Raimo Ilaskivi

Sota-ajan elänyt voi vain hämmästellä

Salatut lähteet - lähdetiedon suojassa. Trollejako, joihin luotetaan? Puolustusvoimain upseeri - nimetön lähde tämäkin. Sotilasvalansako unohanut, väärällä identiteetillä esiintyvä vaiko trolli taas? Yle - tällaisiin tietoihin turvautuva. Nyt voi vain kysyä, missä tarkoituksessa  ja kenen hyväksi Yle, verovaroilla rahoitettu, toimii? Puolustusvoimat näyttävät olevan hyökkäysten  kohde kaikissa elementeissään, puolustusministeri, tiedusteluorganisaatio, muutamat joukko-osastot ja niitten komentajat, yksittäiset upseerit.

Ken on sota-ajat elänyt, voi vain ihmetellä. Ketä nyt palvellaan? Minkälaisin asein? Ja nimenomaan tietosuojan taakse kätkeytyen. Eikö se herätä epäilyjä? Ovatko lähteet todellisia vaiko jopa mielikuvituksen tuottamia? Eikö tajuta, että nykyajan kybersodankäyntiin  -  avoimeen tai kulissien takaiseen - kuuluu juuri muunmuassa vaikuttaminen yleiseen mielipiteeseen? Silloin ennen julkisissa tiloissa oli seinillä isoja plakaatteja, joissa ison korvan yli oli piirretty vahva risti ja teksti: Ole varovainen, Sinua kuunnellaan. Oli vakoojia, toiselle puolelle tietoja mielellään levittäviä. Mikä velvoittaa - vaikkapa vastentahtoisesti - kaksoiskansalaisia nytkin; kumman kotimaan hyväksi enemmän? Ei olla sinisilmäisiä, ollaan realisteja.

Eihän nyt sota-aika ole. Eipä tietenkään. Mutta jokainen suurvalta on varpaillaan, varustautuu, harjoittelee. Minkäköhän vuoksi presidentti Putin määräsi juuri nyt suuret sotaharjoitukset toteutettaviksi? Oliko takana sotilaallisen vallan näyttö, diplomaattinen info - vaiko varustautuminen johonkin yllättävään Krimin tapaan. Sitä emme tiedä. Mutta mitä  puolustuksemme kannalta keskeisiä alueita, laivareittien varrelta, maantieyhteyksien solmukohdista on hankittu?  Miksi?

Suomen muutettu lainsäädäntö tämän on mahdollistanut. Ja kun yksittäinen itärajan läheltä kotoisin oleva kansanedustaja on koettanut saada aikaan laintarkistuksia, ne on hylätty. Nyt puolestaan kaksoiskansalaisuuksia koskevaa lainsäädäntöä kyllä ilmoitetaan tarkistettavan - kenties kevään kuluessa. Mutta pääministerin mahtikäskyllä asia olisi hoidettavissa viikossa - jos päättäväisyyttä ja tahtoa vain olisi. Harva on se maa, jossa  ajatusmaailma sallii  toisen maan kansalaisen hankkiutua diplomatian,  puolustuksen ja tiedustelun kannalta tärkeisiin tehtäviin. Mutta suorastaan pikkupoikamaiseen tapaan tänäänkin Ylen nuori toimittaja koetti meillä  panna puolustusministerin  vastaamaan kysymykseen, jonka osalta ennen olisi puhuttu jopa sotasalaisuudesta ja sen paljastamisyrityksestä

Ja takaisin, niin varoittavaan kuin lohdulliseenkin. Onneksi meillä tasavaltamme presidentti Niinistön ja presidentti Putinin välien katsotaan olevan hyvät ja luottamukselliset. Se on paras puoustuskeino, johon voimme turvata. Mutta jos joku odottamaton uhka ilmenisi, silloin huolenpito jo ennakolta rikkomattomasta tietoturvasta, valppaasta puolustusvalmiudesta ja oikeasta sisäisestä ilmapiiristä ovat keskeisintä. Kahdesta ensiksimainitusta vastuun kantavat valtioneuvosto, eduskunta ja niin puolustusministeri kuin puolustusvoimatkin; viimeisestä puolestaan media, Yle ensimmäisenä. Millainen se sisäinen ilmapiiri nyt on? Epäilevä, syyttelevä, epäoleellisuuksia korostava, kenties jopa vääriin, salaisiksi leimattuihin tietoihin perustuva. Ketä tämä palvelee?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

38Suosittele

38 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (105 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Entäs se oikeusvaltio - jota veteraanitkin puolusti ?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Entäs se vallattu oikeusvaltiona joskus tunnettu maa, joka syntyy elleivät sen puolustusvoimat elä ajassa??

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Sanotaanko vaikka niin, että niin kauan kun ajat ovat semmoiset, että puolustusvoimien ylipäällikkönä on tasavallan presidentti, niin pulustusvoimillakin on aikaa odottaa, että kansallisen turvallisuuden kannalta välttämättömät lakimuutokset saadaan kirjoihin ja kirjan kannet kiinni.

Tilanne on hieman toinen siinä vaiheessa kun presidentti vaihtuu puolustusvoimien komentajaan ylipäällikön tehtävässä ... mutta onneksi tästä ei nyt ole kysymys.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Että ihmisillä bisnestä,veronmaksajien piikkiin.Konkurssikypsät mestat,kuten kirkkonummen ties kenen vippityypin omistama vastaanottokeskukseksi muutettu turistirysä.Huostabisnestä lapsilla,ja mamu bisnestä tuhansilla ihmisillä,joita eu pakottein suomeen on raijattu,ja laittomastikin rajan yli kävellyt.Katsokaa tarkkaan keiden taskuun ja veroparatiisitileille huostabisneksen tapaan verorahanne valuvat.Kohta saadaan huostabisnes kiinni,siellä kun on miljardin raja jo rikottu"
Tämä on oma kirjoitus.

Suomessa vaan että "kuka pelkää "herraa"on liian pitkälti iskostunut tajuntaan.Totta vieköön ,kuka enää muistaa??Ja tästä linnaan nykysuomessa vaiko?Itseäni meinaan,koska suomen sensuuri,jota muuten ihmetellään kautta maailman.

Katsokaapa tarkasti taustoja.Taitaapa näiden eläkeläisten kultamaalaukset vaihtaa väriään.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tuokin on hyvin sanottu ,koska suomessa on suurin aste PUOLUSTUSVOIMILLE,mitä on missään näissä kolhoosin alusmaissa.Elikkä suomesa on eniten ,tahi paljon reserviä ja ylipäätään mies/naisa voimaa puolustaa maataan.Suomi joka ainoana HUOM!AINOANA maana maksoi sotavelat ,EI OLE KENELLEKÄÄN MITÄÄN VELKAA!

SE ,ETTÄ "OIKEUSVALTION"PERÄÄN HUUTELET..TAISI olla ennen 1994 ,ja niitti 1995

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No itse asiassa ei maksanut ihan kaikkea.

Talvisodan alusta Ruotsin valtionpankki, Sveriges Riksbank, oli virallisesti asettanut Suomen hallituksen käyttöön 262 miljoona kruunua. Tuo summa vastasi suunnilleen 10% Ruotsin valtion menoista vuonna 1940 ja oli enemmän kuin mitä oli arvioitu käytettäväksi Ruotsin omien puolustusmenojen kattamiseksi 1939-1940 . Kaksi kuukautta talvisodan rauhan jälkeen Ruotsin keskuspankin johtaja Rooth teki uuden yhteenvedon Ruotsin Suomelle myöntämien velkojen määrästä. Sen perusteella Suomen velat Ruotsille 1940 olivat 300 miljoona krunua.
Elokuun lopussa 1940 Suomi ja Ruotsi tekivät takaisinmaksusuunnitelman. Tämän suunnitelman katkaisi Suomen joutuminen jatkosotaan ja uusia lainoja otettiin sen aikana.Yhdeksän vuotta myöhemmin Suomen velka Ruotsille vahvistettiin 455 miljoonaksi kruunuksi. Kun Ruotsin myöntämiä vientitakuita ja lainojen korkoja laskettiin mukaan saatin loppusummaksi 542 miljoona kruunua.
Vuonna 1958 Ruotsi antoi anteeksi 70 miljoonan kruunun korot. Viisi miljoona kruunua lahjoitettiin perustettavalle kulttuurirahastolle joka tänä päivänä tunnetaan Hanasaaressa toimivana Suomalais-Ruotsalaisena kulttuurirahastona. Neljä vuotta myöhemmin tähän rahastoon annettiin 2,5 miljoonaa kruunua lisää. Vuonna 1967 annettiin edelleen 100 miljoona kruunua lisää anteeksi ja neljä vuotta myöhemmin sotavelkaa hoidettiin lopullisesti. Suomi toimitti jäänmurtajan jonka hinnaksi määriteltiin 89 miljoona kruunua, yhdeksän miljoona lisää annettiin kultturirahastoon ja 100 miljoonaa lisää annettiin anteeksi. Yhteensä Suomelle annettiin siis anteeksi 277,5 miljoona kruunua ja Suomi välttyi myöskin runsaan 100 miljoonan kruunun korkojen maksamisesta.
Tämän päivän kruunuissa nuo summat olisivat huomattavasti isompia ja miljardiluokassa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #102

Valitan.Suomi on ainoana maana maksanut sotavelkansa.Aivan sama mitä laskelmia tänne tuupataan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Länsimaissa nyt yleensä katsotaan, jotta kansalaisilla on oikeus tietää,mitä virkamiehet puuhaavat. Sitä suuremmalla syyllä, kun kyseessä on valtion väkivaltakoneisto. Natsi-Saksassa oli tapana, että ministerit valehtelevat, ja media valheita pönkittää.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Suomen puolustusvoimat "väkivaltakoneistona", rosvojoukkona(9.) toteat sinä, on ollut jo useamman kerran historiassa takeena siitä, että kansamme saa elää itsenäisessä, nyt jo 100-vuotiaassa maassa. Asia mahdollistaa sinunkin Pekka Roponen kannanottosi. Jos em. kannanoton esittäisit Suomesta itään olevassa maassa, sen armeijaa koskien, natsi-Saksaan verraten, niin huonosti sinun kävisi.

Jokaisen Suomen kansalaisen ei missään tapauksessa tarvitse tietää kaikkia puolustusvoimiemme asioita. Ei lähellekään! Ja tällä ei ole mitään tekemistä kansalaisvapauksien ja oikeuksien kansssa. Tiedon laittoman panttaamisen kanssa.

Mutta se täytyy kyllä todeta, että ei maanpuolustuksestamme vastuullisen puolustushallinnon ja armeijan johdon olisi pitänyt järjestää moista pelleilyä kyseisessä kaksoikansalaisuus-asiassa. Olisivat vaan todenneet, että puolustusvoimat toimivat tässäkin asiassa kansallisen turvallisuuden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Pilkkuja viilaamatta. Ei olisi pitänyt lähteä YLE:n kanssa kilpalaulantaan.

On se kumma, jos maamme puolustusvoimien pitäisi pilkuntarkasti aina noudattaa jokaista voimassaolevaa lakipykälää, sääntöä ja määräystä, jos sotilaallinen uhkan kasvu on todennettavissa. Vaikka olemmekin länsimainen demokratia.
Puolustusvoimien johdon on reagoitava nopeasti kulloiseenkin tilanteeseen. Ei silloin joudeta odottelemaan kuukausi- tai vuosikaupalla lakimuutoksia. Eikä järjestelemään kansanäänestyksiä. Selvittelemään joka mökin ukolle missä mennään.
Meidän täytyy luottaa puolustusvoimiimme, että sen johto tietää mitä tekee. Muuten käy huonosti. Minä ainakin luotan!
***
Hyvä blogi Raimo Ilaskivi!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--On se kumma, jos maamme puolustusvoimien pitäisi pilkuntarkasti aina noudattaa jokaista voimassaolevaa lakipykälää, sääntöä ja määräystä, jos sotilaallinen uhkan kasvu on todennettavissa.

Meidän täytyy luottaa puolustusvoimiimme, että sen johto tietää mitä tekee. Muuten käy huonosti. Minä ainakin luotan!

Juu, armeijanhan täytyy saada vaikkapa kaapata valta maassa, jos se pelkää Venäjää, niihän? Vänrikki Nappula diktaattoriksi!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän JormaPekonen kuva
Jorma Pekonen Vastaus kommenttiin #14

'Juu, armeijanhan täytyy saada vaikkapa kaapata valta maassa, jos se pelkää Venäjää, niihän? Vänrikki Nappula diktaattoriksi!' Mahtaakohan tämän herran huumoria hänen lisäkseen ymmärtää kukaan muu.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #14

"Juu, armeijanhan täytyy saada vaikkapa kaapata valta maassa"
Puhutko Venäjän armeijasta? Se on kaapannut vallan monessa Venäjän naapurissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Arvelisin että kansan asialla. Maailmanhistoria opettaa, vaikka en sota-aikaa olekaan elänyt, että lakia noudattamaan pyrkivät asevoimat korreloivat kansan hyvinvoinnin ja vapauden kanssa, kun taas laista piittaamattomat asevoimat näyttäisivät korreloivan päinvastaisen tilanteen kanssa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

RI: "Ken on sota-ajat elänyt, voi vain ihmetellä. "

Ihmetellähän sopii. Itse kuitenkin ihmettelen sitä, eivätkö Ilaskivi ja kumppanit tiedä, että nyt emme elä sota-aikaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä Sinulla on antaa takuuksi siitä, ettemme elä sota-aikaa muutaman lähivuoden sisällä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei tietenkään, mutta sitä varten on omat pykälät jo valmiina. Silloin on vähän suoraviivaisempaa...

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Toki tietävät. Mutta jos haluat rauhaa, valmistaudu siihenkin, että sota syttyisi. Sen historia opettaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niin, tuo vanha lause: jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan, on tuhoisimpia sanontoja, joiden mukaan on eletty ja väärin käsitetty.

Kysymys kuuluu: onko meidän tavoitteenamme elää rauhassa vai sotia? Jos valmistaudumme aktiivisesti sotaan, sota tulee ennemmin tai myöhemmin. Se asenne on determinismiä, itseään toteuttava ennuste. Sotia on aina edeltänyt joidenkin aggressiivisuus ja hinku kärhämöidä ja sotia – tai sitten alistaa ja riistää muita. Ja näiden höyrypäiden mukana on viety kansakuntia sotiin ja tuhoon läpi historian.

Sodan mahdollisuus on tietenkin syytä huomioida, mutta arkielämän perustaminen pelolle ja sodanlietsonnalle muistuttaa enemmän villieläimen elämää kuin ihmisen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #74

Siinäpä olisikin tärkeää sanomaa vietäväksi Putinin Venäjälle. Jos tuo aktiivinen sotaan valmistautuminen otettaisiin heillä vähän rennommin, meilläkin olisi varaa tehdä samoin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #75

Kyllä tuo tärkeä sanoma sopisi USAlle ja Natollekin, EU:sta puhumattakaan...

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi Vastaus kommenttiin #74

1930-luvulla me emme valmistautuneet eli olimme helpoksi kuviteltu valloituskohde. Varustautumisen sijasta meillä oli hyökkäämättömyyssopimus ja takuun antajana nykyisen YK:n edeltäjä Kansainliitto. Kuinka kävi? Eikä siitä varustautumisesta tarvitse meuhkata tai sillä peloitella - hoidetaan vaan tarpeelliset määrärahat, koulutetaan tarvittavat reservit ja huolehditaan maanpuolustustahdosta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #74

> Niin, tuo vanha lause: jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan, on tuhoisimpia sanontoja, joiden mukaan on eletty ja väärin käsitetty.

On totta, että sotia yleensä edeltää varustautuminen ja aggressiivisuus, mutta kai ymmärrät, että Raimo Ilaskiven tarjoama toimitatapa tähtää juuri tuollaisten aggressioiden vaaran poistamiseen ja rauhanomaiseen rinnakkaineloon. Hyvä tilanne on sellainen, jossa kaikilla mailla on riittävän vahva _puolustus_, ja ne eivät harrasta _hyökäävää_ politiikkaa. Sopii aika hyvin siihen, mitä Suomi on viime vuosikymmeninä pyrkinyt tekemään, eikö totta? Toivottavasti jatkossakin, konflikteihin varautuen, mutta rauhaa tukien.

Heikki Tala

Kyllä vain elämme sota-aikaa. Sotia on jatkuvasti ja ympäri maailmaa. Jopa yksi naapurimaistammekin käy kaiken aikaa sotaa ja kaiken lisäksi useammassa kuin yhdessä maassa.
Muuten puolustusvoimat ei ole väkivaltakoneisto, vaan nimenomaan voimakoneisto. Se käyttää sotilaallista voimaa maamme ja sen väestön olemassaolon turvaamiseksi.

PS. Illalla taas harjoittelemaan pistooliammuntaa, poikas valveill' on. ;-)

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Suomessa luotetaan puolustusvoimiin ja poliisiin. Aarniogate ja tämänhetkinen kiemurtelu PVssa on arvotonta ja varmasti heijastuvat kansan mielipiteisiin ja luottamukseen. Korruptiota sekin, kun ennakoidaan lakeja ja syyllistytään rikkomuksiin!

Juuso Hämäläinen

Raimo, olet jo seniori ja säästyit tältä nykypäivän suvakki-tasa-arvo- kouhotukselta. Et voinut tietää mistä tämä nujakka juontaa juurensa.

Se alkoi siitä, että julkisuuteen tuotiin tieto kaksoiskansalaisten syrjinnästä. No asian laillisuus on tässä täysin sivuseikka. Jos puolustusvoimat tai sen tiedustelu on perustellusti ohjeistanut rekrytoinneissa varomaan kaksoiskansalaisia, joilla Venäjän passi, niin silloin se on toiminut kuten pitääkin. Turvallisuus menee ohi muun. Tietenkin.

Yle toimi typerästi julkistaessaan asian ja Niinistö vielä typerämmin jatkaessaan nillitystä vain, koska halusi näyttää toimivansa muodollisesti oikein. Ei näitä asioita missään hoideta lakikirja kainalossa vaan tilanteen mukaan pragmaattisesti.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Oikein!
Puolustusministeri Niinistön toiminta on jo surkuhupaisaa. Ei kannattaisi väitellä yleläisten kanssa. Näyttää jäävän aina toiseksi. Menettää näin arvovaltaansa.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Minun silmissäni YLE menettää arvovaltaa. Tämä tapaus jälleen yksi, joka antaa syytä siihen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #80

Nyt on aika erottaa Atte Jääskeläinen itse, mutta eiväthän kepulit sitä salli. Me maksajat vaadimme eroa tai erottamista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Pulustusvoimat ja erityisesti puolustusministeri ovat toimineet typerästi, kun ovat ryhtyneet noudattamaan lain vastaisia ohjeita. Lojaalisuus Suomelle ei ole kansallisuudesta kiinni, vaan ihmisen omasta luotettavuudesta. Toiset ovat luotettavia, toiset eivät. Se voidaan selvittää vain persoonallisuusselvityksellä.

Kategorinen syrjintä kansallisuden perusteella, mitä USA:n presidentti parhaillaan yrittää, ei vähennä sotilallista uhkaa ollenkaan puhumattakaan terrorismista, jota Suomessa ei ulkomaalaisten totettamana ole ainakaan toistaiseksi ollut ollenkaan.

Rikollisuutta maahanmuuttajen keskuudessa on ehkä kantasuomalaisia enemmän, mutta se on eri asia. Mitä taas tavallisiin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin tulee, he ovat valtaosaltaan kunnon väkeä. Rikollisia heistä ei ole ainakaan enempää kuin kantasuomalaisissa.

Sota-aikana olin pikkupika, mutta venäläisistä sotavangeista muistan hyvin, että he olivat taloissa haluttua ja ahkeraa työvoima, eikä heitä useimmiten seurattu sen enempää kuin normaali työn valvonta vaati.

Venäjällä on oma lainsäädäntönsä, jonka mukaan kaikilla Venäjän kansalaisilla on velvollisuus auttaa Venäjää valtiona. Eiköhän tuo ole kaksoiskansalaiselle enemmän uhka kuin, että se loisi luontaisesti halun toimia Venäjän hyväksi. Jos sotatilanteeseen todella joudutaan Venäjän ja Suomen kaksoiskansaslaisen suurin uhka on joutua Venäjälle ja siellä kuulusteltavaksi, mahdollisesti kidutetuksikin. Hengestäänkään ei voi olla varma.

Se on sitten ihan eri asia, että kaikissa kansallisuuksissa on henkilöitä, jotka oman edun tavoittelussa ryhtyvät vaikka vakoojiksi eniten maksajan hyväksi ja usein myös kaksoisagenteiksi. Esimerkkejä kyllä riittää. Siispä valvontaa ja viekakieltojakin pitää olla, mutta niiden pitää perustua henkilöiden todettuun epäluotettvuuteen, ei kansallisuuteen eikä kansalaisuuteen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Perustuslaissa mainitaan usein, Kansalainen, Suomen kansalainen. En ole sattunut huomaamaan mainintaa, kasoiskansalainen .

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kokeilehan löytää virallinen nimike, monikansalaisuus. Löytyy uudesta kansalaisuuslaista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Varovasti voisi myös pohtia sitä, miksi Venäjä on viime vuosina uudistanut puolustustaan siirtämällä hyökkäysjoukkojaan Luoteis-Venäjälle ja sattumoisin myös Suomen rajojen tuntumaan ?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--No asian laillisuus on tässä täysin sivuseikka.

Saanko minäkin virkamiehenä toimiessani unohtaa lainsäädännön? Vai onko armeija lainsuojaton, so. rosvojoukko?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Sinun toimesi ja puolustusvoimien toimet ovat täysin eri asioita!

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

"Sinun toimesi ja puolustusvoimien toimet ovat täysin eri asioita!"
En ymmärrä tätä näkökantaa. Totta kai puolustusvoimain tulee noudattaa Suomen lakia. Ei meillä voi olla lain noudattamisen suhteen kaksoisstandarteja, muutenhan kansalaisten usko oikeusyhteiskuntaan rapautuu. Puolustusvoimain lainnoudattamista pitää lisäksi valvoa erityisen tarkalla silmällä, sillä armeija on yhtä kuin Suomen asevoimat. En voi kuvitellakaan tilannetta, jossa Hornetien, tankkien ja rynnäkkökiväärien käskyttäjät eivät piittaa maamme lainsäädännöstä.
Mitä tulee Yleisradioon, niin se suoritti median perustehtävää. Se tutki ja havaitsi epäköhdan ja laittomuuden ja uutisoi siitä. Ette kai te arvostelijat halua tukkia median suuta? Onko media mielestänne uutisointivelvollinen vain niissä tapauksissa, jotka eivät häiritse vakaumustanne ja yöuntanne.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #13

Jos ollaan tarkkoja, emme tiedä tarkkaan mikä on puolustusvoimien tiedusteluosaston sisäinen viesti ollut.

Niin pässiä suomalaista ei kuitenkaan voi olla, ei edes juristia, joka ei ymmärrä turvallisuustehtävissä olevan päällystön joutuvan tekemään rekrytoinnissa valintoja parhaan arvionsa mukaan. Se on heidän tehtävänsä. Venäläisten osalta syykin on selkeä. Venäjän kansalaisuus velvoittaa sellaiseen kuuliaisuuteen, joka on selkeästi ristiriidassa Suomen kansalaisuuden kanssa. Siksi rekrytointikielto on paikallaan koko ryhmälle. Se, ettei tätä ole erikseen missään laissa mainittu, on toisarvoista.

Mitä tulee kansalaisten uskoon Suomeen oikeusvaltiona, sitä ei ole koskaan ollut. Johtuen siitä, ettei oikeusvaltiomme tuota oikeutta, joka vastaa yleistä oikeuskäsitystä. Kyllä juristit tämän hyvin tietävät. En tunne yhtään suomalaista, joka luottaisi vakavasti oikeuden toimivan Suomessa. En yhtään ihmistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vastaa kysymykseen, älä kiertele.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Hyvä ja tervetullut puheenvuoro Raimo Ilaskiveltä! Ei voi kuin ihmetellä YLEn uutistoimituksen toimintaa ja eräitä kommentteja, kuin suoraan itänaapurin trollitehtaalta.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Suomessa ei tietääkseni ole sota- tai poikkeustila. On huolestuttavaa, jos lakia ja järjestystä ylläpitävät instituutiot eivät itse niitä noudata. Jos laki on huono, se tulee muuttaa, mutta sitä ennen eletään sen mukaan.

Toinen seikka, joka ihmetyttää, on pakeneminen yksittäisen kouluttajan taakse. Omana varusmiesaikanani korostettiin, että vastuun kantaa myös virheen tehneen esimies, eikä kyse ole poliittisesta vastuusta. On ajat muuttuneet ja moraali sen myötä!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vuonna 2003 säädetty laki kaksoiskansalaisuudesta on huono, ja Suojelupoliisi varoitti tuolloin sen johtavan ongelmiin, kuten se on sittemmin tehnytkin, mutta sitä ei silloin uskottu. Epäonnistunutta lakia seurauksineen pitää muuttaa, mikä ottaa aikansa hallinnollisen viiveen sekä maan turvallisuutta tahallaan sabotoivan poliittisen vastustuksen takia.

Lakipykälillä saivartelu ei Suomea puolusta, mutta sillä voidaan kyllä panna kapuloita rattaisiin Suomen puolustuksen vaikeuttamiseksi moninaisin tekosyin ja toissijaisin argumentein. Tasa-arvon ideologia on normaaliaikoina pääsääntönä hyvä ja ajatuksena kaunis, mutta mielettömästi ja kaavamaisesti sovellettuna tuhoisa poikkeusoloissa. Vasta Putinin hallinnon toiminta on havahduttanut huomaamaan, millaista sutta ja sekundaa Arkadianmäellä poliitikot saivat aikaan jälleen yhdessä asiassa.

Kuka enää tarvitsee vihollisia, kun lainsäätäjät ja joukkotiedotusvälineet ovat millaisia ne ovat?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

YLEä on tässä turha syyttää. Vastuulliset löytyvät aivan muualta. Kohukin olisi paljon pienempi, ellei ministeri olisi ylimielisyyttään tehnyt jupakasta arvovaltakysymystä ja maalannut itseään nurkkaan. No, nythän on tutkinta päällä ja pitää toivoa, että se tehdään kunnolla ja perusteellisesti!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #25

En YLEä syytä, mutta nauran sille röhönaurua, vaikka se lompakollani käykin ihan pyytämättä.

YLE lavastaa nyt riipaisevaa teatteria, jossa Suomen / Venäjän kaksoiskansalaisista on tehty pöyristyttävän ja järkyttävän ihmisoikeusloukkauksen suojattomia uhreja -- ihmekös tuo, kun entinen tasavallan presidentti Tarja Halonenkin julkisesti arvioi heidän asemaansa rinnastettavaksi juutalaisiin Natsi-Saksassa!

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #43

Asian ydin on se, että PVssa on ilmennyt tapauksia, jotka ovat selkeästi voimassa olevan lain vastaisia. Kun YLE on ne saanut tietoonsa ja arrogantti ministeri on kategorisesti kieltänyt laittomuudet, niin YLEnkö pitäisi vaieta. Ei Suomi vielä ole mikään Turkki, Unkari, Puola tai Venäjä.

Suomessa on ollut vahva luotto Puolustusvoimiin, eikä sen rapautuminen ole YLEn syy, vaikka jotkut taas haluavat ampua viestintuojan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #48

Perustuslakiin kirjattu syrjinnän kielto sisältää myös rajoituksen "ilman hyväksyttävää syytä". Olennaista on, että mm. kansallinen turvallisuus on juuri lain tarkoittama hyväksyttävä syy.

Vähemmän painavissa oikeusnormeissa ja ohjeistuksissa voi sitten sen päälle lukea mitä lukee, ja tietenkin käräjäveijarit keksivät niistä saivarreltavaa koko rahan edestä.

Mutta luotto Puolustusvoimiin ei rapaudu siitä jos se hoitaa asioita Suomen turvallisuuden vaatimalla tavalla, olkoonkin, että koreografiasta ei tällä kertaa selvitty erityisen korkeilla tyylipisteillä. Mutta aivan lapsellista on koohkata mistään "ihmisoikeusloukkauksista" jos jollekin ei kouluteta lennokin käyttöä tai annetakaan työpaikkaa juuri sen Valtion laitoksen leivissä, jolla on maanpuolustukseen liittyvä tehtävä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #56

Lääkärin valaan on myös kirjattu:älä valehtele..

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiitos Arto asiallisesta kommentista. Ei millekään ryhmälöle ja varsinkaan armeijalle pidä antaa erivapauksia lakien noudattamisessa.

Heikki Tala

Takuuvarmasti sinäkään Viljo et ole noudattanut lakia kaikissa tekemisissäsi. Kiinni et ehkä ole jäänyt. Tietenkin yleensä ihmiset ja järjestelmät pyrkivät noudattamaan lakia, etenkin jos kokevat sen mielekkääksi. Aina löytyy myös yksilöitä ja ryhmiä, jotka tietoisesti rikkovat lakia.
Kerronpa esimerkin tästä toisenlaisesta käyttäytymisestä. Hammasteknikot tekivät vuosikymmeniä laittomasti tekohampaita suoraan hampaattomille asiakkaille. Rikkoivat lakia niin kauan, että saivat laillisen oikeuden siihen.
Jos puolustusvoimissa todetaan, että jokin laki (esim. kansalaislain muutos 2003) on jäänyt ajastaan jälkeen, ja sen takia on syntynyt esimerkiksi Venäjän mentävä aukko maamme puolustukseen, niin ihan varmasti asiaa aletaan hoitaa puolustusvoimissa, vaikka poliitikot/lainsäätäjät eivät olisi reagoineet asiamukaisesti ja korjanneet lakia. Keinoja kyllä löytyy ylen paljon (vitsi, vitsi).

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Aikamoinen jupakka nousi tästä "tutkivan journalistin" paljastuksesta. Tässä oikein toimiminen varmuuden varalta tuomitaan, vaikka toiminta ei ainakaan uutisoinnin mukaan ole loukannut kenenkään oikeuksia. Jos olisi loukannut ainahan voi tehdä valituksen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Aika kummallinen kommentti Sauli Aittolalta. Oikein toimiminen on sitä, ettei noudateta lakia ja on tuo "oikein toimiminen" loukannut kaikkien niiden etua, jouden työ- tai virkasuhteeseen pääsy on estetty kaksoiskansalaisuuden vuoksi.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Asiaa voi tarkastella myös rikkeen merkityksellä kärsineelle osapuolelle. En kenenkään kansalaisen ole kuullut vielä valittavan kärsineensä vääryyttä tähän mennessä. Tätä tarkoitin valtavalla Yle-kohulla, tässä Yle saisi katsoa peiliin.

Lakeja on monenlaisia ja yleensä kaikkia joskus rikotaan. Tämä vuoden 2003 laki on ongelmallinen Venäjän kanssa (ei välttämättä venäjän kansalaisten)ja sitten tiettyjen arabimaiden kanssa, jotka värväävät Isikseen taistelijoita.

Kyllä kaksoiskansalaisuuslaki vaatii korjausta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #83

"Kyllä kaksoiskansalaisuuslaki vaatii korjausta." Laki vaatii korjausta tai peräti kokonaan uusimista. Se on kylläkin ihan eri asia kuin olemassaolevan lain rikkomisoikeus. Sitä ei puolustusvoimillakaan ole.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #88

"olemassa olevan lain rikkomisoikeus. "

Onko sellainen lain rikkomisoikeus olemassa? Jos lakia rikotaan, asia tutkitaan ja tehdään korjaustoimenpiteet. Nythän tutkinta on käynnissä. Puolustusvoimat ei ole rikkonut lakia, vaan joku puolustusvoimien sisällä julkisuudessa liikkuneen tiedon mukaan. Tästäkään ei saa selvää, piiloudutaan lähdesuojan taakse. "Mikä ei ole oikeus ja kohtuus ei voi olla lakikaan". Näin sanoi joku viisas mies.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Vekarajärven varuskunnan keittiöönkään ei kelvannut kaksoiskansalainen. Epäiltiinkö suloiseksi myrkynkeittäjäksi?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Varmaan varuskunnan ruokalassa juorutaan suureen ääneen sotasalaisuuksia. Sitäpaitsi salskea venakko olisi voinut vietellä varuskunnan upseerit yksi toisensa jälkeen, sitä riskiä ei voida ottaa, älä unohda Mata Haria!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Taidat olla oikeassa koska nämä ovat ULKOISTETTUJA palveluita(monikansalliset firmat omistavat ja tarjoavat palveluitaan suomessa) jo NYT SUOMEN ARMEIJASSA.Voi weekend ,kuka mahtaa olla se vuoto?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Venäjä viis veisaa mistä tahansa muista kansalaisuuksista, jos sieltä muuttanut on säilyttänyt Venäjän kansalaisuutensa. Samalla Venäjän lainsäädäntö määrää, että kansalaisen on toimittava yhteistyössä Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa. Venäjällä on myös kovaa näyttöä taitavasta myrkyttämisestä, kuten Litvinenkon murhassa Lontoossa. Eihän ole ammattilaisille temppu eikä mikään kehitellä soppaan sellaiset mausteet, joilla saadaan prikaatin verran ruokailijoita toimintakyvyttömiksi joko tilapäisesti tai pysyvästi. Hyvä vitsi, eikö vain!

Luuletko, että Suomen kansalainen pääsee Venäjän armeijaan valmiusyhtymän keittiötyöntekijäksi, olipa hän kuinka suloinen tahansa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos nyt suomenvenäläisiä ruvetaan epäilemään, niin onko sillä oleellista merkitystä, onko Venäjän passi vaiko ei...voihan GRU vaikkapa kiristää rajan takan olevilla sukulaisilla, jos haluaa.

Soteväessä on jo kovasti totuttu kaksoiskansalaisiin, esim. lähiesimiehelläni on myös Venäjän passi. Sairaanhoito joutuisi suuriin vaikeuksiin, jos heiltä evättäisiin virkamisasema.

Historiallinen kokemushan on positiivinen, meillehän tuli aikanaan paljon emigrantteja, tuhansia Kronstadtin kapinan jälkeen, ja ymmärtääkseni he kunnostautuivat sodan aikana sotilastiedustelussa, ja propagandatoiminnassa. Maatalous pyöri venäläisten sotavankien työllä, eikä minun tietääkseni ollut mitään ongelmia siinäkään.

Jos halutaan, voidaan toki rajata kaikki armeijan työt vain syntyperäisille suomalaisille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #38

Ei tarvitse epäillä ketään ilman aihetta, sukujuurista ja syntyperästä riippumatta. Turvallisuusselvityksen tulokset ovat paljon olennaisempia kuin montako passia kenelläkin on ja mitkä vaakunat ovat niiden kannessa.

Eräissä suhteissa Venäjä kuitenkin erottuu kaikista muista maista:
- Venäjä ei tunnusta mitään merkitystä minkään muiden maiden samanaikaisille kansalaisuuksille
- Venäjä vaatii omat (kaksois)kansalaisensa ilmoittamaan säännöllisesti yhteystietonsa virkamiehilleen sakon uhalla
- Venäjän laki edellyttää kansalaisensa aina toimivan yhteistyössä Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa
- Venäjän laki pitää maanpetoksellisena kaikkea toimintaa (mm. tiedon jakamista ja neuvontaa), jonka voidaan tulkita vaarantavan Venäjän turvallisuusetua
- Venäjä on Euroopassa viime vuosina rikkonut kansainvälisiä sopimuksia kaappaamalla voimatoimin naapurimaansa valtioaluetta
- Venäjän vallanpitäjät ovat kaapanneet maansa joukkotiedotuksessa monopolin ja lietsovat kansaansa kiihkonationalistista ilmapiiriä

Tämän illan A-Studiossa osastopäällikkö Ilkka Hanski Suojelupoliisista vastasi kysymykseen, onko tiedossa kaksoiskansalaisten joutumista Venäjän viranomaisten painostamaksi: "kyllä on".

Painostuksen riskistä kertoo myös Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-Aho: http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005075107.html

Putinin hallinnon toimintatavat eivät tietenkään ole kenenkään kaksoiskansalaisen vika, mutta siitä huolimatta, ne altistavat kiristykselle ja painostukselle aivan toisin kuin mikään muu kaksoiskansalaisuus. Se on turvallisuusasioista vastuussa olevien otettava huomioon reaaliteettina.

Ei olisi järkevää evätä asemia Suomessa eri avaintehtävissä toimivilta asiantuntijoilta, mutta eivät he myöskään voi olla erityisasemassa Suomen turvallisuusviranomaisten toimivallan yläpuolella sen enempää kuin kukaan muukaan.

Olet oikeassa historiallisista kokemuksista, mutta tuolloisiin emigrantteihin ei Venäjällä ollut käytettävissään samanlaisia vaikutuskeinoja kuin tämän päivän kaksoiskansalaisiin.

A-Studiossa suulaasti lirkutellut ja röyhkeästi toisten päälle puhunut Eva Biaudet taivasteli, kuinka monta vuosikymmentä ollaankaan menossa taaksepäin historiassa jos luovutaan kokonaan kaksoiskansalaisuuden mahdollisuudesta.

Tarkastelin juuri erään oman sukulaiseni kansallisuuskysymyksiä näillä "kauhistuttavilla" yhden maan kansalaisuuden ehdoilla tuossa historiallisessa ympäristössä. Hän lähti Suomesta siirtolaiseksi Kanadaan 1924, muuttui sittemmin Britannian alamaiseksi 1931 käytännön syistä, Kanadan kuuluessa Brittiläiseen Imperiumiin. Suuren lamakauden aikana hän päätti palata Suomeen 1934, aluksi Kanadan passilla ja Suomen oleskeluluvalla, myöhemmin myös työluvalla. Hänen Majesteettinsa konsulaatissa Helsingissä 1935 hän halusi vielä säilyttää kotipaikkaoikeutensa Kanadassa, oleskellakseen Suomessa ja nähdäkseen sitä jonkin aikaa. Työllistyttyään hän kuitenkin päätti hakea takaisin Suomen kansalaisuuden, ja sai anomukseensa Tasavallan presidentti Svinhufvudin myönteisen päätöksen 1936 sillä ehdolla, että hän antaa säädetyn uskollisuudenvalan Mikkelin läänin maaherralle 6 kk kuluessa. Niin tapahtui maaliskuussa 1937.

- En ikinä kuullut hänen moittivan menettelyä mitenkään hankalaksi tai nöyryyttäväksi omalta kannaltaan. Selvä peli mikä selvä peli.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #54

Kanada ja suomi on eri asia kaksoiskansalaisuudessa kuin es.norja ja muutamat muut maat ,kuten es.australia ,joissa ei hetimiten heltiäkkään kaksoiskansalaisuutta.Kanada voi olla jälkeen 1935 muuta kuin muistat,haloo..Koska on aivan eri asia puhua siirtolaisista kuin maahanmuuttajista.Huom.silloin lähdetiin duuniin ,ei elämään sos.turvalla.

Pikku pointti tuohon venäjä mustamaalausoperatiivon ,jokainen maa tekee samaa,puolustaa kansalaisiaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #54

Pitäisikö Suomen Venäjän lakierikoisuuksien vuoksi ryhtyä syrjimään venäläisperäistä väestönosaa ja vielä getegorisesti heitä kaikkia, vaikka heidän paras turvansa on siinä, että voivat asia Suomessa? He voivat olla jopa syntyperäisiä suomalaisia luotettavampia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #81

Venäjän lakierikoisuudet aiheuttavat tilanteen, joissa Venäjän kansalaisia voidaan voimassa olevan lain nojalla painostaa, kiristää, uhkailla ja rangaista, vieläpä huomattavasti ankarammalla asteikolla kuin Suomessa.

Venäjän (kaksois)kansalaisia ei ole syytä syrjiä, mutta onko syytä pitää heitä myöskään sellaisina yli-ihmisinä, joihin ei koskaan voi vaikuttaa mikään konkreettinen kiusanteko, haitanteko eikä rankaiseminen, jos heitä manipuloidaan tai pakotetaan toimimaan Suomen etuja vastaan?

He voivat todella olla jopa syntyperäisiä suomalaisia luotettavampia, mutta mikä siinä tapauksessa estää heitä sitoutumasta lojaalisuuteen yksinomaan Suomea kohtaan ja osoittamaan sen myös luopumisella kansalaisuuden myötä tulevista velvoitteistaan Venäjän Federaatiota kohtaan?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kaksoiskansalaisuusko oli hylkäyksen perustelu, jo tuolloin ?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Eipä noin.Kun aikanaan synnyit norjassa tahi australiassa ,maan kansalaisuus ,riippuen tietysti synt.siellä vanhemmat jne..Kanadassa samaten,koska kanadassa korkea maahantuloseula.Suomi nyt soveltaa jotakin käsittämätöntä "hallitus sääntöä" näemmä.Ainahan on ollut selvää ettei mihinkään ns.turvallisuutta vaarantaviin "töihin ole suomessa päässyt,mutta mikä huuto nyt?Venäjävihapuheko tämän syy??

Eikö ole vänkää että suomessa isänmaallisuus on kielletty?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Samaa mieltä Raimo Ilaskivi! Ei Suomen puolustusvoimiin voida palkata kaksoiskansalaisia. Kekkonen välillä töppäili neuvotteluissaan Neuvostoliiton kanssa ja silloinen kenraali joutuikin paikkailemaan hänen jälkiään - diplomaattisin keinoin tietty (ystävällisesti mutta määrätietoisesti) - Suomen kenraalit ovat olleet järkeviä...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kiva muuten,mutta ainoa venäjänkielentaitoinen oli Kekkonen.Nyky "hallituksessa"tahi piirissä ei ole kuin SDP:n nina joka taitaa venäjänkieltä.

Joten heikoilla kantimilla ovat,suhteen sen,että kauppasuhteet.(BTW.nehän pitikin lopettaa usa-eu sanktioilla)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Suomen eduskunnassa ja hallituksessa käsitellään maalle tärkeitä ja osin salattaviakin asioita. Voiko hallituksen jäsen, ministeri olla kaksoiskansalainen?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kaksois- tai millä tahansa muullakaan kansalaisuudella ei ole varsinaisesti merkitystä, jos ministerinä toimii Yrjö Leinon kaltainen poliitikko. Tuskinpa he ovat Suomesta loppuneet.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Yrjö Leinohan paljasti kommunistien vallankaapaushankkeen, joka oli määrä toteutta, kun Leino oli Hertta vaimonsa kanssa vierailulla Neuvostoliitossa valmiina kirjoittamaan valtiosopimuksia kaappareiden puolesta.
"Tsekkoslovakian tien on oltava myös Suomen tie", julisti Hertta Kuusinen eduskunnassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #36

Näin minäkin olen asian ymmärtänyt, ja siksi hänen muistelmiaan ei päästetty julkisuuteen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei voi olla.Ministerin pitää olla suomen kansalainen alkujaan.Joten ,kuten kävi..äkkiä 2015 hoidettiin suomenkansalaisuus .Lakia muutettiin sopivaksi myös.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Sotilaan kaksoiskansalaisuus? Onko mahdollista, että sotilasvala on vannottu kahdelle valtiolle?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ymmärtääkseni asevelvollisuudesta vapautetaan, jos se on jo suoritettu toisen maan armeijassa. Toisaalta luulisi armeijan haluavankin palvelukseensa Venäjän armeijan tuntijoita.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Herra Roponen edustaa kommenteistaan päätellen ilmiselvästi Venäjän trolliväkeä. Ihmekös tuo, jos hän kiihkeästi halajaa naapurimaan armeijan "asiantuntijoita" maatamme pelastamaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Millaisiin palvelustehtäviin luulisit Suomen puolustusvoiminen
tarvitsevan 'Venäjän armeijan tuntijoita'?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei taideta vapauttaa vaikka on käynyt armeijan Suomessa ja kaksoiskansalaisena muuttaa Venäjälle. Mutta Venäjän armeijaanhan ei kukaan Suomessa asuva kaksoiskansalainen juurikaan halua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kolarin kunnan ruotsalainen sosiaalisihteeri Iisakson karkoitettiin Ruotsiin, ja aviovaimo joutui eromaan ministerintehtävistä, silloin ei ollut kaksoiskansalaisuuksia.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Tottakai, "Venäjän armeijan tuotteita" voidaan ottaa Suomen armeijan palvelukseen kunhan vaan pidetää mielessä, että yksi suomalainen vastaa kymmentä ryssää!

Juuso Hämäläinen

On toki mahdollista. Eikä vala nyt ole oleellinen. Kyse on siitä, että muu kansalaisuus voi velvoittaa palvelemaan toisen maan etuja siten, että kaisoiskansalainen on ristiriidassa Suomen etujen kanssa.

Selkein tällainen tapaus on Venäjän kansalaisuus, koska Venäjä nähdään juuri nyt ainoana sotilaallisena uhkana meille. Mutta ongelmallisia voivat olla myös muiden suurvaltojen kaksoiskansalaisuudet kuten USAn ja Kiinan. Näihin liittyy selkeästi riskejä vakoilun osalta. Muistetaan, että valtioiden ystävyyssuhteet ovat hyvin pinnallisia. Viime sodassa USA, Englanti ja Ranska olivat meille vihollisia. Ne eivät auttaneet meitä millään tavoin säilymään itsenäisinä vaan tukivat Neuvostoliittoa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei USA julistanut Suomelle sotaa, Ranskasta en tiedä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

He julistivat sodan vasta kun Suomi oli asettunut heidän yhteisen vihollisen Saksan liittolaiseksi 1941. Varsinaisiin toimenpiteisiin länsiliittoutuneet eivät ryhtyneet. Petsamon satamaa pommitettiin ja varmasti internoitiin kauppalivaston laivoja jotka olivat läntisellä pallonpuoliskolla satamissa. Ikävä kyllä Suomi sai syyttää itseään valinnoistaan.

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #60

Ikävä kyllä, että Suomen valinnat olivat aika niukat, sillä vuonna 1941 Suomessa oli runsaasti sekä Puna-Armeijan että Wehrmachtin joukkoja. Siitä sopi heittää vaikka rahalla, kumman kelkkaan lähdetään. Saksa ja Venäjä olivat juuri hieman aikaisemmin tehneet pienen salaisen lisäyksen Molotov-Ribbentrop-sopimukseen. Kumpikin maa oli valmis Suomen kaappaamiseen tai ainakin saamaan sotakaverikseen.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #60

Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944. Sen yläotsikko on ”Käymme omaa erillistä sotaamme.”

Risto Rytin päiväkirja 4.7.41

”Schoenfeld oli luonani esittäen promemorian ja tiedusteli asennettamme. Sanoin, että olimme valitettavasti joutuneet Venäjän uuden hyökkäyksen kohteeksi ja pakotettuja parhaamme mukaan puolustamaan vapauttamme ja elämäämme. Onneksi oli Venäjä joutunut sotaan Saksan ja eräiden muiden valtioiden kanssa, mikä tällä kerralla talvisotaan verraten suuresti huojensi asemaamme.
Sch. kysyi, oliko meillä poliittisia sopimuksia Saksan ja sen liittolaisten kanssa. Vastasin, ettei meillä ollut mitään poliittisia sopimuksia paremmin Saksan kuin sen liittolaisten kanssa. Sotilasjohtomme on ollut kosketuksissa Saksan sotilasjohdon kanssa sotatoimien koordinoimisesta, mutta olemme niiden kanssa vain cobelligerentejä faktillisen tilanteen vuoksi. Käsitämme sotamme erilliseksi puolustussodaksi, emmekä halua sekaantua suurvaltojen välisiin suuriin välien selvittelyihin, joihin varamme ja voimamme eivät riittäisikään, eivätkä ne meitä kiinnosta. Meidän kohdallemme on kysymyksessä vain oma elämämme ja turvallisuutemme vapaana itsenäisenä kansana.”

Arthur Hans Fredrik Schoenfeld oli Yhdysvaltain Helsingin-lähettiläs, jonka kanssa Ryti oli tiiviissä kosketuksessa sodan aikana, kun hän oli Suomessa. Kirja sisältää myös Schoenfeldin raportteja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän Eino Poutiainenkaan hyväksynyt sitä, että ihmisen voi olla kahdeata läänistä, nimittäin Turun ja Porin lääneistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Puhumattakaaan siitä, että jos asuinpaikkoja on Satakunnassa!

Esko Ylilammi

Laki kaksoiskansalaisten pääsystä armeijan virkoihin on estettävä.Käsittämätön ajatus että Venäjän tai minkään muunkaan vieraan maan kansalainen vois päästä armeijan johtotehtäviin,eduskuntaan,hallitukseen tai yl.strategisiin tehtäviin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ottakaa nyt hyvänen aika huomioon, että tässä asiassa: kaksoiskansalaisuus maamme sotilaalliseen turvallisuuteen liittyvänä, on kyse näillä näkymin lähinnä Suomen-Venäjän kaksoiskansalaisista. Jo on kumma ellei heissä nähtäisi tänä päivänä yhtään mitään turvallisuusriskiä. Ja hyvä että puolustusvoimat riskin näkevät!

Miten ihmeessä joidenkin mielestä Venäjän ärjyvä karhu on yhäti vain harmiton nalle?!?
Venäjän toiminta on tämän hälyn lähtökohtainen aiheuttaja. Ja YLE on tehnyt kärpäsestä härkäsen.

Stubbikin käytti pitkästä aikaa puheenvuoron eduskunnassa itkien miten nyt käy hänen Suomen-Britannien kaksoiskansalaislapsien. Voiiih!

Juuso Hämäläinen

Väki on välillä aivan pönttöä. Juuri tällaista asiaa ei edes älytä nähdä. Alkaa vain otsikkotason tiedosta nillitys ja kouhotus. Pisin teksti, joka osataan lukea ajatuksella on tviitti. Juuri siksi demokratia ei toimi

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Kuulin jostain, että Venäjä olis keskittänyt Suomen rajalleen enemmän joukkoja kuin julksudessa puhutaan. On mahdollista, että tiedot pitää paikkansa.
Onko Karjalan Kannaksella salaisia kallioon louhittuja tunneliverkostoja? Ehkä Puolustusvoimien tiedustelu tietää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On toivottvaa, että mahdollisimman nopeasti saadaan aikaiseksi laki, joka turvaa sen, ettei merkittäviin asemiin puolustusvoimissa voi päästä henkilö, joka taustansa perusteella omaa yhtä suuret lojaliteetit johonkin ulkovaltaan.

YLE:n ja Niinistön väliseen kiistaan en ota kantaa, koska siitä ei Erkkikään saa selvää kuka puhuu totta ja kuka ei. Mutta näyttäisi siltä, että YLE on nykymaailman mediamyllerryksessä omaksumassa populistista asennetta turvatakseen asemansa. Siinä mielessä voidaan kyllä todellakin kyseenalaistaa YLE-vero, yhtä hyvin sitä voitaisiin maksaa myös Maikkarille tai femmalle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Puolitetaan ylevero, niin ehkä silloin turha, väärä, haitallinen uutisointi vähenee. Atte Jääskeläisen eroa odotan.

Esko Ylilammi

Lakiin muutos jottei kaksoiskansalaisuuden omaava pääse armeijan virkoihin.Kyllä hälytys kellojen pitäis soida kun Venäläiset on huolissaan etteivät pääse Suomen armeijan virkoihin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Suomalaisia, myös kaksoiskansalaisia, on ollut merkittävissä viroissa ja armeijan tehtävissä Neuvostovenäjällä, niin sodan kuin rauhan aikana.

Esimerkiksi Axel Berg toimi 1950-luvun alkupuolella Neuvostoliiton varapuolustusministerinä.

Ne tahot jotka paasaavat nyt suomalais-venäläisiä kaksoiskansalaisia vastaan, olivat aikanaan kutsumassa maan ja sen puolustusvoimien johtajaksi saksalaisen prinssin.

Ja minkäs maan leivissä se Mannerheim loi sotilasuraansa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hjalmar Front majurina, kirjoitti kirjan, jonka Alekirja kustanti, KREMLIN KIERTOLAISIA.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Yksi ainakin unohtui: Mikäköhän oli Otto-Ville Kuusisen ja Hertta Kuusisen ym vastaavien rooli - jotkut olivat jopa muodostamassa maallemme vallankumoushallitusta laillisen hallituksemme tilalle. Muistuuko mieleen?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kukaan ei kirjoittanut yhtään mitään,ainoastaan tyhmät luulee niin.Nämä blokit joita teille tarjoillaan "mässäiltäväksi"ovat osa itse luulemaanne "osallistumistanne"
Saitte kentän missä olette suuria.

HR vie teitä kuin pässiä narussa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ari Pesonen esittää blogissaan olennaisia näkökohtia tästä aihepiiristä: http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231169...

Polina Kopylovan blogi esittää asian havainnollisesti kaksoiskansalaisen kannalta: http://polinakopylova.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230...

Käyttäjän AriThti kuva
Ari Tähti

Ei tarvi olla edes sota-ajan elänyt. Muutapa pointti:

- intillä lienee sisäinen ohjeistus joka on lain vastainen (siinä mielssä miten laki kirjoittetaan, mielestäni ko ohjeistus on paikallaan). Ihmettelen, etteivät he ole ymmärtäneet ettei ko päätöksestä saa olla mitään dokumentaatiota (sähköposteissa yms) - tai julistaa ko dokumentaatio salaiseksi ja käsitellä sitä sen mukaan huolellisesti
- miten pienelle huomiolle on jäänyt se uutinen, jossa YLE:n toimittaja todisteli nähneensä intin luottamuksellisen sähköpostin ja siten todisteli että ko käytäntö on voimassa. Kuka mokasi, se inttihemmo joka näytti ko sähköpostin toimittajalle vai toimittaja joka rehvakkaasti julkaisi salaista maanpuolustukseen liittyvää tietoa, tietäen sen salaiseksi?
- tiukka lain noudattaminen. Tottakai on hyvä että lakia noudatetaan, mutta joskus siinä mennään hölmöläisten puolelle. Jos laki on huono, on mielestäni ok vähän "soveltaa" jos asia on tärkeä. Mielestäni on selkeetä että kaksoiskansalaiset ei voi olla tietyissä viroissa, ja se toinen kansalaisuus voi olla mikä vaan. Ei ainoastaan venäjä. Kaikissa inttiviroissa ei tarvi olla näin tiukka.

Tapio Harra

Samoja asioita olen minäkin hämmästellyt. En ymmärrä miksi ne,joilla voimaa ja kansan vaaleissa antamaa valtaa on, eivät pysty tai uskalla puuttua Suomelle elintärkeisiin asioihin.

Mikko Toivonen

Lyhyesti: Olen täysin Ilaskiven ja vaikkapa Monosen linjoilla.

YLE on erityisen huolestuttavasti Biaudetin imuunsa vetäen lähtenyt meille vahingolliseen reposteluun, mikä toimi ainoan mahdollisen uhkaajavaltiomme hyväksi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Liikennekaarihankeen jäätyä taka-alalle totesin, että Suomi-neito on valmiina uusiin seikkailuihin. Kauan ei tarvinnut odottaa, kun Ylen toimittaja käynnisti tämän ”seikkailun.”
On anteeksiantamatonta Isänmaata kohtaan levittää tietoa, joka perustuu salattuun lähteeseen ja viitataan lähdesuojaan. Sitä ei voida näin ulkopuolisen taholta todentaa. Tässä käytetään hyväksi demokratian heikkoutta, joka on joskus demokratia itse.
Olisiko tässä lainsäätäjillä lainsäätämisen paikka? Kumpi on tärkeämpi Isänmaan edun kannalta: lähdesuoja vai itsenäisen maan turvallisuus? Sananvapaus on tärkeä asia, mutta siihen liittyy oleellisena osana myös sananvastuu. Puolustusvoimien mainetta voidaan näköjään kolhia mielin määrin milloin milläkin ”paljastuksella” nykytilanteessa. Tämä antaa mahdollisuuden ”vapaisiin käsiin” trolleille, joita tuntuu riittävän tämänkin lehden sivuilla. Heille häpeä on vieras käsite.

Tässä häpäistään samalla viime sotien kokeneiden sukupolvien suuret uhraukset. Viime sotien jäljiltä on lähes 90 000 sankarivainajaa sankarihautausmailla. Suomalaisten uhrit: 26 662 kaatunutta Talvisodassa ja 63 327 kaatunutta Jatkosodassa eli yhteensä 89 898 sankarivainajaa. Ilman näiden sotien torjuntavoittoja suurin osa suomalaisista olisi siirretty Uralin itäpuolelle. Se oli syy Talvisotaan.
Kiitän Raimo Ilaskiveä blogista.

timo pässilä

Kokemus puhuu. Selkeää tekstiä. Moni osaa lukea - osa heistä jopa ymmärtää lukemaansa - kuinka moni osaa toimia lukemansa perusteella.

timo pässilä

Kokemus puhuu. Selkeää tekstiä. Moni osaa lukea - osa heistä jopa ymmärtää lukemaansa - kuinka moni osaa toimia lukemansa perusteella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset