Raimo Ilaskivi

On vaalilupausten aika!

Yht´äkkiä se ilmapiiri kuumeni ja vaalilupaukset alkoivat lentää! Toistaa niitä ei kannata, sen sijaan voisi arvioida, paljonko tulevat veronmaksajille maksamaan. Mutta jääköön se taas vastapuolen poliiitikkojen huoleksi. Taistelu näyttää numeroista sitäpaitsi jo alkaneen ja erimielisyydet ovat mittavat. Yksi puhuu miljoonista ja toinen miljardeista. Joillakin on lukunsa, kustannusvaikutuksen edessä ihan  plussa vaikka toinen kertaa luvun olevan miinsmerkkisen.

Mutta annettujen lupausten tarkastelun sijaan pohtisin lupauksia, joita ei ole annettu ja parasta näin, sillä tekoja ja päätöksiä nyt tarvittaisiin, ei tyhjän puhumista vaaleja edeltävään tapaan. Keille siis tekoja - ei lupauksia?

Kyseessä on suuri, pitkälti yli miljoonan suuruinen äänestäjäjoukko, unohdettu, joka ei tunnu kiinnostavan ketään. Työeläkettä saavat. He, joita vuodesta toiseen rokottaa ns. taitettu indeksi; se, joka on pudottanut 10 vuoden jälkeen eläkeosuuden 50 prosentiksi lähtöpalkasta, josta sen piti olla 60 prosenttia, ja 20 vuoden jälkeen jonnekin 42 prosentin tienoille. Jos palkkapolitiikassa noudatettsisiin tällaista automatiikkaa, maassa olisi yleislakko ja ammattiyhdistysliikkeen johtoporras olsi kiikutettu toreille jäsenten pilkattavaksi. Mutta työeläkeläisillä kun ei ole järjestöä takanaan. Siksi pysyvä parempituloisen eläkkeensaajan raippaverokin on kolminkertainen palkansaajan vastaavaan veroon verrattuna, joka lähtee alempaa ja on tilapäiseksi tarkoitettu.

Kunkin työeläkkeen saajan poliittisen oman puolueen pitäisi täten se työeläkkeen saajan edunvalvoja olla. Eläkeasia kuntoon minulle, ääni sinulle, puoluetoveri! Näin se ei kuitenkaan näytä käyvän. Oma puolue päivastoin on se, joka ankarimmin ruoskaa käyttää. Ihmetellä sitä vain voi: Työeläkkeitten tarkistukset maksettaisiin työeläkelaitosten toimesta, ei valtion pussista kuten kansaneläkkeet ja takuueläkkeet. Ne toisivat täten valtion kassaan lisää verotuloja. Sitä vain ihmettelen, etteivät nämä valtiovarainministerille kelpaa!  Näillä veromarkoillahan pystyttäisiin rahoittamaan jopa ne alimmat, köyhyysrajan alapuolella olevien eläkeläisten eläkekorotukset, jotka valtion pussista tulevat.

Jos työeläkeensaajat alkavat järkeä käyttää, niin heille tulevissa eduskuntavaaleissa aukeaa mielenkiintoinen kysymysviidakko - niin minullekin: Äänestääkö taas kerran nyt istuvaa ja ehdokkaaksi asettuvaa kansanedustajaa, joka on jatkuvasti toiminut etujeni vastaisesti? Vai etsiäkö uusien tulokkaitten joukosta sellainen, jonka uskoo paremmin muistavan työeläkkeen sajaa silloin, kun tämän joukon eduista päätetään? Se edellyttää uudelta ehdokkaalta  vahvaa selkärankaa, eläkelobbareiden jatkuvan informaation todenperäisyyden saattamista kriittisen tarkastelun alaiseksi. Kuinka suureksi nyt jo 200 miljardissa pyörivien rahastojen tulee paisua, niitten tuottojen siirtyä tähän pääomaan sen sijaan että niitä käytettäisiin edes osin eläketurvaakin parantamaan. Siinä pari kysymystä alkuun; jatkossa sitten pohdittavaksi aukeaa kysymys taas uudelleen tehtyjen ennusteiden paikkansapitävyydestä sitä taustaa vastaan, etteivät ne ennusteet eläkerahojen riittämättömyydestä ja eläkepommien räjähtelystä ole ennenkään paikkaansa pitäneet.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Martti Nurmi

Kokoomuksen äänestäjistä hyvin suuri osa saa työeläkettä. Tosin heidän eläkkeensä eivät ole niitä pienimpiä. Työeläkkeet kuulemma nousevat 2019 keskimäärin 20 euroa kuussa. Se ei vastaa elinkustannusten nousua.
Sen tarkastelu, minkä väestöryhmän saama lisätulo tulee nopeimmin kiertoon, on vaille syvällisempää tutkimusta. Eläkeläiset myös tukevat jälkikasvuaan, jos siihen kykenevät.
Jos kokoomuksen eläkeläiset edes uhkaisivat jäädä vaalipäivänä kotiin, ellei taitetulle indeksille tehdä mitään, voisi vaalipoliittinen intressi muuttua.
Aina on nyt tuo Liike Nyt. Ehkäpä siellä alkaa kiinnostaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eläkkeet -- myös työeläkkeet -- ovat sosiaalitukea. Maksetut eläkkeet tulevat noin 80% töissäkäyvien eläkemaksuista ja vain pieneltä osin niistä eläkemaksuista ja niiden tuotoista, joita nyt eläkkeellä olevat aikanaan maksoivat.

On mielenkiintoista havaita, miten monen kokoomuspoliitikon asenne sosiaalituen varassa elämiseen muuttuu kuin veitsellä leikaten sillä hetkellä kun he jäävät itse eläkkeelle.

Martti Nurmi

Kokoomuspoliitikko on yleensä tuottanut sinne eläkerahastoon jotain. Sosiaalitukien ammattilaiset voittopuolisesti ovat erikoistuneet olemaan tukien kohteena myös ns. työuransa aikana.
Sitten on nämä vasemmiston merkkipoliitikot, jotka eläkerahastojen suojatyöpaikoissa keskittyvät kasvattamaan niitä rahastoja, suojaten niitä niiltä, joita varten ne on alunperin tarkoitettu.
Edes osaa sijoituskatteesta ei saisi käyttää korotettuihin eläkkeisiin. Hillotolpalla on niin sanotusti kenttä kääntynyt.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tuli eläkkeet nyt ihan mistä tahansa pahalta tuntuu eläkeläisten tulojen kehitys verrattuna työssäkäyviin. Vai mitä arvelet tästä Kejo?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pahalta tuntuu ihmisten välisten tuloerojen kasvu -- aivan riippumatta siitä, ovatko ne tulot palkkatuloja, pääomatuloja, eläkkeitä tai muita sosiaalitukia.

Sellainen vastakkainasettelu kuin eläkeläiset vastaan työssäkäyvät on liian karkea. Kummassakin ryhmässä on hyvin niukasti tienaavia ja myös suurituloisia. Yksilöt eivät ole keskiarvoja.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Suomen eläkevastuut ovat yli 630 miljardia, eli rahastot kattavat vain kolmanneksen niistä. Mitä enemmän rahastoihin puututaan, sitä suuremmaksi tämä vaje kasvaa ja sitä suuremman osan maksu siirtyy nuoremmille työntekijöille. Se mitä Ilaskivi ajaa on lopultakin tulonsiirtoa tulevilta työntekijöiltä (ja eläkeläisiltä - sillä vaje tietää eläkkeiden leikkaamista jossain vaiheessa) omalle ikäluokalleen. Tähän kun huomioidaan nopeasti pienenevät ikäluokat syntyy väkisinkin vaikutelma siitä, että eläkejärjestelmä nykyisellään ei ole erityisen kestävällä pohjalla ja rahastojen purkaminen vain nopeuttaisi sen rapautumista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Työeläkejärjestelmä on luonteeltaan pyramidipeli, joka pystyssä pysyäkseen edellyttää palkkasumman eksponentiaalista kasvua sukupolvesta toiseen.

Tosiasiallinen syy pyrkimyksiin eläkeiän nostamiselle onkin se, että oikeasti ei olisi varaa maksaa eläkkeitä sen suuruisina kuin on tullut aikanaan luvatuksi.

Martti Nurmi

”Työeläkkeitten tarkistukset maksettaisiin työeläkelaitosten toimesta, ei valtion pussista kuten kansaneläkkeet ja takuueläkkeet.”

Suomalaisten työeläkerahastojen pääosin ulkomaille sijoittamat pääomat poikivat vuosittain jopa 12 miljardin euron tuotot.
Niitä ei kuitenkaan käytetä eläkkeiden maksuun ja Suomen talouden elvytykseen, vaan pääosin uusiin sijoituksiin ulkomaille.
https://www.salkunrakentaja.fi/2018/08/elakevarat-...
Vaikka Suomessa puhutaan eläkepommista, ei tästä massiivisesta eläkepotista ole ohjattu euroakaan työeläkkeiden maksuun.
Sen sijaan 24 miljardin vuotuiset työeläkkeet kustannetaan työntekijöiden työeläkemaksuilla.
Massiivisella eläkevarapotilla varaudutaan väestön ikääntymisestä johtuvaan eläkemenojen kasvuun.
Onko kukaan katsonut väestöpyramidia? Kun ns. suuret ikäluokat ovat kohta kuolleet pois, mikä on se massiivinen kansakunnan osa, joka ikääntyy. Nopeimmin kuolee väestöyramidin mukaan nimenomaan se suurin eläkeläisjoukko, siinä pyramidissa.

Tässä noudatetaan aivan samaa periaatetta, joka todettiin hyväksi jo sotaveteraanien kanssa. Kerätään, mutta ei todellakaan anneta niille, joita varten kerättiin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Työeläkkeitten tarkistukset maksettaisiin työeläkelaitosten toimesta, ei valtion pussista kuten kansaneläkkeet ja takuueläkkeet."

Niin. Itse asiassa työeläkkeiden tarkistuksiin käytettävät rahat vain kiertäisivät työeläkelaitosten kautta, ja todellisia maksajia olisivat nyt ja tulevaisuudessa töissä olevat, joko korkeampien eläkemaksujen, tai korkeamman eläkeiän muodossa.

Jos tilanne tosiaan on se, että maksuvaraa on, niin siinä tapauksessa voidaan varmaan laskea eläkemaksuja, eläkeikää tai molempia?

"Ne toisivat täten valtion kassaan lisää verotuloja. Sitä vain ihmettelen, etteivät nämä valtiovarainministerille kelpaa!"

Eläkemaksujen laskeminen nostaisi palkansaajien ostovoimaa ihan yhtä paljon kuin eläkkeiden korottaminen. Lisäksi se parantaisi suomalaisen työvoiman kilpailukykyä ja työllisyyttä. Yhteisvaikutus, ja siten myös verotulot lisääntyisivät enemmän kuin eläkkeitä korottamalla. Sitä vain ihmettelen, ettei tämä kelpaa talousmies Ilaskivelle.

Vai oliko sittenkin vain ajatuksena siirtää nykyisiltä ja tulevilta työntekijöiltä rahaa nykyisille eläkeläisille?

Martti Nurmi

Tällä eläkepolitiikalla tarvitaan lisää ammatillista neuvontaa ja lisää virkailijoita Kelaan pyörittämään tätä rumbaa:

https://www.kela.fi/elaketta-saavan-hoitotuki
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-elakelaiset
https://www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki

On monelta momentilta sosiaalitukea, mutta yhdelle myönnetään budjetista vain tietty määrä. Kun jakajia tulee lisää, siitä seuraa yleensä, jotain.

"Vai oliko sittenkin vain ajatuksena siirtää nykyisiltä ja tulevilta työntekijöiltä rahaa nykyisille eläkeläisille?"
Katso väestöpyramidia ja pohdi. Lisäksi:

https://findikaattori.fi/fi/81
https://findikaattori.fi/fi/15
https://www.etk.fi/tiedote/keskielake-1-656-euroa-...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Uskoisin, että Raimo puhuu niiden eläkeläisten puolesta, joilla on muutenkin pienet eläkkeet. Raimolla ei pitäisi olla huono eläke. Ehkä tuo eläkeläisten maksujen pienentäminen toimisi paremmin kuin lupaukset eläkkeitten korottamisesta?

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Kun luin edellä olevat kommentit, totesin vain, että monet käsitteet ovat useilta pahasti sekaisin. Martti Nurmen viittaus Josa Jäntin blogipuheenvuoroon on sama, minkä ajattelin kaiken luettuani tehdä, joten käsitteiden selventämiseksi Josa Jäntin sivuille siitä vaan!

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#12
Onhan joku muukin pohdiskellut näitä työeläkekuvioita. Esimerkiksi demarien Kimmo Kiljunen, joka vaatii työeläkkeiden indeksitarkistusten palauttamisen tasolle ennen Paavo Lipposen kumppaneineen suorittamaa leikkausta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Minulla on ehdotus: leikataan korkeimpia eläkkeitä ja nostetaan alimpia eli eläkekatto ja säästyneet varat käytetään köyhimpien eläkeläisten tukemiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miten ajattelit tuota ehdotusta matemaattisesti tarkastella? Esimerkiksi jos 20.000 suurituloiselta eläkeläiseltä leikattaisiin viisisataa kuussa, niin miljoonalle eläkeläiselle tuosta kymmenestä miljoonasta eurosta jäisi jaettavaksi kymmenen euroa bruttona.

En kannata tuota. Kyseessä ei ole kansantaloudellisesti suoraan mihinkään vaikuttava keino eikä kenenkään eläkeläisen asemaa todellisuudessa parantava sellainen. Sen sijaan sillä tavoin rikottaisiin "sopimusta", jonka puitteissa ihmiset ovat korkeita eläkemaksujaan työuransa aikana maksaneet.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Noilla luvuilla se ei välttämättä olisikaan erityisen järkevää, mutta ajattele tilannetta, jossa vaikkapa 200 000 eläkeläistä saisi tuon lisän. Puhuinhan köyhimmille siirrettävistä varoista - en kaikille. Silloin on kyse kuitenkin 50 eurosta kuukaudessa, mikä ei ole pikkusumma köyhimmille eläkeläisille. Vai oletko todellakin sitä mieltä?

Lisäksi tämä lisäisi kulutusta eli kansantaloutta siitä yksinkertaisesta syystä, että köyhimmät tietenkin käyttäisivät koko summan, kun taas rikkaimmat eivät välttämättä sitä tee. Eli olen täysin eri mieltä kansantaloudellisesta vaikutuksesta.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Oli niin tai näin vaaliluapausten kanssa, kuitenkin kerrotaan, että elinaikakerroin sopeuttaa työeläkkeiden tasoa kertoimella eliniän nousuun vuonna 2018 (tai vuonna 2019) näin:

1947 1,00000
1948 0,99170
1949 0,98689
1950 0,98351
1951 0,97914
1952 0,97552
1953 0,97200
1954 0,96800
1955 0,96344
1956 0,96102
1957 0,95722

Tuosta arvioimalla ei paljon jää enään niiden käteen, jotka eläköityvät 30 vuoden kulluttua ?

Martti Nurmi

Nuorisolla on tähän ratkaisu. Yhdessä rintamaan eutanasian puolesta! Aloittakaa ajoissa kertomaan vanhemmille, että olisi aika päättää päivät ja lopettaa eläkekituminen.
Optimoikaa kuitenkin piikinannon ajankohta. Perintöveroon voi tulla kevennyksiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"... raippaverokin on kolminkertainen palkansaajan vastaavaan veroon verrattuna, joka lähtee alempaa ja on tilapäiseksi tarkoitettu."

Hyvä, että tuo viimeinen sana "tarkoitettu" on mukana tuossa lauseessa. Se ei kuitenkaan niitä maksajia järin lohduta. Edelleenkin on opposition puolella ilmassa vaatimusta progression kiristämisestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset