Raimo Ilaskivi

Miksi kotimaa ei kelpaa?

Eletään taas niitä aikoja, jolloin uutiset kertovat sähkölinjojen päälle kaatuneista puista sekä vailla valoa ja lämpöä olevista kotitalouksista. Nyt itäisessä Suomessa, huomenna kenties keskellä maata ja lännessä. Uutiskuvat niin sähköisessä kuin paperimediassa näyttävät lumihankien keskellä uurastavista miehistä, jotka katkovat johtojen päälle kaatuneita puitten latvuksia tai sahaavat paksuja runkoja kulkuväyliltä.

Selitys on selkeä ja yksinkertainen. Meillä sähköä johdetaan edelleen liian paljon ilmajohtoja pitkin, ja ne ovat katastrofialttiita. Kaapeleita maan alla on edelleen rajoitetusta, lisää tarvittaisiin ja vauhdilla. Mutta ketkä ovat tilanteesta vastuussa, miksi ja miten? Niitä varoja, joita sähköyhtiöt voisivat käyttää maakaapelointiin, suunnataan milloin Siperiaan rakennettaviin laitoksiin tai saksalaisen energiayhtiön valtaukseen, jota pidetään jopa vihamielisenä. Suomalaiset sähköverkot siirtyvät ulkomaisiin käsiin - Caruna tyyppiesimerkkinä. Näin korostetaan saatavan parhaat tuotot ja palveltavan osakkeenomistajien etuja.

Mutta missä isänmaan ja sen kansalaisten etu? Miten se mitataan? Ja saako mittaajaksi jäädä vain liikeyritys, jossa valtiovallalla on mahtava omistajan rooli - vai pitäisikö omistajaohjausta käsitellä laaja-alaisena, pohtia juuri sitä, kuinka kansalaiset voivat tuntea turvaa silloinkin, kun sen etuja ei tarvitse puolustaa asevoimin vaan ohjaamalla liiketoimintoja niin, että esim. energiahuolto pelaa? Jos ulkomainen sijoittaja hankkii verkkoja meiltä, ei se niitä hyvää hyvyyttään osta vaan tuoton toivossa. Eikö tämä tuotto riitä kotimaisille toimijoille? Ja onko niin, että näitten liikeritysjohtajien johtoporras ei koskaan ole itse joutunut kokemaan, mitä sähkön saannin keskeytyminen merkitsee, kun tupa pimenee ja kylmenee, karja jää lypsämättä. Mökin mies ja nainen olisivat tässä suhteessa loistavia neuvonantajia.

Toinen uutinen eiliseltä. VR pidentää keskeisten junayhteyksien matka-aikoja, Helsinki-Tampereen välillä 9 minuutilla. Pendolinoja, nopeisiin yhteyksiin tarkoitettuja, on kyllä hankittu, mutta nyt niitä ei täystehoisesti käytetä. Kyllä liikemies tai turisti tai tavallinen kansalainen hyvin voi istua nuo lisäminuutit, ei se siellä päättäjäportaan linnakkeissa tunnu. Mutta eikö se sentään tunnu viikottain Helsinkiin matkaavan kansanedustajan, valtakunnallisen päättäjän, takamuksissa? Mitä hän aikoo tehdä?

Mitä hän ajattelee vaikkapa kuullessaan, että rataverkon parantamiseen tarvittavat varat ovat niukassa. Valtion budjetti on alijäämäinen. Erilaiset mm. maantierakentamisessa käytetyt rahoitusmuodot eivät näytä kiinnostavan. Esim.  eläkeyhtiöt sijoittavat kasvavan osuuden keräämistään jättipääomista ulkomaisiin kohteisiin vaikkkapa kotimaisen infrastruktuurin sijasta. Ja samanaikaisesti Suomen kerrotaan olevan yhä kiinnostavampi sijoituskohde ulkomaisille liikeyrityksille, eläkerahastoille, kiinteistöjen hankkijoille jne. Kummalla suunnalla sijoitusmatematiikka on oikeaa, kummalla väärää? Vai onko tässäkin niin, että rahalla ei  vain ole isänmaata?

Jatkaako? Kuinka aikanaan hankittiin"ilmaa" Saksasta, kun teleoperaattorit kilpailivat markkinaosuuksista? Paljonko miljardeja heitettiin vailla tulosta? Mitä on saatu aikaan, kun digiverkoillamme käytiin samanlaista myyntipolitiikkaa? Vaarannettiinko jotakin, jätettiinkö elintäärkeät yhteydet turvaamatta vai oltiinko taas tilanteessa, jossa raha ratkaisi? Perusteellisia selvityksiä siitä, mitkä olivat eri toimintavaihtoehtojen miinus- tai plussapuolet, ei ole näkynyt. Ei ole pahemmin pukahdettu siitäkään, minkä vuoksi strategisia maa-alueita on myyty jopa puolustuspoliittisesti tärkeiden kohteiden lähettyviltä. Rahako on ratkaissut tässäkin? Joko riittää?

Ei ihan. Nyt viimeisimmät uutiset ovat todella hälyttäviä. Kriisialueilla 112:een ei saada yhteyttä, tilanne saattaa jatkua jopa yli vuodenvaihteen. Tähän siis on tultu, kun kotimaisen verkkojen kaapeloinnin sijasta rahat on viety jonnekin kauas, ulkomaille; muka markkinatalouden nimissä. Entä jos kansalainen saa infarktin näillä katvealueilla eikä apua tule kun yhteys on poikki? Kuka vastaa? Ei tietysti kukaan. Mutta maan hallituksen olisi ryhdistäydyttävä, se päättää omistajaohjauksesta - miksi se ei päätä?

Uusi vuosi ja uudenvuoden lupaukset? Mikä jatkuu, mille asetetaan rajoja ja missä tarkoituksessa? Olisikohan päättäjien niin liikelaitoksissa kuin valtiovallan piirissä alettava pohtia, mikä on isänmaan ja sen kansalaisten etu, jos sitä priorisoidaan kuten tulisi? Sanalla huoltovarmuus ei - kun sitä tarkastellaan laaja-alaisesti - näytä nyt olevan sitä roolia joka sille kuuluisi. Ei mökin miehen ja naisen sähkön saannin osalta. Ei matkaajan käyttämää aikaa tarkastellessa. Ei pohdiskeltaessa sitäkään, paljonko kansallisomaisuutta on syytä säilyttää omissa käsissä ja paljonko annetaan valua ulkomaisen pääoman hallintaan. Ajatushautomoita tässä tarvittaisiin elleivät päättäjjät itse uskalla ottaa ruoria omiin käsiinsä!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomea voi verrata rautatieasemaan.

Osa nyhjöttää siellä koko ajan, mutta valtaosa on matkustamassa jonnekin.

Harva pitää Suomea pääteasemanaan, johon kannattaa panostaa koko voimalla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#1. Onko brysselöitynyt nyky-kokoomus turvallisuuspoliittinen uhka Suomelle?

Pekka Iiskonmaki

#29
Rysseli on turvapaikka kokoomuksen poliitikoille.

Johan sinne karkasi omasta hallituksestaan pääministeri.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #30

#30. Tarkoitatko Käteisen "käpykaartiin menoa" juoppo-veroparatiisineuvos-Junckerin ottopojaksi?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #31

#31
Pöytäkirjataiteilija täydentää valehtelijoidenklubia Rysselissä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #30

Niin siellähän se omassa maassaan epäonnistuneiden poliitikkojen Muppet-show esiintyy superkalliilla yle-hinnalla. Jotkut kutsuvat sitä myös mokanneiden poliitikkojen vahakabinetiksikin. "Hyvällä ja fantsulla lapsella" kun on niin monta kaunista nimeä. Nomen est omen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... sähköä johdetaan edelleen liian paljon ilmajohtoja pitkin..."

- Eipä se ilmajohto ole yhtä kuin sähkökatko, eikä maakaapeli sama kuin toimitusvarmuus. Kaivurikuski on tässä maassa katkaissut kaapelin lukemattomia kertoja.

Puolitoista metriä lisää pylväspituuteen ja kaksi johtokujan leveyteen, niin ilmajohto on jo paljon paremmassa turvassa. Uutiskuvissa ongelmapaikat ovat käytännössä aina matalalla roikkuvia linjoja umpeenkasvaneessa metsikössä.

Toni Rintala

Oikein hyvä kommentti. Toki kaivamalla tapahtuvia katkoksia tapahtuu harvemmin, mutta toisaalta ne maanalaiset katkokset voi olla myös kalliimpia korjata.
Helpompaa tosiaan vois olla leventää ilmakaapeleiden väyliä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmakaapeleiden väylien leventäminen vaikuttaa liian yksinkertaiselta ratkaisulta tähän jokatalviseen ongelmaan, joka seuraa myös maassamme muina vuodenaikoina riehuvien myrskyjen jälkeen.

Mikä taho olisi oikea työnantaja tässä jo valtiomme huoltovarmuuteen liittyvässä ongelmassa ?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jäi vielä muistuttamatta siitä vanhasta hyvästä tavasta vetää sähkölinja tien varteen. Helppopääsyinen reitti asentajia ajatellen, ja kaatuvien puiden riski puolittunut kuin itsestään.

https://op-koti.fi/kuvat/565107/26a19cee05081236c9...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #7

Satuit ottamaan kuvan pellon kohdalta. Metsän omistaja ei tykkää, jos sen puita kaadetaan hehtaaritolkulla muiden sähkölinjan tieltä..

Jari Rahkonen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Välinpitämättömyyttä, eivät viitsi katkoa oksia/puita ilmajohtojen tieltä koska tulee kustannuksia. Valtio taas ei näistä kansalaisten kustannuksista ja harmeista välitä.

Toni Rintala

Ei kai sitä nyt toisen metsää saa mennä kaatamaan ihan ilman lupaa. Paitsi jos on kyseessä UPM ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sähköyhtiöt ovat aikoinaan ostaneet alueet sähkölinjojen vierestä, toki saavat näitä kaataa ja karsia mutta eivät viitsi.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #10

Eivät ainakaan meidän pihalla kulkevaa linjan alla olevaa maata omista. Veikkaan, että monin paikoin sama juttu ;)

Itse kaadoin puut. Käskivät kaataa, koska linjan päälle kaatuneesta puusta oisin joutunu korvausvastuulliseksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sähkölinjan alta ja vierestä siirtoyhtiö kaataa ilman lupaa. Puut toki jäävät omistajalle, ainakin mulla UPM teki tarjouksen ja olisi roudannut puut pois korvausta vastaan mutta ei sitä maanomistaja voi kieltää, tietenkään.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #14

Minä ilmoitin, että pitäis kaataa mun pihalta puita linjan vierestä. Lupasivat tulla laskemaan linjan alas kaadon ajaksi tarvittaessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Näin "varmistetaan" kai "huoltovarmuus" sähkön saannissa ? Josta kriisiaikana on kaikki kiinni sähköstä.
Puolustuksessa,ruuan saannissa,vedessä jne..

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#11.Ilaskivi puhuu pelkkää asiaa. Hyvä juttu. Suomi ei saa olla polkumuyynnin kohteena. Huoltovarmuus on varmistettava kaikissa oloissa. Suomen ja sen kansaslaisten edun tulee olla aina ensisijainen. Vieras esivalta ja sijoittajat eivät niistä piittaa.

Elintärkeät, kansalliset ravinto-, tele-, liikenne-, infrastrusktuuri- ja energian omistus/saanti/huolto jne asiat pitää olla turvattuja joka hetki. Omavaraisuudesta ei pidä tinkiä missään tilanteessa.

On tärkeää ajatella maalaisjärjellä ja kansallisesti, mikä on niin sanottua kestävää ja kestämätöntä kehitystä Suomen politiikassa ja mikä ei ole.

Ovatko nykypäättäjät pätemättömyytensä tasolla? Raha pitää suunnata Suomeen eikä EU/EMUn kriisimaihin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nykyiset sähkölinjat avojohtoineen sopisivat joulukuusien kasvatukseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja maakaapeloinnit maksaa etelän kasvukeskukset.
Pohjoisen ja itä Suomen maakaapeloinnit.
lähde:
Caruna ja edusk.asiakirjat.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos sähköverkot olisivat kotimaisessa omistuksessa, olisivat ne myös kotimaisen ay-liikeen puristuksessa. Tämäon suuri syy sille, että suomalainen omistus ja investoinnit ovat maassa onnetomalla tasolla.

Vain harva muistaa enää 1970-luvun sähkölakot, jolloin sähköyhtiöiden " työläiset " katkoivat sähköjä alueillaan mielivaltaisesti milloin vain SDP:n ja muun vasemmiston tuella palkankorotuksensa vaatimuksen tärkeyden toteen näyttämiseksi.

Onneksi tänä päivänä ay-liike ei pääse enää käsiksi lakkoasein yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin maan energiahuollon toteuttamisessa mielivaltaisin omin intohimoin ja intressein.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja onneksi ulkomaalaiset pörssiyritykset tahkoavat tuottonsa osakkeenomistajille veronmaksajien taskuilta.
Eli kumpikin saa mitä haluaa AY -70 luvulla
porvarit 2000 luvulla myös SOTESSA ja sähköyhtiöistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos sähköverkot olisivat kotimaisessa omistuksessa, olisivat ne myös kotimaisen ay-liikeen puristuksessa."

Maaseudulla sähkökatkot ovat lisääntyneet merkittävästi senjälkeen kun sähkönsiirtoyhtiöt eriytettiin sähköntuotantoyhtiöistä. Selvä merkitys on sillä ettei enää palkata metsureita katkomaan etukäteen riskipuita linjoilta, sehän vähentäisi liikevoittoa. Annetaan sähkönkäyttäjän maksaa lisää vaatimalla ostamaan oma agregaatti, valtio ei enää kansalaisten oikeuksista välitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sähkökatkot ovat todellakin yleistyneet. Nykyään ei tarvitse olla kuin pienoinen tuuli tai vaimea lumimyräkkä, niin, HUPS, sähköt on katki suuressa osassa Suomea.

Ruotsissa on jo ajat sitten kaivettu kaikki linjat maan alle. Miten Suomi voi infrastruktuurissa olla näin retuperällä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ruotsissa on jo ajat sitten kaivettu kaikki linjat maan alle. Miten Suomi voi infrastruktuurissa olla näin retuperällä?"

Koska ajoi taloutensa euron kanssa tärviölle. Ruotsi kuten myös Saksa on myös suosinut omaa teollisuutta siinä missä Suomi on liputtanut globaalisuutta ja vapaita markkinoita. Suomella ei EU:ssa riitä rahaa edes ylläpitää sitä infraa mitä itsenäisyyden aikana rakennettiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se on se sinun patenttiselitys kaikkeen tuo euro.

"Ruotsi kuten myös Saksa on myös suosinut omaa teollisuutta siinä missä Suomi on liputtanut globaalisuutta ja vapaita markkinoita."

Nimenomaan Ruotsin talous perusuu globaaleille markkinoille ja sen teollisuus on vielä paljon kansainvälisempää kuin Suomen. Talouspiireissä Ruotsissa on euron kannatus aika vankkaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

Et tainnut ymmärtää, esimerkiksi Suomi tilaa puolustusvoimille kuorma-autot Ruotsista ja niin tekee Ruotsikin, eli Suomi suosii Ruotsia. Pahin tapaus oli kuitenkin 65 000 yrityksen tuhoaminen 90-luvun pankkikriisin jälkitoimissa, Ruotsi taas vastaavasssa tilanteessa otti pankit haltuunsa ja säästi ruotsalaisen yritystoiminnan. Suomi toimi näin järjettömästi jotta pankit olisivat vakavaraisia ja Suomi pystyi ottamaan euron käyttöön.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #23

#23. Mutta onko Ruotsi EU/EMU:n mallioppilas-Suomen tavoin ajopuu poliittisesti? Onko? Ja miksi Ruotsi ei ole? Eikä Tanska eikä viisas Norja eikä moni muu euroon kuulumaton maa. Missähän mättää?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Mihin Kokoomuksesta katosivat Ilaskiven tapaiset poliitikot? Kun Orpo puhuu "isänmaasta", se aiheuttaa lähinnä pahoinvointia. Niin falskia se on. Kuten Kokoomuksen muukin toiminta nykyään.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

EU:n vika, jokaisen poliitikon märkä päiväuni on komissaarinvirka Brysselissä ja sitä ei saa ajamalla Suomen tai suomalaiseten etuja.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#20. Hyvin sanottu. Suomi kaipaa paljon lisää isänmaalllisesti ajattelevia ilaskiviä , eikä epäisänmaallisia ja EU/EMUa jumaloivia kataisia ja stuppeloita. Miksi kokoomus hylkäsi vanhat arvonsa koti, isänmaa ja uskonto?

Onko brysselöitymine, globalisoituminen ja €uron kiilto silmissä vienyt voiton isänmaallisuudesta ja Suomen eduista? Onko Suomi Mr.Markkinavoimien pelinappulana?

Omavaraisuus, huoltovarmuus ja riippumattomuus täytyy turvata joka oloissa! Suomen ja sen kansalaisten etujen tulee olla ennen EU ja EMU:n etuja!

Suomelle välttämätön kansallisomaisuus on ollut edesvastuuttomasti turhan pitkään polkumyynnin kohteena. Miksihän? - Kohta kait terveydenhoitokin annetaan ylikansallisille yrityksille ja suursijoitajille? Suomi on alistettu vieraisiin käsiin epäisänmaallisesti ja mielestäni jopa rikollisestikin.

Vai onko isänmaallisuus jo paheksuttavaa ja epämuodikasta ajattelua taikka jopa liian myöhäistä näin EUforisessa ja €uromaanisessa "suhdannevaiheessa"?

Nykypolitiikka on liian brysselöitynyttä ja €urottunutta.

Eikö Suomen historian ikävät vaiheet opeta mitään nykyisille, likinäköisille markkinatalouspäättäjille ja maansamyyjille?

Hyvä ja erittäin isänmaallinen kirjoitus arvostetulta ylipormestarilta. Lisää tällaisia kirjoituksia! Lisää ilaskiviä päättäjiksi! Suomimyyjät pois eduskunnasta ja hallituksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset