Raimo Ilaskivi

Paljonko maksaa ja kuka maksaa?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kosketteli MTV:n uutisekstrassa pakolaiskeskustelua. Hän kehoitti aivan perustellusti tarkkaan harkitsemaan, mitä sanoo tai kirjoittaa, ettei joutuisi jälkikäteen katumaan. Katumaan siksi, että jos mielenilmaisu saa vihapuhetulkinnan, siitä kärsii loppuikänsä. Puhuttu puhe tai kirjoitettu sana on kuin lentoon päässyt lintu, takaisin sitä ei saa.

Ehkäpä puhe on saanut hieman varovaisuutta kannanottoihin. Hyvä niin. Ihan kaikkea kun ei kannata julkituoda. Miten se vanha saksalainen sanonta kuuluukaan? Reden ist Silber, schweigen ist Gold - puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa!

Erästä näkökulmaa keskustelu ei kuitenkaan ole juuri sivunnut, ja se kuuluu kuitenkin tärkeimpiin. Kun pakolaisvirta näyttää jatkuvan voimakkaana, viimeisimpien arvioitten mukaan heitä saapuu maahan tänä vuonna - siis kasvaneiden loppuvuoden lukujen perusteella - peräti noin 50 000. Toinen arvio taas kertoo, että kustannus yhtä kohden olisi noin 15 000 euron suuruusluokkaa vuodessa. Ja pieni kertolasku: Tulos 800 miljoonaa tänä vuonna. Paljonko hallitus aikoo toisaalta budjetin osalta säästää taikka korottaa veroja? Loppuarvio saadaan, kun ensi vuoden budjetti, eduskunnassa parhaillaan käsittelyssä oleva, saa lopullisen muotonsa. Mutta jos nyt esillä olevaa kustannusnippua verrataan budjetin lainamomenttiin, suhdeluku alkaa hahmoittua. Maahantulijoitten aiheuttamat kustannukset ovat jo seitsemäsosa lainanotosta.

Jos - siis j o s - pakolaisvirta ensi vuonna pysähtyisi, tähän myös maksulappu jäisi. Mutta tämä näyttää utopialta. Ollaan siis realisteja. Jos ensi vuonna maahanmuuttajia tulisi tämänvuotinen määrä ja kustannuksetkin olisivat nyt arvioitua suuruusluokkaa, ensi vuonna budjettia rasittaisi 800+800 miljoonaa eli 1,6 miljardia. Samaan kumulatiiviseen kehitykseen olisi sitten syytä varautua myös tulevina vuosina. Uutta vanhojen päälle.

Se siis on arvioitavissa, paljonko maksaa. Siitä ei ole vielä puhuttu, kuka maksaa ja miten. Nostetaanko veroja, karsitaanko menoja vai otetaanko velanoton pysäyttämisen sijasta entistä enemmän  lisää velkaa? Paistetut varpuset kun eivät putoile maassa makaajan suuhun, kuten sanotaan. Siksi tähänastiseen keskusteluun toivoisikin puolesta tai vastaan asettelun sijasta realismia. Paljonko maksaa ja kuka maksaa. Kyltit, joissa mielenosoittajat lausuvat kaikki lämpimästi tervetulleiksi, koska Suomi on ystävällinen maa, kaipaisivat vierelleen  myös numeroja sisältäviä laskelmia. Ja samaa kaivattaisiin vastustajien heiluttelemien pahvilappusten viereenkin. Ja jos saa hieman vielä täsmentää, joutuu kysymään, ovatko avointa shekkiä suosivat ennen muuta niitä, jotka eivät itse juuri veroja maksa - mutta saattavat sen sijaan joutua leikkausten kohteiksi, tätä nyt tajuamatta tai sen hetkeni innostuksessa unohtaen.

Puhutaan siis ennen muuta siitä, mihin meillä velkaantuvana kansakuntana nykytilanteessa on aitoa varaa; paljonko maksaa ja kuka maksaa. Ehkäpä se antaisi ymmärtämystä myös niillehallituksen  toimenpiteille, joita nyt ehdottomasti tarvitaan: Palautussopimukseen pyrkimiseen Irakin kanssa, erilaisten, meillä maksettavien tukirahojen saattamiseen lähemmäs eurooppalaista tasoa sekä Dublinin ja Schengenin sopimusten noudattamiseen EU:n puitteissa tehtävien sopimusvelvotteiden tulkinnan mukaan. Ei ole rahaa ellei ole rahaa, vaikka olisi kuinka rikkaan talon poika!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

54Suosittele

54 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (143 kommenttia)

Martti Kovala

Arvoisa Ylipormestari Ilaskivi!
Kirjoituksenne on oikeansuuntainen, mutta vähättelevä.
Suomi suunnistaa kohti sisällissotaa vakaasti,mutta täysin harkitsemattomasti. Järjenpuhujat hakataan hiljaisilsi.
Sanoisin ilmiötä usssuomettumiseksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Varainhoitoyhtiö Frontin mukaan kustannus on varovaisesti arvioiden noin 30 000 euroa / hlö. Tuo esittämänne 15 000 sisältänee vain välittömät vastaanottokustannukset.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/frontin-hurja-ar...

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Vielä vaikeammaksi tämä tilanteen tekee.

Jari-Matti Mäkelä

Palautuskaan ei ole ilmaista tai en huomannut mainintaa laskelmassa. Esim. albaanien palautuksessa tarvittiin yksi saattaja per palautettava:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015082720247509_u...

Somaliaan halvin lippu taitaa olla siinä 1000 euroa per suunta. Saattajan kanssa tuo kustannus on varmaan aika lähellä kustannuksiltaan 3 kuukauden odotusta vastaanottokeskuksessa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Allekirjoitan Frontin arvion. VOK-kulujen päälle tulee terveydenhuolto, oikeusapu, viranomaisasiointi, iänmääritykset, kielitestit, kotoutusyrittelyt...

Mikäli tp-hakija joskus saa tp-päätöksen ja oleskeluluvan, ja siirtyy VOK-asiakkuudesta kunnan asiakkaaksi, menot nousevat: asumistuki, työttömyyskorvaus, toimeentulotuki, lapsilisät, terveydenhuolto, kielikurssit, työpajaharjoittelut. Sekä valitettavasti jonkinasteinen rikollisuuden lisääntymisen kustannukset.

Ruotsissa puhutaan, että tuoreista tp-tapauksista kahden vuoden kuluttua oikeissa ansiotöissä on kuutisen prosenttia, ja sitten osa on tuetuissa töissä. Työllisyysasteet jäävät aiempien kokemustemme sekä muiden EU-maiden tapaan 20 prosentin tuntumaan, ja sitten alkaa perheenyhdistämiset - eli naiset ja lapset tänne.

Oma villi arvaukseni on, että raja menee kiinni vuodenvaihteen tietämillä, kun 50.000 on saavutettu.

Ajatusleikki: 100.000 tp-hakijaa/pakolaisstatuksen saaneita on noin 2 miljardin euron menoerä vuodessa, ja sen dynaamiset vaikutukset kansantalouteen ovat melkoisen heikot. Jonkinlainen keynesiläinen efekti siitä tulee, mutta vaatimattomaksi jää.

Me olemme ottamassa ongelmaa niskaamme, jota mikään muukaan maa ei ole osannut ratkaista aiemmin, ja kuvittelemme, että näin täytyy tehdä.

Tilastoista: http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203670-...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #48

J.H. "Oma villi arvaukseni on, että raja menee kiinni vuodenvaihteen tietämillä, kun 50.000 on saavutettu. "

Veikkaan, että raja ei mene Juhanin ehdottamaan aikaan kiinni, koska on tulossa ennätyskylmä talvi: Ruotsalaisten junissa jarruongelmia.

Jos menee, laitan Juhanille pullon single-cask viskiä menemään.

Ruotsin ja Norjan raja menee kiinni Maaliskuun kolmas. Sitä ennen hallitus on kokenut 3-4 ministerivaihdosta...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kummassakaan ei ole taidettu ottaa huomioon rahankiertoa. Jokaisen työntekijän palkasta noin 50% palautuu valtiolle välittömästi ja loput vähitellen lukuunottamatta säästettyjä rahoja ja ulkomaille meneviä rahoja. Eli kustannukset maksavat valtiolle enintään puolet arvioidusta summasta ja parhaimmassa tapauksessa ei yhtään mitään.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Palkasta maksetaan valtiolle veroa seuraavasti (ensin palkka, sitten valtiolle maksetun veron määrä):

16300€ 8€
24300€ 528€
39700€ 3223€
71400€ 10038€
100000€ 18547€

100000 euroa ylittävästä tulosta maksetaan valtiolle 31.75%

Osaatko kertoa tarkemmin, minkälaisesta palkasta valtiolle maksetaan välittömästi 50% ?

Taulukon perusteella yhden turvapaikanhakijan kustannuksiin vaadittaisiin yhdeksän työssäkäyvää ihmistä, joista jokainen ansaitsee 39700 euroa vuodessa (jos siis rahoitus otettaisiin tuloverosta ja rahaa ei käytettäisi mihinkään muuhun kuin turvapaikanhakijoihin).
Vastaavasti voitaisiin ottaa 3750 ihmistä, joista jokainen ansaitsee 16300 euroa vuodessa. Päivässä heitä tarvittaisiin 1.875 miljoonaa lisää. Kuukaudessa 56.25 miljoonaa.
Toisaalta ministerin palkalla, noin 10 000/kk voisi elättää jo yhden kokonaisen turvapaikanhakijan, jos rahaa ei mihinkään muuhun käyttäisi. Ministereitä tarvitaan lisää 500 kappaletta päivässä ja 15000 kuukaudessa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #80

Kokonaisveroaste Suomessa on noin 50%. Palkan lisäksi tulee muitakin palkansaajalle näkymättömiä menoja, jotka maksaa työnantaja ja joista menee myös osa julkisen systeemin ylläpitämiseen. Muutenkin esimerkistäsi puuttui kunnallisvero, jonka tuotto käytetään valtiossa sijaitsevan kunnan ylläpitämiseen. Eli periaatteessa valtion ylläpitämiseen.

Edit:
Vielä lisäyksenä... Mieti siis mitä tapahtuu jäljelle jääville rahoille. Niitä ei kaikkia noin vain menetetä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #80

16300 tuloilla maksaa kunnallisveroa n.3000€

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #104

Ja joku toinen maksaa kirkollisveroa tai tupakkaveroa.
Alkuperäinen väite kuitenkin oli "Jokaisen työntekijän palkasta noin 50% palautuu valtiolle välittömästi" mikä väite siis on epätosi.
Yksikään henkilö ei maksa palkastaan valtiolle tuloveroa 50%, joskin välillisten verojen kautta valtiolle voi kyllä monissa tapauksissa palautua tuo 50% palkasta.

Jos rahojen palautumiseen joku oikeasti uskoo, haastan valtion lahjoittamaan minulle rahaa. Tehän saatte kuitenkin sen kaiken takaisin, ettekö saakin?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #109

"Välittömästi" oli virheilmaisu. Pienissä tuloluokissa kunnallisvero on kuitenkin merkittävämpi kuin valtoinvero.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #109

Totta, prosenttimäärä on enemmän kuin 50% palkasta, kun katsotaan koko kokonaisuutta. Oikeammin sanottuna tuo olisi noin 50% kaikesta työn tuotosta. Sitähän tuo kokonaisveroaste kuvaa.

Valtio lahjoittaa jo rahaa työttömille ja suurinosa tuosta rahasta valuu takaisin julkiselle sektorille tavalla tai toisella.

Ironisinta tässä kaikessa on se, että täällä työskentelevät ulkomaalaiset, jotka lähettävät rahaa ulkomaille ovat haitallisempia Suomen taloudelle kuin ulkomaalaiset, jotka eivät tee mitään ja elävät kädestä suuhun lähettämättä rahaa minnekään.

Niko Sillanpää

Jospa nyt kuitenkin kävisit läpi koko kierron lähtien nykyisestä alkupisteestä eli "Suomen valtio lainaa kansainvälisiltä luotottajilta 2 mrd €" päättyen lopputilanteeseen eli "Suomen valtio maksaa kansainvälisille luotottajille 2 mrd € + korot".

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #82

Kyllä, kierrossa olevan rahamäärän pitää lisääntyä ainakin kerran tietyn verran, että kyseinen toiminta on mahdollista, mutta senhän on pitänyt lisääntyä jo monta vuotta suuremmillakin summilla, mikä vihjaa hieman rakenteellisesta ongelmasta, joka taas ei johdu maahanmuutosta. Korjaamalla tuon rakenteellisen ongelman päästään paljon pienempiin kuluihin maahanmuutonkin kanssa. Puhumattakaan siitä, että päästään pois keinotekoisesta lamasta ja työttömyydestä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Vok-kustannuksista osa tietenkin palautuu kiertoon, mutta ei kaikki. Mikäli dynaaminen vaikutus olisi kohdillaan, voisimme perustaa kansantalouden, jossa valtio maksaa ukko-nooan laulamisesta kuukausipalkkaa, mistä osa menee elämiseen, osa veroihin. Kuinka monta ukko-nooan laulamiselle tai muulle vastaavalle toiminnalle pohjautuvaa kansantaloutta osaat nimetä?

PS:n esittelemä 13,000 euroa vuosikustannus sisälsi dynaamiset vaikutukset. En ole ollenkaan varma, että suuret investoinnit suomenkielen opetukseen, vastaanottokeskuksiin ja vastaaviin luovat jotain klusteriefektejä tai olisivat käyttökelpoisia mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Humanitaarinen hirmuhätä, vain rasisti kysyy paljonko maksaa"

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Euroopalla voi piankin olla vastassa tilanne, josta ei pelkällä rahalla selviä. Silloin miljardi suuntaan tai toiseen tuntuu pieneltä ongelmalta.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Tätähän keskustelu on ollut: Jos olet toista mieltä tai esität faktoja, olet sen toisinajattelevan mielestä rasisti. Kiitos vaan - ei tuo rakentava puheenvuoro ollut, mutta niinhän sitä sanotaankin, että kun tosiasioissa ei pärjää, nimittelyt alkavat!

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Olipa Heikki sinulta varsin alatyylinen kommentti, mikä kuvastaa ettet nähtävästi ymmärrä koko operaation hintalappua. Norjalaisten ja tanskalaisten laskelmien mukaan kehitysmaalainen turvapaikanhakija aiheuttaa noin 800 000 euron elinkaarikustannukset yhteiskunnalle elinaikanaan. Siis, pahimmassa tapauksessa Tornion kautta tulevista turvapaikanhakijoista tulee joka päivä 500 miljoonan euron elinkaarikustannukset maallemme. Pelkästään tämän vuoden tulijoiden elinkaarikustannus tulee siis olemaan noin puolet nykyisen valtion velkamme määrästä. Tasaisesti jaettuna tämänkin päivän uusien turvapaikanhakijoiden elinkaarikustannus tulee Heikki Hyötyniemelle(kin) olemaan noin 100€. Kuukaudessa tämä on noin 3 000€. Onko sinulla Heikki varaa tähän, vai maksatatko lapsillasi?

Ja mitä "rasisti"-kommenttiisi tulee, suosittelen lukemaan tämänpäiväisen kirjoitukseni. Löytät itsesi siitä.
http://juhanikleemola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204...

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Itse asiassa Heikki tarkoittaa sitä että se joka kysyy mitä maksaa on äärisuvaitsevaisten mielestä rasisti. Lause on sitaateissa ja kuvaa keskustelun äärisuvaitsevaista ääripäätä.

Heikki ei siis tarkoita että Raimo Ilaskivi on rasisti koska kysyy kustannusten maksajaa.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #34

Ahh... enpä huomannutkaan että Heikin kommentti olikin sitaateissa. Kiitoksia.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #34

Kiitos Pekka Juhani - paitsi ettei kyseessä ole mikään "äärisuvaitsevainen ääripää".

Kuulemma vain rasistit voivat edustaa ääripäätä, muut ovat "se suuri enemmistö"!

http://panuraatikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20...

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #53

kukas tokaisikaan nasevasti: et näe toista ääripäätä jos seisot sen päällä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuota samaa olen ihmetellyt kuin kirjoittaja eli kovin vähälle on jäänyt huomioimatta niin hallitukselta kuin kansalaisiltakin maahanmuuton rahoittaminen. Ei nuo etuudet ja tuet taivaasta tipu kenellekään vaan niitä varten on lisää leikattava tukia sekä korotettava veroja ja lisäksi veikkaanpa että on otettava myös velkaa. Kohta ei ole enää mistä kansalaisilta leikkaa tai veroja voisi korottaa. Tai onhan vielä hitusen, mutta mihin se sitten johtaa? Enpä usko että hyvällä menee läpi tuollaiset tekoset.

Kovaa kitinää on jo nyt suhteellisten pientenkin leikkausten johdosta. Entäs kun niitä pitääkin tehdä ensi vuonna jo tuplat, jollei monin kertaisesti. Mitenkäs se suu sitten pannan?

Mielenosoittajat, jotka toivottelevat tervetulleiksi kaikki "kynnelle kykenevät" taitavat olla pääasiassa kansalaisia, jotka maksavat vähän veroja, jos lainkaan. Ainakaan he eivät ole ajatelleet olevansa myös maksumiehiä tai -naisia tavalla tai toisella. Ihmettelevät vain kun hallitus leikkaa tukia, että miksi juuri minulta. Tämä on tätä ajattelemattomuutta hyvin pitkälle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hallitukselta odotankin pikaisia toimai. Tukia olisi syytä pienentää, sillä ne tuntuvat olevan myös joillekin vetovoima juuri Suomeen. Kun meillä ei ole varaa maksaa, pitäisi olla varaa pienentää maksuja.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Petteri Orpo ilmaisi tv-uutisissa että pakolaiskulut katetaan velalla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja tällaisen mandaatinko Suomen kansalaiset viime vaaleissa päättäjilleen antoi?

Esa Niemi

Eurooppa ajaa itsetuhoisen maahantulopolitiikan avulla itseään epävakauden partaalle.

Epävakaa Eurooppa on taas helppo pala Putinille, jonka uhmakkuus kasvaa sitä mukaa kun Eurooppa heikkenee.

Tarvitsemme laskelmia, jotta tiedämme mitä voimme realistisesti tarjota ellei Suomea ole tarkoitus tuhota ajamalla Suomi hallitsemattomaan tilaan hallitsemattomalla maahantulopolitiikalla.

Nämä perusteettomat turvapaikanhakijat kuuluvat Dublin-sopimuksen mukaisesti Ruotsin käsiteltäviksi, joten maksamme muutoinkin turhaan.

Mm. YK:n pakolaisleireillä tarjoamasta turvapaikasta kieltäytyneet turvapaikanhakijat kuuluvat pakolaisleireile. Jos EU palauttaa kaikki turvapaikasta kieltäytyneet turvapaikanhakijat takaisin pakolaisleirille, niin Välimeri hiljenee muutamassa päivässä ja ISIS menettää valtavasti rahaa sotataloudesta eikä voi levittää väkivallan kierrettä, vaan joutuu ongelmiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suomen maksuja EU:lle tulisi tämän ongelman yhteydessä merkittävästi pienentää, mutta kykenevätkö päättäjät ajamaan maksujen pienennystä? Tiedetäänkkö EU:ssa paljonko tulijoita on Suomessa jo ja paljonko odotetaan lisää? MIksi sitä ei rummuteta EU:n suuntaan.
Turhia EU:n toimia kuten matkailua eri toimipaikkojen välillä tulisi vähentää, kustannuksia saataisiin EU toimijoilta alas ja maksujamme ehkä vähemmäksi. Miksi on kolme toimipaikkaa; Strasbourg, Bryssel ja Luxemburg: Euroopan parlamentin kolme työpaikkaa. Keitä tässä hyvitellään? Tällaiseen ei ole varaa. Rahat on laitettava tärkeämpään kohteeseen, turvapaikanhakijat on yksi sellainen. Iso menoerä monille EU maille, meidän budjetista kohta jo kymmenes osa, mikäli tämä jatkuu pidempään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Miksi on kolme toimipaikkaa; Strasbourg, Bryssel ja Luxemburg: Euroopan parlamentin kolme työpaikkaa. Keitä tässä hyvitellään?"

Tästä on puhuttu jo vuosia, että mitä järkeä on rahdata rekkalasteittain kansiota, ihmisiä ym. Strasbourgiin. Kaikki kuulemma pitävät tätä järjettömänä rahan- ja ajan haaskauksena, mutta kun Ranska haluaa niin...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Parhaillaan neuvotellaan Turkin kanssa pakolaisleirien perustamisesta.

anita frisk

Toivottavasti Turkki ei kiristä leirien perustamisen ehtona pääsyä EUn jäseneksi. Heitä on sentään 80 miljoonaa joista suurin osa muslimeita. Tätä ei Eurooppa kestäisi.

Elias Määttänen

Kyllä tästä on puhuttu vaikka kuinka paljon.

Perussuomalaiset ovat kysyneet asiaa ainakin viimeiset viisi vuotta. Tekivät tutkimuksenkin tänä vuonna asiasta. Hanna Mäntylä esitti laskelmia tänä syksynä.

Oman puolueesi kansanedustaja Hjallis Harkimokin pohti asiaa viime viikonlopun Savon Sanomissa.

http://blogit.savonsanomat.fi/harry-harkimo/turvap...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ehdotan, että Suomi lähettää kohteliaan laskunsa, niin Lontooseen kuin Washingtoniin. Nimenomaan Tony Blairin ja George W.Bushin ansiosta Lähi-Idän tilanne on nykyisessä jamassa. Alueen poliittinen tasapaino kun pommitettiin keskiaikaan, halvan öljyn toivossa. Kiitos, poitsut!

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Irakissa tasapainon ylläpitäjä oli murhaava diktaattori, jonka julma koneisto piti kaunaa toisiaan kohtaan kokevat ryhmät jotenkin kurissa. Oletko siis sitä mieltä, että lähi-idän tasapaino voidaan saavuttaa vain tällä tavoin? Länsivallat lähinnä räjäyttivät padon, mutta se viha oli siellä jo olemassa ja jossain vaiheessa lähtenyt liikkeelle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

En puolustanut Sadam Husseinia vaan totesin, että Blair+Bush rikkoivat alueen tasapainon (täysin itsekkäistä syistä). Etenkin pommitusten jälkihoito on ollut ylimalkaista. Hussein oli diktaattori, mutta George W.Bush suorastaan torvi...

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Juuri näin. Länsimaisen demokratian vieminen Afganistaniin ja Irakiin ei onnistunut. Oli odotettavissakin. Eikö näiden maiden nyt tulisi olla kaikilla mittareilla tasapainossa ja turvallisia? Kyllä lännen masinoima "arabikevät" ja toisten maiden sisäisiin asioihin puuttuminen ovat pitkälti kansainvaellusten syynä. Putinin sanoin: sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Paljon tulee maksamaan ja veronmaksajat viimekädessä maksavat. Ei valtio, Maahanmuuttovirasto tai SPR.

Vasta kun työllistyvät, suurin osa vuosien päästä ja jotkut eivät koskaan, alkavat pakolaiset maksamaan itse maassa oloaan. Mutta KAUHEA työvoimapulahan piileksii jo oven takana.

Voin hyvin kuvitella juuri nyt, tässä akuutissa työllisyystilanteessa, tuhansien kantaväestön työttömien vihaiset, ei vihapuhetta, kannanotot pakolaisiin keskittyvästä lisääntyvästä työllistämisjankutuksesta, ja 15-20 vuoden(!) päästä uhkaavasta lisätyövoiman tarpeesta.

Heli Hämäläinen

Kun työllistyvät niin missä asuvat? Minne työllistyvät ja millä palkalla?

Lähtölaukaus tälle saatiin

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/320992-la...

Eli kun vuokra-asunto vapautuu, se täytetään sitä tarvitsevalla ulkomaalaisella, kriteerit ovat pienituloisuus ja omaisuuden puute, ehkä myös positiivinen syrjintä.

Ehkä tämä ei riitäkään tulijoiden paineessa vaan rajoja saada yleensä vuokra-asunto kiristetään, jolloin saadaan tyhjennettyä varakkaampi väki kodeistaan jonnekin muualle. Tätä grynderit odottavat kuin kuuta nousevaa.

Trailer parkit tulevat osaksi suomalaistakin asumista. Asuntoautoille ja -vaunuille kaavoitetaan parkkipaikkoja, joissa on viemäri ja sähkö. Palkka maksetaan pienempänä kun huomataan se mahdolliseksi, koska kilpailu alimmassa palkkaluokassa on kovaa. Palkkojen lasku ja toisaalta verojen nousu savustaa köyhemmän keskiluokan asunnoistaan. Uusi vuokralaki varaa kunnalle etuvuokraamisoikeuden, eli tehdyn vuokrasopimuksen voi kunta mitätöidä ja laittaa sovittuun vuokraan asuntoon oman vuokralaisensa. Myöhemmin luovutaan jopa täydestä korvauksesta ja korvaus katsotaan Kansaneläkelaitoksen taulukosta.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Rahan on tarkoitus kiertää.

Rahan arvo on menetetty, kun jokin asia maksaa liian paljon.
Maahanmuutto ei kuitenkaan ole este taloudessa rahan kierrättämiseen, päin vastoin. Sehän tuo lisää työtä ja tohinaa.

Mikä maailmaa johtaa, ja tuo näitä velan eli lisärahan luontipakkoja, on kansainvälinen rahajärjestelmä, jossa rahaa luodaan vain velkana. Ja ne, jotka tästä systeemistä hyötyvät, eivät sitä halua muuttaa.

Maahanmuutto on siis parempi keino velkaan, kuin täysi tuho ja sota, mitä
muualla tehdään. Mutta kyse on kuitenkin samasta manipulaatiosta.

Asuntojen hinnat ovat osana samaa velan=rahan syntymekanismiä. Markkinataloutta ei oikeasti olekaan. Tulisi estää keinotekoinen arvon nousu, mutta se on rakennettu tähän voittojen ajamaan maailmaan. Voitot edellä ei auta yleisesti koko ihmiskuntaa.

Tämähän nähtiin jo 2006. Olemme edelleen samassa tilanteessa.
link https://www.youtube.com/watch?v=yXsXt5zicVM

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen kansa ja turvapaikanhakijat seisovat kohta samassa ohrapuurojonossa.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Ohrapuuro ei kaikille kelpaa ... eikä särpimeksi koiran kuskus.

Heli Hämäläinen

Sopii epäillä. Sen sijaan positiivisen syrjinnän hengessä tänne kävelleet laitetaan kana-kuskusjonoon ja kantaväestö ohrapuuurojonoon. Syyskuussa havaitaan, että rahat loppuvat marraskuussa ja sopeutustoimena ohrapuuron jakelu keskeytetään vuoden loppuun.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #113

Viittaan kommenttiin numero 10.

Muistan lapsuudestani ihanan mannapuuron, jota sain silloin Roihuvuoressa leikkipuistossa kahluualtaan luona. Se oli suolaista ja sakeaa.

Sellaista ei enää saa tai jos saisikin se ei maistuisi niin hyvältä. Siitäkin on kohta puoli vuosisataa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #114

Tänään piti mennä hakemaan markkinoilta maukkaita luomu-kokojyvä-mannasuurimoita. Niistä tulee erittäin hyvää puuroa. Suosittelen. Hyviä ohraryynejäkin sillä myllärillä on myytävänä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Varainhoitoyhtiö Front arvioi raportissaan yhden turvapaikanhakijan vuosikustannukseksi 30 000 euroa. Maahamuuttoviraston tilinpäätös 2014 kertoo yhden turvapaikanhakijan vuotuisiksi kustannuksiksi 20 000euroa. Tämä kattaa vastaanottokeskuksen kustannukset (majoitus, ruoka, käteen maksettava raha) mutta ei turvapaikkakäsittelyn kustannuksia, ei terveydenhuollon kustannuksia eikä muitakaan kustannuksia. Yksityiset yritykset ja järjestöt ovat tulleet mukaan pyörittämään vastaanottokeskuksia. Nykyisessä myyjän markkinoiden tilanteessa se on omiaan nostamaan kustannuksia. Niinpä on syytä uskoa, että tuo 15 000 euroa on optimistinen, ellei suorastaan tietoisesti kaunisteltu luku. Totuus saattaa osoittautua olevan huomattavan paljon lähempänä tuota Frontin arvioimaa 30 000 euroa.

Tämän lisäksi on huomioitava, että tulijavirta ei suinkaan katkea itsekseen vuoden lopussa. Niinpä tuo 50 000 tulijan arvio tarkoittaa ainoastaan, että tämän vuoden maahanmuutosta tulee ensi vuoden budjettiin 750 - 1500 miljoonan menonlisäys. Ensio vuoden maahanmuutosta tulee tämän päälle omat lisäyksensä. Jos tulijamäärä pysyy esimerkiksi 10 000 henkeä/kk tasolla, se merkitsee joka kuukausi uutta 150 - 300 miljoonan menolisäystä.

Aikanaan nämä vastaanottokustannukset kaatuvat eteenpäin asumiskustannuksiksi, terveydenhuollon kustannuksiksi, toimeentulotueksi ja muiksi sosiaalitoimen kustannuksiksi, kolutuskustannuksiksi ja niin edelleen. Nykyisen tasoisen työttömyyden vallitessa työllistymisen ja verotulojen saannin tuomien helpotusten varaan ei juurikaan kannata laskea, varsinkin kun turvapaikanhakijat kuuluvat nykyisinkin heikoimmin työllistyviin ryhmiin.

On todellakin syytä kysyä, ovatko johtajamme tyystin kadottaneet laskutaitonsa vai onko todellisuus niin pelottava, että sitä ei haluta nähdä saati sitten ääneen tunnustaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

KHT Pauli Vahtera esitti v. 2010 laskelman yksittäisen, kotoutusta tarvitsevan maahanmuuttajan elinikäisistä kokonaiskustannuksista veronmaksajille ja päätyi noin miljoonan euron loppusummaan per henkilö. Laskelman löytää tekemällä nettihaun tekijän nimellä ja hakusanoilla "Maahanmuuttajan aiheuttamat kustannukset".

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vihapuheleima voi koitua taakaksi koko loppuiäksi, mutta onhan sentään Suomessa suuri joukko eläkeläisiä, joille ei koko loppuiän leima tuo samanlaista haittaa, kuin jollekin työelämän alussa uralleen pyrkivälle.

Cenita Sajaniemi

Sipilä taisi ehdottaa suomalaisille muutamaa lisätuntia viikossa. Mielestäni vapaaehtoisesti voisi tehdä työtä joitakin ekstratunteja, joiden ns. tulon voisi lahjoittaa tuohon pakolaisapuun täällä kotimaassa. Samalla löytäessään itsestään hyväntekijän, voitaisiin apua saavien ulkolaisten lisäksi ottaa vaikka kotimaan kodittomat.

Muutenkin osa avusta voisi perustua vapaaehtoisuudelle. Sitähän voisi laskea samalla tavalla esim. että jos vaikka 5 % (10-40 %) palkkaa saavista suomalaisista antaisi 2-5 h viikkopalkastaan pois näille enemmän tarvitsijoille, niin kuinka kattavaa apua sillä saisi.
Ensimmäiseksi tietenkin odottelen suvakkien ja näiden, jotka mahdollistavat tällaisen maahantunkeutumisen, osallistumisen talkoisiin.

Tietysti täytyy asiaa kysyä myös työnantajilta. Ehkäpä tuo onnistuisi, jollei sitten kaadu järjestelyihin ja niiden mahdottomuuteen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suuri osa avusta perustuu vapaaehtoisuudelle. Satoja, ehkä tuhansia työskentelee tälläkin hetkellä auttamassa turvapaikanhakijoita.

Cenita Sajaniemi

Niin, feministit auttamassa Irakilaismiehiä ;) ???

Niko Sillanpää

Tämän täysin absurdin tilanteen -- Suomi kärsii, anteeksi: "kantaa vastuuta", tuhansien kilometrien ja jopa yli kymmenen välissä olevan turvallisen maahan päässä tapahtuvista asioista, joihin ei voi mitenkään vaikuttaa -- perimmäinen luonne on vain sosiaalisperusteinen, vastikkeeton, subjektiivisen oikeuden perusteella määräytyvä _tulonsiirto_ suomalaisilta näille ulkomaalaisille eli lähtökohdassa tämän maan yhteiskuntasopimuksen ulkopuolella oleville.

Das ist Wahnsinn, ganz einfach.

Heli Hämäläinen

Sitä kutsutaan sosialismiksi. Milloin aletaan jakaa esim. Koneen tai Fortumin osakkeita tulijoille, joiden myynnillä he voivat ostaa itselleen asunnon?

anita frisk

Niko, mehr als Wahnsinn, total verrueckt. Merkel on Ossi, jolle ilmeisesti vanhemmat jo pikkupilttinä DDRssa opettivat että maahantulijat (silloin neukut) ovat hieno asia. Tätä samaa Mutin ja Vatin oppia nyt die kleine Angela toteuttaa. Seurauksista viis. Walter, Erich ja Egon haudoistaan peukuttaisivat niin että koko face olisi tukossa. En tosin tiedä vieläkö Krenz on elossa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

- Kun maahan saapuu nuorta ja nuorehkoa, tervettä eteenpäinpyrkivää väkeä, piristää se väistämättä kansantaloutta. Vaikka alkuvaiheessa kotouttamisesta ynnä muusta koituu kustannuksia, on lopputulos kuitenkin plussalla.
- Mikä on tuon "alkuvaiheen" pituus?
- Parikymmentä vuotta.
- Sehän on ikuisuus! Ja suotuisa lopputulos nähdään...?
- Noin vuonna 2040. Onko maallamme malttia vaurastua?, kyseli jo Kekkonen aikoinaan.
- Entä jos maahanmuutto jatkuu tasaisena tai jopa kiihtyvänä koko tuon ajan?
- Se tietysti varmistaa talouskasvun peräti useiden sukupolvien ajaksi.
- Ja tuon sanot aivan pokkana?
- Kuten näet.

Käyttäjän heikkileskinen kuva
Heikki Leskinen

Tämä tietysti olettaen että maahanmuuttaja joko ovat korkeasti koulutettuja, tai niin nuoria että Suomalainen koulutusjärjestelmä voi heistä sellaisia tuottaa, työmarkkinoiden palvelukseen. Tästähän piti aikanaan huolen työlupien tarveharkinta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olenpa hiukan ylättynyt suomenkielen taidon heikkoudesta. Minulla on monta maahanmuuttjaystävää. Heidän vanhempansa ovat tulleet Suomen 90-luvulla ja he ovat saaneet koulutuksen Suomessa. Suomenkielen oppiminen ei olekaan kaikille helppoa, kirjoittaminen sen osoittaa. Aina en ymmärrä mistä kirjoittavat. Puhuvat keskenään omaa kieltään, ja ovat töissä normaalisti, mutta kuitenkin miten huonosti kielikoulutus on onnistunut vai olemmeko vain niin eri tasoisia kielenoppijoita. Osa oppii nopeasti ja osa ei kunnolla millään. Huolestuttavaakin, sillä vaikuttaa varmasti myös siihen miten ja keiden kanssa ollaan enemmän tekemisissä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Hyvä kysymys. Onneksi maahanmuutovirastolla on selkeä vastaus. Valtio maksaa, eli tämä kaikki on siis kunnissa asuville ilmaista.

"Millaisia kuluja vastaanottokeskuksesta voi koitua kunnalle? Lisääkö vastaanottokeskus paikkakunnan turvattomuutta? Voivatko asuntojen hinnat laskea?

Valtio maksaa kaikki vastaanottokeskuksen kulut, eli kunnan maksettavaksi ei tule mitään. Kunnan on järjestettävä peruskouluikäisille lapsille koulupalvelut, mutta siihenkin kunta saa valtiolta korvaukset."

http://www.migri.fi/medialle/tiedotteet/lehdistoti...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juhani, mitä ihmettä? Onko kunnalisvero jo muutettu valtiolle maksettavaksi tuloveroksi, joka sekin tulee meiltä veronmaksajilta? Myös niissä kunnissa asuvilta. Valtio itsessään ei maksa mitään vaan välittää meiltä veronmaksajilta perityistä tulo- ja yhteisöveroista osan kunnille. Tosin maahanmuutosta ei valtio tilitä kunnille edes riittävästi, jolloin me kunnallisveroa kunnissa maksavat maksamme sen lopun maahanmuuton kustannuksista.

Kukahan laskisi ne todelliset maahanmuuton kustannukset vihdoin viimein?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Luehan Sirpa tuo kommenttini hieman ylempää.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Valtio maksaa.

Niinpä. Tiedetään.

Valtio ottaa lisälainaa muutenkin kurjassa taloustilanteessa ja me veronmaksajat (syntymättömätkin suomalaiset) maksamme velan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Venäjällä ei ole tätä ongelmaa. Onko tämä nyt vaan osa isompaa peliä? Kuka edes muistaa jotain Krimiä enää?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Just niin! Eikä kreikkalaisille ole kukaan enää syksyn tultua jakelemassa talousneuvoja, vaikka vielä alkukesällä se oli ehdoton ykkösasia. Jos ovat toimittajat kuin sopulilauma, niin samaa voi sanoa kansalaisista.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kun Krimiä liitettiin Venäjään arvioi mm naapurimaamme presidentti Ilves että Ukrainasta ryntää jopa miljoona asukasta EU:iin. Tosiasiassa tulijoita oli 20 000. Tämän sijaan Venäjälle pakeni noin miljoona ukrainalaista joista 300 000 on virallisestikin hakenut turvapaikkaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"että jos mielenilmaisu saa vihapuhetulkinnan"
Aivan.Se tulkinta riippuu tasan siitä kuka tulkitsee,ja kuka puhuu.Kun poliitikot aloittivat ajaa suomeenkin vihapuhe,rasismi ynm.välineitään,etukäteen suunnitellun ihmisvyöryn saamiseksi jopa laittomin toimin muutettua sallituksi suomeen,se alkoi.Nyt ovat kaikki suomalaiset,eli taitaa ola sadoissa tuhansissa,rasisteja ja vihapuhujia.Kuka heidät hoitelee linnaan,vai alkaako nettipoliisit ynm.jakelemaan sakkoja ja sanktioita aina sen mukaan,keiden katsovat olevan rikollisia.Palkataan satoja poliiseja ,ja lisätään kuten haave on eussa ollut,valvontaa nettiliikenteelle,eli toisinsanoen haetaan oikeutusta seurata kaikkien yksityishenkilöiden "epäilyttävien" sellaisten tekemiset netissä.Suomalaisista on tehty rikollisia omassa kotimaassaan.

Kai arvoisa kirjoittaja tietää,että eu-kommuunin suunnitelmiin kuulu myös tämä ihmisten siirtely.EUssahan isänmaallisuus jne.ovat kiellettyjä kannattaa,ja kaikkinainen eun pakkopolitiikka on laitonta arvostella tahi vastustaa.Kun sensurointi aloitettiin,ja suomalaiset pelotellaan hiljaiseksi luuleeko arvoisat eu poliitikot,että kaikki katoaa :poissa silmistä,poissa olemasta"

Päinvastoin,kun suomalaisille valehdellaan päin naamaa,alkaa pinnan alla kytemään.Kumma kun puhutte pakolaisista ,maahanmuuttajista jne.mitä ovat nämä laittomasti maahan tulleet?Turvapaikanhakijoita sellaiset ihmiset,joiden maissa ei sodasta tietoakaan,ja joiden on ollut vara maksaa yli 50 000 dollariakin matkastaan suomeen,rajan yli laittomasti.Suomessa on 700 000 työtöntä,10 000 koditonta,500 perhettä koditta,60 000 oman maan kansalaista nuorta vailla työtä,ja kokoomus ja keskusta kiiruhtaa näille suomeen tulleille duunipaikkoja ja asuntoja..Jaha.Selvä sävel näyttää olevan eussa:alusmaat velkoihin korviaan myöten,palkat alas(halpatyövoima)terveydenhoito yksityiseksi,kuten "uudesta sotesta" haaveilevat ovat suunnitelleet jne.jne.EUn suositus muuttui käden käänteessä pakoksi,aika ovelaa touhua.Ek ajaa ja poliitikot ovat asian eteenpäin viejiä.EUn juoksupoikia kaikki tyynni.

Mitäpä jos joku rehellisesti tunnustaisi että eun päämäärää kohti mennään,siksi koko tämäkin näytelmä.EU kieltää "rasismin",ja se katsoo sitä olevan kaiken ,kuten myös vihapuhetta,sellaisen jossa poliitikoita arvostellaan,ja jossa maan "oma väestö"ajaa omia etujaan,koska eusta on haavekuva yhtenäisten kansojen fantsulandiana,jossa kaikki syleilevät toisiaan ja sulautuvat samaksi massaksi,eliitin tarpeisiin.Unohtuu aina mainita kaikilta poliitikoilta jne.että systeemi jolla valvotaan ihmisiä,ja jaellaan sanktiota,aina vaan enemmän lakeja ,määräyksiä,rekistereitä ihmisistä ovat kaikki osa tästä suunnitelmasta.Pelottelu,uhkailu jne.ovat eu politiikkaa.Ja muuten yhä pahenee.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Jälleen kerran suuret kiitokseni ylipormestari Raimo Ilaskivelle!

Jorma Jaakkola (Kok)
Kokemäki

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Tätä samaa olen ihmetellyt jo pidemmän aikaa aivan kuin varsin moni muukin. Itse arvioin, että kustannukset ovat hurjan paljon suuremmat, jonka vuoksi kirjoittelin blogiini pari viikkoa sitten:

"Taloudellisesti on Suomi pääministeri Sipilänkin mukaan lähellä sitä, että komissio määrää kohta lakejamme. Olemme suhteessa hyvin lähellä Kreikan velkaantumisastetta. Arvioiden mukaan Suomeen on saapumassa jopa 30 000 turvapaikanhakijaa (osa turisteja) tänä vuonna. Tämä tarkoittaa pelkkien vastaanottokulujen osalta 450 miljoonaa euroa. Tämä siis vain se osa, joka menee vastaanottoon. Tähän lisätään terveydenhuoltokulut, tulkkikulut, poliisin kulut, rajavartiolaitoksen kulut, kotouttamiskulut ja lista on loputon. Puhutaan siis kokonaisuudessa 2-4 miljardin kuluista nyt vuosittain. Jos tulijamäärä kiihtyy, voi tarvittava budjetti nousta jopa 5-10 miljardia, joka on siis 10-20% ja ylikin valtion budjetista. Jos valtion vuotuinen budjetti on 53-55 miljardia, on syytä kysyä mistä tämä otetaan? Lisävelkaa ei voi ottaa, koska jo muutoinkin Kreikkaa hallinnoiva troikka on ovella joten tarvitaan kovia säästöjä tai hurjia veronkorotuksia.

Työntekijät ovat jo säästämässä palkoistaan, mutta mikä on se motivaatio jos raha ei menekään omien kansalaisten palveluihin? Nyt on oikea aika kertoa siis mistä säästetään? Lakkautetaan vanhuspalvelulaki? Lakkautetaan vammaispalvelulait? Lakkautetaan perusterveydenhuolto? Sillä säästöt tulevat olemaan todella kovia. Vertailun vuoksi voidaan mainita, että Suomen poliisin budjetti on noin 800 me vuodessa. Poliisin lakkautus ei riitä lähellekään paikkaamaan budjettivajetta, joten siitä saa hieman osviittaa millaisista summista nyt on kyse. En tohdi uskoa, että tulijoista meille työläisiä suurella joukolla tulee sillä esim. Irakilaisten ja Somalien työllisyys on kroonisesti alle 15% eli siis 85% ei ole töissä."

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Vertailun vuoksi voidaan mainita, että Suomen poliisin budjetti on noin 800 me vuodessa. Poliisin lakkautus ei riitä lähellekään paikkaamaan budjettivajetta, joten siitä saa hieman osviittaa millaisista summista nyt on kyse."

Luulenpa, että poliisien tarve tulee huimasti vielä kasvamaan ja saadaan huomattavasti enemmän budjetoida rahaa poliisien koulutukseen ja lisäväen saantiin.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Erinomaista! Juttumme sopivat hyvin yhdessä luettaviksi!

anita frisk

Kreikassa on 10 milj. asukasta, Suomessa hieman enemmän kuin puolet tuosta. Kreikan kauhisteltu velka 300 mrdia, Suomen 100 ja lisää otetaan viiden mrdin vuosivauhdilla. Kun velkamme n. 10 vuodessa on samoissa suhteellisissa lukemissa kuin Kreikan, niin luulenpa että samanlaista parkua ja yhteisöllistä EU-pakko-osallistumista on turha odottaa. Hyvässä lykyssä emme enää joudu olemaan nettomaksajia ja osallistumaan brittikevennyksiin, tästä päättäjämme kiitollisina nyyhkyttävät Brysselin-koneessa.

Unohdit tuosta sinänsä ansiokkaasta listastasi kaikki nuo maahanmuuttoon palkatut tuhannet ja taas tuhannet. Netissä pyörii lista jossa on valtaisa määärä erilaisia nimikkeitä joita ei voi nauramatta/itkemättä lukea. Onhan tuokin tapa työllistää hum.kand. naisia jotka ovat ihan vaan gradua vaille.

Kun on lukenut viimeaikaisia uutisia, niin turvallisuus ja suojelu ohjaa poliisin toimintaa, turvaavat ja suojelevat maahanmuuttajia suomalaisten potentiaaliselta väkivallalta. Tosin se käytännön väkivalta tapahtuu sitten VOKeissa ja se on nyt vaan niin ymmärrettävää kun nuoria miehiä turhauttaa. Niinpä, olisi pitänyt ottaa naisia niin siellä sitten vaan pientä suukopua keittovuoroista.

Laskelmasi lienevät suuruusluokaltaan oikeat, eipä tämä halpaa hommaa missään pohjoismaassa ole. Mutta yhtä ihmettelen: miksi kukaan ei kerro sitä, että koko tämä rumba maksetaan yksityssektorin maksamista veroista? Jatkuvasti jaksetaan hokea miten paljon kuntia vilkastuttaa kun raha kiertää kaupoissa ja palveluissa ja alvia maksellaan. Ihan rautalangasta: jos saan valtiolta/kunnalta satasen ja maksan siitä veroja ja välillisiä veroja vaikkapa viiskymppiä, niin olen saanut veronmaksajilta kuitenkin sen viiskymppisen. Ja sen on siis maksanut se yksityinen puoli. Joka koko ajan hupenee.

Mutta ei huolen häivää, luin juuri että valtiovarainministerimme Stubbin neuvonantajina ovat Juhana Vartiainen, kabinettipäällikkönä sama herra joka antoi ansiokkaita talousneuvojaan Kataiselle ja valtiosihteerinä Olli-Pekka Heinonen, oliko se se hups eikun UMTS?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Ihmisen on syytä kysyä itseltään, että onko tämä todellisuutta ja olenko vihainen oikeasta syystä? Jos vastaus on kyllä, niin ryhdistäytyä ja kirjoittaa selkäsuorana miten ajattelee. Jos tulijoiden uhka olisi vain rahataloudellinen, niin sen voisi hyvinkin kestää ja jakaa taakkaa. Itse pidän lähes varmana, että suurinosa nyt tulevista on elintasopakolaisia ja että heistä tulee olemaan myös suuri hinta kielteisen yhteiskuntakehityksen kautta.

Haavekuvien maalailijat pitää nyt tylysti tyrmätä faktoilla ja osoittaa, että mitään uutta Nokiaa ei ole saapumassa, ehkä Elopin tyylin katastrofi, jos Suomea vertaa tuohon yhtiöön.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Suomessahan ei ole niinkään tärkeää, mitä sanotaan, vaan kuka sanoo. Jos rivikansalainen kiinnittää huomiota samaan aiheeseen kuin ylipormestari, leimakirveet heiluvat armotta. Siispä suuret kiitokset tämän puheenaiheen esille ottamisesta, jota itse pidän kaikkein olennaisimpana maahanmuuton kysymyksenä. Rotu- ja kulttuurikysymykset ovat muilta osin paljolti sivuseikka, niin kauan kuin Suomen lakeja noudatetaan.

Paljonko veronmaksajat joutuvat maksamaan tai sitten hyötyvät kunkin eri taustasta tulevan maahanmuuttajan aiheuttamasta rahaliikenteestä julkistaloudelle? Saammeko vapaamatkustajia istumaan kivirekemme päälle, vai lisää kiskojia kuormalle? Millaista maahanmuuttoa meidän kannattaa suosia, jos todella tarjolla on rikkaus ja tilaisuus huoltosuhteen parantamiseen?

Kaikista maailman maista nimen omaan Suomessa olisi erinomaiset tekniset valmiudet selvittää tämä kysymys toteutuneen rahaliikenteen eikä vain arvailujen varassa. Tähän on kaksi syytä: 1) Suomi on byrokratian luvattu maa, jossa kaikki mahdollinen viedään pilkuntarkasti rekistereihin, jotka ovat tänä päivänä tietokonepohjaisia 2) kaikille maassa pysyvästi asuville annetaan yksilöllinen henkilötunnus, jolla mm. pankkitilien rahaliikenne saadaan selvitettyä eurosentilleen, jos niin halutaan.

Suomessa ongelma on, että asiaa ei selvitetä koska TOTUUTTA EI HALUTA TIETÄÄ. Siksi yhteiskunnallisesti keskeisen tärkeään kysymykseen ei haeta vastausta yhdessäkään yliopistollisessa tiedekunnassa, riippumattomassa tutkimuslaitoksessa eikä valtiontaloutta palvelevassa tutkimusyksikössä, vaikka kaikki mahdollisuudet olisivat kuin hopeatarjottimella tehdä maailmanlaajuisesti tieteellistä pioneerityötä. Vaan kun ei kiinnosta yhteiskuntatieteitä eikä taloustieteitä -- onkohan tutkijan henkilökohtainen ura vaarassa, jos alkaa tutkia poliittisesti epäkorrektia aihetta?

Tietosuoja on kehno tekosyy, sillä eihän se estä vähääkään esimerkiksi lääketieteellisten tutkimusten tekemistä todellisesta potilasaineistosta. Alan ammattilaisille ei ole temppu eikä mikään korvata yksilöllinen henkilötunnus tutkimuskoodilla, johon voidaan liittää kaikki ne tarkasteltavat muuttujat, joista halutaan tehdä vaikkapa epidemiologista tutkimusta. Eihän veronmaksajaa tässäkään kiinnosta, minkä niminen, minkä näköinen tai mistä osoitteesta tuleva elätettävä hänellä on, vaan faktat siitä, miten kokemuksen mukaan profiloituvat mistäkin taustaryhmästä Suomeen saapuvat pitkällä aikavälillä.

Meillä on aivan epäilemättä kohtuullisen ajantasaiset tietokannat
- kaikista maassa laillisesti oleskelevista ulkomailta muuttaneista olennaisine taustatietoineen
- jokaiselle heistä myönnetyistä sosiaalietuuksista eurosentilleen
- jokaisen heistä maksamista tulo- ja omaisuusveroista eurosentilleen

Ja tottakai samat tiedot sekä paljon enemmän ovat tallennettuina jokaisesta kantaväestöön kuuluvasta.

Jo ylläolevista tietomassoista olisi haettavissa esille ja tilastollisesti käsiteltävissä todellista kokemusperäistä faktaa, joka leikkaisi siivet ennakkokäsityksiltä tai vahvistaisi osan niistä oikeiksi.

Mistä kertoo se, että vaikka tietoa olisi tarjolla jos sitä halutaan etsiä, Suomessa sitä EI SAA TUTKIA, ja sekä julkinen keskustelu että päätöksenteko perustetaan mieluummin tietämättömyyteen, arvailuihin ja ideologiseen propagandaan?

Jari-Matti Mäkelä

Ei sovi unohtaa, että meillähän puuhaillaan melko läpitunkevaa verkkovalvontaa kansalaisille samaan aikaan. Poliisivaltion märkä uni on valvoa kaikkia älylaitteita kellon ympäri yksityisyydestä viis veisaamatta. Ei tällaisia ehdoteltaisi, jos tietosuoja ja ihmisten yksityisyys oikeasti olisivat jotain kansallisia arvoja.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Täysin hallitsematon maahantulo on voimakkaasti arvosteltavaa. Eikä ole rasismia. Nyt tuo rasismi sana on kärsinyt pahan inflaation.
Suomella on omat rajansa, ja niitä ei saa rikkoa shenkkeneistä huolimatta.
Erikoisnopea palautus on rikkojien ainos suora tie Suomesta pois!

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Eli hädänalaista ihmistä ei tule auttaa koska se aiheuttaa kustannuksia ?

Eikö samalla logiikalla sitten tulisi esim. vaikeasti vammaisten lasten syntymistä
estää entistä tehokkaammin ja raskaudenkeskeytyksiä lisätä huimasti nykyisistä n. 10000 tapausta vuodessa ?

Ja vanhuusväestön osuutta väestöstä voisi radikaalisti vähentää varsinkin raihnaisten ja vähävaraisten osalta sallimalla eutanasia ja lobbaamalla ko. operaatiota voimakkaasti itse kohteelle ja hänen lähipiirilleen.

Ei kai nuo arvovalintoina poikkea mitenkään toisistaan ?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Järjetön vertaus, koska puhut suomalaisten lapsista, joista osa on vammaisia ja sitten taas muun maan kansalaisista, joista valtaosa ei edes ole hädänalaisia ainakaan pakolaisstatukseen riittävissä määrin. Onko verorahamme siis kaikkien maailman ihmisten käytettävissä, vai suomalaisten ja Suomessa?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä tarkkaan ottaen tarkoittaa "hädänalainen"?

Yhdistyneet kansakunnat (YK) arvioi maailman väkiluvun ylittäneen seitsemän miljardia 31. lokakuuta 2011. Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston arvion mukaan seitsemän miljardin raja ylitettiin 12. maaliskuuta 2012. Montako hädänalaista maailmassa mahtaa olla?

Suomen 5,7 miljoonaa asukasta edustavat maailman yli 7 000 000 000 asukkaasta 0,08 prosenttia. Mikä on Suomen kohtuullinen vastuu maailman hädänalaisista?

Onko "kantokyky" käsitteenä todellinen ja relevantti?

Miten "hädänalaisen" hätä loppuu tai häntä autetaan siirtämällä hänet asumaan juuri Suomen valtioalueelle? Voisiko siihen olla kenties joitakin vaihtoehtoisiakin keinoja?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ja tietysti vielä täytyy kysyä sekin kysymys, että onko hän oikeasti hädänalainen. Ruotsin mielestä nämä tänne tulevat irakilaiset pääsääntöisesti eivät sitä ole. Heidän lähtöalueensa on luokiteltu turvallisiksi.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Väkiluku alkaa laskea, kun saavutetaan vielä pieni nosto.
Ja laskuvauhti on nopeaa. Hyvinvointi tarkoittaa aina vähemmän tarvetta
käsipareille, sillä kaikki koneellistuu! Ennen paljon lapsia tarkoitti omavaraista vaurautta.
Tästä tullaan toiseen seikkaan, tietty väestömäärä pärjää tietyllä tavalla.

Donald Trump on saanut suosiota, puhumalla 200 000 syyrialaisen palauttamisesta, heti kun tilanne sallii. Jos ne edes ensin saapuvat!

Ihminen elää paremmin omassa ympäristössään. Ei auringosta kylmään tulo
ketään auta. Globaalitalous on tehty vaikeaksi, sillä kaikkea kauppaa ohjataan, eikä aina oikein perustein. Itsenäinen maa on tehty sivistyksen
syntipukiksi, ikäänkuin se tarkoittaisi rasismia. YK asetti kuitenkin ohjeen
yhteisten maailman parantamisen ohjelmaksi, sen piti olla ilman diktatuuria, ja yhden vallan mahtia. Kuitenkin puhutaan vallasta, ja aina vastakkainasetteluja ruokitaan, kaikilla tavoilla. Uskontokin käy kepiksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Huhut Ruotsin nälänhädästä ovat vahvasti liioiteltuja. Kävin Ruotsissa tarjoamassa ruokapakettia nälkäänäkevälle kansalle lahjana köyhiltä suomalaisilta. Ei kelvannut kenellekään.
Tarjosin myös mahdollisuutta muuttaa mailleni asumaan (joko metsää tai peltoa) ja vielä kaupanpäällisenä lapio, kirves ja saha. Ei kelvannut kenellekään - olivat rahaa vailla.
Kuulostelin myös mahdollisten sodan äänien varalta. Ei kuulunut pauketta eikä edes näkynyt aseistautuneita henkilöitä.
I rest my case. Ruotsissa ei ole minkään valtakunnan hätää, nälkää tai sotaa.

Jos jostain ihmeen syystä en havainnut kaikkea, on tarjous edelleen voimassa: jos siellä on joku oikeasti nälänhädässä, voin lähettää ruokaa. Jos siellä on joku oikeasti hengenvaarassa, voin henkilökohtaisesti käydä hakemassa hänet Haaparannasta ja osoittaa hänelle turvallisen paikan omilta mailtani. Jos taas ongelmana on ainoastaan diskorahan puute, suosittelen menetelmää johon olen itsekin joutunut säännöllisesti turvautumaan: työntekoa.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Tänään uutisoitiin että viime viikkoina tulleista turvapaikanhakijoista 2/3 on Irakista, joista 70% on 20-40 vuotiaita hyväkuntoisia miehiä.

Miten itse sijoittaisit nämä miehet maailman hädänalaisten priorisoidulle listalle, etenkin kun maamme hallitus on siirtänyt kehitysavun osuutta maahamme tulleille (jopa militääritaustaisille) turvapaikanhakijoille? Onko omatkin arvovalintasi samankaltaisia kuin hallituksen?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

#46

En minä osaa heitä mitenkään sijoittaa enkä priorisoida. Luotan tässä asiassa puhtaasti maamme viranomaisiin jotka tutkivat hakemukset ja myöntävät kv. sopimuksen mukaisen turvapaikan niille jotka sen tarvitsevat.

Eikö tuo ole toisaalta hyvä että tulijat ovat nuoria miehiä eivätkä esim. 60-vuotiaita eli ikäisiäni. Laaja tarjonta työvoimasta painaa palkkakustannuksia alas ja nostaa kilpailukykyämme.Mikä sen mukavampaa näin osakkeenomistajan näkökulmasta.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #52

Sinun kannattaisi hieman tutustua tilastoihin jotta saat hieman perspektiiviä asioihin. Nimittäin näiden kehitysmaalaisten työttömyysprosentti maassamme on yli 80% luokkaa, jolloin he ovat yhteiskunnallemme enemmän taakka kuin rikkaus. Ja mikä pahinta, heillä kullakin on tosiaankin elinkaarta se 50 vuotta, jolloin kustannus on todella suuri. Sinulla taitaa olla hieman ruusuinen kuva kielitaidottomien ja huonosti koulutettujen miesten asemasta työmarkkinoillamme.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #54

#54

Kiitos vinkistä ! Mutta historiallinen kehitys ei ole tae tulevaisuudesta. Paljon riippuu siitä miten ko. populaatio saadaan integroitua maahamme. Käsittääkseni aika isolla osalla on kelpo koulutus.

Kyllä tässä on nyt oiva tilaisuus luoda halpatyövoimamarkkinat Suomeenkin.Maamme kannattaa seurata Saksan esimerkkiä tässäkin asiassa.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #52

Juhani, yhtään ottamatta kantaa rajojen auki- tai kiinnipitoon, miten ajattelet että maamme viranomaiset osaavat varautua siihen, mikä hädänsalaisten lisäksi kolkuttaa porttejamme. Esimerkiksi. tänään kuulemani islamistin sanat, joita en itse voi yksilöidä tarkemmin, mutta joiden lähde on islamilaista maailmaa koko ajan vakuuttavista lähteistä seuraavan Pekka Sartolan uutismateriaalista:
.
"Kymmenen vuoden kuluessa valloitamme Euroopan ampumatta laukaustakaan."

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Argumentaatiosi on rikki. Jos resurssit ovat rajalliset, niitä ei voi rajattomasti jakaa kaikille halukkaille.

Mikäli on sitä mieltä, että pitää auttaa ja ottaa se 100,000 pakolaista Suomeen, olisi myös hyvä esittää, että mistä ne rahat otetaan ja keneltä leikataan, jos ei ole mistä, ottaa.

Niko Sillanpää

Aika onneton kaltevalla pinnalla perustelun yritys Juhani Penttiseltä.

Penttinen, oletko koskaan miettinyt, miksi me olemme täällä pystyneet pystyttämään mm. toimivan vammaishuollon ja vanhustenhuollon ja miksi sellaista ei ole ollut esim. Irakissa?

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Mutta kuka on hädänalainen - kuka ns. "elintasopakolainen"? Kuuluvatko viimeksimainitutkin autettavien ryhmään, ja heitä näyttää monilla kriteereillä mitaten olevan yllättävän paljon. Tätä puolta ongelmassa toivoisi vakavasti selvitettävän!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö turvapaikkahakemuksen käsittelyssä nimenomaan tätä tutkitaan?
Eihän kukaan näitä salakuljettajien saattamia turvapaikanhakijoita ole tänne kutsunut, mutta mitä vaihtoehtoja on kuin ottaa vastaan hakijat?

Sirkka Penttinen Vastaus kommenttiin #107

On, käännyttää jo rajalla nämä hyvinvoivat nuoret miehet! Suomeen vaan kävellään, hävytöntä, isäni sotaveteraani jos vielä eläisi, olisi jo rajalla ollut jonkin tussarin kanssa hätyyttämässä näitä maahantunkeutujia.

Käyttäjän heikkileskinen kuva
Heikki Leskinen

Kyllä, juuri näin, täsmälleen! Olet ymmärtänyt, että Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on nollasummapeliä. Emme voi auttaa yhtään maahanmuuttaja, ilman rahaa omasta tai jonkun toisen pussista.
20000 lasta kuolee nälkään päivättäin. Alhaisinkin rasisti Suomessa pelastaisi heistä jokaisen, jos se kävisi taikasauvaa heilauttamalla, mutta tuskinpa edes suvaitsevaisin suvakki, jos sitä vastaan pitäisi uhrata yksi omista lapsista.

Ole hyvä ja esitä *kuka* tämän rahoittaa. Opintotuen poistaminen? Ei riitä. Poistetaanko asumistuki ja laitetaan perheet kadulle? Sekään ei riitä. Lakkautetaan kuntien Sosiaali- ja terveydenhoito? Eipä riitä sekään.
Kerro, kenen vähäosaisen sinä teilaat, että saadaan maahanmuuttajat kotiutettua?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miusta on kyllä pahin uhma kaikonnut kuin pieru saharaan. Jos 177 miljoonan sunnuntailisien leikkaukset saavat ihmiset osoittamaan mieltä ja pysäyttämään suomen...

Niin... Ei ole kivoja vuosia edessä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ode ehdotti maahanmuuttajille ostettavan asuntoja pk-seudulta osaketaloista. Ajattelu kai menee niin, että kun on tälläinen menestysympäristö luotu kuin kaupunki, niin tarjoamalla maahanmuuttajille tuota parasta laatua, integroitumiselle syntyy parhaat edellytykset. Todellisuudessa ei taida olla yhteyttä tuon ilmiön ja integroitumisen välillä.

Maailmalle kun katsoo, maahanmuuttajat asettuvat suuriin keskuksiin. Lopputulos ei näytä olevan sen enempää hyvä kuin halpakaan. Tulijat kotoutuvat laitostuen sosiaalituille, mutta eivät integroidu yhteiskuntaan. Keskittäminen ruokkii rasismi kaupungeissa missä ongelmat havaitaan. Viesti kuullaan myös muualla maassa, ja kun omiakaan maahanmuuttajia ei noilla seudulla ole, niin uskotaan ongelmia eikä niinkään mietitä ihmisiä.

Tuo syvenevä kierre ja kehitys loppuu välittömästi, kun päättäjät päättävät asuttaa maahanmuuttajat tasaisesti maahan ja lopettaa tuhoisan keskittämispolitiikan. Ei noin kaupungistumista voida estää, mutta ei ole tarkoituskaan. Ainakaan ei tultaisi edistämään sitä ja asuttamisen kustannukset jäisivät matalammiksi.

Mitä tulee integroitumiseen, väitän integroitumiselle olevan paremmat edellytykset maaseututaajamissa pienemmissä ympyröissä kantaväestön parissa. Mutta totta on että paremmat palvelut löytyvät varmasti Helsingistä mutta minulle on jäänyt epäselväksi miten suurinta osaa kantaväestöä paremmat palvelut edistävät integroitumista? Tässäkin asiassa voisi alkaa soveltamaan järjen käyttöä ideologioiden edistämisen sijaan.

Kommentti jossa todettiin vaikutusten tulevan olemaan yhteiskuntaa syvemmät, on syytä ottaa huomioon. Oden mielestä lienee niin, että mamukoululaiset viihtyvät koulussa paremmin kunhan maahanmuuttajataustaisten osuus saadaan heidän kotikouluissa 80 prosenttiin. Itse oletan opetustulokset paranevat jos maahanmuuttajalasten osuus on matala. Tästäkin syystä tasaisempi asuttamin olisi parempi.

anita frisk

Heikki Aukee, näinhän toki on mutta kun päättäjämme näyttävät lähtevän siitä, että tulijat saavat päättää missä haluavat asua ja toki haluavat asua siellä missä samanmaalaisiakin on. Tietenkin samanklaanilaisia tai saman uskontosuunnan kannattajia. Mutta ghettoutua ei saa, ja tähän tarvitaan aina jokunen suomalainenkin kerrostaloon. Kamalia nipottajia yleensä ovat.

Eivät tulijat integroidu koska heidän ei tarvitse, saavat samat sosiaaliset edut kuin suomalaisetkin ja voivat aivan rauhassa elää sitä entistä elämäänsä oman ryhmänsä keskuudessa. Jos on jotain pientä puutetta, kyllä suomalaiset hoitavat. Olemme arvostettuja vieraita, kuten eräs irakilainen totesi. "Suomi on hyvä maa, koska täällä kunnioitetaan irakilaisia". Kun erään houkuttelevan pullean blondin toimittajan some-sivustolla tällaista mainostetaan, niin se maksaa taas aika monta miljoonaa.

Tasaista asuttamista ei saada, he eivät halua. Tympeä kansa ehkä alkaisi jo haluta, mutta milloinkas ja missä asiassa päättäjät kansan tahtoa noudattavat?

Yhteiskunnalliset vaikutukset, luin aika karmaisevan ulostulon Oulun ap.pol.päälliköltä (IL 3.10.) koskien potentiaalisia raiskauksien lisääntymistä. Hieno ja ymmärtäväinen kommentti. Että kun tulee nuoria miehiä joilla ei ole vaimoa mukana tai ei vaimoa ollenkaan, niin tarpeitahansa hekin tyydyttävät. Yksikään media ei ole tätä ällöttävää lausuntoa kommentoinut, poliisiylijohdosta puhumattakaan. Miksi he siis todellakaan vaivautuisivat integroitumaan kun poliisikin on sitä mieltä että tulijoiden tarpeiden tyydyttäminen on tärkeämpää kuin naisten koskemattomuus. Yök.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Että kun tulee nuoria miehiä joilla ei ole vaimoa mukana tai ei vaimoa ollenkaan, niin tarpeitahansa hekin tyydyttävät. Yksikään media ei ole tätä ällöttävää lausuntoa kommentoinut, poliisiylijohdosta puhumattakaan. Miksi he siis todellakaan vaivautuisivat integroitumaan kun poliisikin on sitä mieltä että tulijoiden tarpeiden tyydyttäminen on tärkeämpää kuin naisten koskemattomuus. "

Apulaispoliisipäällikkö tarkastelee asiaa realistisesti poliisimiehen kokemuksella, mutta ei hän tietenkään anna sille hyväksyntäänsä. Naisten on kuitenkin hyvä tiedostaa uudenlainen riski, jonka kanssa suomalainen yhteiskunta saa tästä lähtien elää, koska maahanmuuttopolitiikkamme on sitä mitä se on.

Toivottavasti käräjäoikeuksien ja poliisin henkilöstön riittävyydestä huolehditaan ajoissa, sillä on vaikea ymmärtää, mikä Suomessa säilyttäisi yhteiskuntarauhan enää nyt kun juurettoman joutilaan väestön määrä moninkertaistuu yhtäkkisesti, ja nimen omaan levottomassa iässä olevien nuorten miesten osalta. Vain siksi, että tähän saakka maahanmuutto Suomeen islamilaisista maista on ollut suhteessa niinkin vähäistä, olemme säästyneet muissa EU-maissa yleistyneiltä ilmiöiltä, joista riittää esimerkkejä YouTubessa vaikka millä mitalla:

https://www.youtube.com/watch?v=90wLYYju-eU
https://www.youtube.com/watch?v=pHLHoAASdlQ
https://www.youtube.com/watch?v=qLH6fbjw8ZA
https://www.youtube.com/watch?v=dZ7u3sbqY9U
https://www.youtube.com/watch?v=OW6IXPdft-Q
https://www.youtube.com/watch?v=fX73ggsMNEI
https://www.youtube.com/watch?v=_nOoApMMz88

jne. jne. -- näytön oikean reunan sarakkeelta vastaavia riittää loputtomiin. Ja tottakai myös vastamellakoita riittää epätoivoiseen väkivaltaan turvautuvan kantaväestön taholta.

Ruotsin esimerkki osoittaa, että mikään määrä kotouttamista tai avokätisiä vastikkeettomia sosiaalietuuksia ei ehkäise tätä kehitystä.

Olisi ajankohtaista lisätä poliisikoulutusta Suomessa merkittävästi juuri nyt.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Hyvä kirjoitus ylipormestari Ilaskiveltä!

Pidin presidenttimme lauantaista haastattelua erinomaisena... mutta veronmaksajia huolestuttava ja pelottava kysymys kuka tämän humanitäärisen avun maksaa on ajankohtainen ja tärkeä. Hän ei antanut tähän vastausta - liekö jotain valmisteilla mistä ei voi vielä lausua? Suhtautuminen tulijoihin voisi rauhoittua paljonkin, kunhan valtiojohtomme tulisi esiin lukemilla ja kenties EU-tason ratkaisuilla, jotka antaisivat rauhoittavan tunteen asioiden olevan johtajiemme hallinnassa. On mielestäni enemmänkin kyse oikean rauhoittavan tunnetilan luomisesta kuin faktoista - sillä kukapa voisi tietää vielä miten vuolaaksi pakolaisvirta yltyykään. Suomi ei suinkaan ole yksin jättimäisten kustannusten kanssa, vaan kaikki EU-maat ovat ongelmissa jättikulujen kanssa.

Jonkinlaisella EU-ratkaisulla olisi kiire, sillä kantaväestön ja tulijoiden välisiä vihamielisyyksiä täytyisi kaikin tavoin lieventää heti alussa - ennen kuin tilanne on hallitsematon. EU-komission ja EKP:n yhteistyöllä ei voi olla mahdotonta kerätä rahastoa, josta jäsenmaille maksetaan vastaanotettujen pakolaisten pääluvun mukaisesti korvausta - viisaammat ratkaiskoot maan kustannustasoon sovitetun vaikkapa kuukausittaisen avustuksen, ja miten avustukseen rakennettaisiin sopivia kannustimia laatutasosta (esimerkiksi palaute turvapaikanhakijoilta osoitukseksi, että heitä kunnioitetaan ja kuunnellaan EU-tasollakin), kieli- ja tutustuttamiskursseista ym.

Pakolaiskriisi ei mielestäni ole kriisi laisinkaan, vaan sen voisi käsittää mahdollisuudeksi. Esimerkiksi EU-avustukset ovat jäsenmaiden talouksille piristysruiske (totta vie fiksumpi kuin EKP:n nykyinen helikopteriraha, mikä näyttää vain räjäyttäneen sijoitusomaisuuden arvot nousuun), ja ainakin erinomainen tilaisuus kertoa tulijalle laajasti Euroopasta, ja vastavuoroisesti oppia tulijan kotimaasta lisää - moni palannee aikanaan kotikonnuilleen, eli hyvä ja oikea kuva voi tulevaisuudessa lisätä yhteisymmärrystä, kenties yhteistyötäkin maanosien välillä. Me opimme, että tulijat eivät ole ennakkoluulojen mukaisia lastensyöjiä ja pomminheittäjiä, vaan ihan yhtä hyviä ja oppineita ihmisiä kuin kantaväestökin - samoin myös toisinpäin, tietenkin (kummankin piirissä on se pakollinen prosenttinsa vähemmän mukavia yksilöitä, mutta eiköhän sekin kestetä).

Ihmettelen suuresti EU:n velttoutta asiassa, joka on ollut tapetilla jo kauemmin unionin etelärajoilla. Tässä pitäisi nyt viimein painaa kaasupedaalia, koska joissain maissa on jo esiintynyt väkivaltaista kärhämää. Myös tässä suhteessa suuri kiitos tulijoille, vastaanottajille ja valtiovallallekin, että Suomessa on osattu toimia ja systematisoida järjestelmiä erittäin hankalassa tilanteessa (kaikille) - minkä vuoksi rauha on meillä säilynyt ihan hyvin, muutamien pölhökustaiden tempauksia nyt suuremmin kommentoimatta.

Ihmettelen myös suuresti, ettei Atlantin takaista toheloivaa "ystäväämme" ole vielä asetettu edesvastuuseen kehnosti sujuvista ristiretkistään islaminuskoiseen maailmaan - esimerkiksi Syyriassa yrityksestä kaataa al-Assadin laillinen hallito, tai perusteettomasta ja kansainvälisen järjestyksen vastaisesta Irak-sodasta 2003. Tuon suurvallan valtionjohto ei ole vuosiin ollut kenenkään ystävä, vaan holtiton omavaltainen häirikkö maailmanpolitiikassa - jos sen omat kansalaiset eivät saa hallintoansa kuriin pitäisi kansainvälisen yhteisön ryhtyä sanktioihin sitä vastaan. Voisimmeko hiljalleen jo ymmärtää, että vanha ystävämme on seonnut, eikä siksi enää ansaitse tulla kohdelluksi ystävänä - vaan tulla puetuksi pakkopaitaan?!

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Tämäkin asia pitää olla mitattavissa, ja onkin, jotta sitä voidaan johtaa.
Samoin kaikki vastikkeeton tai harkinnanvarainen tuki pitää olla yksilöitävissä henkilötasolle, jotta tarvittava statistiikka saadaan aikaiseksi. Muu kun on tai voi johtaa turhaan korruptioon tai epämääräisiin epäoikeudenmukaisiin ja erityyppisiin ratkaisuihin.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Mitäkö Ruotsin hallitus mietti kustannuksista kun päättivät muutaman tunnin päästä että suostuvat ottamaan n 100 000 pakolaista samana päivänä Suomesta? Tornion rajan yli sitten lähti vyörymään varsinainen pakolaistulva.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kuten aiemminkin todettua: Jos siellä Ruotsissa on havainnoistani poiketen oikeasti sota tai nälänhätä, niin tervetuloa vain. Tarjouduin jo aiemmin hakemaan hädänalaiset henkilökohtaisesti Haaparannasta tai lähettämään heille ruokaa, mutta yhtään ruotsalaista ei ole ilmoittautunut.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Tarkoitetaanko tässä nyt taas niitä sotalapsia? Tämä alkaa olla aika väsynyttä.

Jos tarkoitetaan niin ottiko Ruotsi velkaa lisää että saivat tämän määrän kotoutettua ja tutkittiinko valtion laskuun onko lapsilla oikeus turvapaikkaan. Silloin kyse oli lapsista, ei nuorista miehistä. Lapset sijoitettiin perheisiin ja he tekivät työtä. Osalla oli hyvät olot, osalle jäi pahoja traumoja väkivallan ja hyväksikäytön takia.

Suurin osa lapsista palasi takaisin jota suuri osa nykyisistä siirtolaisista ei tule tekemään.

Kulttuurierot suomalaisten ja ruotsalaisten välillä ovat hyvin vähäisiä. Nykyisten lähi-idän ja pohjois-afrikan siirtolaisten ja länsimaiden kulttuurit taas poikkeavat täysin toisistaan.

Ruotsi saisi olla kiitollinen että suomalaiset nuoret miehet eivät rynnänneet pakoon länsirajan yli. Kyse oli myös Ruotsin itsenäisyydestä.

SK Marttila

Ohessa joitakin tarkentavia kysymyksiä, jotta selviää miten paljon tuolloinen ja nykyinen tilanne ovat verrannollisia keskenään:

1. Paljonko näiden pakolaisten vuosikustannukset olivat henkeä kohden arviolta?
2. Miten heidät majoitettiin? Parakki-kylään vai johonkin kevyempään rakennelmaan?
3. Saiko Ruotsin valtio kansainvälistä tukea tälle pakolaisleirille? Tuetaanko nykysodissa pakolaisleirejä konfliktialueiden naapurimaissa kansainvälisen yhteisön toimesta?
4. Lähtivätkö nämä pakolaiset Lapin sodan päätyttyä takaisin kotiin vai jäivätkö ruotsalaisten veronmaksajien elätettäväksi?
5. Olivatko suomalaispakolaiset kansamme fyysisesti heikoimpia vai vahvimpia?
6. Oliko Tornio-joen toisella puolen merkittävästi erilainen kulttuuri?

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Mitä hyviä uutisia on maailmalta tai Suomesta saatu viimeaikoina?

Saija Taarinen

Laskelmista ja ylipäänsä kaikesta huomioinneista puuttuvat vielä ne luvut ja ongelmat, jotka syntyvät kulttuurierojen välisistä konflikteista. Esim. 50 000 uutta ihmistä, joiden taustoista, ajatusmaailmasta ja tavasta suhtautua maamme tapoihin, eri sukupuoliin, uskontoon, koulutukseen jne., emme tiedä mitään, voi aiheuttaa ennennäkemättömiä ongelmia. Ja tämä ei ole rasismia, tämä on faktaa. Rasismi-sanaa on ruvettu käyttämään kaikesta kritiikistä ja ajattelumalleista riippumatta sanan käyttöyhteyksistä. Sekin voi aiheuttaa ongelmia. Evakot, joihin usein viitataan, olivat valloitetusta Suomesta lähteneitä suomalaisia, joilla oli sama kieli ja samat tavat. Tuolloin maamme tarvitsi työvoimaa ja evakot pystyttiin työllistämään. Tilanne on nyt toinen. Meillä on piilotyöttömät mukaan lukien lähes 500 000 työtöntä kaikilta aloilta ja koulutustasoilta. Emme pode työvoimapulaa vaan työpulaa. Tätä tilannetta ei muuteta noususuuntaiseksi kuvittelemalla, että työllistetään nopeasti pakolaiset (jotka kaikki eivät edes välttämättä halua tehdä töitä). Työllistetään mihin? En ole huomannut missään vastausta tähän. Koska tilanteen kaikkia puolia ei haluta nähdä, niitä ei voi edes ottaa esille vaan ne kielletään tuomitsemalla milloin milläkin sanalla tai periaatteella. Mielestäni tätä tilannetta on ajateltu tunnetasolla. Lisäksi tässä tilanteessa ei ole mietitty suomalaisten tilannetta ollenkaan, vaikka kaikilla leikkauksilla heikennetään suomalaisten asemaa. Tottakai se aiheuttaa ongelmia kaikilla tasoilla. Nyt toimitaan niin, että oikeusturva, humanitaarisuus, tasa-arvoisuus yms. eivät koske meitä suomalaisia ollenkaan, vaan aina muita. Kotouttaminen ei tule onnistumaan niin kauan kuin suomalaiset kokevat olevansa eriarvoisessa asemassa suhteessa uusiin nykyisiin tulokkaisiin. Meidän hyvinvointivaltiomme on näillä eväillä tullut tiensä päähän. Velkarahalla hyvinvointia ei ylläpidetä. Velka on raha, jota ei ole olemassa.

Cenita Sajaniemi

Eikö kukaan ihmettele esim. sitä, että Irak päästää maastaan ulos kymmeniä tuhansia hyväkuntoisia miehiä.
Jos siellä ja muualla lähi-idässä tai somaliassa on sota, niin luulisi siellä oltavan hyvinkin tarkkoja siitä ketkä tulevat tai lähtevät.

Pakolaiset taitavat olla jossakin ihan muualla ja tämä aika menee näiden partalasten hyysäämiseen.

Elias Määttänen

Raimo Ilaskivi kysyi ylempänä kuka on hädänalainen kuka elintasopakolainen?

Humataariseen maahanmuuttoon erikoistunut politiikantutkija Purra kysyi jo elokuussa Helsinginuutisissa onko jo nyt menty yli?

Hänen mukaan ongelma on, ettei nykyinen humanitaarisen maahanmuuton malli pysty pelastamaan tilannetta, eikä edes yritä sitä. Länsimaissa humanitaarinen apu kohdennetaan liikaa vahvoihin, jotka pääsevät läpi salakuljettajien avulla.

Mikäli humanitaarinen valtio oikeasti haluaisi pelastaa eniten hädänalaisia, se ei kuljettaisi kehitysmaiden rikkaimpiin ja hyväosaisimpiin kuuluvia nuoria miehiä bussilasteittain minnekään. Ei tarjoaisi toissijaisia eikä kansainvälisiä suojeluita ihmisille, joille muuten ei löydy oleskeluluvan takaavaa kategoriaa. Ei kiertäisi omia säädöksiään antamalla perheenyhdistämisten kautta tärkeimmän väylän pakolaisuudelle.

Turvapaikanhakijoista raportoivat mediat ovat menettäneet kyvyn moraaliseen ajatteluun. Ongelmana on että media on pelkästään myötämielinen maahanmuutolle. Toimittajat, yleensä tutkijan tai kansalaisjärjestön toimijan avustuksella, ovat sotkeneet ”pakolaisten” ja ”turvapaikanhakijoiden” käsitteet. Pakolaiselle on olemassa tarkka määritelmä YK:ssa kansainvälisessä laissa, mutta sitä halutaan nyt käyttää kaikkiin tulijoihin. Turvapaikanhakija on poliittinen käsite, jolla ei juuri ole laillista asemaa.

Purran mielestä ”jonkun persun” näkemys voi olla kansainvälisen lain ja inhimillisen moraalin kannalta kuitenkin kaikkein perustelluin.

Useimmat tutkijat tietävät, että kaikki ’pakolaiset’ eivät ole pakolaisia. Erittäin harvoin maahanmuuton parissa operoivat kuitenkin kyseenalaistavat toiminnan mielekkyyden tai moraalin, puhumattakaan, että kysyisivät, ketä tämä kaikki oikein palvelee.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/310428-mi...

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Entäs asuminen?

Tarvitsemme joka vuosi yhden uuden kaupungin, joka pääsee väkilukunsa puolesta TOP-20 listalle suomen suurimmista kaupungeista. Mitä maksaa kaupungin rakentaminen?
Kysymys on kärjistetty, mutta totuus on se, että tulijoille pitäisi kai löytää asuinpaikat VOK:n ulkopuoleltakin. Se vaatii uusia asuntoja. Lainaten rakennusteollisuuden(1) sivuilta löytyvää tilastoa:
"Ennakkotietojen perusteella vuonna 2014 aloitettiin yhteensä 25 900 asunnon rakentaminen". Asuntotuotanto pitäisi siis kaksinkertaistaan pelkästään kattamaan tulijoiden tarpeet.
Mistä rahat asuntoihin?
Tuskin tulijat saavat asuntolainaa, hyvin pientä osaa lukuunottamatta.
Oletettavasti tämäkin hoituu siten, että yhteiskunta (=me, sinä mukaanlaskettuna) maksaa tulijoin asunnon ja/tai vuokran. Toki tämä lisääntynyt kysyntä, ainakin aluksi johtaa hintojen kasvamiseen siinä määrin, että isoissa asutuskeskuksissa voi asua vain rikkaat tai yhteiskunnan varoilla elävät.
Toki hinnat tulevat alas siinä vaiheessa kun päästään rinkeby tasoon tulijoiden määrässä.

(1) https://www.rakennusteollisuus.fi/Tietoa-alasta/Ta...

anita frisk

Tulijat - koska suurin osa muslimeita - eivät saa ottaa asuntolainaa koska Koraani kieltää koronoton. Eurooppaan on yritetty perustaa muslimipankkeja nollakorolla, mutta läntinen finanssiympäristö ei ole sattuneesta syystä idealle lämmennyt. Mutta ei ongelmaa, eiköhän Nordea nappaa ideasta kiinni ja pistää pikku korotukset suomalaisten lainoihin. Mikään ei minua tässä vieraanvaraisuudessa enää ihmetyttäisi.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Kysymyksessä on invaasio eli maahan tunkeutuminen, olkoon sen syy mikä tahansa. Maahan tunkeutujia ei tule millään tavalla rahallisesti tukea, vaan palauttamaan sinne, mistä tulivat. Suomessa lyhyen oleskeluajan kustannuksista vastatkoon kukin itse, kun on ollut varaa maksaa laittomasta maahantunkeutumisen järjestelystä mafialle tuhansia euroja. Suurella osalla näyttää olevan edelleen rahaa sukanvarressa niin paljon, että on varaa matkustella Suomen päästä päähän taksilla.

Siirtolaiseksi Suomeen voi pyrkiä anomalla lähimmästä Suomen suurlähetystöstä työ- tai opiskeluviisumia. Lähetystö varmistakoon, että asianomaisella on työpaikka tai opiskelupaikka sekä riittävä takuusumma rahaa mahdollista kotiutusta varten talletettuna valtion kassaan, ettei asianomainen jää suomalaisten veronmaksajien elätettäväksi.

Vertauksen vuoksi kerron, ettei esim. tänne Japaniin oteta pakolaisia, varsinkaan muslimeja. Tänä vuonna vain 11 opiskelijaa on otettu Syyriasta opiskelemaan Japanin yliopistoissa. Viisumin Japaniin saa, jos on japanilaisen kanssa naimisissa tai japanilainen työnantaja(tai esim. suomalainen työnantaja, jolla on toimintaa Japanissa) on hakijan palkannut. Pysyvän viisumin saa, kun on asunut maassa tietyn ajan (5v) ja maksanut veronsa. (Maasta ei pääse poiskaan, ellei ole maksanut hänelle määrättyjä veroja). Kaikissa tapauksissa tarvitaan joku japanilainen henkilö tai taho, joka vastaa taloudellisesti hakijasta pulmatilanteissa (työttömyys, sairaus jne).

Aikoinaan Suomesta meni satojatuhansia siirtolaisia Amerikkaan, Kanadaan ja Australiaan. Nuo maat tarvitsivat siirtolaisia, ja esim. Amerikka asutti Oregonin ja Washingtonin osa-valtiot antamalla siirtolaisille riittävän suuren (tosi suuren) maa-alueen. Suomalaiset asuttivat ja teollistivat Oregonin Astorian. Sen virallinen kielikin oli pitkään suomi, jonka kiinalaiset siirtolaiset opettelivat ensin ja vasta myöhemmin englannin.

Itse asiassa Suomeen mahtuisivat kaikki maailman pakolaiset (60 miljoonaa), mutta heidän nopea ja tehokas asuttamisensa ja kotouttamisensa rahoittaminen (useita satoja miljardeja dollareita) tulisi saada YK:n jäsenvaltioilta. Kiina, joka ei ole ottanut yhtään pakolaista, Japani (11 pakolaista) ym. rikkaat valtiot, ennen kaikkia USA, jonka sotatoimien seurausta nykyiset massiiviset väestöliikkeet ovat,maksakoot kustannukset, tai ottakoot vastaan nuo miljoonat ihmiset.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Invaasiosta puheen ollen, olen joskus leikkimielellä ihmetellyt, miksi toisessa maailmansodassa Stalin ei älynnyt käyttää hyväkseen Neuvostoliiton lukumääräistä ylivoimaa toisella strategialla Suomen valtaamiseksi.

Sen sijaan, että jakoi Puna-Armeijalle torrakot käteen ja käski ampumaan tullessaan, Stalin olisi voinut lähettää tänne aseettomia antautumaan divisioonan toisensa jälkeen ja varmistaa, että kansainvälinen Punainen Risti todistaa tapahtumat. Siinä vaiheessa, kun Suomella olisi ollut logistinen vastuu vaikkapa miljoonan sotavangin huollosta, tuolloin 3,8 miljoonan asukkaan Suomi olisi takuulla romahtanut ilman, että laukaustakaan olisi ammuttu!

Nyt on meneillään Suomen valtaus toiselta taholta, mutta juuri tällä strategialla nykyaikaan sovitettuna.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Torvisoittokuntahan heillä oli kärjessä kun lähtivät Suomen työläisiä vapauttamaan.

Asioihin tulee merkillinen "reality check" kun käytetään konekivääreitä.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Rajat pitäisi heti sulkea ja odottaa YK:n päätöstä sen pakolaisstatuksen saaneitten miljoonien ihmisten jakamisesta globaalisti ympäri maapallon. Kaikki olemme samassa hatarassa veneessä. Tämä ei ole vain EU:n ongelma.

Ilmaston vääjäämätön muutos lähivuosikymmeninä lämpimämpään (sen jälkeen kohti jääkautta) suuntaan tulee aiheuttamaan miljardien ihmisten muuttoaallon. Esimerkiksi Saharan levittyminen sekä pohjoiseen että etelään päin merkitsee Afrikan ja Etelä-Euroopan tulemista vähitellen asuinkelvottomaksi. (Kehitysavulla, jota nyt leikataan, voisi pitää yllä Senegalin metsitysprojektia, jolla estetään Saharan leviämistä). Ja entäs sitten, kun Kiinasta loppuu pohjavesi! Sieltä lähtee satoja miljoonia liikkeelle kohti vettä eli Suomea.

Eivät riitä rahat. Mutta ehkäpä sitten asiaa mitataan toisin, kun vene uppoaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lukematta loppuosaa pitkästä ketjusta vastaisin, että kustannuksista tulevat maksamaan ja vastaamaan tulevat veronmaksajat - siis lapsemme ja heidän lapsensa.

Näille tulevaisuuden veronmaksajille onkin kasattu vastuita ja velvollisuuksia vuosikymmenien ajan, mutta eniten etenkin viimeisten vuosien ajan.

Käyttäjän amgs kuva

Herra Raimo Ilaskivi, laskelmiin pitää lisätä tulevien veronmaksajien yhteiskunnalle tuomaa rahaa. Jos ja kun Suomi onnistuu hyvin kotouttamistyössä niin moni turvapaikanhakija tulee maksamaan takaisin Suomen valtiolle ja meille veromaksajille sijoittamamme rahaa heihin.

22 vuotta sitten tarvitsin Suomelta apua muun muuassa opiskeluun. Olen vuodesta jo vuosia opettanut eri opoistoissa, kääntänyt ja joskus jopa tehnyt tulkkauksia ja kirjoittanut juttuja eri medioissa. Nyt kaksi lapsistani opiskelee yliopistossa (yksi Ruotsissa lääkäriksi) ja varmasti hekin tulevat maksamaan valtiolle veroa. Koen, että nyt ja jo monen vuoden aikana olen antanut aika paljon Suomen valtiolle. Silti 22 vuottta sitten olin vain menoerä.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Mitenkäs nuo romanikansalaiset ovat 500 vuodessa integroituneet suomalaiseen yhteiskuntaan? Tietääkseni ovat edelleen suhteellisen harvinainen näky työpaikoilla. Varmaan johtuu siitä rasismista.

Raili Lindberg

Jos 80 % maahantulijoista on työttöminä, niin se tarkoittaa, että osa heistä todellakin työllistyy. Se, että sinä kuulut viimeksi mainittuihin, ei muuta kokonaiskuvaa yhtään miksikään.

Käyttäjän amgs kuva

"Jos 80 % maahantulijoista on työttöminä" !!!
Arvelen, että et ehtinyt tarkistaa miten oikeasti asiat ovat. Maahanmuuttajien työttömyysprosentti on noin 29 eikä 80%! Eli meitä veronmaksaajia on enemmän kuin kilteisesta uutisoinnista ja asenteista maahanmuutajia kohtaan antavat ymmärtää.

Tässä tämä linkki:
http://www.sivistystyo.fi/opinto/maahanmuuttajat/i...

Raili Lindberg Vastaus kommenttiin #103

Kysymys on tästä nykyisestä maahanmuuttotulvasta. Suurin osa turvapaikanhakijoista on irakilaisia. Irakilaisten työttömyys on vuodesta 1995 pysytellyt 80 %:n kieppeillä. Toiseksi suurin ryhmä on somalialaiset ja heidän työttömyytensä on ihan sitä samaa luokkaa. Muista maasta tulevia turvapaikan hakijoita on hyvin vähän.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #108

Kuten Laura toteaa, Raili yleisti ja puhui kaikista maahanmuuttajista (myös virolaisista, venäläisistä, saksalaisista, ym.). Mihin tilastotietoon perustuu tuo "fakta", että 80 % irakilaisita olisi työttömänä? Olisiko linkki saatavilla? Minua se väite kiinnostaa vaikka tiedostan, että työllistymiseen vaikuttavat monet seikat.

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #103

Oikea kysymys olisi: "Mikä on turvapaikanhakijoiden työllisyysprosentti?"

Maahanmuuttajat -termi sisältää kaikki suomeen ulkomailta muuttaneet, myös työperäisen maahanmuuton. Faktatiedon puuttuessa (minulta), arvelisin maahan työn perässä muuttavien kohdalla työllisyysprosentin olevan keskivertoa suurempi. Tämä tasapainottaa turvapaikanhakijoiden kokonaisuutta laskevaa "maahanmuuttajien" työllisyysprosenttia.

Mielenkiintoisempi kysymys, joihon tuskin mistään saa vastausta:
- Mikä on euroopan ulkopuolelta tulleiden turvapaikanhakijoiden työllisyysprosentti kahden vuoden oleskelun jälkeen?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #103

Ana María Gutiérrez Sorainen, olet maahanmuuttaja. Et ole pakolainen?

Suomeen on tullut paljon maahanmuuttajia, jotka työllistyvät.

Miniäehdokkaani on maahanmuuttaja, joka ei ole ollut päivääkään Suomen yhteiskunnan toimeentulotuen varassa.
Hän ei ole pakolainen, vaan halusi tulla Suomeen töihin. Hänestä on Suomen yhteiskunnalle hyötyä. Hän puhuu todella hyvää Suomea ja sai vuosi sitten Suomen kansalaisuuden.

Syyrialaisten pakolaisperheiden tilapäiseen auttamiseen olisin ollut valmis, mutta heitähän ei Suomeen juurikaan tule.

Syyrialaisia turvapaikanhakijoitahan Suomen piti vastaanottaa, mutta kappas vain, Suomeen tuleekin irakilaisia nuoria miehiä älykännyköineen.

Yle on tutkinut (eilinen uutinen), montako turvapaikanhakijaa Suomeen on tänä vuonna saapunut.

Lokakuun 4:een paivään mennessä on saapunut 19 632 turvapaikan hakijaa;
Irakista 13 848,
Somaliasta 1 810,
Afganistanista 1 060,
Albaniasta 676 ja
Syyriasta vain 409,
ja loput turvapaikanhakijat eli muiden maiden luvut ovat tässä tilanteessa sen verran vähäisiä, että niillä ei ole suurta merkitystä.

Uutinen kertoo, että tämä vuonna saapuneista turvapaikan hakijoista 19 632 on miehiä valtaosa eli 15 500. Naisia on 2 816.
Aikuisen mukana turvapaikkaa hakevia lapsia on liki parituhatta, yksin ilman huoltajaa tulleita alaikäisiä tuhatkunta.

Uutisen lööppi kertoo, että syyskuussa tuli lähes 11 000 turvapaikanhakijaa.
http://yle.fi/uutiset/ylivoimainen_enemmisto_on_mi...

Miten ihmeessä nämä "pakolaiset/turvapaikanhaijat" työllistetään?

Kauppalehden uutinen kertoo, että pakolaisten vastaanottaminen on hallitsematonta.
Vasta syyskuussa on tunnustettu Irakista tulijat tulevat ilman pakolaisstatusta. Siis ei tiedetä keitä "pakolaiset/turvapaikan hakijat" ovat.

Sitaatti Kauppalehdestä 14.9.2015:

"Orpo on huolissaan siitä, että kaikki maahantulijat eivät välittömästi rekisteröidy viranomaisille, vaan jatkavat matkaa muihin kaupunkeihin ja hakevat turvapaikkaa siellä.

"Ei voi olla niin, että Suomessa on satoja ihmisiä, joista me emme tiedä, keitä he ovat, mutta me tiedämme, että heitä on liikkeellä. Tilanne on hallitsematon", Orpo sanoo.

Tehostetulla viranomaisvalvonnalla maahantulijat halutaan nopeammin turvapaikanhakumenettelyyn tai käännytetyksi, jos turvapaikkaan ei ilmiselvästi ole oikeutta."

Uutinen:
http://app.kauppalehti.fi/uutiset/hallitus-lisaa-r...

Kokeilkaapa, montako vastaavaa valtamedian uutista löytyy googlettamalla sanoilla "hallitsematon maahantulijoiden virta hallintaan sisäministeri Petteri Orpo"?

Vielä kysymykset:
Miten maahanmuuttajien virta on muuttunut Kauppalehden uutisoinnin jälkeen eli viimeisten kolmen viikon aikana?
Onko maahanmuuttajia käännytetty?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Juuri tämän selvittämiseen tietokannoista Suomessa olisi poikkeuksellisen hyvät, mahdollisesti maailman mitassa ainutlaatuiset mahdollisuudet, kuten edellä kirjoitin.

Väärät yleistykset suuntaan tai toiseen johtavat harhaan. Onko Ana María Gutiérrez Sorainen harvinainen poikkeus vai pääsääntö menoeränä ja toisaalta veronmaksajana, sitä ei ole kukaan oikeasti selvittänyt faktapohjalta, vaikka Suomessa se voitaisiin tehdä täsmällisesti. Esitetään ainoastaan propagandistisia väitteitä sen mukaan, mikä on kunkin esittäjän oma ideologia.

Sääli, että Suomessa totuus ei kiinnosta vallanpitäjiä, vaikka se olisi löydettävissä hyvin kohtuullisin kustannuksin ja vähemmällä vaivannäöllä kuin useimmissa muissa maailman maissa.

anita frisk

Ana hyvä, jos olet saanut palkkasi julkiselta sektorilta niin olet menoerä, kuten minäkin 46 vuoden ajan. Jos taas yksityissektorilta, niin olet nettoveronmaksaja, näin yksinkertaista se talousopillisesti on. Verot julkisen sektorin ylläpitämiseen kas kun maksetaan sieltä yksityiseltä puolelta. Ja vain sieltä.

Suurin osa Suomeen nyt pyrkivistä siirtolaisista on irakilaisia ja myös somaleita. Somalit tulivat Suomeen jo yli 20 vuotta sitten, alunperin Moskovasta Patrick-Lumumba-yliopistosta. Heistä on tänä aikana työllistynyt vain n. 15 %, irakilaisista saman verran. Lieksan 400 somalista on työllistynyt peräti kaksi yksityiselle puolelle. Miten nämä uudet tulijat olisivat erilaisia kuin entiset? Jos ihminen ei halua integroitua, hän ei sitä tee jos ei ole pakko ja sitähän ei Suomessa ole. Sinä halusit, mutta ehkäpä et ihan tajua nuoren muslimimielen ajatusmaailmaa?

Parhainta menestystä lastesi opiskeluun. Me ylpeät ja kannustavat äidit olemme kansakunnan suola!

Saija Taarinen

Sanojen ja termien käytöillä saadaan ja levitetään tietoa mutta myös luodaan eripuraa. Elias M. kirjoittaa, että sotketaan sanat ja merkitykset "turvapaikan hakija" ja "pakolainen". Näin saadaan luotua vääriä tai vääristyneitä mielikuvia. Myös rasismi -sanan käyttö väärissä yhteyksissä tai tietämättä sen merkitystä leimaa väärin ihmiset ja keskustelut. Kaikilla on oikeus olla jotain mieltä. Kun maahanmuuttaja-asiassa henkilöt, jotka eivät halua maahamme enempää hallitsematonta maahanmuuttoa, ovat tuoneet käsityksensä esille, se leimataan toisessa leirissä rasismiksi. Itse asiassa he juuri käyttäytyvät "rasistisesti": eivät anna tilaa muille mielipiteille, kieltävät sananvapauden, leimaavat muut tyhmiksi, suvaitsemattomiksi jne. Tunnetasolla puhuttaessa ja tehdessä päätöksiä tehdään vain tunnepitoisia ratkaisuja, jolloin yleensä jää huomioimatta tutkimukset, kokemusperäiset faktat ym. Suomi elää tällä hetkellä pahimman kestävyysvajeensa kourissa koko historiansa aikana. Tosiasia on, että meillä ei ole mitään mahdollisuuksia elättää määräänsä enempää ihmisiä. Eihän kyse ole mahtumisesta tms. Tosiasia on myös, että myös suomalaisia on taloudellisesti ja terveydenhuollon kannalta uhanalaisessa asemassa. Jos kaikki hallituksen kaavailemat leikkaukset toteutuvat, suomalaiset ovat myös koulutuksellisesti kaikilta tasoilta lähtien hyvin uhanalaisessa asemassa. Taloudelliset leikkaukset kertaantuvat ja kohdistuvat samoille kohderyhmille. Näin ollen heidän osuutensa leikkauksista tulisi olemaan satoja prosentteja kun taas niiden osuus, joille leikkaukset eivät kasaannu, olisi muutamia kymmeniä prosentteja. Hallitsemattoman maahanmuton kerrannaisvaikutuksistahan ei ole edes puhuttu.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Raimo;

*
Laskelma
Miten paljon Suomen maahanmuutto maksaisi laskennallisia (valtion) budjettisummia laskuperusteina käyttäen? Maahantulon vuositason menona käytän Valtion budjettiesityksen 2016 esittämää vastaanoton kustannusta per henkilö – eli 17.657 euroa/hlö.
Vastaanoton kustannukset eri asiakasmäärillä:
5.000 maahantulijaa: 88,3 miljoonaa euroa
10.000 maahantulijaa: 176,6 miljoonaa euroa
15.000 maahantulijaa: 264,9 miljoonaa euroa
20.000 maahantulijaa: 353,1 miljoonaa euroa
30.000 maahantulijaa: 529,7 miljoonaa euroa
50.000 maahantulijaa: 882,9 miljoonaa euroa
100.000 maahantulijaa: 1.765,7 miljoonaa euroa (1,8 miljardia)
200.000 maahantulijaa: 3.531,4 miljoonaa euroa (3,5 miljardia)
300.000 maahantulijaa: 5,3 miljardia
400.000 maahantulijaa: 7,0 miljardia - siis per VUOSI
*
Lähemmin:
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20223...

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kyllä tuo Ilaskiven puhe oli ihan asiallinen . Mihinkään sisällissotaan en usko ja jos alkaakin loppuu lyhyen aseiden puutteen vuoksi jos eivät demarit hanki niitä Venäjältä kuten viimeksi. Onneksi valkoiset sai niitä Saksasta ja Ruotsista kuten myös sotilaita.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Romaanien (suomalaisten)kohdalla ei ainakaan kielivaikeudesta enemmänkin oma aloitteisuuden puutteesta , kuinka moni on perustanut yrityksen varmaan vähemmin kuin esimerkiksi Vietnamilaiset ,Turkkilaiset ja jopa Venäläiset. Ei niitä työpaikkoja synny jos kukaan ei ala yrittäjäksi ei me kaikki voida olettaa että joku muu työllistää sitä muuta ei välttämättä tule kun seuraa monia kommentteja ei voi tulla muuhun tulokseen kuin että iso osa kansasta suorastaan vihaa yrittäjiä ja erityisesti jos se rikastuu, mutta lottovoitto on OK lottoamiseen kun ei aivoja tarvita.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Mitään ei voi tehdä ilman kuluja vaikka olisi ikiliikkuja keksitty.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Reden ist Silber, schweigen ist Gold - puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa!" - Korrektimmin tai ainakin näyttävämmin riitasointuineenkin tuo asia sanotaan näin: M. A. Numminen sings Wittgenstein - Wovon man nicht sprechen kann... https://www.youtube.com/watch?v=CGksgZKecKE

Tämä sadas kommentti voisi muutenkin olla keskustelun yhteenveto:

5 tummaa/vaaleaa leipää ja 2 makeaa/suolakalaa jaetaan käytännön reaalimaailmassa eri tavoin kuin lähtö/tulomaiden perinnekertomuksissa, varsinkin jos laskunmaksajilla on puolustettavinaan vuosikymmenien ja sukupolvien työllä ja pohjoismaisella järjestäytyneisyydellä saavutettuja etuja, jotka ovat jo muutenkin uhanalaisia .

Sipilän vilpitön kutsu Lähi-idän ja Afrikan huono-osaisille oli kaunis ele, mutta kuinka noloa voikaan olla sitten, jos/kun jossain vaiheessa joudutaankin toteamaan, ettei pöytää voidakaan kattaa kutsutuille likikään mainostetussa määrin koreaksi eikä kaikille tulijoille ehkä lainkaan. Vanha reilu markkinointiperiaate kääntyy maabrändäyksessä muotoon Overpromise, Underdeliver - lupaa enemmän, anna vähemmän:
- Kauniit blondit Suomi-mainoksissa: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/318498-na...
- ”Elintasomme laskee” http://www.uusisuomi.fi/raha/118857-suorat-sanat-s...

On tavattoman kaunis ja mieltä ylentävä ajatus (periaatteessa), että maamme vakaumuksellisesti hyväsydäminen kristinuskovainen pääministeri antaa kotinsa tai vaikka koko omaisuutensa pakolaisten ym. hätääkärsivien vieraaksikutsumiemme muunuskoistenkin käyttöön kuin sen toisen ihokkaan konsanaan. Ja korkeassa virassahan ei tarvitse omaa asuntoa enempää kuin autoakaan. "Turvapaikalla ei ole hintalappua".

Olisikohan tuo kaunis ele tullutkin tehdä yksityishenkilönä ilman julkistusta ja laajaa hypeuutisointia? Ks. tarkemmin: Häkämies/Sipilä: Saavutetut vs. maahantulevat edut - Overpromise, Underdeliver! http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203488-h...

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Raimo, puhut asiaa siitä että pakolaiskriisin hoitaminen ei ole ilmaista. Se on totta. Kun lippu on kerran jo käytännössä luotolla maksettu, eikö kannattaisi silloin nauttia showsta? Jos aitaamme tulijat leireille tai pakotamme vaikkapa yleisestä asevelvollisuudesta tunnetuista syistä luopuneen Irakin miehet taistelemaan kotonaan ilman taistelukoulutusta ISISin joukkoja vastaan, onko se oikein? Kyllä tulijoita on autettava. Mielestäni tämän kriisin hoitamisessa testataan olemmeko vapaaseen yritteliäisyyteen ja ihmisoikeuksien loukkaamattomuuteen uskova demokratia vai hiljalleen totalitaariseksi muuttumassa olevan liittovaltion osanen.

Minusta monella tästä asiasta keskustelevalla on kovin negatiivinen ihmiskäsitys. Miksi ihmisten haluun menestyä elää rauhallista elämää on niin vaikeaa luottaa? Tuskin tänne tulijat ovat täällä vain hakemassa vuosiksi mukava päivähoitopaikkaa ja mielellään hyvin maustettua ilmaista ruokaa. Pakoon ovat lähteneet kaikki jotka pääsevät: myös yrittäjät, kokeneet ammattilaiset ja nekin joilla on kansainvälisiä verkostoja ja rahaa sukanvarressa. Osa pakolaisista on tullut tänne menestymään ja tekemään kovasti töitä. Sellaiset ihmiset tuottavat yhteiskunnalle usein enemmän rahaa kun mitä kuluttavat.

Tulijoilla on lähtömaataan ympäröivien alueiden paikallistuntemusta. Heidän maansa jälleenrakennetaan joskus muutenkin kun IMF:n paperilla. Toisissa maissa hengissä pysytellyt lähtömaan yritystoiminta on tällöin etulyöntiasemassa. Jos emme laitosta turvapaikanhakijoita, vaan annamme heille mahdollisimman nopealla aikataululla mahdollisuuden ja tuen harjoittaa yritystoimintaa tai ammattiaan Suomessa, turvapaikanhakijat ovat mahdollisuus kasvattaa Suomen taloutta. Meidän pitäisi integroida tulijoiden osaaminen Suomen talouteen vaikka vanhan mallisen merkantin koulutuksen kaltaisella nopealla koulutuksella. Maallamme on myös huomattavaa koulutuskapasiteettia, jota voisi hyödyntää turvapaikanhakijoiden kanssa. Osa koulutuslaitoksista pesee käsiään ja välttelee katsekontaktia osa on lähtenyt aktiivisesti toimimaan. Turun yliopisto näyttää mallia ( http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/turun-y... ).

Ymmärtääkseni nykyinen hallitus on jo sijoittamassa merkittäviä summia yritystukeen, jonka sopivasta uudelleensuuntaamisesta tässä vihjaan. Se on kyllä nyt Euroopan maiden oma moka, jos eivät ymmärrä tulijoiden olevan tasa-arvoisia ja meidän kanssamme suurin piirtein tasalahjaisia ajattelevia ihmisiä jotka ovat oikein vastaanotettuna lahja vastaanotavalle maalle. Meille on tarjolla suurien maiden yritteliäimpiä ja sinnikkäimpiä ihmisiä, jotka kaiken lisäksi tällä hetkeillä oikeasti haluavat tulla tänne. Miettikää, minkälaisia veroetujärjestelmiä ulkomaisien lahjakkuuksien houkuttelemista varten meille on jouduttu aikaisemmin rakentamaan. Ja turhaan.

Tulijat ovat jo täällä ja lisää on tulossa. Voimme alistaa heidän suomalaisen viranomaisholhouksen alle ja maksaa enemmän, tai siirtää heidät keskuksista mahdollisimman nopeasti erilaisiin koulutuksiin ja yrityshautomoihin, ja ehkä tienata tällä. Jos terroria pakoon lähteneiden tulijoiden motivaatio menestyä ei riitä Suomessa tuloksiin, kenen sitten riittää?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Jos terroria pakoon lähteneiden tulijoiden motivaatio menestyä ei riitä Suomessa tuloksiin, kenen sitten riittää?"

Se motivaatio lopahtaa, kun suomalainen holhousvaltio opettaa täkäläiset pelin säännöt. Passiivisella elämäntavalla ja vaatimalla saa täällä tarvitsemansa, ja säästyy työelämän vaivannäöltä. Rahaa tulee taikaseinästä, eikä harkinnanvaraisen sosiaalituen perusteita kerrota päivänvaloon, ne ovat salassapidon alaista tietoa. Jos ongelmia tulee, kantaväestön kustantamat juristit rientävät auliisti apuun.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ymmärtääkseni nykyinen hallitus on jo sijoittamassa merkittäviä summia yritystukeen"

Viking Line, Nokia ja varsinkin Tuuliwatti sai mahtituet, kyllä nyt kelpaa yrittää hakea lisää tukia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Valtion menolaskelmassa pitäisi ottaa huomioon myös tulot:
- kun maksamme vastaanottokeskukselle maahanmuuttajan kustannuksia, vastaanottokeskus maksaa ateriantoimittajalle, vastaanottokeskuksen työntekijöille palkkaa, vastaanottokeskusrakennuksen omistajalle vuokraa. Ateriatoimittaja maksaa arvonlisäveroa, palkkoja, raaka-ainekustannuksia. Työntekijä maksaa saamastaan palkkatulosta tuloveroa, ostoksistaan ja käyttämistään palveluista arvonlisäveroa, kiinteistönomistaja maksaa vuokratuloistaan veroa, palkkaa kiinteistönhoitajalle, isännöitsijälle.
- toimeentulotukimenot menevät maahanmuuttajan välttämättömiin hankintoihin: kauppiaille ja palveluntarjoajille. Näistä hankinnoista valtio kerää arvonlisäveroa ja työntekijöiltä tuloveroa.

Maahanmuuttajien kautta valtio elvyttää kotimarkkinoita sadoilla miljoonilla vuodessa. Tästä rahavirrasta hyötyvät eniten suomalaiset.

anita frisk

"Kun maksamme", siis kuka maksaa. Joko kunta tai valtio. Ja ihan pikku vinkkinä että kunta ja valtio saavat rahat yksityispuolelta, ei mistään muualta. Jos veronmaksajat antavat sinulle tonnin ja pistät sen kiertämään veroina ja alveina viidensadan verran, niin veronmaksajat maksavat kuitenkin sen toisen viissatasen. - On järkyttävää, että ihmisillä ei ole minkäänlaista tajua taloudesta. "Maahanmuuttajien kautta valtio elvyttää kotimarkkinoita sadoilla miljoonilla vuodessa." Ja mistäs tämä maahanmuuttajien elvyttävä raha sitten tulee? No kas vaan, valtiolta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

- "On järkyttävää, että ihmisillä ei ole minkäänlaista tajua taloudesta."

Juuri tällaiset hekilöt ovat niitä jotka :tervetuloa pakolaiset: kylttiä kantavat mielenosoituksissa

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Tanska tekee asialle ja kustannuksille jotain:
http://yle.fi/uutiset/tanska_vaikeuttaa_kansalaisu...

eli meille riittää taas enempi rikkautta kun jatketaan vatulointia. Hyvä me.

Käyttäjän joukokoivula kuva
Jouko Koivula

Hyötyniemen mainitsema hirmuhätä voidaan edes joskus lopettaa, tai edes vähentää ja sitä paremmin mitä nopeammin, kun lopetetaan Boko Haramit, ISISit ym. Ja tämän sanoessani en millään hyväksy, että minua osoitetaan rasistiksi, vaikka näenkin ainoaksi ratkaisuksi noiden hädänalaisten auttamisen tapahtuvan heidän kotimaassaan, missä joutuvat tuon karmean väkivaltaisuuden kohteeksi.

Mikko Haapala

Pakolaiskriisistä puhumisen ohella voitaisiin asiaa alkaa tarkastella systeemin kriisin näkökulmasta. Joitakin huomioita Suomen tilanteesta ja pakolaisuuden kustannusten muodostumisesta:

http://vaintarkeitaasioita.blogspot.fi/2015/10/toi...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Mikko Haapala kirjoitti blogissaan http://vaintarkeitaasioita.blogspot.fi/2015/10/toi... :

"Ilaskiven kirjoituksen pohjana ovat luvut 50000 ja 15000. Edellinen on arvio tänä vuonna Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä. Jälkimmäinen kuvaa yhdestä turvapaikanhakijasta aiheutuvien kustannusten suuruusluokkaa euroissa. En tämän kirjoituksen yhteydessä sen enempää kiistä kuin tarkistakaan näitä lukuja.

Minä tarkistin.

Pohjaksi sitaatti Yle uutisesta http://yle.fi/uutiset/ylivoimainen_enemmisto_on_mi... :
"Kuinka paljon turvapaikanhakijasta koituu kuluja?

43 euroa – tämän verran on yhdestä turvapaikanhakijasta vastaanotossa aiheutuva vuorokausikustannus, Repo kertoo."

Laskutoimitukset vuosikustannuksista:

15000 turvapaikanhakijan määrällä vuosikustannukset ovat 15000 kertaa 356 vuorokautta kertaa 43 euroa eli 235,425 miljoonaa euroa.

50000 turvapaikanhakijan määrällä vuosikustannukset ovat
50000 kertaa 356 vuorokautta kertaa 43 euroa eli 784,75 miljoonaa.

Ilaskiven arvio 50000 turvapaikanhakijan vuosikustannuksista oli 800 miljoonaa vuodessa. Aika lähellä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

15000 turvapaikanhakijan vuosikustannukset merkitsee valtiolle 235,425 miljoonan euron lisävelanottamista ja 50000 hakijan vuosikustannukset - lähes 800 miljoonaa vuodessa.

Lisävelanottoahan piti karsia kaikin keinoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset