Sensuurilla Tallinnaan

Ikinä en olisi uskonut tällaista uutista näkeväni. Asianajajat vaativat Peter Westbackan aloitteesta Uudenmaan liittoa poistamaan sivuiltaan kolme blogikirjoitusta, joissa kritisoitiin Westerbackin ajamaa tunnelihanketta Tallinaan. Ja liitto suostui. Tyytyväisenä hankemiehet sitten totesivat, että hankkeeen kritiikki vaimentui.

"Olen eri mieltä kanssasi, mutta teen kaikkeni, että saat toisenlaisen mielipiteesi julkisuuteen!" Vanha sanonta, joka mielestäni hyvin kuvaa vapaan kansakunnan vapaata ilmapiiriä, keskusteluun johtavaa. Kun sinä ajattelet näin, niin minäpä kerron, mitä mieltä minä olen. Suuri yleisö ja päättäjät saavat sitten tutustua erilaisiin näkemyksiin ja vetää niistä johtopäätöksensä.

Uutinen kertoi jostakin kokonaan muusta. Se kertoi ihan asianajajien avulla toteutetusta sensuurista. Siis SENSUURISTA. Siitähän nimenomaan on kysymys. Jos ihmettelen Westerbackan toimintaa tältä osin, yhtä paljon ihmettelen asianajajia, jota ryhtyivät tällaiseen kirjeenvaihtoon.

Olisihan ollut oikeakin menettelytapa. Vastanäkökohtia sisältävien vastineitten ja blogien lähettäminen Uudenmaan liitolle. Ne olisivat johtaneet juuri siihen, mikä on sananvapauden perusta. Ne olisivat panneet lukijat ajattelemaan asiaa kahdesta näkökulmasta: Uudenmaan liiton ja Westerbackan. Mutta kun ei. Ja nyt minäkin, asiaan vihkiytymätön, alan ihmetellä, mistä oikein on kysymys. Ajattelen esimerkiksi sitä, miksi erilaisista raideleveyksistä ja niitten aiheuttamista ongelmista kustannuksineen pyritään olemaaan kovin hiljaa. Kerrotaan vain, mitä ihanuuksia tunneli meille toisi. Ja miksi kustannusarvioitten vertailu muiden suurhankkeitten vastaaviin kuuluu niinikään vähälle jätettyyn uutisointiin. Jne jne.

Median on aika reagoida. Sensuurin avullako Tallinnaan aiotaan tunnelin kautta mennä?

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu