Raimo Ilaskivi

Eikö perustuslaki velvoita?

"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta". Näin kuuluu Suomen perustuslain 2 pykälän ensimmäinen momentti. Nyt näyttää siltä, että elämme vallankumousta muistuttavaa ajanjaksoa. "5.10. alkaa rytistä ja tulossa on paljon pahempaa." Teollisuusliitto uhkaa täten hallitusta voimakkailla toimenpiteillä, jotta hallitus taipuisi sen tahtoon. Näinhän voi tapahtua vain, jos perustuslaki kuuluisikin toisin: "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jonka valtaa käyttää ammattiyhdistysten edustama vähemmistö."

Kuulun järkevästi käytetyn  ja työmarkkinoiden keskeisten riitojen ratkaisuun tarkoitetun  lakko-oikeuden puolustajiin. Nyt ei kyse ole tällaisesta. Nyt kyseessä on mitä puhtaimman poliittisen lakon suunnittelu; Teollisuusliiton jäsenet vastaan maan hallitus. Teollisuusliitto haluaa sanella hallituksen esityksen sisällön. Ja tärkeinkin on unohdettu. Hallitus ei lopullisia ratkaisuja tee. Hallitus vie esityksenssä eduskuntaan - siis siihen, joka kansaa edustaa - ja se päättää. Jos Teollisuusliitto on siis itse asiasta toista mieltä, sen oikeana toimintatapana olisi informoida eduskuntaa, pyrkiä esittämään sille omat näkemyksensä ja tyytyä sitten eduskunnan päätökseen, voimassaolevan perustuslain hengen ja pykälän mukaan syntyneeseen. Eikö Teollisuusliiton johto tätä ymmärrä vai eikö se siitä välitä. Nyt näyttää siltä, ettei perustuslaki sitä velvoita vaan se haluaa suorittaa maassa hiljaisen vallankumouksen.

Teollisuusliiton johdon sananvalinnat ja uhoamiset mediassa ovat harkitsemattomia ja ennen kuulumattomia. Ne voitaisiin kenties hyvällä tahdolla ymmärtää, jos ne edustaisivat työmarkkinajärjestöjen keskeistä riitaa. Mutta ne ovat täysin sopimattomia sananvalintoja, kun kohteena on maan laillinen hallitus. Ne edstavat sellaista harkitsemattomuutta, jota Teollisuusliiton johdon ei olisi kuvitellut edustavan.

Mutta ne ovat nyt myös vakava haaste ei vain hallitukselle vaan myös koko maamme demokraattista järjestelmäämme kohtaan, tähän korkeimpana päättäjänä olevaa eduskuntaa. Joskus puoli vuosisataa sitten, kun itse istuin eduskunnassa ja maan poliittinen tilanne oli toinen, tällaiset menettelyt saattoivat saada jopa ymmärtämystä. Nyt sen sijaan toivoisi, että Teollisuusliiton johto nukkuisi yönsä hyvin ja heräisi aamulla ajattelemaan, mtä tuli sanottua ja kuinka sen voisi korjata.

Itse taustalla olevista asioista voidaan olla monta eri mieltä. Yhtä mieltä toivosi kuitenkin oltavan siitä, että maan taloudelliselle kasvulle on työmarkkinoillakin, yhdessä sopien, taattava toiminnan edellytykset. kilpailukyvyn ja työllisyyden kasvun turvaavat edellytykset. Ei niitä uhmalla ja uhkauksin luoda; maata on rauhalla,  yhteisymmärryksellä ja sopien rakennettava.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän se ensimmäinen kerta ole, kun "työväenliike" alkaa kapinoida demokraattisen maan parlamentaarisesti valittua laillista hallitusta vastaan.

Sata vuotta sitten oli yksi kuuluisimmista episodeista.

Tosin vuonna 2011 tuli mieleeni samantapainen sabotaasi, kun finanssikriisistä oltiin toipumaisillaan ja orastavaa kasvua alkoi näkyä. Sitten AKT päätti panna satamat boseen. Osittain siitä seurasi kuuden vuoden pituinen taantuman pitkittyminen, Silloin lakko oli kuitenkin enemmän työnantajia vastaan kohdennettu.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Perustuslaki antaa kansalle lakko-oikeuden jos sitä kohdellaan paskasti.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eivät ihan kaikki ole ”ihmisoikeuksia” vaikka näin tunnutaan kuviteltavan. Perustuslaki ei tunne lakko-oikeutta, eikä se edes kuulu perusoikeuksiin, mutta voidaan tietysti niin halutessa johtaa vaikkapa yhdistymisvapaudesta. Työtaisteluoikeudelle omat rajansa asettavat työrauhavelvollisuutta koskeva lainsäädäntö ja työriitojen sovittelua koskevat säännökset.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Maata on rauhalla, yhteisymmärryksellä ja sopien rakennettava" Kylla, mutta Sipilän hallitus toimii toisin, se pyrkii yksipuolisella sanelulla EK:a saamaansa ohjeiden mukaan heikentämään työntekijän asemaa, joka jo nyt on varsin heikko suhteessa työnantajaan verrattuna vaikka Ruotsiin tai Saksaan. Suomalaisten yritysjohtajien olisi jo aika siirtyä moderniin johtamiseen, johon esim. Suomessa tyypillinen käskyttäminen ei kuulu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ongelmia alkoi syntyä, kun tehtiin aktiivimalli 1 ja aktiivimalli 2 on tulossa. Ne ovat hyvin tutussa brittien mallien kanssa ja hurjissa ongelmissa ne ovatkin.

Eeva Lennon listasi jo vuonna 2016 ja huomatkaa, että minkälaiset tekstit sieltä löytyvät. Ne löytyivät meiltä vasta 2018. Median toimesta kuitenkin haukutaan tuttuun tapaan, niin kuin Lennon huomautti.

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/1315...

Juhana Vartiainen taas höpöttelee tuttuun tapaansa, jolla hänellä ei ole mitään duunarin kokemusta lainkaan:

https://twitter.com/filsdeproust/status/1032297297...

Tämän uutisen ehdin jossain vaiheessa lukea kokonaan ennen kuin se laitettiin maksumuurin taakse ja se on epärehellistä:

https://www.talouselama.fi/uutiset/tyoton-ala-osal...

Juhana Vartiainen on ainakin julkisesti kertonut, että mitkään kurssit tai valmennukset eivät auta yhtikäs mitään vaan pelotteet ja muut pakotteet veisivät työttömät löytämään työpaikkoja.

Käsittämätöntä käytöstä eduskunnalta, jolla ei ole mitään tekemistä muuta kuin antaa keppejä koko ajan, kun sen pitäisi antaa työllisyyttä parantavia ratkaisuja ja suojella kansalaisiaan.

Ratkaisut ovat veroissa, koulutuksissa, opiskelumahdollisuuksissa, yms. Nykyinen hallitus ei näe muuta kuin sen, että yksityistetään ja kepitetään kaikki mahdollinen.

Anna Sillanpää

Koko keskustelu perustuslain suojasta ja ihmisoikeuksista on kaikin puolin tekopyhää koska naisilla ei ole käytännössä minkäänlaista perustuslain suojaa koska Suomessa naisen saa raiskata missä ja miten vaan kunhan ei käytä kohtuuttomasti fyysistä väkivaltaa. Se että tätä seuraa vuosittain suuri määrä itsemurhia, alkoholikuolemia, syrjäytymistä, pitkiä sairaslomia, opintojen ja työurien keskeyttämistä, jne ei kiinnosta Ilaskiveä eikä mediaa. Ilaskivi on itse ollut eduskunnassa luomassa näitä räikeästi naisten oikeuksia luovia lakeja. Suurin osa raiskauksista ei ole rikoksia ja nekin jotka on jää tuomitsematta. Vain noin 2% rikoksista tuomitaan ja suurin osa ehdollisina ja hyvin pienin korvauksin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Raimo ei ilmeisesti ymmärrä että AY-liike on yhtä kuin työntekijät.

Työntekijät eivät nyt vaan suostu siihen, että hallitus heikentää kaikin keinoin heidän asemaansa.

Nyt tämä työväki on lähettänyt sanansaattajansa (AY-liikkeen edustajat) kertomaan mielipiteensä.

Jostain syystä ei ymmärretä, että AY-liike on työntekijöiden edunvalvoja ja koostuu työntekijöiden valitsemista edustajista.
EI AY-liike edusta AY-liikettä.

Olisi kiva nähdä minkälainen olisi suomalainen työelämä kun annettaisi yrityksille täysin vapaat kädet vaatia pelisäännöt.
Mallia otettaisi aasiasta ja afrikasta.

Kyllähän se tietysti yrittäjää harmittaa kun ei saa vapaasti määrätä toisen ihmisen oikeuksista, vaan työntekijätkin yrittävät miettiä omaa hyvinvointia ohi yrittäjän hyvinvoinnin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Malleista puuttuu vielä Pohjois-ja Eteläamerikka ja Austraalia kun kysymyksessä on pienyritykset.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mieluummin työväenliikkeen pakkokeinoin kuin asein, vai mitä?

Martti Nurmi

Raimolla on pointti, kiistattomasti. Tässä on kiinnostavaa, onko KIKY-sopimusta rikottu ja onko eduskunta sen purematta niellyt, vai oksennellen.
Lapuanliike kerkesi Mäntsälään ja kapina oli aseellinen. Lakko on perustuslaillinen oikeus. Se on sitä myös, jos eduskunta rikkoo työntekijöiden perustuslaillisia oikeuksia. Kysymys onkin, onko niitä rikottu?

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Ilaskivi on täsmälleen oikeassa. Purnaavat kommentoijat ovat joko parlamentaarisen demokratian vastustajia tai sitten omassa kuplassaan eläviä asian ydintä ymmärtämättömiä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Väärin.

Purnaavat kommentoijat ovat se osa joka myy oman työpanoksensa työnantajalle, eikä suostu heikentämään myytävän tuotteen arvoa ostajan yksipuolisella sanelulla.

Toki ostaja päättää onko hinta ostamisen arvoinen, mutta on tyhmää yrittää kieltää myyjältä oikeus hinnoitteluun.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

EU aikakaudella hallitus kävelee eduskunnan yli näinhän se on siellä sopimuksissa.Arkadianmäellä oli aikoinaan sirkus,teltta katosi pellet jäi.EU aikana se oikein korostuu,kun hallitusta ohjataan ja käskytetään aivan muualta kuin suomen päästä.EK ohjaa ja hallitus määkii,koska ovat samaa sisäpiirisakkia.
Kun on oma asema turvattu lukuisten eri pestien kautta,ei kiinnosta suomalaisten työläisten elämä hallituksen nykyisiä puolueita..

Kokoomus-keskustahallitus on 1990 asti mennyt yksityistäminen edellä leikkasulinjallaan,ja nyt aiotaan vielä poistaa loputkin työntekijöiden oikeudet ja raahata suomeen halpatyövoimaa minkään estämättä.Tämä tahti on jatkunut koko eu aikakauden,ja unohdettu on 90-luvun epäonnistuneen mahanmuuton reserviläiset ja ne yrittäjät jotka sidottiin ikuiseen velkavankeuteen.Palkinopalleja on jaettukin sen aikaisille poliitikoille ja puolueloikkareille senkin edestä.

Poliitikoilla on ihmeellinen kuvitelma että he ovat jotakin jumalasta seuraavia koska ovat haalineet rahaa taskunsa täyteen veronmaksajien piikistä ja olisivat sen takia jotenkin parempia tai arvokkaampia ihmisiä.

Auktoriteetti hahmoina ja sanelijoina esiintyessään he luulevat olevansa ainoita joiden oikeus on arvostella systeemiä,aina löytyy joku puolustelemaan omiaan.2011 kokoomus halusi poistaa suojan jolla suomalaiset olivat etusijalla työllistettävissä,nyt kokoomus on ajanut halpatyövoiman maahan tuomista 32 000 Merkelin käskystä on jo tullut ja lisää pitää saada 100 000(2019 uusi kansojen siirto alkanee))vaikka maassa on 700 000 syrjäytettyä omasta takaa ja 1990 EPÄONNISTUNEEN maahanmuuton jäljiltä jo entisiäkin joita ei suomi onnistunut kotouttamaan ja takaamaan ihmisarvoista elämää työpaikkoineen.

2011 kokoomus jo halusi myös kielitaitovaatimukset pois eli mm.palveluammateissa ei tarvita kuulemma kielitaitoa,ja kuten huomattu ei lääkärienkään koska eihän nt es.potilaan tarvitse tulla ymmärretyksi.Säästyyhän siinäkin,kun ei saa oikeaa palveua verorahoillaan,ei tarvitsekkaan kun julkista ajetaan alas tarkoituksella ja työttömien eli ynm.hanttihommisa olevien aktiivimallin- ilmaisduunareiden palvelujen tasolla ei niin nuukaa,ja oikeastaan niitä ei tarvita ollenkaan koska eihän siellä kentällä tarvitse lakeja noudattaa,kuten on nähty..

Näillä kokoomus-keskusta-siniset (mikä lie ei vaaleilla valittu) "puolueen" edustajisto kun ei ymmärrä yhtään mitään siitä mikä tilanne on tempputyöllistettyjen kohdalla suomessa ja ylipäätään suomalaisten ihmisten arki lapsineen.Kun työssäkäyvät joutuvat toimeentuloluukulle ja asumistuen piiriin koska ei varaa.Huonot palkat ja ylisuuret elämisen kustannukset joita ylläpidetään hallituksen politikalla.Työttömien reserviä on kasvatettu sen takia että saadaan jatkuva reservi työttömiä joita voidaan uhkailla ja pakottaa,kyykyttää ylitarjonnan takia.Suomessa ei ole mitään työvoimapulaa eikä ole koskaan ollutkaan on vain pula kokoomus-keskustahallituksen halpatyövoimasta kuten aina.

Heilä ei ole ilmaista YKSITYISTÄ terveydenhoitoa joka KELA rahoilla kustannetaan ( veronmaksajat maksavat yksityisten firmojen palvelut työntekijöilleen arkadianmäen eläteille jne.)heille ei eläkettä kerry koska ei työsuhteita ainoastaan osa-aikaisia tai muutaman h.hanttihommia tai ilmaisia työkokeiluja ynm.joka venytetään kuukauisen tai vuosien mittaiseksi.Ei ole suojatyöpaikkoja varattu "uran"jälkeen eikä sopeutumiseläkkeitä veronmaksajien piikistä.Ei bonuseläkkeitä lukuisista sisäpiirien viroista jne.EK pallilta suoraan ministerin virkoihin niin jopas..

Kun huudellaan tornista se on helppoa.Kuten jokaiselle miljonäärihallituksen edustajalle muillekin.Veronmaksajien rahoilla se tili karttuu valtion suojatyöpaikoissa ja runsaat eläkkeet jokaiselle noillekin.Ei ole enää mitään tajua siitä,missä suomi menee nykyaikana näillä kokoomuksen ja keskustan edustajilla suomessa.Varmaan kuvittelevat että töitä on vielä 7-16 malliin ynm.yhtä epätodellista menneisyydestä.

Lakkoja ei voida kieltää vaikka kokoomus -keskusta niin haluaisikin kuten vihapuhekampanjoillaan haluavat tukkia ihmisten suut muutoinkin. Perustuslaki muuttuu nykysuomessa aina sen mukaan mitä kokoomus-keskustahallitus keksii tarvitsevansa.Perustuslaissa oli sellainenkin juttu että jokaisella on oikeus työhön ja ihmisarvoiseen elämään jne.eipä ole enää ollut 23 vuoteen koska ei ole itsenäistä suomeakaan.

SDP loikkari Vartiainen tilattiin Ruotsista samaan aikaan kun pitkätukka kokoomuslainenkin eli 2 pelleä joista vartiaisesta leivottiin mainostoimiston muokkauksen jälkeen julkisuuteen kokoomuksen äänitorvi jonka mielipitet ja jutut ovatkin sitä tasoa ettei kukaan vakavasti ottaisi,ellei kokoomus istuisi hallituksessa.Vartiainenhan oli jo sitäkin mieltä etä Suomi pitäisi liittää Ruotsiin Että sillä tasolla nämä kokoomuksen "asiantuntijat"kaikki "vartiaiset" ovat kuin tämäkin sdp:n loikkari.

"syökää silakkaa"Holkeri OIKEIN mallikappale Tosin enää ei ole edes sitä silakkaa jota söisivät "heikomman aineksen "edustajat,EIKÄ VARAAKAAN..

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Aluksi täytyy todeta että itselläni on työuraa takana vuodesta -76 ilman ainoatakaan lakkopäivää.

Minäkin kuulun järkevästi käytetyn ja työmarkkinoiden keskeisten riitojen ratkaisuun tarkoitetun lakko-oikeuden puolustajiin mutta ihmettelen missä noita lakkoja oikein pidetään?

EK:ssa valitetaan niiden määrää mutta eipä ole itselläni työvuosissa vielä yhtään eteen sattunut vaikka AY jäsenyyttä on ollut Metalliliitossa, Teknistenliitossa, PRO:ssa, Insinööriliitossa ja AKAVA YTK:ssa.

Yksittäistä työntekijää, hänen oikeuksiaan puolustamaan on nykyisin vaikea löytää yhtään AY-liittoa.
Isoimpia TES ongelmia on muutenkin riittävästi neuvottelupöydällä selvitettävänä. Työnantajien ja AY liikkeen välit ovat ajautuneet viime hallitusten avittamina niin huonoksi, että ymmärrän miksi työtaistelutoimet ovat enemmänkin poliittisia.

Olisi mukava kuulla oletko sinä Raimo ikänä kuulunut mihinkään ammattiliittoon?

Uskotko Raimo että AY-liitto jonka pitäisi edustaa työntekijöitä, mutta jonka hallituksissa istuu yrittäjiä päättämässä työntekijöiden edunvalvonnasta, voisi olla puolueeton? Näitäkin liittoja on nähty YTK kassan rinnalla.

Hyvin on EK piiloutunut kulisseihin. Näitä työntekijäliittoja rakennetaan EK:n tuella, ja TES rikkomukset EK haluaa hiljentää henkilöitä lahjomalla.

Jossain tulee raja vastaan. Nyt puhuvat perinteiset duunariliitot. Onkin jo korkea aika pistää näille EK:ta lipeville poliitikoille luu kurkkuun. Minua ei haittaa vaikka hanttiin lyöminen kestäisi pidempään. Vaikkapa seuraavan hallituskauden verran tai enemmän.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ei sekoiteta perustuslakia tähän.Sen tarkoitus on suojella kansaa vallanpitäjiltä,ei vallanpitäjiä kansalta.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Osata lukea on eri asia kuin luetun ymmärtäminen. Toistan: työmarkkinajärjestöjen väliset työtaistelut ovat ihan ok, mutta kun vaikkapa Teollisuusliitto haluaa päättää, mitä maan hallitus päättää antaa eduskunnan käsiteltäväksi, silloin kyseessä on poliittinen mielenilmaisu ja pyrkimys hallitusvallan omimiseen ammattiyhdistykselle. Sitä protestoin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kai ne tehdyt sopimukset velvoittaa myös hallitusta.

Nythän on niin, että oli sopimus jossa oli nimet alla, mutta hallitus yksipuolisesti pyyhkäisee sillä paperilla persettä ja sanoo "tästä lähtien on uudet säännöt".

Eikö sopimuksen toisella osapuolella TYÖNTEKIJÄLLÄ (lue. työntekijällä) ole oikeutta kritisoida tätä sopimusrikkomusta?

Tässä ei oolisi mitään poliittisia mielenilmauksia jos poliitikot hoitaisivat oman osansa ja työntekijät/yrittäjät omansa.
Nyt menee vaan Juhalla ja Petterillä sekaisin mitkä on kenenkin roolit kun duunarin ja yrittäjän välisiä sopimuksia sorvataan

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kommenttiin 16 eikö sopimukset velvoita myös hallitusta, kyllä mikäli on
kolmikantasopimus mutta jos vain työmarkkinaosapuolet on jotakin sopineet se ei velvoita hallitusta.
Olisi vallan mahdotonta jos hallituksella ei olisi lainsäädäntövaltaa vaan valta olisi järjestöillä.
SAK uhkaa kapinoida valtiovallan hallitusta vastaan joka on hyvin kyseenalaista ja lienee sovittu sosialidemokraatti Antti Rinteen konklaavi kabinetissä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No kannattaisi tutustua kuinka tuo kiky sopimus saatiin aikaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jep työmarkkinaosapuolet sopivat ja hallitus palkitsi veroedulla. Tämä alle 20 henkilön joustavan työllistämisen laki on hallituksen normaalia lainsäädäntöä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #19

Vai että vielä ihan palkitsi...

Nyt korkki kiinni ja nukkumaan

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #21

Minkäs faktalle voi se on vain uskottava.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Eikö perustuslaki velvoita?"

Lex Nokiaa säädettäessä perustuslakivaliokunnan silloinen puheenjohtaja Kokoomuksen Kimmo Sasi sanoi, että vaikka laki on perustuslain kanssa ristiriidassa, se voidaan säätää tavallisen lain säätämisjärjestyksessä, koska se on "tarpeellinen".

Kokoomuslaiseen mentaliteettiin tuntuu kuuluvan, että vain tarpeettomat lait tulee säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä. Se kertoo asenteesta perustuslakia kohtaan.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Puhut asiaa. Tätä eivät poliitikot tunnusta narsistisessa ajatusmaailmassaan vaan uskovat että kansa ovat he.
ME taas tiedämme kuinka sekaisin poliitikon pää voi olla.

Sorvaisivat lakeja kuten Lex Hakkarainen tai Lex Kanerva ym. jokaisen poliitikon sekoilun jälkeen jotta edes poliitikon sikailu saataisiin eduskunnasta loppumaan.
Brittimallissa jo epäilys voi lopettaa poliittisen uran.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset