Raimo Ilaskivi

Bonusspekuloijat vastuuseen!

Kauanhan tällaisista on puhuttu, mutta nyt  sitten paljastui. Nokian Renkaat seurasi Volkswagenin jälkiä - vai lieneekö ollut edelläkävijä - tuotemanipuloinnissa. Testaajille tajotaan kokonaan eri tuote kuin minkä kuluttaja saa ostaa. Ja mikäpä kuluttajan on ostaessa, kun joukko lehtiäkin on testannut näitä vain testejä varten valmistettuja ja kuluttaja seurannut perässä. Autoliiton puheenjohtajakin myönsi television uutisissa median testaustulosten mittavan voiman kuluttajan opastajana.

Tässä ei kuitenkaan kaikki. Seuraava kysymys on ainakin yhtä tärkeä ellei vielä tärkeämpi. Nokian Renkaitten manipuloinnin taustana kerrottiin olevan mm. sen, että yhtiön johdon bonusjärjestelmät antavat johdolle eräänä elementtinä sitä enemmän, mitä paremmat testitulokset ovat. Voisiko tätä houkuttelevampaa kannustinta testimanipulaatioille löytää - tehdään mediaa varten ne paremmat joitten avulla testisijoitus paranee ja tämä sitten johtaa menekin lisääntymiseen ja bonusten kasvuun. Luulisi, että tämä pörssikursseihin vaikuttavana kiinnostaisi myös Finanssivalvontaa!

Jääkö yksi tapaus ainoaksi? Paljastuuko muissa yhteyksissä samantapaisia menettelyjä? Ja mennään sitten taustalle ja syihin: Kuinka monen yrityksen bonus- tai tulospalkkiojärjestelmät on rakennettu siten, että johdolla on mahdollisuus itse hieman totuudesta poiketen ja vilpillisyyden polkuja noudattaen itse johdatella tulojensa kehitystä? Eihän tämä sellaista palkitsemisjärjestelyä  ole, jota varten systeemit on periaatteessa luotu. Eikö vuosikertomuksissa pitäisikin  liitetiedostoina julkistaakokonaisuudessaan  kunkin pörssinoteeratun yrityksen johdon palkitsemisjärjestelmät, jotta tutkiva journalismi pääsisi niihin käsiksi samalla tavalla kuin nyt on tapahtunut.

Volkswagenin päästöhuijasten yhteydessä keskusteltiin myös joukkokanteiden mahdollisuuksista. Suomessa Kulttavavirasto on tässä avainasemassa, koska se voi halutessaan ryhtyä asian johdattelijaksi. Jos meillä todellista kuluttajasuojaa on, tätä keinoa olisi nyt mitä vakavimmin harkittava. Kuinkakohan monen autoilijan alla pyörivät nytkin Nokian renkaat, joitten laatu ei välttämättä ole lainkaan se,  mihin testitulokset viittaavat? Ja kuinkakohan monessa tapauksessa väärä rengas on saattanut olla jopa osasyyllisenä liikenneonnettomuuteen?

Myöskään Nokian Renkaitten nykyjohto ei voi seurata asiaa sivusta. Kysyä sopii, eikö sen pitäisi selvittää, onko aiempi johtanut niin yhtiötä kuin sijoittajiakin harhaan, kun kurssikehitys ei ole perustunut tuotannon realistisiin arvoihin vaan manipulointiin tuotteen laadun osalta. Saataisiinhan tästä mielenkiintoinen ennakkotapaus, jolla takuuvarmasti olisi tulevien spekulaatioitten ehkäisemistä koskeva vaikutus. Näin varsinkin jos harhautukseen syllistyneiltä vaadittaisiin aiheettomien palkkioitten palauttamista.

Vain kovat keinot vaikuttavat. Ja suomalaisen yritysmaailman kansainvälisen maineenkin säilyttämisen kannalta niitten käyttöä on nyt harkittava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Jukka Laine

Ongelma on todellinen. Bonusjärjestelmien epäkohdat ovat tulleet esiin parhaiten ja maailmanlaajuisesti finanssikriisissä, mutta muutaman pankinjohtajan vankilatuomiot Yhdysvalloissa eivät ole muuttaneet mitään.

Ollaan isojen moraalisten kysymysten äärellä, kun kyseessä voi olla jopa maan tai peräti maailmantalouden tila ja työllisyys viimekädessä tai yrityksen markkina-arvo ja johdon ja omistajien taloudelliset intressit.

Kari Ahveninen

Jotain uutta? Näinhän on tapahtunut kautta aikain, ainoa merkillisyys on nyt että joku tunnustaa että näin on tehty. Siis niin että sitä ei "paljastettu" vaan että se tunnustetaan vapaaehtoisesti. Ei siis mitään uutta auringon alla...

Toisaalta, onhan se hyvä että edes Jukka huomaa että ollaan isojen moraalisten kysymysten äärellä, vaikka ei kai siitä kukaan piittaa kunhan se sataa omaan laariin?

Pekka Pylkkönen

Kuluttajien oikeutta korvauksiin voinee pohtia sitten kun on selvinnyt vahingon laatu ja määrä. Mitä kuluttaja on menettänyt suhteessa siihen mitä hänelle on markkinoitu?

Sen sijaan johdolle pitäisi lukea petossyyte varmasti. Sehän on sitä että erehdyttää toista hankkiakseen perusteetonta taloudellista etua, ihan by the book. Täsmälleen se tässä on tapahtunut. Oikeuskäytännön mukaan kyseessä on vieläpä törkeä petos kun summat alkavat kasvaa kymmeniin ja satoihin tuhansiin. Nyt puhutaan todennäköisesti vielä isommista summista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Toki.. toki... vaan mitään tuskin tapahtuu tai lähinnä muodon vuoksi joku yksittäinen syntipukki keksitään, vaikka taustalla todennäköisesti lukuisia ihmisiä, jotka kaikki hyötyneet rahallisesti.

*******************************************************************
"Yhtiön johdon on väitetty manipuloineen testirenkaita muun muassa optio- ja bnonusjärjestelmisensä takia."

Maan tapa (tosin vielä useammin tapahtuu monessa muussa maassa, vaikka täälläkin jatkuvasti.. eli ehkäpä vain ihmisten tapa ja evoluutio)... niinpä niin ja kuka ajatteli yltiömäisten optio/bonusjärjestelmien johtavan johonkin muuhun (kun ottaa huomioon ihmisten ahneuden ja halun lisärikastumiseen mahdollisimman helpolla.. noin siis keskimäärin, onhan ihmisiä erilaisiakin ettei siinä mitään)..

Pekka Pylkkönen

Musta tää keissi - nykytiedon valossa - on mittari sille ymmärtääkö oikeuslaitos markkinataloutta. Ihminen saa helposti petostuomion vaikka huijatessaan kelalta rahaa mutta miten käy ison yrityksen päättäjien?

Jos tästä ei tule syytteitä, lakimme tai oikeuslaitoksen asiantuntemus ei ole ajan tasalla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #14

Heh, suattaapi olla tai suattaapi olla olematta ja silleen ja tälleen. "Markkinatalouden ymmärtäminenkin" on vähän suhteellinen käsite.....

Annan valistuneen (tai vähemmän valistuneen) arvauksen eli ei tästä pahemmin tuomioita tule tai jos tulee, niin joku yksittäinen ihminen otetaan syntipukiksi ja suurin joukko mukana olleita pitää mukavat lisätienestinsä.. hassua kerrassaan. Elämä joskus on.

Tietenkin olet oikeassa siinä että kelalta tai sossalta jos joku ottaa vähän rahaa, niin rankat tuomiot tulee. Ei skaalaudu tuomiot isoihin juttuihin, mutta mitäs pienistä epäkohdista.......

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Minua ei niinkään vielä edes kiinnosta ovatko tuomiot kovia vai eivät, vaan oikeuslaitoksen käsitys siitä miten markkinoilla saa toimia ja miten ei.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #20

Jääpi nähtäväksi.. tai selvittämättömäksi mikäli mitään oikeusjuttuja edes tulee.. maan tapa nääs.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #25

Jos faktat ovat lopulta ne mitä julkisuudessa on toistaiseksi esitetty eikä edes syytteitä nosteta, olen helvetin pettynyt. Se olisi oikea osoitus talouseliitin vallasta yli demokraattisen systeemin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mitä todennäköistä on, että tuosta seuraa Nokian Renkaille huomattavaa taloudellista vahinkoa, joten keinottelijajohtajat leivättömän pöydän ääreen ja korvaamaan vahingot.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"joten keinottelijajohtajat leivättömän pöydän ääreen ja korvaamaan vahingot."

... ja aidosti uskot että näin käy tässäkään tapauksessa? Mahdollisuus naiivisuuden vuoden palkintoon (ns. vuoden suurin-naiivi palkinto) ovat olemassa kohdallasi..
Nuo paljastuneet vilungit ovat jäävuoren huippu vain. En oikein jaksa uskoa että entinen johtaja tässäkään saa mitään rangaistusta ja taustalla tietenkin monia muitakin. Ehkä taputusta päälle osinkojen saajilta että hyvin hoidettu.... se joka tuonkin paljasti tuskin pään silityksellä pääsee.

Ropi Jarrela

Hmm. Kyseessä on kaiketi jonkinsortin petos - minunkin mielestäni. Vaikka en ole Nokian renkaita ostanutkaan. Kyseessä on siis petos, tai jopa törkeä petos. Tuo taas tarkoittaa, että kyseessä on yleisen syytteen alainen rikos.

Nyt siis riittää kun asianosaiset vain odottelevat poliisin yhteydenottoa. Kyllä se siitä sitten selvitellään, että millaisia vahinkoja on kärsitty ja paljon Nokian Renkaat firmana ja sen henkilöstä ovat rahaa saaneet "ansaitsemattomasti".

Ja päätekijöille nelisen kuukautta vankeutta. Siinä se sitten :-)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #17

Kusetuksilla saadut rahat voivat kaikki pitää ja osakkaat kiittävät. Ehkä jollekin tuomitulle maksimissaan pari tonnia sakkoja.. vertauksena "lataa" piratebayhin pari leffaa ja olisit velkavankeudessa useiden satojen tonnien laskuilla eli sen piruparan elämä lähes game over (todennäköisesti joku köyhä opiskelija tai muuten höpsö ilman vahingoittamis/tienaus -tarkoituksia) :D hassu maailma ja elämä. Mutta yhtenä lisäopetuksena kaikille siitä miten yhteiskuntamme pelaa....

Kuka nyt Nokian renkaita ostaisi normihintaan mikäli testeissä sijoittuisivat viimeiseksi tai edes keskikastiin... kyllä se testeissä pitää merkkirenkaan olla top-kolmosessa vähintään. Harva urheilijakin douppaa huvikseen, vaan tietty tavoite on olemassa doupingilla... business-doping, ei hirvittävästi erilaista.. eri vivahteita vain ja parhaat ovat oikein luovia.. picasso-tasoa vähintään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hauskasti nuo feikkirenkailla tehdyt testit ovat menneet läpi lehdissä, jotka näitä testejä ovat järjestäneet. Nokialaiset ovat olleet aina kärkisijoilla ainakin kotimaisien julkaisujen testeissä.

Toimitusjohtaja kertoo vilpin olevan " maan tapa " sen kummemmin perustelematta minkä maan tapa.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Nokian renkaat, ainakin talvirenkaat, ovat myös selvästi kalliimpia kuin esim michelinit. Ja juuri näillä testimenestyksillä sitä lienee perusteltu tai markkinoitu.

VW on myös aina vertailujen voittaja, tuotteethan ovat ihan ok ominaisuuksiltaan mutta silti, aina voittaja?

Erityisesti kotimainen tekninen yleiaikakauslehti saa näistä aina voittajan.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

"Vain kovat keinot vaikuttavat. Ja suomalaisen yritysmaailman kansainvälisen maineenkin säilyttämisen kannalta niitten käyttöä on nyt harkittava."

Valitettavasti hyvän blogikirjoituksen viimeinen lause on kuitenkin naiivi. Ei kyseessä ole yhden yrityksen, tai yhden maan ongelma. Ongelma on järjestelmässä jossa ahneus ja härskiys on korkein hyve. Eiköhän Nokian renkaiden johtajisto ole tällä härskiydellä varmistanut, että pestejä riittää jatkossakin.

Jukka Laine

Nokian renkaat huijasivat vain myydäkseen enemmän renkaita. Melko harmiton huijaus laajassa mittakaaavassa.

Wall streetin kaverit huijasivat myymällä lukutaidottomille amerikkalaisille asuntolainoja ja tekivät niistä A-luokan arvopapereita, joita myytiin ympäri maailmaa aiheuttaen valtaisan talouskatastrofin. Tätä mm. politiikot ja keskuspankki katsoivat läpi sormien.

Tästä seurasi mm. BRICS maiden yhteistyön tiivistyminen ja maailmanlaajuinen taloussota, joka edelleen aiheuttaa epävarmuutta maailmassa, kun luottamusta ei ole eri alueiden välillä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jukka Laine

Off topic. Mikä mahtaa olla BRICS maiden tila. BRICS valtioiden piti syrjäyttää dollari ja nousta maailmantalouden vetureiksi.

Brasilia ja Venäjä ovat roskalainaluokassa, inflaatio maailman huippulokkaa, rahan arvo mitätön, korruptioskandaalit vaivaat hallintoa. Kohta maat ovat poliittisessa mylleryksessä. Etelä-Afrikka täysin kuralla. Kiinassa poksahtaa kohta kovaa. Ainoa joka vielä elää omaa elämäänsä on Intia.

Mikä todistusarvo Wall Streetin toiminnalla on maailmantalouteen. Jos Wall Streetiltä alkaa maailmanlaajuinen talouskriisi, on se todiste, että >Yhdysvallat ovat edelleen maailman tärkein talousmahti.

Yhdysvaltain talous on edelleen odotuksia paremmassa kunnossa.

http://www.hs.fi/talous/a1456466369340

Jukka Laine

Ei BRICS maat ole mihinkään kadonneet tavoitteineen vaan he edustavat edelleen n. 40 % maapallomme väestöstä.

http://thebricspost.com/brics-bank-to-name-first-i...

On hienoa että Yhdysvaltojen taloudella menee hyvin, niin populistit eivät pärjää vaaleissa, vaan tyytyväinen keskiluokka äänestää tuttua ja turvallista. USA:n viimeiset kuluttajamittaukset osoittivat luottamuksen heikentyneen talouteen, kuten alkuvuoden pörssilasku on osoittanut samaa.

Australiassa, G-20 maiden edellisessä kokouksessa todettiin että epäluottamus hidastaa maailmantalouden kasvua ja monia suuria hankkeita infrastrutuktuuriin jää toteutumatta tämän takia.

Nokian renkaiden kaltaiset tapaukset vähentävät pienellä osin sijoittajien luottamusta, mutta suurten talousalueiden välillä on luottamuspulassa valtava kuilu.

Kalle Vaano

Jos pystytään tekemään rengas joka menestyy hyvin testeissä, eikö sitä voisi myydä myös autoilijoille...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Bonusjärjestelmä on nimenomaan yhtiön tulokseen tai pörssikurssiin nivoutettu kannustinjärjestelmä. Tulokseen ja pörssikurssiin vaikuttavat monet tekijät ja onhan selvää, että omistajat haluavat johdon olevan motivoitunut molempiin näihin tavoitteisiin.

Feikkitestaukset eivät siis ole yksi erillinen osa-alue, joka jotenkin osoittaisi bonusjärjestelmän ongelmat. Tokihan johdon oletetaan toimivan tuloksen maksimoimiseksi joka tapauksessa, myös ilman bonuksia. En siis linkkaisi keskustelua feikkitestailujen seuraamuksista keskusteluun bonusjärjestelmistä sinänsä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Suomalainen sanonta; 'Rehellisyys maan perii', on aina validi. Ennemmin tai myöhemmin vilpillisyys paljastuu. Niin nytkin. Nokian Renkaiden ed. tj. lienee miljooninensa noussut taloudellisessa kurjuudessa rypevän suomalaisen yläpuolelle. Mene ja tiedä, mutta julmintahan tässä on, että vain tietyissä asemissa olevat pystyvät lypsämään itselleen etuuksia, jollaisiin ymmärrys ei riitä.

Yle:n tämän aamun Ykkösaamussa, työ- ja oikeusministeri Lindström lateli madonlukuja suomalaisesta kurjuudesta. Jokaisen kynnelle kykenevän on jatkossa mahdollisesti otettava vastaan työ kuin työ. Työryhmä työskentelee kuumeisesti saadakseen soveliaan ehdotuksen laiksi.

Miten on mahdollista, että toisaalla rahaa on jaettavana miljoonittain kun taas toisaalla niukkuudesta valjastetaan hyvettä.

On selvää, että Nokian Renkaiden huijaus tuottaa jatkossa syyllisen/sten rangaistuksia. Millaisia, jää nähtäväksi. Tuskin kuitenkaan dramaattisia, sillä monillakin merkittävillä tahoilla näissä kappanaaleissa lienee sormensa pelissä. On vaikea uskoa, että vain yksi henkilö olisi kaiken alullepanijana!

Jukka Laine

Vuoden 2008 finanssikriisin seuraukset olivat maailmanlaajuisia. Miljoonien ihmisten elämä romahti työpaikan menetyksen tai asuntoluoton takia. Myös monet valtiot ajautuivat vaikeuksiin.

Pelkästään Yhdysvalloissa valtava määrä köyhiä menetti kotinsa, kun eivät olleet ymmärtäneet asuntoluoton ehtoja. Moni luoton saanut ei olisi kyennyt edes teoriassa maksamaan lainansa korkoja sen hetkisellä tulotasolla, kun luotto myönnettiin.

http://www.nytimes.com/2014/05/04/magazine/only-on...

http://nypost.com/2011/03/01/why-nobody-went-to-jail/

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Wolksvagenin kusetus on hyi hyi. Nokia taasen pelasi turvallisuudellamme eikä selviä toruillani.. Empä osta enää nokian (pieni n tarkoituksella)renkaita. Wolkkarin saatan jatkossakin ostaa .
Lisään. Näin saamme parhaiten nokialaiset vastuuseen.

Aimo Wiren

Testaajat ne tämän karhun ovat herättäneet. Ei firmojen tarvitsi tehdä erityisvirityksiä jollei näitä testejä olisi tarkkoine pisteytyksineen. Rakentava tapa suhtautua testaajiin ja testattaviin olisi hyväksyä heidän välinen kauhun tasapainokuvio. Osaaminen ratkaisee kumpi vie voiton. Lisäksi on syytä muistaa, että tekijän asema on aina kriittisempi ja pitkässä juoksussa ratkaiseva. Osaamista kuvaa sekin mitenosaa tarvittaessa virittäätuotteensa käyttötarkoituksen mukaan. Rannalta huutelu on rannalta huutelua, laivan ohjailu on täysin eri tason toimintaa.

Käyttäjän LeoPatrikainen kuva
Leo Patrikainen

Yhteiskuntia huijataan myös työkonemoottoreilla.
Saastearvot saadaan alas monilla erikeinoilla, esim.
puhtaammilla polttoaineilla ja jne...
Työhön moottorit säädetään uudelleen ja päästöt kasvavat.
Sääntönikkarit narraavat politiikkoja moottoreitten
päästöillä ja hankkivat yhteiskunnan valmistajille.
Täten on olemassa testi- ja työmoottorit ja päästöt
pitäisi mitata työolosuhteissa jolloin ääripäät tulevat
esiin.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Valitettavasti olen törmännyt samankaltaisiin ongelmiin lähes jokaisessa kotimaisessa yrityksessä, jossa olen viime vuosina työskennellyt. Epäeettiseen yritysjohtamiseen ja jopa suoranaiseen korruptioon.

Tästä ongelmasta kirjoitin jo aiemmin ennen Nokia Renkaat yhtiön skandaalia: http://jukkamattsson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1502...

Oma käsitykseni ongelmasta, miksi näitä samankaltaisia etiikan rikkomuksia tulee jatkuvalla syötöllä julki johtuu siitä, että yrityksiä johtavat henkilöt jotka eivät "pyöritä" yritystä omilla rahoillaan, vaan maksajana ovat yrityksen omistajat hallituksessa. Johdossa ei enää halutakaan piilotella itsekkäitä härkejä toimia koska epäeettinen rahallinen hyöty on saatava lypsettyä nopeammin ulos yhtiöstä kuin osakkeenomistajat ymmärtävät mitä oikein tapahtui.

Johtajien henkilökohtainen äkkirikastumisen tavoittelu vie miehen ja naisen mukanaan. Tilipussin karttuessa nopeasti oman edun tavoittelussa toimitaan mitä härskeimmällä tavalla. Sisäpiirin kavereiden toimintaa tuetaan täysillä ja ulkopuoliset vaiennetaan, jotta sirkus pyörisi mahdollisimman pitään ilman sisäisiä vastaväitteitä.

Omistajat huomaavat tulleensa kusetetuksi vasta silloin kun totuus siitä miten rahaa saatiin kertymään tilille näiden johtajien toimilla epätavallisen nopeasti tai paljon. Tai mihin katosivat ne huimat tulevaisuuden näkemykset liiketoiminnan rajusta kasvusta? Seuraaville johtajille jääkin sitten tehtäväksi selitellä omistajille mikä oikein meni pieleen.
Sisäisistä toiminnoista syntyneistä tappioista ei haluta julkisesti kertoa.

Arvaisin että seuraavat isot skandaalit tulevat löytymään "vihreästä energiasta" ja siihen liittyvistä valtion tukemista liiketoimista. Aika näyttää...

Minua voi pitää lapsellisena hölmönä koska minut kasvatettiin jo kotona rehelliseksi. Liiketoiminnan etiikan, ja yrityksen omistajien kunnioittaminen on minulle kunnia asia. En hyväksy minkäänlaista kieroilua yrityksen todellisten omistajien siivellä.

Niinpä... jokainen laskekoon mäet alas omalla perseellään jotta tuntuma säilyy. Pohjoisessa on tapana sanoa: Sen lauluja laulat jonka leipää syöt, mutta potut maksetaan pottuina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset