Raimo Ilaskivi

Budjettiesitys tuoreeltaan tulkittuna

Kiitosta ja kritiikkiä. Sitähän jokainen valtiovarainministeri on budjettiesityksensä julkistaessaan saanut - miksi sitten ei Petteri Orpo. Hallituskumppanit ovat varovaisen tyytyväisiä, oppositio kaivaa vaikka tikulla esiin, epäkohtia, joita löytää ja joista liiankin moni on vielä perua ajalta, jolloin nykyoppositiolaiset itse olivat hallituksessa. Mutta inhimillistähän tämä vain on.

Suuret linjat muokkaavat tietenkin kokonaisuuden, ja ne ovat tärkeitä. Ensin loppusummaan. Siinä on hituisen kasvua tämänvuotiseen. Inflaatiota ei juuri ole, joten se ei selitykseksi kelpaa kuten niin usein ennen. Mutta työttömyydestä keskeisin selitys löytyy. Se vaatii esityksen mukaan runsaasti varoja - aivan liian runsaasti - varsinkin kun pitkäaikaistyöttömyys ei ota talttuakseen ja nuorisotyöttömyydestä huolehtiminen on kansakunnan edun mukaista. Ei vain määrärahoin vaan myös lukuisin muin toimenpitein, joita valtiovarainministeri infossaan esitteli, ovatkin budjetin keskeisiä, työllisyyden parantamiseen tähtääviä  ainesosia.

Jatkuva lainanotto on tietenkin vaaratekijä, jonka kaikki tunnustavat. Mutta mistäpä muusta se aiheutuisi kuin budjetin pyöreän 10 prosentin suuruisesta alijäämästä. Katsotaan sitten asiaa toisinpäin. Ylijäämäinen bdjetti on kiristävä, alijäämäinen kokonaisvaikutuksiltaan elvyttävä. Ja tätä vaikutustahan vaikeassa lamassamme juuri tarvitaankin - muutoin ei edes työttömyyteen pystyttäisi puuttumaan. Suomi ottaa lainaa ennen muuta markkinoilta, pääosassa kansainvälisiltä, koska korot ovat ratingin laskusta huolimatta edelleen edulliset. Elvytyshän näyttää tässä vaiheessa olevan paljon suositumpi talouspolitiikan peruslinja kuin vaikkapa meillä 1990-luvun aikana. Silloinhan se oli kirosana; kun itse ehdotin jopa ns. seteleirahoitusta kriisikauden ylimenoksi, sain lähes hullun paperit todistukseksi. Nythän EKP, Englannin keskuspankki ja lukuisten maitten  keskuspankit keventävät tilannetta nimenomaan valtion lainapapereitten ostoin eli juuri setelirahoituksella. Jotakin on siis opittu.

Ongemakin täytyy tunnustaa. Jos - ja kun - markkinakorot jossakin tulevaisuudessa nousevat, kasvavat uudelleenrahoituksen kustannukset; sitä enemmän mitä korkeampi bruttovelkamme on. Kierteen katkaisu on siten lähivuosina ei vain järkevää vaan myös välttämätöntä. Velka kun on veli otettaessa mutta veljenpoika maksettaessa.

Sitten muutama huomio sisällöstä. Tärkein koskee  tietenkin veropolitiikkaa. Orpo korosti tarvetta pitää huolta kotimaisesta kysynnästä, kun vienti ei vedä eikä siihen ole helppoa lyhytjänteisesti puuttua. Ki-Ky sopimus on tässä avainasemassa, mutta se vaikuttaa hitaasti ja pitkäjänteisesti elinkeinoelämämme ja erityisesti vientiteollisuuden kilpailukyvyn nousun myötä. On siis panostettava kotimarkkinoihin.

Budjettiesitys sisältää nyt - poikkeuksena monista edellisistä - tasapuolisuuteen tähtäävän linjan veroratkaisujen osalta. Tuloveroasteikkojen kerrotaan kohtelevan tasapuolisiesti sekä palkansaajia että eläkeläisiä. Puoli prosenttia ei tietenkään mullistavaa saa aikaan, mutta sen periaatteellinen merkitys on tätäkin suurempi. Ja mitä asteikoilla ei saada aikaan - alimmat tuloluokathan eivät veroa maksa - sitä koetetaan korvata budjetin sisäisin rakenne-erin, ts. tulonsiirroin ensi sijassa. Toivottavasti tileille näillä toimenpiteillä tuleva lisäraha suuntautuu sitten kotimaisten tavaroitten tuotteisiin tai palveluihin, mitä kautta työllisyysvaikutus saataisiin aikaan. Vanha sanontahan - nyt jo roskakoriin heitetty - se kertoi: Osta kotimaista, suosi suomalaista.

Kotimaiseen kysyntään voidaan vaikuttaa - ja eduskunnan kannanottoa siihen tarvitaan - myös valtiontaloutta rasittamattomin keinoin. Keskeisin on ns. taitetun eläkeindeksin muuttaminen palkkaindeksiksi, jonka kustannukset tulevat jättimäisiksi paisuneista eläkepääomista ja jotka lisätuloista saatavina verotuloina  elvyttäisivät valtion kassaa. Toivottavasti päättäjät, niin ministerit kuin kansanedustajat, osaavat vihdoin perehtyä asiaan ja näkevät lobbauksella heitetyn sumuverhon taakse!

Näin siis tuoreeltaan tulkittuna. Kun valtiovarainministeriön ehdotus nyt siirtyy koko hallituksen budjettiriiheen saamaan lopullisen, eduskunnalle esitettävän muotonsa, on hyvä syy olettaa, ettei se kovin suuria hankaluuksia voi hallitusosapuolten kesken aiheuttaa. Päälinja on yllätyksetön ja järkevä, suhdannetilanteen hyvin huoomioonottava. Yksityiskohtien osalta sama pitää varsin pitkälle paikkansa - varsinkin eläkeläisten ja palkansaajien tasapuolisen kohtelun osalta, josta paljon on ennen puhuttu mutta josta konkretiaa on vasta tässä budjettiluonnoksessa on nähtävissä. Ja suuren mielenkiinnon kohteena tulee sitten sivutuotteena olemaan 84000 hengen allekirjoittama kansalaisaloite, joka tähtää siirtymiseen eläkkeitten palkkaindeksiin. Onko hallituksella hallituksella  jättää käyttämättä sen luoma mahdollisuus lisätuloihin vatiolle!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olete harvoja julkisuuden henkilöitä, joka vuosikausia johdonmukaisesti on pitänyt esillä tätä eläkeindeksiasiaa samoinkuin tätä verotuksen tasapuolisuutta työssäkäyvien ja eläkkeellä jo olevien osalta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kokoomuksella on ollut jo kaksikautta toteuttaa se. Nyt oiva tilaisuus kun kirstunavain on kok Orpolla.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2007/02/05/...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistan tuon setelirahoitusehdotuksen. Se kuulosti silloin omissa korvissanikin ensin jollain tavoin vanhanaikaiselta ja Aku Ankan oppien vastaiselta (vrt. Roope Setä -sarja nimeltään "Kun taivaalta satoi rahaa").

Suurin vastustusargumentti olikin setelirahoituksen inflatorinen vaikutus ja katseet käännettiin jonnekin 50-luvun alun tilanteeseen, jolloin sitä oli harjoitettu.

Pitäydyitte kuitenkin kannassanne ja vasta-argumenttinne oli sellainen, että 50-lukua ei voi verrata "nykytilanteeseen", koska silloin elettiin sodan jälkeistä tavarapulan aikaa eikä kilpailua ollut markkinoilla lainkaan samassa mitassa. Lisäksi totesitte, että setelirahoitus on pohjimmiltaan valtion velan ottoa keskuspankilta eikä sen inflaatiovaikutus niin muodoin ole juurikaan poikkeava mistään muustakaan velan otosta.

Nykyisin "seteli" alkaa arjen paperina olemaan enemmän ja enemmän katoavaa kansanperinnettä ja saattaa olla, että kyseisen ilmaisun sijalle olisi syytä löytää jokin uusi sana.

Jukka Laine

Yksityiset eläkeyhtiöt ovat haluttuja hallituspaikkoja vaikuttamaan ja ehkä suuria vaalirahoittajia. Koska Suomi on korruptoitumaton maa kun siitä yhdestä koplaajasta päästiin 90-luvulla, niin varmasti demokratia toimii kansantalouden parhaaksi. Kuten aina. Suomalaisen kotitalouden varallisuus on lähes itäisen Euroopan kärkeä ja kun on suuret sosiaalivarannot ei kansan tarvitse säästää, kuten ei tarvinnut entisessä itänaapurissakaan.

Eläkemaksu kun on yksityissektorilla vasta 24% koko palkkasummasta, niin jokainen ymmärtää että kasvun eväät ovat kasassa kun pienille ikäluokille kertyy eläkemaksut ja peritään vielä suurten ikäluokkien hyvinvointiyhteiskunta (ent. valtio).

Sillä välin kun kaksikanta miettii miten kolmikannassa saataisiin työllisyysastetta parannettua, kun yhteisöveron alennus ei toimi ( Lue Eero Lehti vs. Heinäluoma) niin, sillä aikaa voisi kannustaa nuoria muuttamaan merten taa työharjoitteluun ja näkemään miten huonosti asiat ovat muualla. Houkutus palata Suomeen on suuri.

Saksalainen tuottavuus pelastaa Euroopan ja EKP tasaa tuloja ostamalla heikompien maiden velkoja joissa politiikot esiintyvät kansan mieleen. Saksa ottaa maahanmuuttajia ikärakenteen korjaamiseksi ja EKP ostaa vanhentuvien maiden velkoja ja kompensoi näin tilannetta. Mikä olisi tilanne itsenäisellä maalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

- Nyt alkaa syntyä työpaikkoja ja yritykset alkavat investoida oikein urakalla!

Vielä voi olla pieni aikarako välttää massatyöttömyys!
Verkkouutiset
3.1.2016
Maailmantaloudessa on ollut ennätyksellisen pitkä nousukausi.
Nyt ilmassa on käänteen merkkejä.

Nyt vain työehtosopimusten mukaisia työpaikkoja ,mitkä EK/SAK on yhdessä sopinut.
Alkaa verokirstu kilistä,kulutuksesta ja palkkaveroista.
9et/pv ja 0 eurolla se ei tapahdu nytkään
-TEM kesäkuu-16 108 000 "työharjoittelussa.(verovaroilla).

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Anteeksi, mutta käsitykseni mukaan meillä on ollut jo usean vuoden ajan "massatyöttömyys".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Saksa ostaa Suomen parin vuoden päästä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Pekka Pylkkönen

Suomen valtio on edelleen Euroopan suurin omistaja talouden kokoon nähden. Aika kaukana on tilanne että Suomi myytäisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ketkä nyt Suomea ovat tähän asti myyneet. Aika lepsu on Ilaskiven arvio, tosiasiana näyttää pysyvän ettei poliitikot uskalla tehdä mitään todellisia parannuksia talouspolitiikassa eikä kyllä muussakaan.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kannattaa muistaa, että kyseessä on vasta budjetti. Onhan tässä viime vuosina budjetoitu vaikka minkälaista skenaariota, mutta todellisuus on ollut jotain aivan toista.

Veikkaan tilinpäätökseen 7.1 miljardia nettovelkaa. Pienet veroalennukset eivät riitä korvaamaan mm. indeksien jäädyttämisestä ja lomarahojen leikkauksesta aiheutuvaa ostovoiman rojahdusta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
oppositio kaivaa vaikka tikulla esiin, epäkohtia, joita löytää ja joista liiankin moni on vielä perua ajalta, jolloin nykyoppositiolaiset itse olivat hallituksessa.

Aivan.SDP ja vas.oli silloin kun velat tehtiin-08-10 oppositiossa.
Nythän oppositiossa on myös velat tehneet RKP ja Vihr. Vanhasen II ja Kiviniemen hallituksesta.
Edellinen hallitus oli tuon hallituksen VM Kataisen (kok)
Ja nyt syytät Kokoomuksen Kataisen hallitusta ?
Kok,rkp,Vihr,Krst 4-2 sdp,vas.Porvarienemmistö eduskunta -03-19.

Kun Lipposen hallitus valittiin asiantuntijoiden arvioilla I ja II.Eikä syyttä.
Lipponen ja Niinistö pisti kaikki lamatalkoisiin.Eikä yhtään verovapautta annettu Ei MTK eikä EK.

Ne verot tarvittiin Ahon hallituksen Velkaa 201 Mrd,Alijäämää 65 Mrd
talouden korjaamiseen .
Tulos Jäätteenmäelle-03
Velkaa enää 65 Mrd
Ylijäämää 3 Mrd.
lähde:
Kianderin kaavio.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Veronalennukset täytyy tulkita niin eläkeläisiltä kuin palkansaajilta rahaksi, jotka menevät suoraan kulutukseen. Harva niitä alennuksia pystyy panemaan sukan varteen.

Eläkeäläisten veronalennus on viite oikeasta suunnasta. Entä tämä "raippavero", jonka piti olla väliaikainen. Sekin menisi kulutuksen, jos se poistettaisiin.

Alennukset palaavat valtion kassaan osaltaan. työllisyyteen osaltaan jne..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Veronalennukset täytyy tulkita niin eläkeläisiltä kuin palkansaajilta rahaksi, jotka menevät suoraan kulutukseen."

Mihin kulutukseen, hallitus nostaa muita veroja ja veroluonteisia maksuja moninkertaisesti tuloverotuksen alennukseen verrattuna.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aivan.On laskettu että 50e on veronalennus/eläkeläinen .
(köyhinhän ei saa mitään veroalea 20% verosta Työmarkkinatuesta 580e/kk.)
Paljonko menee euroja ALV 24% korotetuissa terv.palveluiden hinnoissa?
Entä Nordean nostamiin käyttömaksuihin /vuodessa?

Asiantuntija lyttää: "Kestämätöntä"
Perjantai 12.8.2016 klo 06.00
Iltalehden selvityksen mukaan yli 200 kuntaa on tehnyt tuntuvia korotuksia asiakasmaksuihinsa. Monet maksut ovat kallistuneet lähes 30 prosenttia.

Kunnat saivat tähän siunauksen hallitukselta vuodenvaihteessa.
Asiantuntijan mukaan korotukset kurjistavat etenkin pienituloisten ja monisairaiden tilannetta.

Ei tarvitse olla edes pääekonoomi ymmärtäkseen hallituksen vedätyksen ,"verohelpotus" kun yli 4 Mrd leikataan .

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Jahas, "alimmat tuloluokathan eivät veroa maksa"????

Mihin olettamukseen mahtaa perustua tämä väite? jokainen työtön maksaa 20% veroa tuestaankin, verohelpotuksia ei ole, eikä tule, vain työssäkäyville ja eläkeläisille, työttömillä maksatetaan nyt nämäkin veronalennukset!

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Kansaneläkettä saavat, esimerkiksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinpä.

Työmarkkinatuki 580e/kk 20%veroa +ALV (väillinenvero joka päivä 12%-24%)

Palkansaaja vero 22%-24% +ALV 12%-24%

Miljoonan tienaava 24% vero ,sen jälkeen vero laskee kun summa nousee.

Eläkeläinen vero + ALV 12%-24%

Takuueläke :
Pientä työeläkettä saavan takuueläkkeestä vähennetään
Leskeneläke
asumistuki
mahd.toimeentulotuki=Käteen se sama pieni työeläke kuin ennenkin.

Esim.m.tilayrittäjä Takuueläke täysimääräisenä.
Ilmoittaa vain yrityksestä pienen työtulon.
Huom: Omaisuus (metsä,rantatontit ,asunto-osakkeet,pääomatulot ei vähennä takuueläkettä.)
Kenellehän se räätälöitiin -10?
Kepu ,kok lehmäkauppa .Kok Kelamaksunpoisto ,kepulle takuueläke.

Kun kelamaksun poisto oli luvattu ,hitsi? Rahat loppu Kelan kansaneläkkeistä.
Heureka!! Kepu julisti köyhien ystävää tekemällä takuueläkkeen "pienimpiin" eläkkeisiin.
Mistä ne maksetaan ? 100% verovaroista (jota maatilayritykset maksaa verovapauksien,verohelpotusten takia kaikkein vähiten ,verokirstuun)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Ilaskivi kirjoitti:
"Päälinja on yllätyksetön ja järkevä, suhdannetilanteen hyvin huoomioonottava. Yksityiskohtien osalta sama pitää varsin pitkälle paikkansa - varsinkin eläkeläisten ja palkansaajien tasapuolisen kohtelun osalta, josta paljon on ennen puhuttu mutta josta konkretiaa on vasta tässä budjettiluonnoksessa on nähtävissä. Ja suuren mielenkiinnon kohteena tulee sitten sivutuotteena olemaan 84000 hengen allekirjoittama kansalaisaloite, joka tähtää siirtymiseen eläkkeitten palkkaindeksiin. Onko hallituksella hallituksella jättää käyttämättä sen luoma mahdollisuus lisätuloihin valtiolle!"

Täsmälleen oikeaa asiaa.
Taitettua eläkeindeksiä pitempään kärsineet vähävaraiset ovat pudonneet lattian läpi leipäjonoihin. Keskituloisista eläkeläisistä on tullut kurjalistoa. On ollut aivan kohtuuttomuuden huippu, että taitetusta eläkeindeksistä huolimatta eläkkeitä on verotettu kireämmin kuin palkkoja. Nyt tästä epäreilusta verotuksesta toivottavasti päästään eroon.

Nyt olisi vielä hylättävä epäoikeudenmukainen taitettu indeksi ja korotettava eläkkeet taannehtivasti oikealle tasolleen. Varoja tähän on kerätty muhkeisiin eläkerahastoihin. Kun vähävaraiset eläkeläiset päästetään pinteestä, valtion tulot vain kasvavat korkeampina verotuloina ja kotimaisen kysynnän kasvuna.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Täsmälleen oikeaa asiaa.
Taitettua eläkeindeksiä pitempään kärsineet vähävaraiset

-Totta.Mutta kuten jo kerroin se olisi hyvin helppo nyt korjata.

Kun Lipposella ja Niinistöllä oli Ahon hallituksen velat niskassa. EU ja IMF hönkäili jo niskassa velkojen takia ,eikä velkaa saatu ulkomailta.
Oli pakko tehdä tuo leikkaus.
Yritykset sai yksityiselläpuolella maksuhelpotusta eläkemaksuihin. Valtio taas julkisenpuolen eläkemaksuihin .

No nyt on KOK tuhannentaalan paikka kerätä n.milj.eläkeläisten äänet.
Häkämies yksityiseltäpuolelta,Orpo julkiseltapuolelta yhdessä korjaavat asian .
Vai oliko joku "este" siihen ?

Vaikka tämän hallituksen eläkkeiden indeksikorotusten jäädyttäminen? (samasta syystä kuin edm.teki-96)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suurin vika tässä budjetissa on se että siinä kyllä leikataan kaikkein köyhimmiltä ja kiristetään heidän olojaan, mutta niille joilla ennestään on, annetaan lisää verohelpotusten muodossa.

Näiden verohelpotusten takia valtio velkaantuu edelleen, vaikka köyhimmiltä kovasti leikataan.
-----------

Tärkeintä olisi että Suomen kilpailukykyä saataisiin paranemaan, sitten ne rikkaiden verovähennyksetkin voisivat mennä hyvään kohteeseen, kotimaisen kulutustavaran ostoon ja suomalaisten työllistämiseen.

Nyt, kun suomalainen kulutustavara on kilpailukyvytön, ne verohelpotukset menee kyllä ulkomaille ja aika liukkaasti vielä, ei ne tänne Suomeen kyllä jää.

Suomeen tulee uutta työtä vain jos kilpailukyky kulutustarvikkeiden osalta paranee, tai sitten investointitarvikkeiden kysyntä ulkomailla elpyy. Toki kilpailukykytekijät merkitsevät myös investointitarvikkeiden menekin osalta.

Näillä eväillä ja tällä budjetilla ei Suomea vielä pelasteta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Kulutus" näkyy 12-14% Rikkaimman kansaosan ,joka omistaa Suomen varat hyvin tässä
Nordean verottomiin kuoriin on (SIPILÄ oman ilmoituksen jälkeen)
Vuodessa-15-16
tullut 25,4 Miljardia.
KL heinäkuu-16

Nordea avannut Panamaan 500 veronkiertotiliä.
STT/YLE

Kulutus on vain palkansaajien ja eläkeläisten,lapsiperheiden varassa.Joilta nyt leikataan eniten.

Hurstin -valinnassa ei ole hintoja eikä Alv. Josta 0 euron palkkaa saavat työttömät hakevat ruokansa ,vaatteet ym.kirpputorilta.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Onhan sekin nyt nähty, että kokoomus-poliitikko kannattaa velkaelvytystä, ja asettuu jopa sen oppimestariksi. Kyllähän tätä ainakin liivin-käännöksi voisi luonnehtia.

Muuten aivan hyvä kanta sinänsä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Rahaliitossa euron korkea kurssi Suomen tarpeille on velkaantumisen perussyy. Vienti ei vedä, eikä julkinen talous tule paranemaan, vaan velkaantuminen tulee eri muodoissa jatkumaan.Siis leikkaus, leikkaus -listaa tulee riittämään, oli vaaleja tai ei.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Juuri näinhän tehtiin - leikattiin, leikattiin ja leikattiin - 1990-luvulla, koska elvytys oli kirosana. Ja sama edessä nytkin, JOS liikaleikkauksia suoritetaan. Mutta alijäämäinen budjetti on elvyttävä kuten myös sen veronalennukset. On siis aihetta toivoa, että nyt ensin kotimarkkinat ja sittten vienti elpyisivät ja menneen kokemksilta vältyttäisiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"On siis aihetta toivoa, että nyt ensin kotimarkkinat ja sittten vienti elpyisivät ja menneen kokemksilta vältyttäisiin."

Meidän suomalaisilla kotimarkkinoilla ja niiden elpymisellä ei ole merkitystä, koska täällä Suomessa myytävä kulutustavara on ulkomailla valmistettua ja tänne tuotua tavaraa. Suomessa se ei työllitä muita kuin kaupan myyjiä. Jos tavarat tilataan internetistä se työllistää vain postinkantajia.

Jos ulkomailla ja Suomessa investointitoiminta saa vauhtia, se voi elvyttää työllisyyttä myös Suomessa, toivokaamme sitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset