilleen. Onhan sitä keikkalääkäreitäkin. Jaana Laitinen-Pesolan pitäisi ymmärtää, että nyt on kysymys hoidon saatavuudesta, ei sen hinnasta. Sitten kun alkaa kuolemaan liikenneonnettomuudessa loukkaantuneita jne. leikkaussalien puutteeseen jne., alkaa Suomessa jonkinlainen poikkeustila tai vaikka sotatila. Suomi voisi vaikka miehittää Porin prikaatilla Ahvenanmaan ja Ruotsi voisi antaa siitä Suomelle ultimaatumin. Näin saataisiin paperilla Suomeen aivaan vaikka sotatila.
ahtinuottimaki (nimimerkki)
Tapioneva on kerrankin oikeassa. Hoitajat perustakoot yrityksiä, jotka myyvät hoitopalveluita ja vuokraavat henkilökuntaa! Kun näin vuokratyövoimaa olisi tarjolla, millekään orjatyölaille ei olisi edes edellytyksiä.
tapioneva (nimimerkki)
Oy Tehy Ab olisi aivan markkinaehtoinen ratkaisu ja sopisi mainiosti porvarihallituksen suosimaan tilaaja-tuottaja -linjaan. Tehy ry:n puheenjohtaja on kokoomuslainen, joten häntä ei ideogisesti sido SAK:n tai SDP:n yleislinjaukset asiassa. Lex Risikon eli sairaanhoitajien pakkotyölain perusteena ei ole palkka, vaan hoidon saatavuus. Toisin sanoen vastuulliset hoitajat ja mieluummin Tehy ry voisivat perustaa Oy Tehy Ab:n joka vuokraisi Tehy:n vaatimusten mukaisella palkkatasolla omalla 5%-10% välityspalkkiollaan lisättynä eronneet sairaanhoitajat työtaistelun aikana työpaikoilleen. Näin kenenkään ei tarvitsisi kuolla vain siksi, että Suomessa on vuosia ylistetty naisjohtajuutta Sirkka Hämäläisestä Lenita Airisto tai Sari Baldaufiin jne. Nyt ei ole kysymys Suomen pankin uskottavuudesta Euroopan keskuspankin johtokunnassa ei naisidentiteetistä eikä Nokian markkinaosuudesta vaan suomalaisten, myös kunnon miesten hengestä. Olisi kyllä kornia jos esimerkiksi joululiikenteessä tapahtuisi suuri liikenneonnettomuus ja peruspalveluministeri Paula Risikko ei antaisi haastattelua tai ryhtyisi saivartelemaan lakimiesten avulla jostain pykälistä, sellaisista pykälistä, jotka oli säädetty perustuslakivaliokunnan luvalla ja Kimmo Sasin puheenjohdolla julistamatta lakia 5/6 kiireelliseksi. Orjuutta ei pidä palauttaa, koska Suomea ei ole julistettu poikkeus- tai sotatilaan. Työvelvollisuutta ei siis ole olemassa. Toinen huolestuttava piirre on se, ettei Suomessa riittänyt se, että julistamatta 5/6 kiireelliseksi Suomi liitettin Euroopan unionin. Nyt kun tapa on opittu, säädetään rauhanaikainen työvelvollisuus kiireelliseksi julistamatta. Kuntatyönantajat, sosiaali- ja terveysministeriö pelaavat Tehy:n kanssa liian kovilla panoksilla. Mitä ajattelevat turhaan kuolevien perikunnat?
luca (nimimerkki)
Olen Ilaskiven kanssa täysin samaa mieltä!
Jon Hellevig (nimimerkki)
Herää kysymys, että mikä merkitys on enää perustuslailla jos tällainen poliittinen pelleily menee läpi. On aivan selvä, että pakkolaki on perustuslain vastainen ja siksi sellainen laki olisi säädettävä perustuslain vaatimaassa säätämisjärjestyksesssä. Perustuslaki 18 §:ssä sanotaan yksiselitteisesti: "Oikeus työhön ja elinkeinovapaus: Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla." Jo tämä pykälä on aivan riittävän selkeä. Tässä ei tarvita mitään poliittisen perustusvaliokunnan farssinäytöstä minne kutsutaan valtion ja EU:n kassasta palkkansa saavia valetohtoreita valehtelemaan etteikö tässä muka olisi kysymyksessä perustuslain vastainen säännös. Aivan eri asia, että on kyse vakavasta ongelmasta ja hallituksen tulee turvata potilassuoja,muttei sitä voi tehdä rikkomalla perustuslakia. Määrätkää sitten armeijaa hoitamaan tai lennättäkää kymmenen tuhatta thaimaalaista hoitajaa sinne. Jon Hellevig PS. Muita pykäliä: 7 § Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. 6§ Yhdenvertaisuus Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. 9 § Liikkumisvapaus Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa. Jokaisella on oikeus lähteä maasta.. 23 § Perusoikeudet poikkeusoloissa Perusoikeuksista voidaan säätää lailla sellaisia tilapäisiä poikkeuksia, jotka ovat välttämättömiä Suomeen kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen samoin kuin vakavuudeltaan aseelliseen hyökkäykseen lain mukaan rinnastettavien, kansakuntaa uhkaavien poikkeusolojen aikana ja jotka ovat Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisia
tapioneva (nimimerkki)
Jon Hellevig Herää kysymys, että mikä merkitys on enää perustuslailla jos tällainen poliittinen pelleily menee läpi. On aivan selvä, että pakkolaki on perustuslain vastainen ja siksi sellainen laki olisi säädettävä perustuslain vaatimaassa säätämisjärjestyksesssä. * Suomessa ei julistettu Euroopan unionin jäsenyyttä kiireelliseksi 5/6 enemmistöllä 1994, jotta EU-jäsenyys olisi ollut mahdollinen perustuslaillisessa järjestyksessä 1.1.1995 alkaen: 2/3 enemmistö riitti. * Tasavallan presidentti on niin kiireinen, ettei hänellä ole aikaa perehtyä perustuslakiin eikä Euroopan Neuvoston ihmisoikeussopimukseen http://fi.wikisource.org/wiki/Laki_potilasturvallisuuden_varmistamiseksi... http://www.fredman-mansson.fi/eniosop.htm Hän kyllä epäilee, että lakiesitys voi olla perustuslain ja kansainvälisten sopimusten vastainen. Perustuslakivaliokunta on jo lain sallinut eikä oikeuskanslerikaan varmaan pyri valtakunnanoikeuden käynnistämiseen. Suomi on enemmistöparlamentaristinen maa määrävähemmistöittä, jossa kansainvälisten sopimustenkin tulkinta on melko vapaata. Nyt on ongelmana se, että sairaanhoitajien pakolliselle työlle ei ole olemassa pakkokeinoja: he saavat lääninhallitusten tietämättä liikkua vapaasti Schengen -alueella ja työnhakijoina heillä on oikeus liikkua vapaasti Euroopan unionin työmarkkinoilla. Ellei Suomea julisteta poikkeus- tai sotatilaan, työkarkureita ei saada kiinni eikä EU-sopimuksista uskalleta irtautua. EU takaa työvoiman ja pääoman, tavaroiden sekä palvelusten VAPAAN liikkuvuuden, pakollisen työn teettäminen edellyttää näiden oikeuksien poistamista.
osmotuppurainen (nimimerkki)
Kansan olisi nyt oltava valmis maksamaan lisää veroja terveydenhuollon säilymiseksi nykymuodossa. Paperimiehet ja kirvesmiehet tienaavat paljon enemmän kuin sairaanhoitajat. Nyt, kun on hengestä kysymys, pitäisi ymmärtää sairaanhoitajien arvo ja maksaa heille yhtä suurta palkkaa kuin paperimiehillekin maksetaan. Nyt on korkea aika tajuta se. SAK:kin on aina (jo monta kertaa) vastustanut koulutettujen naisvaltaisten alojen palkkojen nostoa. Veronalennuksilla hallituksetkin ovat vaikeuttaneet mahdollisuuksia palkkojen riittävään nostamiseen julkisella puolella. Vielä 50-luvulla työmiehet puhuivat solidaarisuuden puolesta, nyt sitä odotetaan heiltä itseltään. Hallituksen olisi ymmärrettävä, että julkinen puolikin on hyvä työllisyyden lisääjä. Hyväntuuliset sairaanhoitajat ja opettajat ovat jo puoli terveyttä tässä yhteiskunnassa!
kunkkumaki (nimimerkki)
Selattuani läpi edelläolevia kirjoituksia en ole ainakaan huomannut yhtään jossa olisi muistutettu että me olemme jo vuosikymmenien ajan kouluttaneet kalliisti sairaanhoitajia jotka valmistuttuaan ovat lähteneet muihin maihin Norjaan, Englantiinn, Islantiin ja muualle missä palkat ja työlosuhteet ovat paremmat kuin meillä. Jonkin aikaa sitten lehdessä haastateltiin lähteneitä jotka kertoivat nykyisestä työstään ja olivat tyytyväisiä ratkaisuunsa. Eivätkö meilläkin sairaanhoitajien tulisi saada vastaavat palkat ja työolosuhteet että ei tarvitsisi lähteä kehitysmaiden asukkaiden tapaan hakemaan elantoaan muualta. Mitenkä voi olla mahdollista että meillä eduskunta ja maan ylin johto voivat itse päättää jo ylikorkeisiin palkkoihinsa suuret lisät viikossa, mutta paljon tärkeimmille sairaanhoitajille luvattua rahaa ei löydy millään. Kun maan johto ja eduskunta viettävät ylipitkiä lomiaan sitä ei näy missään, mutta jos sairaanhoitajat ovat viikon poissa työpaikoiltaan niin Monoselle alkaa työsesonki. Kiistämätön tosiasia on että Katainen menestyi vaaleissa kuten nyt on nähty pelkästään suurien lupaustensa ansiosta. Tuskin pääsisi enää edes eduskuntaan siivoojaksi mikäli kansa saisi nyt päättää.
heikkivainiokangas (nimimerkki)
Kansan suuri enemmistö pitää tehyläisten vaatimuksia oikeutettuina. Milloin palkkoja korjataan ellei nyt, kun valtion tulotaso on jo vuosia ollut poikkeuksellisen hyvä. Talouden ylijäämä lähentelee kuluvana vuonna 3 miljardia euroa. Suomen tasavallan terveydenhuollon menot ovat Euroopan Unionissa toiseksi matalimmat. Vain Irlannissa terveydenhuoltomenot ovat Suomen vastaavia pienemmät. Vanhaselle ja Kataiselle asiasta on tullut arvovaltakysymys. Budjetin raamit eivät ole, eivät ole koskaan olleet sellaiset, ettei niihin voi koskea. Onhan esillä tuore tapaus, kun hallitus on - kaikessa hiljaisuudessa - luopunut ns maksuttomasta hintaluokasta varattomien kohdalla. Olen erityisen aktivoinut hallituksen toimien johdosta. Kokoomus ja keskustapuolue tulevat tämän asian kohtaamaan tulevissa vaaleissa. Olen vakuuttunut tästä. Kokoomus ei pääse ennnen vaaleja olleista lupailustaan millään. Kokoomus on nuoren puheenjohtajansa mukana joutunut suohon, josta selittelyillä on vaikea päästä pois. Ellei valtio eli hallitus 19.11.07 ole ratkaissut asiaa rahalla, on kokoomuksella yksi jäsen vähemmän, enkä ole lajissani ainoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset