Raimo Ilaskivi

Kateus - loppumaton luonnonvara!

Olen mielenkiinnolla seuraillut viimeaikaista keskustelua Portugalin yksityisiä eläkkeitä nauttiville eläkeläisille suomasta verovapaudesta: Voi hirveätä! Jättävät kotimaan eivätkä maksa veroja! On siinä isänmaanrakkautta - eivät halua osallistua hyvinvointiyhteiskuntamme rahoitukseen! Ja että vielä kovatuloisimmat, heillähän olisi varaa maksaa täälläkin. Mihin se solidaarisuus on oikein kadonnut - kansalaisuus pois vaan tällaisilta veropakolaisilta! Että tällaisia kommentteja.

Minun on helppo seurata, en nimittäin asu Portugalissa vaan Suomessa. Maksan viimeisen päälle. Ja tästä syystä tuo otsikko on mielestäni ihan paikallaan: Kateus siitä paistaa läpi - sellaisten ihmisten, jotka eivät ole tuonne veroparatiisiin lähteneet. Jos en minä niin eivät sitten muutkaan. Pari kansanedustajaa näköradioruudussa kilpaili toistensa kanssa siitä, kuinka tällaisen mahdollisuuden suova verosopimus tulisi pikaisesti irtisanoa ja panna Portugaliin muuttaneetkin eläkeläiset veronmaksajiksi.

Olen yleensä pyrkinyt löytämään kulloisillekin epäkohdille syyn ja sitten katselemaan, miten se voitaisiin poistaa. Ja onhan niitä syitä juuri eläkeläisten osalta ihan riittämiin. Kaikki eivät tietenkään ole suorassa yhteysessä verotaakkaan, kuten taitettu indeksi ja vaikkapa viimeisin vuosikorotuksen mielivaltainen alentaminen 0,39 prosentiksi jostakin laskennallisen 2 prosentin tienoilta. Mutta sitäkin selvempi on niitten mielialavaikutus: Näinkö meitä kohdellaan, elämäntyön loppuun saattaneita, vanhimmat veteraaneja, sotakorvausten maksaneita, maan jälleenrakentajia jne? Mauri on tehnyt tehtävänsä, mitäpä hänestä. Ja päinvastoin: Mitäpä sitten tästä nykypäättäjien joukosta.

Mutta onhan sitä ihan suoraa yhteyttäkin. Olen lukenut, että viimeaikainen ryntäys Portugaliin, jos sitä nyt ryntäykseksi  voi sanoa, on saanut pohjaa ns. raippaverosta. Sehän lisäsi ns. hyvätuloisten eläkeläisten verokirjaan noin vain 6 prosenttiyksikköä maksettavaa lisää, ja kas: 50 prosentin molemmin puolin totesivat nämä uudella verolla rasitetut veroasteensa yht´äkkiä pyörivän. Puolet tulonsiirroiksi muille ja puolet itselle. Ei ihme, jos sitten lämpimän ilmaston, kirkkaan auringon ja sinisen meren lisäksi tuli päätöksentekoon mukaan kotimaisen veropolitiikan ja eläkepolitiikan yleensäkin synnyttävä elementti. Jääköön oma fiskus nuolemaan näppejään, älköön näitten kadehdittujen veronmaksajien ostoskysyntä enää elvyttäkö kotimaista tuotantoa ja työllisyyttä. Sitä saa, mitä tilaa. Sai se fiskus sitten  "peräti" 70 miljoonaa lisäeuroa noilta raipaniskut kokeneilta.

Ja  toinen viime päivien uutinen, jota hieman pahantahtoisesti voi rinnalla pohdiskella. Hallitus alensi yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksiköllä, 24,5 prosentista 20 prosenttiin siinä hurskaassa uskossa, että veron ns. dynaamisten vaikutusten johdosta talous elpyisi, tyollisyysaste kohoaisi ja toimenpide vaikuttaisi pitkäjänteisesti myös veron tuottoon. Näinhän se Jutta Urpilainen ehdotusta perusteli. Kuinka kävi? Toivottuja vaikutuksia ei saatu aikaan mutta yhteisöverojen tuotto romahti peräti noin 600 miljoonalla eurolla. Tuskinpa fiskus kovin tyytyväinen tähän 70 plus ja 600 miinus laskutoimituksesta on. 

Samalla yritysten kannattavuus kohentui - ja miksi ei olisi tällaisen veronalennuksen johdosta kohentunut -  ja kas: Osinkoihin riitti enemmän kuin ennen. Ja jälleen kerran virisi myös keskustelu yritysjohdon palkkojen ja korvausten kohtuuttomista korotuksista. Mutta ei hätää: Raippavero sentään korvaa pienen  osan menetyksisstä ja ovathan jotkut jo aloittaneet keskustelun vanhan, monta kertaa hylätyn keinon käyttöönotosta: Säädetään nyt vihdoinkin eläkekatto. Ellen minä saa kuten ne muut, otetaan niiltä pois jotta saavat saman kuin minäkin. Vieköön kateus samalla kalat vedestä mutta auttakoon tuon yhteisöveron tuoton kaventumisen täyttämistä. Onhan eläkeläisillä vara maksaa!

Sellaista se suomalainen veropolitiikka kaikkine ainesosineen, vaikutuksineen ja vaikuttamatta jäämisiin siis on. Samalla hieman huvittuneet onnittelut EK:n junttamiehille tuon yhteisöverosaavutuksen johdosta ja valittelut fiskukselle, joka ei tajunnut. Sitä en tiedä, miten eläkeläisten verokohtelun muotoilijoihin pitäisi suhtautua, onnitella vaiko valitella? Eräs osavastaus siihenkin toivottavasti lähiaikoina saadaan, kun KHO on läpikäynyt sen valtussuman, jonka raippaveron laillisuus lähinnä perustuslain  6. pykälän puitteissa on synnyttänyt. Sellaisella kiireellähän Jutta Urpilainen sen veron läpi ajoi, ettei edes perustuslakivaliokunnalle annettu tilaisuutta lausua asiasta kantaansa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Emme tiedä mikä yhteisöveron tuotto olisi ollut viime vuonna, emmekä varsinkaan mikä se tulee olemaan tänä tai ensi vuonna, ilman suoritettua alennusta. Ei sitä voi tuolla tavalla Elon laskuopilla laskea, sillä vähintäänkin jollain aikajaksolla on olemassa aivan reaalisia erilaisista syistä sukeutuvia heijastusvaikutuksia.

Jos se nyt on alentunut 600 miljoonalla, niin kuka sitä tietää miten sen olisi käynyt entisellä verokannalla. Tai mikä olisi ollut työttömyysaste ja sen vaikutus valtion menoihin, j.n.e.

On totta, ettei yritystoiminnan sijaintipäätös pelkästään riipu asemapaikan verokannasta, vaan pääasiassa aivan muista seikoista, mutta kyllä se verokantakin yksi rikka rokassa on päätöksiä tehtäessä ja maiden välinen verokilpailu yhteisöverotuksen kohdalla on totta sekin.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Ihan oikein, Juha Kuikka, eihän niitä vaihtoehtolaboratorioita voida rakentaa. Mutta tämä 600 miljoonaa on luku, jota ministeriö - paremman puutteessa - on käyttänyt.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kyllä, on pelkkää kateutta, että pitää kohtuuttomana sitä että alhaisemmalla eläkeiällä eläkkeelle päässeet ja murto-osaa nykyisestä tasosta eläkemaksuja maksaneet eläkeläiset muuttavat nauttimaan pääosin Suomeen jäävien työikäisten kustantamaa (verotonta) eläkettä.

Minulle sopii mainiosti, että pidetään voimassa Portugalin verovapaus, kunhan samalla puretaan tämä nykyinen "seuraava maksaa"-pyramidihuijaus, sovitetaan eläkkeet vastaamaan kunkin työurallaan maksamien eläkemaksujen tasoa, ja katsotaan että Portugalissa pysytään myös siinä vaiheessa kun alkaa tulla tarvetta erikoissairaanhoidon palveluille tai laitoshoidolle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kuinka voisi kadehtia ihmisiä joiden elämänsisältö on päästä veroista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa uskon, että ne Portugaliin muuttajat olisivat ilman tuota veroetua muuttaneet joka tapauksessa jonnekin lämpimään. Jos ei sitten Portugaliin, niin Espanjaan, Kreikkaan tai Floridaan. Portugali saa vain veroedun tarjoten osakseen enemmän niitä muuttajia. Siellä ei näköjään kavahdeta mamuja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voi olla. Blogin otsikko on siis harhaanjohtava.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Opiskelutoverini muutti Floridaan jo 1970-luvulla yhtenä syynä tuo yrittämisvastainen ns. 70-lukulainen taistolais-ilmapiiri ja pysähtyneisyyden ajan Suomi.

Hän taitaakin olla oikein iso konna, koska on pitänyt Suomen kansalaisuutensa, mutta nauttinut työnsä hedelmistä Yhdysvalloissa.

Nyt Suomi näyttää taas nuo pysähtyneisyyden piirteensä, ja luulee omistavansa ihmiset, jotka ovat siirtymässä tai siirtyneet eläkkeelle. Espanja on kuulemma lähettänyt Suomelle 7,6 milj.€:n laskun suomalaisten terveydenhoidosta siellä. Hirveätä - nehän eivät edes jonota meidän omissa terveyskeskuksissamme!

Samalla Suomi vastaa pelkästään Kreikan osalta tuhatkertaisesta (1000 x) eli noin 7 miljardin euron lainoituksesta, josta maamme ei tule saamaan kuin murto-osan takaisin.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kysymys pitäisi kuulua : Miten päästää mitättömillä eläketuloilla elävät ihmiset maahan jossa voisi vielä vaikka yli seitsemän kymppisenä elää ihmisarvoista elämää.

Ainakin Portugal, Espanja ja Ranska ovat sellaisia paikkoja. Ei sinne muuttavien roposilla Suomea pelasteta.

Veroparatiisi järjestelyillä on aivan eri mittaluokan vaikutus verokertymään. Eli rahaeliitti ei verojaan Suomeen maksa, ei mistään hinnasta.

Vrt vaikka Ehnrootin uhohtuneet 10€ Lichstenstainiin, "unohdin vain". Mikäli joku pelkästään unohtaa 10 milj, niin kuinka monta miljardia rahaeliitin rahaa on verottajan ulottumissa?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Varmaan kyseessä on perisuomalainen kateus.
Ongelmia on tosin siinäkin että Portugalin veroedut koskevat vain yksityisen sektorin työntekijöitä. Julkisella puolella työtä tehneille ei tuota mahdollisuutta meillä ole suotu. Kysymys on siis myöskin tasa-arvosta.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Eläkeläiset ovat veronsa maksaneet jo moneen kertaan. Olisiko aika pitää kiinni aiemmista lupauksista ja saada indeksikorotukset aikanaan ilman "tilapäistä" taitettua indeksiä.
Raippavero kuulostaa pahalta, vaikka en sen kohteeksi ole joutunut. Kaikista eläketuloista samat verot kuin palkkatuloistakin.

Raimo, saisitko vielä jonkun ekonomistin laskemaan paljonko talouseämää elvyttäisi mikäli seuraavat kolme vuotta maksettaisiin korotettuja työeläkkeitä ( yksityissektorilla). Lisäys voisi olla vaikka 1 mrd € vuodessa.

Miljardin ruiske enimmäkseen suomalaiseen ruoka- ja asunto- ja hyvinvointipalvelujen tuotantoon saisi talouden pyörät pyörimään.

Eläkeyhtiöillä on melkoiset ylijäämät, vai onko kaikki kiinnitetty viimeistä euroa myöten valtionlainojen katteeksi ?

Markku Laaksonen

Vaikuttaa, että Suomen verotusjärjestelmä kaipaa täysremontin pykäliin ja asenteisiin. Samoinkuin julkisen sektorin toiminta kuluineen, se tulee mitoittaa tuloja vastaavaksi ilman kohtuutonta velanottoa.

Hyödyttömät eipäs/juupas verokeskustelut jäsisivät pois, en tarkoita blogia, sanoma on tärkeä.
Toivottavasti seuraava(t) hallitus(et) pystyyt(vät) keskittymään olennaisuuksiin, 10-vuoden talouden uuden kuun nousun odottamisen jälkeen.

Käyttäjän PenttiOPitknen kuva
Pentti O Pitkänen

Puhumattakaan niistä tk-eläkkeellä tai muuten vaan eläkkeellä olevista joilla on asuntovelkaa. Kun aika on tämä et saa asuntoasi edes vuokratuksi, saatikka rauhassa maksella sitä sovitusti, kun ollaan leikkaamassa kokonaan asuntolainan koron verovähennys pois.Tähän kun lasketaan Ilaskiven mainitsemat leikatut indeksit, leikatut eläkkeet ja leikatut indeksikorotukset (0.39 hävitöntä!), ei kenelläkään ole syytä kadehtia pienillä tai keskikokoisilla eläkkeillä olevia. Kun suurin osa saa 700 euron takuueläkkeestä reiluun 1000 euroon /kk ja siitä verot, se on nyt jäänyt jo tappion puolelle. Eläkkeitä on leikattu. Jos sillä eläkkeellä on varaa lähteä Portugaliin, siitä vaan. Muutama satanen siitä jää enenmmän käteen, mutta pahimmassa tapauksessa olet siellä nalkissa. Onko varaa tulla käymään Suomessa lastenlapsia katsomaan? Ne jotka siellä ovat pärjäävät esim aviopareina kahdestaan. Yksin eläkeläinen ei tahdo pärjätä mitenkään. Kuluja saman verran kun kahdella, mutta maksat yksin.

Jouni Paivola

Jospa tähän mahtuisi myös pienyrittäjän näkökulma! Kaikki työvuodet olen elänyt varsin säästeliäästii ja ajatellut, että kun eläpäivät koittavat, ei tarvitse joka yö herätä miettimään "riittävätkö rahat" ja "miten yritys menee". Olen maksanut, kuten moni yrittäjä, aina kun mahdollista, lisäeläkettä. Nyt kun eläkepäivät lähestyvät, merkitsisi se sitä, että kun nostaisin sekä yrittäjäeläkettä että vapaaehtoista eläketta niin, tältä ajalta veroa menee reilusti yli 50 %. Se merkitsee sitä, että vapaaehtoisen eläkkeen syö verottaja. Samalla eivät käteen jäävät rahat riitä lähellekään nykyisen elintason ylläpitoon. Valmis olen tinkimään, mutta en siihen, että edelleenkin valtaosa hankkimistani rahoista menee veroihin. Yritykseni verollinen myynti on ollut vuosittain yli 300.000 euroa. Tästä olen maksanut erilaisia veroja eri vaiheissa lähes 150.000 euroa (toki sisältää arvonlisäverotilitykset). Nyt, eläkeiän kynnyksellä tuntuu kohtuuttomalta, että vielä haetaan toiseen kertaan se, minkä on itselleen säästänyt. Ei ihme, että etelä kutsuu.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kateuteen vetoaminen on yksi huonoimmista perusteluista joita löytää saattaa. Erilainen veronkierto ja verosuunnittelu rapauttaa yhteiskuntaamme kovaa tahtia ja Ilaskivi parka kuvittelee, että verotuksen ja sen kiertämisen kritisoimisen motiivina on kateus.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Kauaspa olet etääntynyt tavallisten ihmisten tosielämästä ja mattimeikäläisten ajattelusta!

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Verojen korotukset on puhtainta populismia ja oman valinnan/uudelleenvalinnnan varmistelua. Rikkain 1 % väestä maksaa yhteensä enemmän veroja kuin köyhimmät 50 %.

Määrällisesti rikkaita on vähemmän, joten äänisaalista tähyävän vallankiimaisen robinhoodin eli tulevan "päättäjän" kannattaa vedota köyhimmän osuuden kateuden tuntoon ja puhua kovaan ääneen siitä "kuinka ne maksaa kenellä on varaa". Kannattaa myös puhua kovaan ääneen karkureista ja nyökytellä merkitsevästi perään.

Valitettavasti tämä rikkain osuus rahoittaa myös Arkadianmäen sirkuksen. Esitys loppuu kun rahoitus loppuu.

Jouko Silvennoinen

Kateus tai mikä mutta suomen lakihan sallii verosunnittelun että anti mennä vaan, jälleen käännetään asia lillukan varsiin, Ilaskivi on ihan oikeassa asian ei pitäisi ylittää edes uutiskynnystä.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Miksi eivät suomalaiset maanpakolaiset ulkomailla kiinnosta? Kun vielä maanpakolaisesta tehtiin veropakolainen.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184512-v...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tästä verosopimuksien muutoksesta tulee seurauksena se, että heillä joilla on, siirtävät omaisuuttaan jo ennen eläkeikää, Portugaliin tai muihin lämpöisiin maihin, odottamaan eläkepäiviä. Ne varat ovat pois Suomen kehityksestä ja investoinneista.

Se on sitä verosuunnittelua, johon valtio nyt lyhytnäköisesti tähtää!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Vaikea sanoa. SUURITULOISILLA eläkeiläisillä on yleensä omaisuusmassaa täällä kotimaassa. Toki varmaan jaettuna jo perillisille.

Peruskysymys lienee se, että miten työn arvo lasketaan. En missään nimessä ole sosialisti, mutta pientä rotua. Kohtuullista on antaa pientä eläkettä nauttivalle suurempaa eläkettä suhteessa.....työn arvoon.

Onko tämä Wärtsilän omistaja, joka unohti muutaman miljoonan sinne vuorille, Pyreneille työnsä arvoinen? Ilman näitä pientä eläkettä nauttivia putiikki tuskin olisi pyörinyt, eikä moni muukaan. Pientä eläkettä saavien työmuurahaisten arvo?

Verosuunnittelua... Kannattaisi lukea Saiturin Joulu ja pari Ankka klassikkoa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eläkeläisethän ovat etuoikeutettu ryhmä, sillä työssäkäyvät kärsivät lamasta, yt-neuvotteluista, ja palkkojen laskusta. Suuri osa työssäkäyvistä on joutunut siirtymään huonpalkkaisempaan työhön, jos ylipäänsä työtä on saanut. Eläkeläiset sitä vastoin saivat korkeat eläkkeet juuri ennen,kuin Suomi syöksyi 2009 pahimpaan sitä koskaan koetelleeseen talouslamaan.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

On tietenkin korkeita eläkkeitä. Suurta osaa eläkkeistä ei todellakaan voi suuriksi sanoa.
Otetaan esimerkiksi pikku yrittäjät. Hän on vuosikymmeniä maksanut yrittäjäeläkemaksuja. Turhan usein - tiukasta rahatilanteesta johtuen- pienimmän mahdollisen maksun. Eläketilanteessa tämä kostautuu, monesti eläke saattaa olla pienempi, mitä hän saisi ilman mitään eläkemaksujakin. Eli yrittäjä on pitkään maksanut oikeastaan aivan turhaan. Itse siitä olen yksi esimerkki.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Indeksileikkaukset aloitettiin jo 1993 ja ne olivat ehtineet kaventaa eläketasoa jo merkittävästi; pyöreästi 60 prosentin tavoiteindeksi oli painunut reilusti alle 5o prosentin lähtöpalkasta. Viimeinen lause Mikko Ahtolan kommentissa on täten paikkansapitämätön.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Varmasti osa veroasioista ja niiden muutoksista perustuu selkeään kateuteen.
Mutta myöskin siihen, että poliitikkojen pitää näyttää edes jotain tekevänsä. Raadollisesti ajatellen, verotuksen muutosten yksi tekijä on siinä, miten puolueet katsovat muutoksen vaikuttavan omaan kannatukseen. Jos tuntuu siltä, että jollain päätöksellä omaa kannatusta voi nostaa, niin tehdään se, oli se sitten kokonaisuuden kannalta järkevä tai ei.

Yhdessä asiassa pitää kyllä Ilaskiven tietoja korjata. Hänen mukaansa yhteisöverojen alennus paransi yritysten kannattavuutta. Joillakin suuryrityksillä näin varmaan kävikin. Pk-yritysten osalta tulos kumminkin oli sellainen, että suurimmalla osalla niistä verorasitus nousi. Yksi esimerkki laieista, joissa päättäjien tietämättömyys korostui. Säädetään lakeja, jotka toimivat juuri päinvastoin. kuin tarkoitus ehkä oli.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Helpompi hyväksyä että hylkää maansa silloin kun siltä menee hyvin kuin silloin kun maalta menee huonosti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset