Raimo Ilaskivi

Osaisitte edes hävetä, isot miehet ja naiset ...

Taas ne samojen ihmisten naamat - kukin vuorollaan - koristivat päivän uutissivuja lehdissä ja televisiossa. AKT:n, PAM:in, Metalliliiton  jne jne puheenjohtajat tärkeiksi tekeytyneine ilmeineen samaa sanomaa toistaen: Emme löytäneet ratkaisua 24 tunnin työajan pidennykseen vuodessa. Siis kolmen päivän. 

Aikoihn on eletty, eivätkä osaa edes hävetä. Silloin kun hyvinvointia Suomeen rakennettiin, sitä Suomea jonka palveluista saavat nyt nauttia, kun taustalla olivat maksetut sotakorvaukset, siirtoväen asuttaminen, maan jälleenrakentaminen, silloin tehtiin 6-päiviäsiä työviikkoja. Nyt kun ollaan päästy 5-päiväisiin, nyt kolmen päivän lisääminen siihen 365 päivän kokonaisuuteen tuntuu ihan mahdottomalta. Pannaanko jokaiseen päivään 3 minuuttia? Jaetaanko 3 lisäpäivää tasan joillekin kuukausille - tai miten ne nyt ovatkaan pohtineet. Että kehtaavatkin kertoa  tällaisen tehtävän olevan niin mahdottoman, että siitä koko yhteiskuntasopimus saa kaatua!

Silloin ennen  rakennettiin sitä Suomea, jossa kansantuote nousi vuosittan useilla prosenteilla. Silloin lisääntyivät palvelut,  ostovoima kasvoi, kilpailukyvystä pidettiin huolta. Silloin sanalla sanoen luotiin se hyvinvointiyhteiskunta, jossa nämä nykyiset nyt saavat elää - ja mellastaa. Ja kuitenkin heidän tehtävänsä on paljon helpompi kuin entisten polvien. Nyt olisi pystyttävä edes siihen, ettei luotua tuohottaisi. Mutta kun ei näytetä pystyttävän. Kansantuote on jo vuosia pysynyt paikallaan tai sen muutos joinakin kvarttaaleina saanut eteensä miinusmerkin. Se on se koulutodistus, jota nämä nykypäättäjät kirjoittavat itselleen ja saisivat tarkastella sen sijaan että kertovat, kuinka mahdottoman tehtävän edessä ovat. Syyttävät myös toinen toisiaan. Totta siinäkin. Kukaan ei pysty riitelemään yksin, tarvitaan aina vähintään kaksi osapuolta. Jos katsellaan siis Hakaniemeen, ei tule unohtaa Etelärantaakaan.

Eikä Valtioneuvoston linna tai Eduskuntatalokaan jää syrjään päättämisestä. Kun toimitaan kolmikannassa, kaikkien osapuolten tulee olla mukana. Hallitus on asettanut omat ehtonsa - ja antanut lupauksensa veronkevennyksistä, jotka toteutetaan, mikäli työmarkkinaneuvottelijoitten konklaavin piipusta pöllähtää valkoinen savu. Ei tämä vaikeuta vaan helpottaa sopuun pääsyä. Mutta kun ei käy tämäkään. Nyt väännetään perimmillään kättä myös siitä, mikä on demokraattisesti valittujen elinten sananvalta ja mikä järjestöjen. Asettaako ehdot maan hallitus eduskunnan tukemana vaiko järjestökenttä. On pohdittava kansanvallan perimmäisimpiä kysymyksiä ja perustuslakimme henkeä. Ei tässäkään oikein hyvältä näytä.

Ryhdistäytykää siis, isot miehet ja naiset.Kun seuraavan kerran tuotte kasvonne esiin valtakunnan medioissa, liittäkää mukaan hyvä sanoma: Me sen teimme. Me ratkaisimme ongelman, joka ei niin suuri ollutkaan mutta me olimme omaa  tärkeyttä osoittaaksemme aiemmin liioitelleet. Se olisi oikeaa työtä nykyisten ongelmiemme ratkaisemiseksi, jotka kerrotaan kyllä oivallettavan mutta joittenn ratkaisuhaluttomuus on tähän asti osoittanut, ettei  sanoma kuitenkaan ole ihan perille saakka mennyt. Leikin aika on loppu, hiekka tiimalasissa juossut tyhjiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (120 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lomaltapaluuraha ei kuitenkaan hävetä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Aika aikaa kutakin. Sotien jälkeen, kun maata rakennettiin, lähtötilanne oli hyvin matala. Kasvun mahdollisuudet olivat hyvin selkeät. Se oli maan teollistaminen ja maatalouden uudistus, johon kiinteästi liittyi siirtoväen asuttaminen ja rintamiestilat. Paljon tehtiin virheitä. Paljon rakennettiin navetoita, joihin ei koskaan lehmiä tullut, mutta yleisilme on vaurauden lisääntyminen.

Nyt ei samoja talouskasvun mahdollisuuksia ole. Ongelmana ei ole kallis raha ja korkea inflaatio, vaan kysyntälama ihan maailmanlaajuisesti. Perusongelma on siinä, että työnantajapuolella nähdään kustannusten ja samalla palkkatason alentaminen mahdollisuutena. Työntekijäpuolta painaa huoli kulutuskysynnän supistumisesta entisestään.

Työajan pidennys on myös kaksijakoinen. Se alentaa työvoimakuluja, mutta samalla työttömyys voi lisääntyä, kun Samalla työvoiman määrällä saadaan aikaan suurempi tuotanto ilman tuottavuuden kasvuakin. Ongelmallista on sekin, että työajan lisääminen sinällään ei lisää tuotantoa lainkaan, jos aika menee vain työpaikalla oleskeluun.

Paljonkohan vanhojen muistelusta on apua sopimuksen syntyyn? Kyllä kaikissa oloissa on tehty lopulta se, mikä on ollut välttämätöntä ja realistista toteuttaa.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Näinhän se on, seliseli - selitä, selitä. Päätöksentekokyky puuttuu, kyky löytää ratkais.

Käyttäjän korolainenj kuva
Joonas Korolainen

Blogisti puhuu otsikossa asti isoista miehistä, ja kun blogistin blogiiin kommentoidaan asiallisesti vaikkakin kriittisesti, blogistin vastaus on seliseli. Komedia kirjoittaa itse itsensä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Viljo jutteli:
"Ongelmana ei ole kallis raha ja korkea inflaatio, vaan kysyntälama ihan maailmanlaajuisesti. Perusongelma on siinä, että työnantajapuolella nähdään kustannusten ja samalla palkkatason alentaminen mahdollisuutena. Työntekijäpuolta painaa huoli kulutuskysynnän supistumisesta entisestään. "

Miten Viljo selittää Saksan mielettömän kauppataseen ylijäämän, jos kysyntälama on ihan maailmanlaajuinen.

Kyllä sillä euron arvollakin on merkitystä suomalaisille...

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

"Kyllä sillä euron arvollakin on merkitystä suomalaisille..."

No mitenkä Mikko selittää euron arvon saksalaiselle? Eikö sakemanni vaan usko, että euron kurssi on este eikä mahdollisuus. ;)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #51

Sakemanneillehan euro on just passeli, siksi ne tahkoaakin hillitöntä ylijäämää. :D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saksa loi itselleen EU:n kautta henkilökohtaisen markkina-alueen, jonne tunkea tuotteitaan. Pienet maat uupuvat huomattavan tavaratulvan alle, eivätkä ne pysty tuotannollisesti kilpailemaan suurten jättiläisten kanssa. Yhden ylijäämä on toisen alijäämä. Ei se sen monimutkaisempaa ole.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #82

"Yhden ylijäämä on toisen alijäämä. Ei se sen monimutkaisempaa ole."

Onhan suomalaisetkin päässeet tekemään niitä saksalaisten monikansallisten yritysten tavaroita.

Ei se ole siitä kiinni mistä maasta se firma on peräisin joka tavarat tekee.

Kaikki on kiinni siitä onko yritteliäisyyttä ja onko kilpailukykyä.
Yritteliäisyyttä ja kilpailukykyä tarvitaan niiden saksalaistenkin firmojen tuotteiden valmistamisessa.

Sitäpaitsi, Suomesta löytyy samalla tavoin kuin Saksasta monikansallisia yrityksiä ja siinäkin tarvitaan yritteliäisyyttä ja kilpailukykyä että suomalaisten monikansallisten firmojen tuotteet voidaan tehdä Suomessa.

Suomalaiset näyttävät elävän jossain kansallisen itsepetoksen tilassa.
Ei muka nähdä tosiasioita vaikka ne on aivan silmien edessä realisina.
Ennemmin Suomessa uskotaan mielikuvituksen luomiin harhoihin kuin tosiasioihin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Härskiä hommaa ja täysin moraalitonta. Muutama satamajätkä voi halutessaan pysäyttää koko maan ja ilman minkäänlaisia tunnonvaivoja, muutama lentoemäntä voi pysäyttää lentoliikenteen, metallimiehet samoin voivat pysäyttää koko teollisen tuotannon, jne, jne. Tämä porukka ei osaa hävetä mitään.

Pakkolait voimaan ja heti. Kyllä demokraattisesti valitulla hallitukset pitää olla valta palauttaa järjestys maahan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #85

"Pakkolait voimaan ja heti."

Taidat olla diktatuurin kannattaja.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #87

Joo, jos olisin vaikka päivän Suomen diktaattori, niin lopettaisin tämän pelleilyn!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Heinonen, maahamme oli kiire nostaa kotimainen elintarvikeomavaraisuus ja siinä sosdemitkin olivat aktiivisesti mukana saaden aikaisekseen pienvijelijöille pinta-alalisät, Sanomalehdessä oli kuvia hevosella kyntäjästä tekstilla, "Maamies, kansa katsoo sinuun, oletko jo unohtanut ?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Saatamme vielä muistaa, mihin kansakunnan nousu sotien jälkeen perustui. Pidettiin kokoomus kaukana hallituksesta.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Ja miten se tähän aiheeseen liittyy?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Niin mitenkö? Lue oman blogisi toinen kappale.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi Vastaus kommenttiin #8

Luettu on jo kun kirjoitin - ei sieltä toivomaasi selitystä löydy!

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #21

Ok, ei jumiuduta siihen. Tarkoitin tätä osuutta tekstistäsi: "Silloin kun hyvinvointia Suomeen rakennettiin, sitä Suomea jonka palveluista saavat nyt nauttia, kun taustalla olivat maksetut sotakorvaukset, siirtoväen asuttaminen, maan jälleenrakentaminen, silloin tehtiin 6-päiviäsiä työviikkoja."

Sitä hyvinvointivaltiota rakennettiin Kekkosen mahtikäskyllä ilman kokoomusta. Silloinkin työväki joutui taistelemaan oikeuksiensa puolesta. Lakot olivat paljon yleisempiä kuin nykyään. Muun muassa yleislakko 1956. Paljon on tuolloin saatu aikaan neuvottelemalla, vähemmän sanelemalla, jollaista menetelmää Sipilän hallitus ja EK nyt yrittävät ja sitten valittavat, ettei toimi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #23

Kun töitä ei ollut, sadat tuhannet ihmiset lähtivät rakentamaan ruotsalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Ja jäivät voittopuolisesti sinne. Se näissä vanhojen kultaisten aikojen muisteloissa usein unohtuu.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kokoomuksen poispitämiselle hallituksesta löytyy kyllä ihan toinen selitys. Demareidon suosio perustui tohon aikaan siihen, että kansa halusi pitää taistolaiset pois vallankahvasta ja se, sekä maalailiittolaisten tukeva asema johtivat tähän lopputulokseen. Ihan yhtä hyvä selitys kuin työväestön takaama kannatus.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Ehtisitkö tutustua politiikan historiaan?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #109

Se kun on se politiikan historia vähän kiinni siitä, kuka sitä on kirjoittanut ja kuka sitä tulkitsee, joten siksi tämäkin selitys on ihan yhtä hyvä kuin joku muukin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pitää muistaa ettei ne naamat siellä televisiossa sitä jarrutusta aiheuta. Nämä naamat vain edustavat takanaan olevia ihmisiä, jotka puolestaan ovat tavallisia työtä tekeviä ihmisiä, jotka äänestää kokoomusta, demareita, keskustaa, perussuomalaisia ja muitakin puolueita.

Nämä naamat edustavat suomen kansan tahtoa samalla tavalla kuin Suomen hallituskin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Noilla naamoilla on mandaattiinsa nähden aika paljon valtaa. Jossain PAMin vaaleissa äänestysprosentti oli 15% luokkaa...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Hetkinen, taitaa ajatus heittää kuperkeikkaa. Eikös hallitus ole demokraattisilla vaaleilla valittu ja edusta korkeinta valtaa maassa? Kun taas ay-patruunat, "ne naamat siellä televisiossa" eivät edusta muuta kuin pientä klikkiä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Heitetään lisää kuperkeikkaa. Ei hallitusta ole vaaleilla valittu, eduskunta ja presidentti on.

Käyttäjän korolainenj kuva
Joonas Korolainen

Tässä onkin se mielenkiintoinen näkökulma, että missä on äänestäjän kuluttajansuoja? Kansa antoi äänensä niille, jotka sitä lupasivat edustaa. Lupausten pitävyyden voikin sitten lukea gallupeista, joissa hallituspuolueet eivät ole enää pitkään aikaan olleet enemmistössä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #99

Joonas,

Olisi virkistävää jos seuraavassa vaalikamppanjassa 2019 puolueet yhdessä lupaisivat ennen vaaleja, että maan velkaantuminen pysäytetään. Näinä 5 miljardin vuosittaisten syömävelkojen aikoina olisi kova lupaus.

Tosin taitaa mennä siihen, että ennen vaaleja enemmän annetaan kuin ollan ottamassa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

90-luvun lamaa hoidettiin myös leikkauksilla. 1991 ja 1992 palkkoja ei korotettu lainkaan. 1994 eläkkeiden indeksikorotuksia ei tehty, josta seurasi se, että jatkossa indeksin korotuksen verran pienempi eläke tuotti jatkossakin pienemmän eläkkeen kerrannaisineen.

Suurin muutos koettiin siinä, että otettiin käyttöön työntekijän eläkemaksu. Tuo maksu on ollut eri ikäryhmillä välillä 3-7,20%. Tuohan tarkoittaa sitä, että työnantaja on saanut saman verran alennusta omiin maksuihinsa. Lisäksi työntekijän eläkemaksu vähennettiin eläkkeen laskennassa käytettävästä palkasta, joten sen seurauksena eläkekertymä on pienentynyt noin 5%. Vuonna 1991 työnantajan eläkemaksu oli 16,9%, kun se nyt on 18%.

2010 poistettiin työnantajan kela-maksu. Yhteisöveroa on laskettu aina 20 prosenttiin.

Kyllä, ei tuo muutama päivä tätä taustaa vasten voi olla ylitsepääsemätön kynnys.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Listaamaasi suuntaan on menty aivan liian pitkään, liian yksipuolisesti ja siis kokonaisuutta eli yhteiskuntaa huomioimatta. Jäljetkin alkavat näkyä yhä enemmän - vaikka globaalille emme mitään voikaan, kotimaiselta osaltamme olemme pahentaneet omia ongelmiamme. Ei pidä jaktaa askeltakaan tähän suuntaan vaan korjata suuntaa.

PK-sektoria on voitava edistää, sillä se työllistää, mutta ylikansalliset ja myös kansalliset jätit ovat käytännön verovapauksineen merkittävä rasite pienelle kansantaloudellemme.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tekstini tarkoitus onkin herättää keskustelua puolesta ja vastaan. Ehkä tuo kuvaa hyvin ammattiyhdistysliikkeiden selkärangan joustavuutta silloin, kun haittojen laskeminen on haasteellista.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #41

JO: "...Ehkä tuo kuvaa hyvin..."

Ei, se ei kuvaa sitä. Se kuvaa sinun (ja kaltaistesi) ajatusmaailmaa. Haluamme tai emme, vastakkainasettelun aika on tässä ja nyt eikä suinkaan helpottumaan päin puhumattakaan poistumisesta. Sinun (ja kaltaistesi) ajattelulla päästään syveneviin yhteiskunnallisiin ja kansantaloudellisiin ongelmiin ja toisen osapuolen nurkkaan ajoon. Mitäpä jos opettelet ajattelemaan laajemmin?

Mitään hyvää ja kestävää ei missään rakenneta sillä, että toiselle osapuolelle ladataan rasitukset ja neuvottelu/sanelutappiot, kun taas toista nostetaan. Tämän toisen tiedät itsekin, jos uskallat tietää eli olla älyllisesti rehellinen itsellesi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #98

Sinä et saa ajatusmaailmaani kiinni yhden kommentin perusteella. Työpaikoilla ollaan samassa veneessä ja silloin kun toiselta leikataan, niin miten silloin toiselle käy? Väitettynä ideana on, että pitkässä juoksussa leikkaus tuo molemmille hyvää. Uskokoon kuka haluaa.

Pekka Pylkkönen

"Suurin muutos koettiin siinä, että otettiin käyttöön työntekijän eläkemaksu. Tuo maksu on ollut eri ikäryhmillä välillä 3-7,20%. Tuohan tarkoittaa sitä, että työnantaja on saanut saman verran alennusta omiin maksuihinsa. "

En löytänyt sitä vuotta jolloin työnantajien maksut olisivat laskeneet väitteesi mukaisesti. Näyttää pikemminkin siltä että ne ovat jatkuvasti nousseet. Olisiko rahat kuitenkin menneet nykyeläkeläisten liian korkeisiin eläkkeisiin?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tuosta voi katsoa noita maksuprosentteja. Ei eläkkeet ole liian isoja, sillä ne perustuvat palkkaan.

https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing...

https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pannaanko jokaiseen päivään 3 minuuttia?"

Eihän näillä lisäminuuteilla mitään tee eikä lisäpäivälläkään. Sisäisessä devalvaatiossa pitäisi napsaista 20-30% palkasta pois niin vienti lähtisi oikeasti piristymään. Ei muuta kuin hopi hopi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nyt olen kerrankin Jarmon kanssa samaa mieltä.
Tosin minusta puoletkin tuosta 20-30%:sta riittäisi aluksi.

Jos se ei sitten vielä auttaisi niin ensi vuonna lisää.

Kulutus siinä kyllä pienenisi
ja kauppiaat joutuisivat etsimään uutta työtä,
mutta suomalaiset kuluttaa aivan liikaa siihen nähden mitä ne tienaa,
joten kulutuksen leikkaantuminen olisi ihan tervettä kehitystä.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Samaa mieltä. Kun viedään 1200 ansaitsevalta pätkäsiivoojalta 360euroa pois niin Suomi on pelastettu ja paperi tekee jälleen kauppansa...
Samaten tuon lähikahvilani tarjoilija joka aina sumpin kantaa minulle pöytään. Kehtaakin vetää 8e tuntipalkaa, puolet liikaa. Ihan oikeesti.
Pätkäpalkat ei kyllä ole se ongelma...

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Hyvä kirjoitus.

Hyvä, että tämän päivän päättäjille silloin tällöin väläytellään mitä elämä tässä maassa ollut on. Tarkoitan nyt sodan jälkeistä aikaa, sodan jälkeistä Suomea.

"Leikin aika on loppu, hiekka tiimalasissa juossut tyhjiin."

Minun silmissäni tilanne on se, että isot miehet ja naiset ovat rikkoneet jo koko tiimalasin! Ei se hallituksen pöydälläkään enää ehjä ole!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Neuvotteluhan ei toki ole yksisuuntainen. Turha siitä on inistä. On toivottavaa, että työnantajakin nyt hoksaa tulla vastaan, muussakin kuin verosuunnittelussa, tai ilmaistyövoimjärjestelyissä. Esim nuorten työllistymisen suhteen.

Näin aihetta sivuten, on oikein hyvä myös muistaa, että kv. kilpailukyvyn viilaaminen tarkoitttaa kyllä yhteiskunnan aiheuttamien kulurakenteiden muuttamista. Jokohan hallitus on tähän ehtinyt kiireiltään puuttua ? Lupaushan oli kyllä kovin vahva, jos oikein muistan. Suomi kun on täynnä mm ssa turhia kaupunkien ja kuntien höpösteleviä ja tärkeileviä virkamiehiä, joiden kulut maksavat.

Aivan oikein, yritykset ja palkanmaksajat. Eli se siitä häpeämisestä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Lievää hämmästystä herättää Ilaskiven halu poistaa tai heikentää "järjestökentän" oikeuksia perutuslaista.

Perustuslain 2. luvun perusoikeudet - ammattijärjestöoikeudet muukaan luettuna - perustuvat kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin; eivät ole kotimaista tekoa.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Enpä minä järjestökentän oikeuksia ole poistamassa - viittaan vaan perustuslain 2 pykälään.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kaikki eivät osaa hävetä! En ole huomannut, että veroparatiiseihin paenneet ns. rehdit kansalaiset ovat osoittaneet halukkuuttaan verojen maksuun. Siis niiden verojen joilla yhteiskuntaa on rakennettu ja kansalaisia koulutettu.

Heti kun on ollut mahdollista on paettu milloin Karibialle, Niue-saarille, Luxemburgiin ja ties minne veroparatiisiin. Toki meitä Suomeen jääviä veronmaksajia voidaan lohduttaa, että koettakaa kestää!
Raimo Ilaskivi on ottanut yhdeksi huolen aiheekseen nimeämänsä ammattiliittojen johtohenkilöt. Jostain täytyy löytää syyllisiä joiden vastuulla kaikki kurjuus on.

Ilaskiven oma eläke, jota hänelle maksetaan yhteiskunnan kukkarosta - ja aivan lakien mukaan- ei ole vaatimaton. Muistaakseni noin miljoona markkaa eli runsaat 160tuhatta euroa vuodessa. Eläkkeen karttumisen maksajat ovat mm. eduskunta ja Helsingin kaupunki ja europarlamentti. Kunnioitettavia saavutuksia tietenkin.

On kysyttävä, että miksi Ilaskivi "unohtaa" ne joiden veronmaksukyky on piilotettu jos jonkinlaisiin kuoriin, saariin ja numerotileille vaikkapa Kanaalisaarille? Olettaisi, että kun syyllisiä kaikkeen kataluuteen haetaan niin joukkoon löytyisi muitakin kuin ammattiliittojen johto ja liittojen jäsenistö.
Kaupan myyjien palkka on keskimäärin 1956 €/kk. Jos ja kun Ilaskiven vuositulot ovat sen mitä aiemmin mainitsin, niin hän saa yhdessä kuukaudessa eläkettä sen verran mitä kaupan myyjälle maksetaan palkkaa n. seitsemässä kuukaudessa.
https://tyopaikat.oikotie.fi/palkkavertailu
Tästä linkistä voit verrata eläkkeesi/palkkasi vaikkapa Ilaskiven ansiotasoon.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Tapanani ei ole vastata henkilökohtaisuuksiin, mutta olkoon nyt: Eläkkeeni pääosan maksaa työeläkelaitos - siis yksityissektorissa tehdyn ja ansaitun työn perusteella - ja pienemmän osan Keva tehdystä työstä niinikään ja lähes olemattoman sitten valtiokonttori; eli murto-osa suoraan "veronmaksajien pussista" Kannattaisi harkita ennenkuin puhuu puuta heinää.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Vertasin julkisuudessa olleita eläketietojanne kaupan myyjän keskimääräiseen kuukausipalkkaan?
Missä tein teitä loukkaavan virheen? Mainittakoon, etteivät eduskunta, Helsingin kaupunki taikka EU ole yksityistä sektoria palkan maksajina.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #29

Minua ainakin loukkaa se, että kirjoitetaan asioita jotka eivät liity blogistin kirjoitukseen mitenkään.

Nyt on kyse työttömien ja työllisten välisestä tulonjaosta, eikä eläkkeiden suuruudesta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #53

On se niin väärin, että Ilaskiven lisäksi olen pahoittanut myös Keinosen mielen. Minä onneton kun olen luullut, kun toimeentulosta keskustellaan, niin silloin voi puhua palkkojen ja elleden tasosta ja turvasta. Samoin sosiaalisen turvan esiin Tuominen ei kai loukkaa hienohelmaisempaakaan kirjoittajaa. Näin oletan. Tietysti joitakin kirjoittajia saattaa harmittaa kun nostetaan framille veroparatiisien suomalaiset keinottelijat. Siis nämä veropakolaiset!
Onko nyt niin, että vain palkansaajien osalle kuuluu yhteiskunnan kustannusten maksaminen? Keinottelijat saavat pitää vapaa matkustajan ja verovapaan rälssin edut. Voihan sitä sitten mällistellä kun pakenee maasta, joka on huolehtinut edullisesta tai lähes ilmaisesta koulutuksesta ja terveyden hoidosta. Lähettäisivät kotikuntansa sossulle edes joulukortin. Tässä teksti Keinosille: Kiittäkää kestää kun mekin täällä esim. Niue-saaren paratiisissa.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #60

Liirum-laarum-löö. Kaikessa keskustelussa, ei vain netti-sellaisessa, on olennaista ja arvostettavaa pysyä asiassa, eikä nostella omia "pikkukeppihevosiaan" pystyyn aina, kun paikka tulee tai mieliala niin käskee.

Nyt sitä näköjään tarrattiin ylipormestarin hyvin vetävään peesiin.

Voin keskustella kanssasi eläkkeistä, sotesta, verolainsäädännöstä, etiikasta, moraalista ja monesta muustakin, mutta ihan muualla, siellä minne et ole vain tullut sivusta tyrkylle toitottamaan omaa propagandaasi.

Kiteytettynä: pysy toisen asiassa. Tee oma asiasi itse.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi Vastaus kommenttiin #29

Minä en helpolla loukkaannu, mutta vääristelystä en pidä. Ja joskus huvittaakin. Kallinen kertoilee minun eläkkeeni ensin markkoina, jo kauan siten historiaan siirrettynä valuuttana,jotta saisi sen näyttämään tosisuurelta, mutta eipä tee samaa kaupan myyjän palkan osalta. Tällainen keskustelija tekisi mieli sulkea pois kommenaattoreiden joukosta, mutta kun olen sananvapauden kannattaja, en tätä tee. Jokainen vastatkoon keskustelumoraalistaan itse.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #73

Arvoisa Raimo Ilaskivi. Kerroin eläkkeenne suurin piirteisen määrän sekä markkoina että euroina. En siis yrittänyt pimittää tai vääristellä yhtään mitään.
Kaupan myyjän palkka on otettu kirjoitukseeni euromääräisenä, ihan sen vuoksi, että nykyään ne määritellään euroina.

Mutta teidän ja ikäluokkanne muiden viranhaltioiden eläkekertymä koostuu nykyään molemmista "kotimaisista" valuutoista. Yleensä markoista.

En siis erehtynyt verratessani palkkojen ja eläkkeiden rahallista määrää taikka arvoa. Euro otettiin Suomessa käyttöön tilivaluuttana 1. tammikuuta 1999 ja käteisvaluuttana 1. tammikuuta 2002.

Lainaan Raimo Ilaskiven omaa esittelyä itsestään: "Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994."

Niin, en ole siis sotkenut halusta taikka vahingossa Raimo Ilaskiven eläkkeen tulojen "valuuttaa". Kerroin vain sen, että mikä oli rahan nimi aikoinaan.
Eipä silti Oma eläkkeeni koostuu niin markkoina kuin euroina hankituista tuloista.
Olin aikoinani Helsingissä eräässä kunnallisessa luottamustehtävässä. Sain siitä palkkion markkoina, kuten muutkin. Maksoin verot, kuten muutkin. En valita, enkä marise tästä.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #110

Heh-heh. Tätä se internet-aika teettää. Vasemmistoliittolainen entinen oikein palkkiollisessa Helsingin luottamustehtävässäkin ollut nykyinen näppäimistösoturi hekumoi keskustelustaan ylipormestarin kanssa niin, ettei pysty lopettamaan. Liekö unikaan tullut uutta vastausta odotellessa?

Arvoisa Reijo Kallinen. Oman höpinöintinne sijaan olisi ollut arvokkaampaa, jos olisitte pysyneet asiassa, eli ottanut kantaa kiky-prosessin hitauteen. Nyt nolaatte ja nollaatte itseänne.

(Aihetta sivuten Uuden Suomen kehitysblogissa oli tällainen kommentti: "Miten uusisuomi suhtautuu spammäykseen? Näillä palstoilla pyörii muutema henkilö jotka käytännössä katsoen lähes copypasteavat samaa tekstiä tai agendaa blogista toiseen? Joko omiin tai muiden. Hyvän tavan mukaista se ei ainakaan ole.")

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #120

Kiitän sinua hienosta, asiallisesta ja älyn säihkeella syntyneestä kirjoituksesta. En voi mitenkään kiistää, ettetkö ole osunut oikeaan minua luonnehtiessasi. Näppäimistösoturi on uusi arvonimi, jonka otan mielelläni vastaan. Kun vielä keksisin keinon jolla pääsisin Keinosen tasolle! Kateeksi käy.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Kun olen tätä "näytelmää" seurannut niin yhdyn täydellisesti Ilaskiveen. Kun kysymys on 3 työpäivän lisäämisestä vuodessa niin tuo julkisella alalla tehty sopimus 30 minuttia viikossa, 6 minuttia päivässä on naurettava. Suuremmissa virastoissa ja työpaikoilla tarvitaan monta henkilöä jotka koordinoivat tämän 6 minutin lisän eri työntekijälle. Tälläkö Suomi nousee lamasta.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Joku jo totesikin, että ei tällä kilpailykykysopimuksella saada mitään ratkaisua aikaan Suomen kilpailukyvyn kannalta. Kun tätä näytelmää on jatkettu tarpeeksi pitkään, niin katsojistakin rupeaa tuntumaan, että tästä muutamasta minuutista se on Suomen tulevaisuus kiinni.

Oleellista on, että Ruotsin puolella poliittinen eliitti nopeasti teki aikanaan analyysin ja johtopäätöksen, että Pohjoismaissa on niin vahva ammattiyhdistyliike, että sisäisillä devalvaatioilla ei voida hoitaa maan kilpailukykyä kuntoon. Siksi Ruotsi ei lähtenyt euroon ja eivät varmasti sitä haikaile. Luulisi sen vähitellen valkenevan suomalaisillekin, mutta tähän maahan mahtuu yksi totuuss kerrallaan. Nyt se on kiky sisäisellä devalvaatiolla hoidettuna.

Suomi jatkaa kurjistamisen tiellä. Jossain vaiheessa tulee imperiumin vastaisku, kun SSS-linjan eväät on syoty. Ne on jo syöty, mutta meille on syntynyt tämä erikoinen poliittinen kulttuuri, että valta on eduskuntapuolueiden puheenjohtajilla. Todellinen poliittinen debatti puuttuu puolueiden sisältä, koska siellä viikate heilahtaa herkästi ja se on poliittisen uran loppu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sodan jälkeen kansantuotteen nousu kasvatti hyvinvoinintia, mutta kun kaikkea on jo yllin kyllin vaikutus tuskin on sama.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sodan jälkeen kansantuotteen nousu kasvatti hyvinvoinintia, mutta kun kaikkea on jo yllin kyllin vaikutus tuskin on sama."

Sodan jälkeen haluttiin kaikkea, mutta ei ollut mahdollista saada paljon mitään, ei ollut rahaa.

Mahdollisesti siitä johtuu se että sodanjälkeinen sukupolvi kuvittelee että onni piilee tavarassa ja hamstraa sitä itselleen ylenmäärin, vaikka ei tarvitse.

Tämä on ylläpitänyt maassamme kenties sairastakin kulutusta, joka tulee asettumaan, kunhan vanha sodanjälkeinen sukupolvi vähitellen asettuu hoitokoteihin ja manan majoille. Nykypolvet tuskin ovat niin tavara-orientoituneita.

Nythän tilanne on sellainen että kaikkia on ja mitä tahansa pystyisi kyllä ostamaan, mutta kun kaikea on jo, sellaistakin mitä ei tarvitse ja aivan liikaa.

En tiedä lisääntyykö siis kulutus helikopterirahaa kylvämällä, mutta jos se lisääntyy, se on aivan sairasta kulutusta.

Palkoista sopisi nipistää, samoin eläkkeistä ja muista tuloista, verottamalla ja leikkaamalla, saataisiin kilpailukyky ja valtion budjetti nopeasti kuntoon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tarvikkeista oli sodan jälkeen puutetta, rahaa oli liikakin kun piti setelit saksilla puolittaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #76

Tiedätkö miksi setelit puolitettiin, oli tarpeen laskea liikkeelläoleva setelistön määrä, sillä Saksa oli painanut myös markkojamme.

Käyttäjän vasenkoukku kuva
Pasi Laakso

Silloin kun hyvinvointisuomea rakennettiin ei tehty verosuunnittelua, ei käytetty veroparatiisia ja rikkaat ei loikkinut ulkomaille vaurastuttuaan. Ja mikä merkittävintä tehtiin kauppasi venäjän kanssa, meidän asioista päätettiin Suomessa ja ei haikailtu natoon ja USAN kainaloon.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Ilaskivi haikailee käsityövaltaiseen työntekoon, aikaan jolloin ei ollut kuin tehottomia koneita, jos ollenkaan.

Kaipaa työntekoa, joka ei ollut turvallista, vaan vaara vaani jokapäiväisessä työssä.

Aikaan jolloin työ vei terveyden vuoren varmasti, niin että ei jäänyt vuosia nauttia eläkkeestä.

Kaunis päivä tänään, menehän Ilaskivi katsomaan sopivaan paikkaan kuinka aurinko laskee horinsontin taa.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Kiva lukea tulkintaa ajatuksistani, joita en omikseni tunne. Mutta siitä vaan, näinhän sitä tälläkin palstalla keskustellaan.
Ja auringonlaskuun olen jo tottunut, ikävuosia on ihan riittävästi. Kerran Saimaalla se viritti mieleen vanhan iskelmän "Red sails in the sunset ..."kun vene oli ankkuroitu kalliorantaan ja itäinen ulappa siinti edessä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Kiitos vastauksestasi.

Olen erittäin tyytyväinen, että viesti meni perille. Niin, Raimo, kun meitä olisi vain me kaksi, päästäisiin sopuun helposti. Toisaalta riitely ei ole kivaa, ja voittajia ei yleensä ole meidän joukossa. Se on joku kolmas.

Kaunis laulu, toivottavasti se oli totta, ilmansuunnista huolimatta.

Upeaa kesää myötätuulessa pulleain purppuraisin purjein.

Tapio

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sodanjälkeisen Suomen pelasti Ruotsi, antamalla lähes puolelle miljoonalle suomalaiselle työn ja kodin.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Hyvä kirjoitus ja erityisesti tuo viittaus tekopyhiin naamoihin . Puhdasta teatteria. Olen ollut tovin mukana siinä myllyssä ja en vaan tajunnut tätä viimeisen takarajan mytologiaa. "ala" on äärettömän konservatiivinen ja teollisuuden johtotehtävistä tes-hommiin siirryttyä mietti ketä tässä nyt oikein palvellaan; systeemiä vai bisnestä? Jos kansainvälisen yrityksen hallinnossa käytettäisiin aikaa samalla tavalla lillukanvarsiin ajattelemalla ettei mikään ole valmista ennen kuin kaikki on valmista niin saa arvata miten kävisi. Suurissa yrityksissä on helposti enemmän väkeä kymmenissä maissa kuin monilla maamme 300 työehtosopimuksen sovellusalasta. Oma mielipiteeni oli jo v 2011 ettei tälle one-size-fits-all linjalle enää pidä lähteä ollenkaan mutta poika poloinen en hoksannut että tämä on meillä valtiouskonto.
Silloin Katainen liikuttui kolmesta koulutuspäivästä jotka luo uusia Nokioita ja nyt tämä kuusi minuuttia tekee saman. Väitetään ettei meidän työmarkkinat jousta. Väite on todella väärä. N 400000 työtöntä osoittaa että työvoima joustaa sekä halvalla että nopeasti. Max 6 viikkoa. Yt-kutsun kirjoittaa kokenut hr kuudessa minuutissa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Työtä vailla olevia riittää eikä työllistyminen/työllistäminen sillä lisäänny, että pidennetään työpäiviä.

Mitä tulee Hakaniemeen ja Etelärantaan, samaa olen mieltä: peiliin katsomisen paikka on molemmissa, joskin etenkin Etelärannassa. Hakaniemessä ongelma on se, että prekariaatti ei kiinnosta ja juuri se on kasvava ryhmä. Italiassa muuten on leikkimielisesti nimetty uusi suojelupyhimys - hän on San Precario.

Ruotsissa on omat ongelmansa ja ne, massiiviset hoitamattomat asuntolainat, johtuvat osaltaan vuokra-asumiseen aiemmin painottuneesta asumisesta ja tämän painopisteen nopeasta siirtymisestä omistamispohjaiseen muotoon. Yhdessä asiassa Ruotsi on onnistunut loistavasti: oman, itsenäisen keskuspankin ja kelluvan valuutan ylläpitämisessä. Tämä, oma itsenäinen keskuspankki ja sen liikkeellelaskema kelluva valuutta, Suomen pitäisi rohjeta toteuttaa ja pikimmin. Saksan, Ranskan ja myös Britannian pankkisektorin miljardimittakaavainen tukeminen suomalaisten verovaroin loppuu siihen, joskin menetetyt miljardit ovat mennyttä - vrt. Katainen ja Kiviniemi, toimien luvallisuus ja ministerivastuulaki,

http://www.adressit.com/katainen_ja_kiviniemi_toim... - saa yhä allekirjoittaa ja jakaa eteenpäin, on ja pysyy auki, kunnes Jyrki Katainen (ja kabinettinsa) vastaa tekosestaan.

Tasapuolinen verotus on kaukana toteutumisestaan: ylikansalliset ja myös suomalaislähtöiset mutta ylikansalliset yritykset ovat käytännössä verovapaita,sotea halutaan ja nimenomaan Kokoomuksen voimin yksityiseksi eli mainostermein valinnanvapautta lisää, mikä johtaa vain uusiin attendoihinmehiläisiin ja verovarojen piilottamiseen KELA-tuettuina pois kansantaloudestamme. Hallintarekisterihanke ännänteen kertaan tyrkytteillä on samaa jatkumoa: yhteiskunnan ja hyvinvointivaltion alasajoa. Koulutuksen suoranainen alasajo (tietyin aloin ja aluein) ja ylipäänsä sen supistaminen ei rakenna tulevaisuuttamme. Tämän viimeisen kappaleen tekijöissä on suuria mahdollisuuksia, jos maatamme tahdottaisiin rakentaa ja jopa pitkäjänteisesti vaan kun ei tahdota ja riittävän paljon joko tyhmiä ja/tai ostettuja ihmisiä on johtamassa maatamme syteen. Niinpä keskikytään lillukanvarsiin ja jopa haittaaviin tekijöihin kuten tämä työaikojen pidentäminen yhä lisääntyvän automaation aikana.

Mitään hyvää tekeillä olevasta ei seuraa, paitsi pienelle piirille järjestöjohtajia ja ennen muuta pääomia omistaville ja voittoja piilottaville. Mihail Gorbatshovin vaatimus glasnostista, läpinäkyvyydestä, ovat enemmän kuin tarpeen tämän ajan Suomessa, ja jos niin ei menetellä, alaspäin menemme yhä vain.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Kolme työpäivää saadaan, kun töitä tehdään helatorstaina, pitkäperjantaina ja helluntaimaanantaina. Neljäs saadaan, jos tasapuolisuuden nimissä Vappu on työpäivä.

Sellainen menettely ei vaikuta mitään kirkonmenoihin. Jumalanpalveluset voi pitää illallakin. Päiväjumalanpalveluksiin nykyisin osallistuvat pääasiassa eläkeläiset, joten heille voi pitää jumalanpalveluksen entiseen tapaan.

Työväki puolestaan voi järjestää vappukulkueensa 1.5. lähinnä olevana sunnuntaina.

Siis järki hoi, äly älä jätä!

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Loppiainen unohtui listasta. Työpäiviä saadaan enimmillään siis 5, ja kiky-loikka sen kuin kasvaa...

Jyrki Paldán

Kyllähän sitä joustoja tehdään ja duunia painetaan kun tunnetaan että sitä tehdään oman tai yhteisen edun nimeen. Nyt näkee sokeakin että näillä säästöillä ei pyritä kumpaankaan. Työväki painaa enemmän vähemmällä(niin työstä saatavana korvauksena kuin julkisina palveluinakin), samalla kun osinkoja jaetaan ennätysmääriä ja verotuloillakin katetaan finanssipelureiden tappioita.

Eikä mitään parempaa tulevaisuutta ole luvassa; samoilla tienviitoilla on ajettu mm. Yhdysvalloissa ja Saksassa jo vuosikymmeniä, joissa aniharva on todellisuudessa päässyt nauttimaan mistään kasvusta. Mediaanipalkat ovat olleet stagnaatiossa/laskussa niin nousu-kuin laskukausillakin, eikä muutosta näy. Samalla on syntynyt myös ihan uutena ilmiönä työtätekevien rutiköyhien luokka, joka ei muuten ole mikään pieni.

Jos halutaan että ihmiset tekevät enemmän "yhteisen hyvän eduksi", pitäisi ensin luoda ainakin illuusio siitä että jotain tehdään tosiaankin yhteisen hyvän - ei pelkän pääoman, eduksi, ja että parempaa on työtätekevillekin luvassa. Pääomatulot samalle verokiilalle ansiotulojen kanssa olisi ihan hyvä alku.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Japanissa eivät kirkot voi viettää joulujumalanpalvelusta 25.12., koska se on yleensä arkipäivä. Sen sijaan joulujumalanpalvelus vietetään lähinnä olevana sunnuntaina.

Sekulaarissa Suomessa, jossa pian alle 50 % on kirkon jäseniä, voitaisiin jo nyt hyvin siirtyä Japanin malliin: työpäiviä on viikossa kuusi, sunnuntailisiä ei makseta, lomia on kolme juhlaviikkoa (Uusivuosi, Kultainen viikko toukokuun alussa ja Obon (vainajien muisto) viikko elokuussa ynnä valtion määräämä yksi juhlapäivä (vapaapäivä) kerran kuussa. Lomaa kertyy siis 33 päivää vuodessa. Lisäksi tulee kahden kuukauden (heinä- ja joulukuu) bonus, JOS yhtiö tekee voittoa. Siis maksimoidakseen palkkansa, jokainen tekee parhaansa eikä iske takapuolta penkkiin milloin mistäkin syystä ay-liikkeen verovapaan rahaston turvin eli ay-liikeeseen kuulumattomien verovaroilla.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AE: "Japanissa..."

Japani on alhaisessa syntyvyydessäään miltei maailmanennätystasoa, väestö harmaantuu nopeasti, itsemurhien luvattu maa, julma kilpailu koulutuspaikoista ja eipä ihme, että tästä irtautuneita nuoria (= menetettyä sukupolvea), jotka eivät vuosiin poistu huoneistaan ulos paitsi vessaan, on valtavat määrät.

Atso Eerikäinen, vaikka iällä jo oletkin, mitäpä jos alat opetella perustosiasioita alkaen siitä, että ihminen ei elä ainoastaan työstä ja työlle, vaikka työ välttämätön osa elämää onkin.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Jos ei työtä tee, ei syömänkään pidä, sanotaan Raamatussa ja ensisen NL:n perustuslaissa.

Eläkkeellä olen täällä Japanissa...Leppoisia päiviä vietän, käyden joskus töissäkin, jos tarvitsevat apua. Vaimonikin käy töissä vaikka on jo 70-vuotias...Hän käy auttamassa altzheimerpotilaita, jotka tarvitsevat syöttäjää.

Japanissa hyvin harvat jäävät eläkkeelle löhömään. Varakkaat kiertävät katsomassa maailmaa. Finnairin neljällä lentokoneella tulee joka päivä Suomeen ja Eurooppaan yli 1000 japanilaista ja JAL:in koneilla saman verran lisää. Työntekokin välillä virkistää...ja kun ei ole kansaneläkettä eikä asumistukia yms. on mukava saada vähän omaa rahaakin...Eipä silti, ei täällä tarvitse nälkään kuolla eikä asunnottomana olla, ellei halua. Kaupunki maksaa viulut.

Väki vanhenee Japanissakin ja kuolee pois, vaikka elääkin muita maita reilusti kauemmin. Suomalaiset kyllä kuolevat sukupuuttoon 100 vuotta aikaisemmin kuin japanilaiset.

Mutta mitäs tällä on tekemistä Ilaskiven blogin kanssa?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #102

AE: "Jos ei työtä tee, ei..."

Siispä rautalankaa, koska ei vastaanottimeesi sisäisty: kerroin juuri, että työ on välttämätön osa elämää. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että sitä pitäisi ylettömästi tehdä. Etenkään kasvavan automaation aikana perinteisessä mielessä työtä ei riitä eikä tule riittämään kaikille.

AE: "Mutta mitäs tällä on tekemistä Ilaskiven blogin kanssa?"

Edelleen rautalankaa: luettelemani tekijät (joita on muitakin, mutta nämä nyt aluksi) kertovat Japanin yhteiskunnan kovuudesta eli oikeistolaisuudesta. Tällä on jotakin tekemistä asukkaiden tyytyväisyyden/tyytymättömyyden kannalta.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ota mikä tahansa ammatti ja sovita tuo pidennetty päivä siihen, vaikka sari sairaanhoitajan päivään joka jo tekee 3 tai 4 vuoroa ja hoitajia on vuorokauden joka tunnille ja jokaiselle pyhäpäivälle, pidennetään vuotta 3 päivällä että saadaan toteutettua tähän päivään sopimaton älytön idea?

Päivätyöammatit on jo sellaisia jossa työ jatkuu kotona ja 8 tuntinen päivä ja 5 päivän viikko on harhaa.

Haikailemassasi menneisyydessä ei tehty työtä 24/7, tuohon paha laittaa enempää lisää, saati saada tyhjästä se 24 tunnin verran työtä lisää.

Poliittista teatteria koko homma vain sen takia että oltaisiin tehty muka jotain tuottavuudelle.

Jyrki Paldán

"Poliittista teatteria koko homma vain sen takia että oltaisiin tehty muka jotain tuottavuudelle."

Pieni korjaus.

Tuottavuuteenhan työtuntien lisääminen vaikuttaa tutkitusti negatiivisesti. Effektiivisesti työajan lisäys on palkanalennus, toisinsanoen samalla hinnalla enemmän vastinetta työnantajille.

Tuottavuus taas mitataan saatu tulos/työtunneilla, joten vaikka työteho säilyisi noiden extraminuuttien aikana samana, ei tuottavuus liikkuisi mihinkään. Todellisuudessahan työteho luonnollisesti laskee päivän pidetessä, jolloin tuottavuus vain huononee.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ja jos työaikaa lisäämällä saadaan tuotteen hintaa laskettua, niin tuottavuus laskee entisestään, sillä tuottavuushan on tuotannon arvo työtuntia kohti.

Käyttäjän IlkkaTArvola kuva
Ilkka T Arvola

Oikein hyvä, Raimo!
Kun vielä muutama "neuvottelu" kaatuu, pääsemme kuin itsestään yksikantaan kolmikannan sijaan, siihen menettelyyn, josta perustuslakikin lähtee: Eduskunta päättää.
Ei tarvita enää täyteen miehitettyjä Etelärannan tai Hakaniemen linnoja eikä jokapäiväisiä TV-patsasteluja.

Jyrki Paldán

"Kun vielä muutama "neuvottelu" kaatuu, pääsemme kuin itsestään yksikantaan kolmikannan sijaan, siihen menettelyyn, josta perustuslakikin lähtee: Eduskunta päättää."

Höpöhöpö, nähtiinhän se Kreikassakin kuinka kansa ja eduskunta on riisuttu kaikesta todellisesta vallasta. Kansa äänesti muutosta kahdesti ylivertaisin lukemin, mutta mitään muutosta ei ollut edes mahdollista saada aikaan. Joko tehdään niinkuin käsketään tekemään, tai maa pysähtyy totaalisesti. Eikä se kiristys todellakaan tule miltään hellyyttäviltä ay-liikkeiltä, vaan paljon voimakkaammalta taholta; pääomalta.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Onko siinä jotain vikaa, jos pääoma vain haluaa omansa takaisin?

Poliitikko voi toki haluta nähdä asian toisin, tai – enemmän, epäilen – ainakin väittää muuta ymmärtämättömälle kansalle.

Siellä Tsipras nyt kyykyttää kansaa enemmän kuin olisi oikeasti ollut tarvis. Mutta tulipahan kokeilleeksi, vaalikarjallaan.

On absoluuttisen turhaa ottaa pääomaa mukaan poliittiseen keskusteluun tai päättämiseen, koska siitä on eniten hyötyä koko ihmiskunnalle vapaana. Olen tästä sinua ennenkin neuvonut, mutta yritänpä taas. ;)

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi Vastaus kommenttiin #55

"Onko siinä jotain vikaa, jos pääoma vain haluaa omansa takaisin?"

Ei.
Mutta nythän pääoma ei pyri saamaan "omaansa" takaisin vaan osan muiden työstä kasvaakseen entisestään.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #66

Niin, koska se ruokkii työtä ja tuottoa. Reilua ja varsinkin puolueetonta.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #55

Se on ihan eri asia onko moraaliseettisesti oikein että pääoma saa kiristyksen keinoin vaatia tyhjästä luomiaan bittipääomia takaisin jokaiselta Kreikkalaiselta, kyse oli nimenomaan vallankäytöstä. Valta on tällä hetkellä pääomalla, ei kansalla, ei ay-liikkeillä, eikä eduskunnalla.

"On absoluuttisen turhaa ottaa pääomaa mukaan poliittiseen keskusteluun tai päättämiseen, ..."

Enpä nyt jaksa sivuraiteille mennä kovin pitkälle, joten totean vain että tuossakin suhteessa itse vallan suhteen on ihan yhdentekevää onko pääomasta enemmän hyötyä koko ihmiskunnalle "vapaana" vai "ei-vapaana", valtaa se on silti.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #67

Kyllä valta oli kreikkalaisilla, jotka äänestivät vuorotellen – ja äänestävät näköjään yhä – sitä tahoa, joka eniten lupaa sitä mihin ei olisi ollut varaa. Kuten on nähty. Vallan mukana tulee toki vastuu, ja sitä kreikkalaiset saavat nyt vuorostaan kantaa, itku pitkästä ilosta.

Pääomahan on vain ihmiskunnan työkalu, iloitkaamme siitä, hyödyntäkäämme sitä!

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #71

"Kyllä valta oli kreikkalaisilla, jotka äänestivät vuorotellen – ja äänestävät näköjään yhä – sitä tahoa, joka eniten lupaa sitä mihin ei olisi ollut varaa."

He äänestivät muutosta, mutta muutosta ei voitu tehdä koska valta ei ollut äänestäjillä eikä äänestetyillä. Kreikkalaisilla on enemmän kuin riittävästi resursseja ja työmiehiä nykyistä parempaankin elintasoon, mutta niiden käyttö on sidottu kansainvälisin laein globaaleihin markkinoihin ja suurpääomaan, on valta hallita ja järjestää niitä parlamentarismin ulottumattomissa. Muutama pankki voi mielivaltaisella päätöksellä tappaa miljoonia ihmisiä - täysin laillisesti.

Finanssipelurit piilottivat Kreikan lainat, finanssipelurit pelasivat Kreikan euromääräisillä lainapapereilla ja finanssipelurit nyhtivät koko ruljanssista miljardivoitot. Nyt kun paska osui tuulettimeen, veronmaksajat kuittaavat tappiot. Tavallisella Kreikkalaisella ei ole asiaan osaa eikä arpaa.

"Pääomahan on vain ihmiskunnan työkalu, iloitkaamme siitä, hyödyntäkäämme sitä!"

Tästä olen samaa mieltä. Työkalu ei kuitenkaan aina ole positiivinen asia, onhan moottorisahakin on kätevä työkalu puita kaataessa, mutta varsin ikävä jos joku toinen yrittää irroittaa sillä jalkaasi.

Pääomat ja markkinat ovat yksi työkalu jakaa ihmisten väliset valtasuhteet, joka parhaimmillaan saa aikaan paljon hyvää, mutta kuten kaikki muutkin valtarakenteet, pahimmillaan tyranniaa. Pääoma on iloitsemisen aihe niin kauon kun se on jakautunut laajalle ja tasaisesti, aivan kuten lainsäädäntö- ja toimeenpanovaltakin ovat iloitsemisen aiheita niin kauon kun ne pysyvät demokraattisina.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #80

Näistä on väännetty ennenkin ja ollaan ihan off-topic, mutta kuittaan rutiinilla: 1) Valta on aina ollut Kreikan äänestäjillä, se tietenkin vähenee jos ei osaa käyttää vastuullisesti. 2) On aivan liian helppo syyllistää Pahiksia, kuten kuvitteellisia "finanssipelureita", sillä markkinat olemme me eli kansa – ihmiskunta – ja suomalaisten 180 mrd euron eläkerahastot ovat siinä mukana. 3) Pääomaa eli bensaa kehitykselle ei ole järkevää jakaa tasaisesti, vaan sinne missä se tuottaa parasta hedelmää ihmiskunnan kehitykselle. 4) Demokratia ja pääoma eivät liity toisiinsa paljoakaan.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #84

"Valta on aina ollut Kreikan äänestäjillä, se tietenkin vähenee jos ei osaa käyttää vastuullisesti."

Niin, noh, voihan vallan tietysti tulkita monella eri tavalla. Jos ei pysty tekemään päätöksiä, ei valtaa mielestäni ole. Ja Kreikan skenaario todisti että niitä ei pystytä tekemään, vaan niin kansa, ay-liikkeet kuin hallituskin ovat panttivankeja. He valitsevat kuoleman ja pääoman tahdon väliltä.

"On aivan liian helppo syyllistää Pahiksia, kuten kuvitteellisia "finanssipelureita", ..."

En nimennyt ketään erityisesti, sillä kyse on valtarakenteesta, ei yksittäisistä hallitsijoista. Toki Kreikan tapauksessa voisi listata yksittäisiäkin toimijoita, jotka vuolivat Kreikan velkapiilottelusumutuksella miljardeja, lisää miljardeja shorttaamalla ennen kuin odotettu kriisi iski ja nyt ovat vielä kuppaamassa Euroalueen veronmaksajien "apupaketteja".

Mitä taas tulee tuohon logiikkaasi "pahisten" syyttämisen tekopyhyydestä eläkejärjestöjen vuoksi, oletan sitten että myöskään esimerkiksi Putinin diktatuurimaista hallitusta tai hallintojärjestelmää emme voi kritisoida, koska käymme kauppaa Venäjän kanssa.

"Pääomaa eli bensaa kehitykselle ei ole järkevää jakaa tasaisesti, vaan sinne missä se tuottaa parasta hedelmää ihmiskunnan kehitykselle."

Kokeileppa huviksesi kvantifioida ihmiskunnan kehitys ja kerro sitten miten keskittynyt pääoma toteuttaa sitä parhaiten.

"Demokratia ja pääoma eivät liity toisiinsa paljoakaan."

Viittasin Milton Friedmanin teesiin markkinatalouden demokraattisuudesta. Markkinat ja valtio ovat eräitä tapoja järjestää ihmisten väliset valtasuhteet, pääoma ja äänestys ovat vallankäytön välineitä.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #94

Kreikan kansa, poliitikkojensa johdatuksella, teki itse itsestään panttivangin. Ei siitä voi pääomaa syyttää. Eikä pääoman puolelta tosiaankaan tarvitse nimetä ketään yksittäistä toimijaa, kaikki pääoma on samaa massaa, meidän eläkerahastomme mukana.

Tarkoitan, ettei ole Pahiksia, joita syyttää.

Pääoma on kuin valtameret ympärillämme, sitä kannattaa kunnioittaa hukkumisen uhan näkökulmasta, mutta silti se on kaikkien kansakuntien navigoitavissa eli hyödynnettävissä.

Pääoma on kautta ihmiskunnan liikkunut ja keskittynyt kannattavimpiin paikkoihin. Ei ole sattumaa vaan loogista, että maailman parhaat lääkkeet ovat pääoman liikkeiden ansiota, se on mennyt sinne missä on parhaat tutkijat eli tuottomahdollisuudet. Pääoman keskittymisestä oiva näkyväkin esimerkki on Manhattanin skyline.

Silti demokratia on paljon vahvempaa kuin pääoma. Demokratia mahdollistaa myös riittävän tiedonsaannin, jonka seurauksena poliitikot ja kansalaiset Kreikassakin joskus tulevat ymmärtämään, että pääomaa ei voi – eli ei kannata – huijata, koska sen "päätöksentekoprosessi" on aina samankaltainen. Sitä voi siis kutsua loogisuutensa seurauksena jopa reilummaksi kuin humanistisia prosessejamme.

Yritän taas sanoa, että pääoma on enemmän ystävä kuin vihollinen, riippumatta siitä kenen "omistuksessa" se on, koska se on väkipakosta aina liikkeellä auttamassa kehitystä.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Traagista kaikessa tässä keskustelussa, on se, ettei tämä koske työnantajia paljoakaan.

Kyse on paljon enemmän työllisten ja työttömien keskinäisestä asemasta.

Jos työlliset eivät suostu antamaan omastaan vähäistä osaa, ei työttömien mahdollisuudet työllistyä parannu.

Kyse onkin pohjimmiltaan työvoiman keskinäisestä solidaarisuuden puutteesta! Kun työehdot eivät jousta, huono taloustilanne purkautuu aina työttömyytenä.

Se on epäinhimillistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyse onkin pohjimmiltaan työvoiman keskinäisestä solidaarisuuden puutteesta! Kun työehdot eivät jousta, huono taloustilanne purkautuu aina työttömyytenä."

Näinhän se juuri on.

Valtaosa työläisistä on niitä supertyöläisiä
jotka kun saavat pitää työnsä,
kun heikompia saneerataan työttömiksi.

Supertyöläiset ajattelevat että he ovat kyllä oman palkkansa ansainneet, ja niinhän ne onkin, eikä solidaarisuutta heikommilla eväillä varustetuille työttömille tovereille riitä.

Mutta tämä ylpeys tulee kalliiksi valtiontaloudelle.
Niin, ja ylpeys käy aina lankeemuksen edellä.

Pekka Pylkkönen

Yritysten liikevaihto ja tulos laskee, bkt laskee, vienti laskee, velka kasvaa, väestö ikääntyy, poistot ylittävät investoinnit, palkat nousevat nopeammin kuin tuottavuus, työttömyys kasvaa. Kaikkea tätä on jatkunut pian vuosikymmen.

Mutta millekään ei tarvitse tehdä mitään koska viisi yritystä kolmestasadasta tuhannesta järjesti 'osinkojuhlat'. Koska viidellä yrityksellä oli kassassa rahaa nii totta hitossa kaikilla menee hyvin.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

En ole aina ollut Ilaskiven kanssa samoilla linjoilla, mutta tämän kyllä allekirjoitan lähes sanasta sanaan. Nämä Ilaskiven mainitsemat "esiintyjät" ovat saaneet valmiin hyvinvointi-Suomen, joka sodan jälkeen rakennettiin tunteja laskematta ja kitisemättä ja nyt nämä herrat ja rouvat ovat heittäneet meidät,sen turmellun maan rakentajat, kitumaan liian pienillä eläkkeillä, joko hyljättyinä kodeissamme tai vuoteisiimme huumattuina ja kaltoin kohdeltuina jossain laitoksissa ja samaan aikaan heillä on otsaa kitistaä muutaman tunnin vuosittaisesta työajan pidennyksestä. Etteivät osaa hävetä edes. Minä koen jo myötähäpeää heidän puolestaan.

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Kasvun mahdollisuudet olisivat nytkin hyvin selkeät jos vain yhdessä toimisimme. Muutaman miljoonan suomalaisen työ on milloin tahansa suhdanteista riippumatta myytävissä 7 miljardin ihmisen maailmanmarkkinoille. Teknologia, tuotteet ja tuotantotavat muuttuvat ja markkinat kehittyvät ja samalla mahdollisuudet kasvavat.

Kasvulla ei ole rajoja eikä työ tekemällä lopu vaan lisääntyy.

Ongelmana on , että ne meistä jotka kykenevät yrittämään ja työllistämaan eivät ole siitä innostuneita Suomessa vaan niin yrittäjät ja yritykset kuin investoinnitkin valuvat muualle Suomesta.

Ostovoima ja kulutuskysyntä sekä tarjonta kasvavat mitä enemmän teemme tuottavaa työtä .

Työtä myydään ja ostetaan eikä kenenkään ole pakko ostaa eikä myydä työtä eikä investoida eikä millä ehdoin tahansa . Pitää kannustaa ja palkita.

Kenen etua nk etujärjestöt ajavat? Toimivat täysin vastoin kaikkia oppeja, aiheuttavat työttömyyttä ja karkoittavat yrittäjät , yritykset ja investoinnit ja siinä samalla myös osaajat. Eivät ainakaan jäsentensä etua eikä eläkeläisten eikä kenenkään muun kuin oman itsensä ja organisaationsa.

Ei mitään järkeä eikä edes sitäkään.

Pekka Pylkkönen

'--eikä työ tekemällä lopu vaan lisääntyy.'

Tuossa se seisoo. Ihmisillä on joku omituinen harha siitä että työ jotenkin kuluisi loppuun tekemällä. Päin vastoin. Mitä enemmän porukka tuottaa sitä mitä toiset haluavat, sitä enemmän ne toiset haluavat tehdä asioita joita voi vaihtaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

EK on se, joka sanoutui irti tupoista.

Kun tupolle saatiin EK:oa tyydyttävä nimi, "kilpailukykysopimus", se alkoikin jostain syystä maistua sille, vaikka asiasisältö on täsmälleen sama.

Sitä on vaikea sanoa, olisiko ay-liike kokonaisuudessaan hyväksynyt nyt esitetyt heikennykset tupon nimellä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Raimo Ilaskiveltä erinomainen blogikirjoitus. Olisiko mahdollista toimittaa kirjoitus näille "ylimyksille". Täytyy myöntää, että heti kun joku näistä hyvin syöneistä johtajista ilmestyy television kuvaruutuun puhumaan esim. työttömien puolustamisesta vaihdan heti kanavaa. Kuinka kauan meidän pitää kestää näitä vuosikymmeniä jatkuneita teatteri-esityksiä.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Ja mikä tekee tämän työmarkkinateatterin seuraamisesta kaikkein tuskallisinta: hallitus voisi korjata tilanteen vain säätämällä lain, joka sallii työehdoista sopimisen paikallisesti !

Mutta kun hallituksen kantti ei kestä, niin tätä kärsimysnäytelmää ilmeisesti jatkuu hamaan tulevaisuuteen.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Olen samaa mieltä kaiman kanssa, että aivan naurettavaa vääntöä mitättömästä asiasta. Kyse on suunnilleen 1 %:n palkanalennuksesta, jolla ei tämän maan kilpailukykyä paranneta millään tavalla. Ymmärrän kyllä hyvin duunareita, joita tällainenkin ottaa päähän, sillä kuka haluaisi omaa palkkaansa laskettavan aivan turhan takia. Jos työnantajat todella katsovat työajan pidentämisen tarpeelliseksi, niin mikseivät he samalla tarjoa 1 %:n palkankorotusta. Sopimus syntyisi välittömästi!

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tämän voisin kirjoitta okeastaan kenelle tahansa teistä jänkääjistä, mutta satuit nyt sopivasti silmään. Jumatsukka, en paremmin sano, mutta esimerkiksi eläkeläisiltä, työttömiltä ja lapsiperheiltä vietiin rankalla kädellä, mutta ne ovat kaikki porukkaa, jolla ei ole liitto takana panemassa persettä penkkiin, vaan ne joutuvat käreimään nurisematta kaiken, mutta jos näiltä ylipalkatuilta duunareilta vietäisi yksi vaivainen prosentti, niin siinä on maa sekaisin kuukausi kaupalla. Ja, kun sitä prosenttiakaan ei edes vietäisi, vaan heidän tarvitsisi tehdä 24 tunti/v työtä enemmän. Jumatsukka, minä tekisin ilomielin sen, jos vain saisin kaiken sen takaisin, mitä minulta tässä hötäkässä vietiin. Enkä edes ulvoisi perässä, mutta ei, nämä itsekkäät, ahneet luuserit van eivät halua "luopua saavutetuista eduista". Että mua ottaa päähän moinen itsekkyys.

antti vanhanen

Hei, hei, mistähän Raimo Ilaskivi kirjoitti!
Kyllä monet kirjoittajat ovat osoittaneet uskottavaa luovuutta!
Minusta Raimo Ilaskivi kirjoitti todella asiaa, mutta farssiksi tämä näkyi menneen.
Ei tarvitse mennä kauas historiassa, kun voidaan nähdä menestyvien valtioiden vajonneen talouskatastrofiin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Hei hei! Niinhän se on, jos et toista blogistin kirjoituksen säkenevää älykkyyttä,niin farssiksi se menee. Vain ymmärtämättömät eivät älyä moista luovuutta.

Käyttäjän MeritTukiainen kuva
Merit Kuusniemi

Ikävä kyllä asia on oikestaan kaiken kukkuraksi niin, että tällä ns. kilpailukykyloikalla työvoimakustannuksia vaan jaetaan useammalle tuntimäärälle, joilloin tuottavuus näennäisesti paranee, jos excellejä katsotaan. Mutta lähinnä uskon, että niiden esim. kolmen extra minuutin aikana työpäivinä lähinnä vedetään röökiä vähän hitaammin, ryystetään kaffetta, tai kaivetaan nenää. Vai uskooko joku tosissaan että tällä saadaan parempi hinta jollekin vientituotteelle tai joku virkamies tuottaa enemmän? Täyttä teatteria ja silmänlumetta kaikki.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Ilaskiveltä täydellisen hyvä kirjoitus. Kiitos siitä. Viisaus ja asiantuntemus paistaa kirjoituksesta. Operaatio 24H/vuosi heiluttaa hyvinvointiamme kansana.
AY-johtajat saavat mainetta ja mannaa itse, olemalla vastaan kaikkea ja kaikessa? Hävetköön koko plutona. Valitettavasti!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Täytyyhän AY- johtajienkin jotain ison palkkansa eteen tehdä. Näkyvyys "tärkeiden neuvottelujen" tiimoilta lienee heille eduksi...tekevät jopa yötyötä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"tekevät jopa yötyötä."

Eivät ne sitä tekis ilman mahtavia korvauksia.
Varmaa on että ovat neuvotelleet ainakin itselleen hyvät työehtosopimukset.

Sen takiahan ne niitä neuvotteluja yrittää aina pitkittää, että saisivat enemmän niitä kokouspalkkioita. Selväähän se.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ranskassa yritetään tehdä osapuilleen sitä samaa, mitä SSS Suomessa. Katsokaa, mitä siellä tapahtuu.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin katos rami kun ay liikkeessa ollaan jäsenten asialla. jos jäsenistö vastustaa sopimusta, sitä ei voi tehdä kun joku sak demari. selkärankainen ay pomo tekee mitä jäsenistö vaatii.

tietänet keynesiä lukeneena senkin ettei kysyntä lamassa palkan alennukset auta vaan ostovoiman korjaaminen.

jos olet marxia lukenut, tiedät että laman aikana vahvat kapitalistit tekee jauhelihaa heikoista kapitalisteista. eli on kapitalismin luonnollinen ominaisuus että suomalaiset omistajat tuhoutuu ja tilalle tulee vahvat saksalaiset tai usalaiset omistajat.

ei siinä mikään kiky pelleily auta kun talouden lait jyllää. jos juottovasikka on niin hölmö että menee vapaaehtoisesti härkätaisteluareenalle vuoden suurimman teurastuksen aikaan, jossakin syödään vasikan paistia. muistaakseni mä ennen eu jäsenyyttä ja euro jäsenyyttä kerroin et näin tulee käymään.

tietty tohon ois ratkasu jota mä blokissani esitin. 30% palkan alennus ja 60% firmojen omistuksesta duunareille. ei vaan kukaan ole tota ainutta vaihtoehtoa vielä esiin ottanut.

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21771...

Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

Tuon palkanalennuksen vaikutuksen vielä ymmärtää mutta 60% firmojen omistuksesta duunareille..? Naapurissahan taannoin työkansa omisti 100% eikä kovin hyvin sujunut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mitä iloa duunarille on yritysten omistamisesta?
Ei mitään.

Yritysten omistajat on kaikki jotain nyrjähtäneitä tyyppejä.
Eivät duunarit ole tavallisesti "nyrjähtäneitä".

Duunari voi käyttää rahansa mukavammin,
vaikka ostamalla niitä kulutustervikkeita
joiden valmistamiseen niitä investointirahojakin tarvitaan.

Kuluttaminen on aivan yhtä tärkeää kuin investoinnit.

Parempi antaa niiden "nyrjähtäneiden" tyyppien omistaa ne tehtaat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #108

Arto, oletko sinäkin asiakasomistaja porvarikolhoosissa, minä en ole.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo meilä kerrotiin mu lapsuudessa tarinoita siitä et sielä oli kaupois jonoja. väite piti paikkansa. asuin 86-87 moskovas ja paikalliset jonotti viinaa kun gorba oli kieltolain pistänyt.

meilä ei kaupois o jonoja muuten kun ämpärin jako päivinä. paikallinen k kauppias oikein lehdes ruikutti ettei kukaan osta mitään.

porukka o oppinu hyödyntää leipäjonoja. kirkon (muut toimijat päälle) jonois viime vuonna reilu puol miljoonaa, ens vuona menee miljoona rikki.

Timo Lehtonen

Nyt tarvitaan Urho Kaleva Kekkosen kaltaista henkilöä, jolla on auktoriteettia laittaa yhteiskunnan asiat kuntoon!

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Kekkonen ei pystyisi laittamaan yhteiskunnan asioita kuntoon nykyisin. Presidentillähän ei ole valtaa näissä asioissa. Myllykirjeitä hän voisi tietysti kirjoitella, kuten Ilaskivi tässä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei me Kekkosta nyt tarvita.
Johonkin pitäisi silti uskoa.

Minä uskon Vapaavuoreen.
Sai Turun telakankin pelastettua.

Tässä nyt on sellainen toivon kipinä
että jos kokoomusväki ryssii taas
ja valitsee tällä kertaa Lepomäen.

Lepomäkihän on nuori nainen
jolla on paljon kunnianhimoa
ja taktista kykyä
saada ihmiset vakuuttuneiksi itsestään.

Lepomäki ei kuitenkaan itseasiassa osaa mitään
hänellä ei ole politiikasta kokemusta,
suunsoitosta vain.

Jos siis Lepomaki valitaan
niin kohta on taas katastrofi edessä,
kuten kävi Stubbinkin kohdalla.

Sitten kutsutaankin jo Vapaavuorta apuun.

Matti Korhonen
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämän blogistin kohdalla tuo sana "kerrankin" ei ole aivan kohdallaan.

Käyttäjän MikaKinnunen kuva
Mika Kinnunen

Ilaskivi. Ongelma on siinä, että hallitus taustavoimineen on tehneet ongelman ahneuden, itsekkyyden ja tyhmyyden kautta. Kilpailukyky ja toimet on ammuttu alas valheina jo niin monta kertaa, että luulisi läpäisevän sinunkin kuplan, ellei se ole jo vuosien saatossa parkkiintunut. Sepä siinä onkin, että käytännössä parkkiintunut nahka on käyttökelvotonta, sillä se on kovaa, koppuraa eikä jousta, kuten kunnollinen nahka tekee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nälkää näkevä lapsi ei uneksi karamellista, mutta karamelleihin tottunut lapsi parahtaa itkuun, jos yksi niistä otetaan pois.

On se vaan niin väärin, että pitäisi samalla palkalla tehdä kolme päivää enemmän töitä vuodessa...

Käyttäjän PekkaKleemola kuva
Pekka Kleemola

Parlamentarismi on kuollut, eläköön korporaatiot ja anarkismi. Näin voi valitettavasti tulkita monesta blogin jälkeisestä kirjoituksesta. Surullista...

Käyttäjän JukkaHuikari kuva
Jukka Huikari

Erinomainen kirjoitus, nyt tarvitaan juuri positiivista asennetta ja tekemisen meininkiä. Omaan napaan tuijottelu saa hetkeksi riittää. Kaikkien on luovuttava, yritettävä enemmän, laitettava itsensä peliin.
Omalta osaltani kannan korteni kekoon sijoittamalla saatuja yrittäjän tuloja uusiin yrityksiin ja auttamalla niitä kasvamaan, palkatonta työtä alkuun, mutta toivottavasti menestyksen myötä saan myös palkkioni käytetystä ajasta ja otetusta riskistä.
Kiitos Raimo Ilaskivi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset