Raimo Ilaskivi

Helsingin poliisi - vaiko KRP?

Kysymys maahanmuutosta, pakolaisista, turvapaikanhakijoista - mitä nimitystä kulloinkin käytetään - on sen verran kuuma, että esim. iltapäivälehdet eivät tätä aihepiiriä koskevien uutisten yhteyteen säännönmukaisesti liitä kommentointimahdollisuutta. Oikein tai väärin - riippuu siitä, mistä näkökulmasta asiaa kulloinkin tarkastelee. Mutta kun seuraa sosiaalista mediaa, joka suorastaan pursuu mielipiteitä vastaavasta aihepiiristä, voi vain todeta, että tilaa on muuallakin ja että lehtien varovaisuus saattaa olla paikallaan sen omien kommenttipalstojen riittävyyttä ajatellen.

Kölnissä tapahtui uudenvuoden yönä mittava turvapaikanhakijoitten mielenosoitus päärautatieaseman läheisyydessä. Muutamaan päivään siitä ei uutisoitu mitään, mutta sitten jylähti: Tuhat henkeä, mittavia levottomuuksia, pahoinpitelyjä ja jopa raiskausyrityksiä. Miksi ei uutisoitu? Toimittiinko liittokansleri Merkerin periaatteiden mukaan, ollaan hiljaa, ei synnytetä levottomuutta. Vai olisiko taustalla poliisin vähäiseksi kerrottu määrä, toimiko se ohjeitten mukaan vai eikö sen tiedustelu ollut ajan tasalla, eikö osattu varautua ennkkoon.

Hieman smantapaisia kysymyksiä nousi esiin Suomessakin. Helsingin poliisi kertoi saaneensa ennakkotiedustelunsa turvin  tietää, että noin pari tuhatta  Helsingin tai muun maan vastaanottokeskuksista tullutta turvapaikanhakijaa kokoontuu rautatieaseman alatasanteille. Siihen se myös täten osasi varautua; paikalla oli mittava määrä kaikenlaisiin vaihtoehtoihin  varautuneita virkavallan edustajia. Keskusrikospoliisi, joka muutama päivä aikaisemmin oli pidättänyt Kirkkonummella kuusi turvapaikanhakijaa, joita se kuulusteli, totesi jälkikäteen puolestaan, ettei Helsingissä mitään oleellista vaara ollut.

Napitko vastakkain? Mieleen palasivat suuret huumejutut, joissa Helsingin huumepoliisi ka KRP kiistelivät paremmuudestaan, kuinka hyvin kumpikin on onnistunut. Ensimmäinen puhui nyt varautumisesta, jälkimmäinen jälkikäteistiedoista, jos uutisvirtaa osaa oikein tulkita. Sisäministerin annettua oman lausuntonsa keskustelu hiljeni. Mutta suurelle yleisölle jäi monta vastaamatonta kysymystä. Oliko kyseessä vain sunnien ja shiiojen toisistaan antamat erilaiset väitteet, onko vastaanottokeskuksista saadut vihjeet olleet oikeita tai ylimitoitettuja jne.

Lopputulos kuitenkin on oleellisin. Olivatpa vastaukset avoimiin kysymyksiin mitä tahansa, Helsingin rautatieasemalla tilanne pysyi  kontrollissa, kiitos selkeän varautumisen. Mutta jatkoon se jättää kuitenkin myös selvän viestin: Suomi ei enää ole sellainen lintukoto, kuin mitä se oli vuosi, pari sitten oli. Kiellettäköön kommentoinnit tai ei, pinnan alla  näyttää joka tapauksessa väreilevän. Turvapaikanhakijoitten  Joukossa kun näyttää olevan  myös niitä, joitten paon taustalla on heidän oma, entisen  yhteiskuntansa pelisääntöihin sopeutumaton käyttäytymisensaä, jota lähtömaassakaan ei ole hyväksytty. Tiukat ennakkotiedusteluyhteydet ovat siis kultaakin kalliimpia omien kansalaistemme katurauhan ja yleisen turvallisuuden takaamiseksi. Ja sen osalta voi vaan sanoa, että parempi varautua Helsingin tapaan kunnolla kuin jättää tilanne avoimeksi, kuten Kölnissä ilmeisesti tapahtui.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Aika olennaista olisi kyky malttiin ja antaa poliisin tehdä tutkiva työ loppuun asti ennen kuin hötkyillään. Nykyään ihmiset vaativat tietoa hetipaikalla ja hetiäkkiä, ikään kuin siitä olisi mitään muuta kuin sekavuuden riskiä.

Poliisilla on ennakoimisen suhteen ollut homma hanskassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ilaskivi "Toimittiinko liittokansleri Merkerin periaatteiden mukaan, ollaan hiljaa, ei synnytetä levottomuutta."

Minä uskon syyn olleen juuri tämän. Saksalaisissa keskustelupalstoista käy hyvin ilmi, kuinka pelokkaita ja epävarmoja kansa tässä tilanteessa on. . Pystyvätkö saksalaiset näin nopeasti kotouttamaan yli miljoona pakolaista, ja jos eivät pysty, niin onko odotettavissa jatkuvasti tämän kaltaisia ikäviä tapahtumia. Viranomaiset odottavat ensin vankempia todistuksia kentältä ja kertovat vasta sitten, kun on ihan pakko totuus kertoa. Kirjoitusten perusteella se tapa kyllä luo vielä enemmän ennakkoluuloja ja pelkoja tulevaisuuden suhteen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vaikka Merkel oli Berliinissä hiljaa, riitti meteliä muuten. Tuon videon sanotaan esittävän Berliinin "juhlintaa"

http://mvlehti.net/2016/01/07/katso-mita-berliinis...

Samantyyppistä toimintaa oli ilmeisesti ympäri Saksan. Helsingin asematunnelissa ei ollut, ja siitä kiitos.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Aiheesta on aika haastava kirjoittaa eikä ole vieläkään edes selvää oliko teoilla varmasti yhteyttä. Jos mitään yhteistä taustaa ei löydy jää jäljelle vain joidenkin humalaisten miesten ei-soveliaat käyttäytymissäännöt. Jos saksa sujuu on helpoin lukea vaikka Kölnin tapahtumista suoraan paikallisista medioista.

http://www.welt.de/politik/deutschland/article1507...

Suurin osa tavoitetuista noin sadasta oli äskettäin maahansaapuneita turvapaikanhakijoita syyriasta. Poliisin mukaan humalaisten miesten käytöksen motiiviksi on saatu lähinnä "sexuelles Amüsement".

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Niin miten se nyt meni... Ai niin "Meillä on unelma" ! Nauttikaa unelmasta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset