Raimo Ilaskivi

Ei päätä, ei häntää ....

Irakilaisen "passivaltuuskunnan" tulo Suomeen jakamaan passittomille irakilaisille passeja on herättänyt huomiota. Sivullisen on vaikea tietää, mistä oikein on kyse; liittyykö tämä kysymykseen Irakin haluttomuudesta ottaa vastaa sinne palautettaviksi aiottuja kansalaisiaan vaiko mistä. Hallituksella lienevät motiivit.

Sen sijaan sivullinenkin voi ihmetellä tässä yhteydessä paljastunutta tilannetta: Turvapaikan saaneista pakolaisista vain 2 sadasta on työllistynyt. Loput elävät siis kokonaan yhteiskunnamme eli veronmaksajien piikkiin.  Hyväntahtoisuudellakin on rajansa, eli asetelma on kyettävä tavalla tai toisella nopeasti ja viivytyksettä ratkaisemaan. Maassa, jossa avoimiin työpaikkoihin on vaikeaa löytää tekijöitä, on vihdoinkin rohjettava mennä asian ytimeen.

Eli mihin? Toki ymmärrän, etteivät kaikki työkykyisiä ole, mutta sitä en, että vain kaksi prosenttia on työelämässä. "Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä." Löytyisiköhän tätä kansanviisautta perkaamalla ratkaisu? Löytyisiköhän, jos erilaiset kannustinloukut otettaisiin vahvan suurennuslasin alle ja rohjettaisiin yksinkertaisesti sanoa: Ellei työ kelpaa, työtä vieroksuvien  vapaamatkustajien etuja aletaan asteittain ja vauhdilla karsia.

Kysyä sopii sitäkin, ovatko esim. juuri irakilaiset  omassa maassa omalla työllään tottuneet paljon pienempiin ansioihin kuin mitä meillä ilman työtä saavat? Onko aina vaan puolustettavissa ajatus, että sosiaaliturvan tulee olla kaikille maassa oleville, niin suomalasille kuin muillekin yhtä suuri, vaikka suomalainen on aikanaan veronmaksajan osallistunut sosiaaliverkon luomiseen mutta tänne tullut ei. Perustuslaki kaipaa täsmennyksiä ja kansainväliset sopimukset läpikäyntiä, jos niihin taas tässäkin viitataan.

Sisäministeri totesi aivan oikein, että koko esiin tulleeseen ongelmavyyhtiin tullaan puuttumaan. Tähän toteamukseen on veronmaksajana helppo yhtyä. Ei nykytilanteessa ole ei päätä eikä häntää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

36Suosittele

36 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

verotusta vaan kovemmaksi niin kyllä se siitä . Ja mielellään keskituloisten verotusta.

Kunhan vaan ketään ei palauteta.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Terve järkiset on kanssasi samaa mieltä . Pari vuotta sitten jopa poliisi kuulusteluihin tuollasesta järki kirjoituksesta olis voinut joutua . Mut kyl nytkin joku leimakirvettä tulee heiluttelee , ja poltin rautaa jossa hakaristi kuumennetaan jo .. Mokomakin realisti .

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Ilaskivi puhuu asiaa. Ei ole päätä häntä, että vain 2 prosenttia turvapaikanhakijoista irakilaisista on työssä. Kotouttamisessa pääpaino pitää olla työllistymisestä. Muuten turvapaikkapoliitikasta tulee todella kallis lasku veronmaksajille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Turvapaikan saaneista pakolaisista vain 2 sadasta on työllistynyt."

Mihin tämä tieto perustuu?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

En tiedä uskooko Mykkästä, mutta ylellä hän tuollaista "sävelsi".
"Tällä hetkellä Mykkäsen mukaan vain kaksi sadasta turvapaikanhakijasta jatkaa työhön kotoutumisjakson jälkeen. Lisäksi yksi viidestä saavuttaa sellaisen kielitaidon tason, jolla pääsee ammattikoulutukseen."

Kuunnellakin voi häntä linkistä ja sanomisiaan.
https://yle.fi/uutiset/3-10404207

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

On tietenkin suuri ongelma, että suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä saattaa passivoida kantasuomalaisten lisäksi erityisesti maahanmuuttajia, joilla osallistumisessa työelämään on usein paljon suurempia kynnyksiä, kuten kielikynnys, ja sosiaaliturvan varassa pitkään eläminen saattaa passivoida.

Kuitenkin se sosiaaliturva on olemassa tietyistä syistä, jotka eivät maahanmuuttajien kohdalla välttämättä ole yhtään sen vähäisemmän, ehkä jopa päinvastoin.

    «Turvapaikan saaneista pakolaisista vain 2 sadasta on työllistynyt.»

Pitiköhän tämä tieto nyt varmasti paikkansa? Lähde? Aiemmin on kauhisteltu vain 20-26 %:n työllistymistä. Vuonna 2015 tuli tietenkin paljon pakolaisia, joiden kotoutuminen epäilemättä on vielä kesken - vain alle 10 % on työllistynyt. Työllistyminen on noilla joillain pakolaisryhmillä yleensä tasaantunut viiden vuoden jälkeen jonnekin vain 40 %:iin. Tietenkin aivan liian alhainen ja saattaa myös olla, että soveltuvat työmarkkinat ovat jo saturoitumassa.

    «suomalainen on aikanaan veronmaksajan osallistunut sosiaaliverkon luomiseen mutta tänne tullut ei»

Harvempi suomalainen taitaa olla osallistunut sen sosiaaliverkon luomiseen ennen 18 vuoden ikää ja monilla menee paljon pidempäänkin ennen kuin siihen iloon saavat osallistua. Ne sitten jotka pääsevät leveämmän leivän ääreen sitten suurimmalla äänellä tuskastelevat, kun joutuvat ylipäätään osallistumaan.

Monet kyllä taitavat osallistua työelämään nopeammin kuin syntyperäiset suomalaiset. Tosin työllistymisaste jää joillain kansanryhmillä pysyvästi varsin alhaiseksi.

Osin se voi johtua siitä, että kiintiöpakolaisten ja perheenyhdistämisen kautta on tullut varsin vanhoja kouluttamattomia ja kielitaidottomia pakolaisia, joilla tuskin on mitään mahdollisuuttakaan työllistyä elinaikanaan.

    «Ellei työ kelpaa, työtä vieroksuvien vapaamatkustajien etuja aletaan asteittain ja vauhdilla karsia.»

Voinet ohjeistaa, mihin kotisi lähimetsään toivot näiden vapaamatkustajien asettuvan asumaan. Olisi myös hyvä tarkistaa, että kotitaloudessanne lajitellaan jätteet huolellisesti, jotta vapaamatkustajat löytävät helpommin ilmaisen ruokansa ja vaatteensa. Kannattaa ehkä laittaa se jätepiste sinne kartanon portin ulkopuolelle, ettei vapaamatkustajien tarvitse kiivetä aidan yli.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässä pelkän työllistymisen määrittelyssäkin ollaan menty pahasti metsään ja varmaan tarkoituksellisesti. Oleellista työllistymisessä olisi pystyykö palkallaan elämään Suomessa ja vieläpä¨maksamaan veroja toisaalta jos valtio palkkaa tulkiksi tulkitsemaan turvapaikanhakijana tulleen maanmiehensä tarinoita ei tämäkään paljon Suomea hyödytä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Raimokin bonjannut miten päättömäksi touhu on mennyt kun kokoomus on päässyt hallituksessa hääräämään.

Toista se oli silloin kun kokoomus oli yleisten syiden takia oppositiossa. :D

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Provoilutaitosi ovat olleet viime aikoina taantumaan päin... Sääli, koska onhan tuokin tietynlainen taiteenlaji.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Onx se provomist kun sanoo et Kekkonen takas ja Suomi irti EU:sta? :o

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #16

Olet omien kuvaustesikin perusteella about provoilemassa, joten.... Voisit vain tehdä sitä taitavamminkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

provoilu-kriittisyyden-tupla-pois

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Me vanhat muistamme Ilaskiven muukalaisvihaiset ulostulot jo hänen presidentinvaalikampanjansa ajoilta. Silloin niihin puututtiin voimakkaasti, nykyäänhän tuo on valtavirtaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Piti oikein googlata milloin hän oli presidenttiehdokkaana. Vuonna 1994 asuin jo useita vuosia siellä olleena tukevasti Japanin maaperällä, joten tuo on mennyt ohitse. Ennen nettiaikaa kun ei voinut oikein kaukomailla pitää itseään ajan tasalla. Mutta todennäköisesti olen Suomen Suurlähetystössä käynyt äänestämässä Ilaskiveä. (Ellen sitten tullut äänestäneeksi Elisabet Rehniä, jotenkin ei tuossa kohden muisti ihan pelaa...)

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Vapaamatkustajat ovat myös vapaita poistumaan täältä, ei mikään estä, tännehän he myös vaelsivat läpi Euroopan turvallisten maiden. Miksiköhän eivät menneet Viroon? Taitaa olla niin että siellä ei ilmaista rahaa saakkaan, ihan siihen malliin kuin täällä.

Tuli mieleeni kun vielä asuin Ruotsissa ja satuin lehdestä lukemaan jutun jossa haastateltiin erästä somalinaista joka toimi tulkkina, häneltä tiedusteltiin että miksi somalit eivät tahdo työllistyä Ruotsissa. Nainen vastasi että kun avustuksia tulee ikkunoista ja ovista joilla pärjää, niin eihän se työnteko kiinnosta. Olisikohan sama asia syynä siihen miksi Suomenkaan somalit eivät tahdo työllistyä?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tämä taitaa olla kovempi solmu kuin miltä ensinäkemältä näyttää. Ensimmäinen asia työhön pääsystä on kielitaito. Koulutetummalle on helpompaa, mutta vähemmän koulutetulle hyvinkin haasteellista oppia edes auttavasti puhumaan ja ymmärtämään.

Kuinka paljon me tarvitsemme todellisuudessa väkeä alemmin palkattuihin tehtäviin. Meillä on omasta takaa 400000 työtöntä. Heillä on kaikilla riittävä kielitaito. Heillekään ei löydy töitä sen paremmin hyvä kuin huonopalkkaisitakaan hommista.

Onhan tämä päivänselvä kuvio, että jos ei pakolla panna töihin, niin 98% pakolaisista jää vaille työtä. Heidän lähtökohtansa työllistyä on varsinheikko, jos he ovat samalla viivalla työnhaussa kantasuomalaisten kanssa. Jos kannustimena työstä pois jääntiin vielä on ilmainen raha, niin ei ole ihmetteleistä, että väki on kotona.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Raimo, rohkeaa puhetta. Onneksi et ole enää työelämässä, muuten olisi voinut jo jonkinlainen leimakirves heilahtaa. Eläkkeellä ollessa ei onneksi pelkoa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Levonen, onko meidän Raimo ollut ihan OIKEASSA työelämässä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hänen työuransa on politiikan ohella ennen pormestariutta ollut pankkimaailmassa. Eikö se ole oikeata työtä?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Miten tuon oikean työn määrittelet? Minä arvostan kaikkea työtä, vaikka jonkun mielestä se OIKEA työ on sitä, kun kädet "paskassa" tehdään töitä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Poistitko Arto minun kommenttini omasi lisäksi, vai miksi sitä ei täällä enää näy?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #31

En ole poistanut mitään kommenntiana, mutta arvostan Raimon kommentiani kohtaan ja palaan siihen huomenna.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Huomaan, Arto, että olet eläkkeellä oleva metallimies ja kysyt OIKEAN työn perään. Ensin olin kaikki koululaiskesät OIKEASSA työssä, 10-vuotiaasta alkaen Vuoksenniskan tukki- ja propsipuun vesivarastolla, Harakan sahalla, edelleen metsänleimauksessa Kaavilla, konepajan korjausmiehen apulaisena Raumalla, sahan lautatarhalla Ruotsin Härnösandissa, puutavaran lastauksessa Ruotsissa niinikään, työvelvollisena maataloustöissä Imatralla jne jne jne; välillä oppikoululaisena tehtaan konttorissa kuten opiskeluaikanakin, valmistuttuani jopa kolmessa työssä yht´aikaa samalla lisensiaattityötä ja väitöskirjaa tehden, ja sitten Pankkiyhdistyksen, Pörssin ja silloisen Teollisuuspankin toimitusjohtajana ja kansanedustajana - ja. ja, ja! Pane, Arto, paremmaksi!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #32

Arto Granlund on trolli, joka pitäisi jättää huomiotta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo kaksi prosenttia liittynee vain tiettynä aikana saapuneisiin Irakin pakolaisiin. Tekstistä voi helposti saada vaikutelman, että se koskee kaikkien maahanmuuttajien työllistymistä, mikä ei alkuunkaan pidä paikkaansa. Edes irakilaisten kohdalla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Luulen, että jos katsotaan tämän vuoden puolella tulleita turvapaikanhakijoita, saattaa prosentti olla jopa pienempi. Mutta vähän tuntuisi epärehelliseltä vedota noinkin harhauttaviin lukuihin. Vastaava taitaisi olla, että jos yliopistossa opiskelleiden työllistymistä tarkasteltaisiin sen perusteella miten viime syksynä opiskelunsa aloittaneet ovat työllistyneet opiskelualalleen. Prosentti saattaisi olla aika pieni ;)

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Sitäpaitsi ei ne tänne ole töihin tulleet.

anita frisk

Mikä ihmeen tarkoitus tällaisella "viisumivaltuuskunnan" tulolla on? Kuka on kutsunut heidät Suomeen? Sisäministeriö, ulkoministeriö? Vai ovatko vain itse röyhkeästi kutsuneet itsensä? Mistä he ovat hankkineet näin nopealla aikataululla Schengen-alueelle vaadittavan viisumin, Irakissahan ei - toistaiseksi - ole Suomen edustustoa.

Suomessa on Irakin suurlähetystö. Kv. käytäntöjen mukaan edustojen tehtävä on mm. myöntää kansalaisilleen passeja. Pari vuotta sitten Irakin suurlähettiläs pahoitteli, että passit ovat päässeet "tilapäisesti" loppumaan, jonkin ajan kuluttua ilmoitti, että nyt niitä on taas halukkaille saatavilla. Ja nyt siis ei taas muka olekaan, pitää anoa Tukholmasta. Ei pitäisi olla mikään ongelma nykyteknologiassa.

Kun maahan saapuu henkilöitä (sisäministeriö/Supo tutkinut valtuuskunnan taustat?) joilla on uutisoidun mukaan tasan 500 irakilaista blanco-passia, ainakin minulla alkavat hälytyskellot soida. Ei kai kukaan voi olla niin naiivi, että kuvittelisi Irakin sekasortoisen valtion olevan näinkin näyttävällä tasolla huolissaan muutamastasadasta halpatyöläisestä Suomessa.

Ulkoministeriö ei inahtanutkaan kun sen selän takana Sellon kirjaston draamaqueen Drake teki kirjastosta Afganistanin Tukholman-edustuston passinjakelupisteen. Miksi ei? Mitä merkitystä on kansainvälisen diplomatian säännöillä, jos niitä ei edes Suomessa noudateta kun kyse on irakilaisista, afgaaneista ja seuraavaksi sisäministeri arvatenkin ottaa vastaan somalivaltuuskunnan blanco-passeineen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jos tulijoilla on yleisestikin noin pienet työllistymisprosentit, niin sehän tarkoittaa vielä lisää heikennyksiä kaikkien sosiaaliturvaan. Lopultahan tuo voi kulminoitua siihen, ettei sosiaaliturvalla enää pärjää ja sillä olijoiden on pakko tehdä jotain työtä samalla.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Irakilaisia on paljon Suomessa ja he ovat työllistyneet huonosti. Ilaskiven kirjoitus on asiallinen ja tuollaisia kirjoituksia minä ainakin haluan lukea. Jotkut kommentoijat ihmettelevät prosenttilukuja siitä, kuinka suuri tai pieni osa esim. irakilaisista olisi Suomessa työllistynyt; varmasti ko. prosenttiluku on pieni joka tapauksessa lasketaan se millä tavalla tahansa. Tietyt tahot haluavat vain hämmentää näitä asioita ja asettavat kyseenalaiseksi nämä prosenttilaskut.

Minä en tunne montakaan irakilaista henkilökohtaisesti. Eräältä naiselta olen kysynyt, siis irakilaiselta, onko hän tällä hetkellä työssä. Hän vihaisesti tuhahti minulle, ettei työnteko häntä kiinnosta. Olin pari vuotta sitten samalla työpaikalla kuin hän, silloin hän teki jonkun aikaa palkkatyötä. Hänelle oli ilmainen ateria joka päivä, kantasuomalaiset joutuivat siitäkin maksamaan. Hän haukkui sitä ruokaa usein, otti ison annoksen kyllä sitä tarjottimelle, mutta pisti aina suurimman osan ruokailun jälkeen jäteastiaan, sanoi, että "oksettavat sapuskat on tällä työpaikalla".

Pekka Pylkkönen

Yksittäisten kusipäiden perusteella ei kannata tehdä päätöksiä. Sitä varten on tilastot.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Demarien puheenjohtaja Antti Rinne oli Ykkösaamun vieraana toimittaja Jari Korkin haastateltavana. Rinne kertoili leppoisasti hymyillen, mitä hän tulisi tekemään mm. maahamme tulleiden ja tulevien turvapaikkaa hakevien ihmisten olosuhteiden parantamiseksi. Valitettavasti minulle ei selvinnyt, sisältyikö Rinteen teeseihin mitään nykyisistä käytännöistä poikkeavaa. Odotin, että toimittaja Korkki olisi esittänyt Rinteelle kysymyksiä esim. Raimo Ilaskiven erinomaisessa blogikirjoituksessa esille tuomista ihmeellisyyksistä. Muissakin ohjelmassa esiin tulleissa asioissa Rinne sai puhua "mun mielestä" tuntuvia mielipiteitään Korkin ollessa vain kuunteluoppilaana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Menee ohi blogin aiheen, mutta huvittava kohta tuossa ykkösaamussa oli kun haastattelija kysyi Rinteeltä voisivatko demarit ottaa Halla-ahon puolueen mukaan hallitukseen, niin Rinne alkoi jaarittelemaan asian vierestä päätyen pitkän jaarittelun jälkeen aivan toiseen asiaan. Korkki totesi sitten: "Muistaakseni kysyin voisivatko demarit mennä Halla-ahon puolueen kanssa samaan hallitukseen". (Kyllä siitä sitten tuli Rinteen suusta edelleen jaaritellen jonkinlainen epämääräinen "ei"-vastaus.)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#46 Juha, hyvä huomio!

Odotin myös Rinteen selkiyttävän Demarien kannan Jussi Halla-ahon johtaman Perussuomalaisten mahdollisuudesta päästä hallitukseen, jos Demarit on seuraava pääministeripuolue.

Soinin johtamana, PS pääsi hallitukseen, mutta J.H-A, ei tunnu sopivan päättäjäksi, vaikka Halla-aho lupaili noudattaa sovittua hallituspolitiikkaa.

Tavallinen kansa ei ymmärrä syrjintää. Siniset jatkavat ex-persuina, joka on todella outo asetelma ja jää varmasti historiaan Suomen kaikkien aikojen järisyttävimpänä demokratian alasajona.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #48

En pidä sitä demokratian alasajona, sillä hallitus synnytettiin eduskuntavaalien tuloksen pohjalta eikä äänestäjillä silloin ollut tietoa mitä yksi puolue tykönään tulee myöhemmin päättämään. Kyseisen puolueen linja muuttui olennaisesti alkuperäisestä.

Toinen juttu on sitten se, että orastavan talouskasvun aikaan ei ollut syytä ottaa niskaan hallituskriisiä. Päätös nykyisen hallituksen jatkamisesta koitui kyllä siunaukseksi Suomen kansalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Soinin johtamana, PS pääsi hallitukseen"

Nykytietämyksen mukaan Soini pääsi hallitukseen kun lupasi ettei tule vaatimaan puolueensa näkemyksiä ja linjaa vaan tyytyy hallituskumppaneiden linjauksiin. Todisteena tästä on Soinin lipsuminen kaikista perussuomalaisten vaatimuksista hallitussopimuksessa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#49 Näin olen ymmärtänyt ja onhan tuo todettu jo hallitusta muodostettaessa, että Soinin vitsailujen ja hymynaaman taakse kätkeytyy kova poliitikko, joka ei kansantuntoja kuuntele.

Perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen myötä, hallitusvastuuaikaa oli vielä reilut kaksi vuotta.

Valta on siitä mielenkiintoinen, että sille voi myydä sielunsa, mutta lopputulema on aina henkinen kuolema.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Miksikö?

Useimmilla irakilaisista on tuloja ja/tai varallisuutta, jota ei kannata saattaa päivänvaloon. Suomen sosiaaliturvaetuudet ovat pelkkää plussaa.

Tommi Mäkinen

Mamuista 2% on työllistynyt? Aika sama prosentti irakeilla ketkä syytettynä seksuaalirikoksista, 1,29%.

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2017/05/n...

Voisko sanoa että yhtä moni iraki työllistyy kuin raiskaakin?

Tommi Mäkinen

Ja jos irakit ovat työllistyneet keskimääräistä 2% huonommin, niin voi sanoa että useampi raiskaa kuin tekee töitä :D Ja mikäs tääl on raiskatessa kun vasemmisto ja vihreet hoitanut paljon paremmat palvelut kuin meille köyhille kantasuomalaisille..

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ennen oli Ilaskiviä, nykyään on Mykkäsiä. Kokoomuksen ongelma pähkinänkuoressa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset