Raimo Ilaskivi

Eikö hallitus ymmärrä itse alentavansa verotulokertymää?

Keskustelu uudesta hallitusohjelmasta on jo alkanut vaikkei hallitusta edes ole muodostettu. Hinkua Valtioneuvoston linnaan kuitenkin riittää, päättäjiksi maan asioista. Kuka ja kenenkä kanssa, ketä ei missään tapauksessa, yksi ei leiki toisen kera jne jne. Mielenkiintoistahan se on!

Ja samalla on alettu keskustella myös siitä, mistä leikataan ja mitä veroja kenties korotetaan sekä siitäkin, olisiko joihinkin indeksisidonnaisiin etuihin puututtava. Valtiovarainministeri Rinne mainitsi päivä-pari sitten jäädytettävien joukossa myös eläkkeet mutta saamansa palaute ilmeisesti pelästytti, koskaperjantaiaamun televisiossa riensi jyrkästi torjumaan ajatuksen: Emmehän me sosialidemokraatit sellaista, korkeintaan puutumme hyvätuloisten etuihin jotta heikoimmassa asemassa oleville riittäisi jaettavaa. Näin ennen vaaleja, saa sitten nähdä, mitä vaalien jälkeen!

Kannattaa kuitenkin muistaa, kuinka usein ja monella erilaisella tavalla eläkkeisiin on puututtu. Olkoon kertaus opintojen äiti! Ensin olivat 1990-luvun "tilapäiset", pysyviksi jääneet kertaluonteiset heikennykset. Sitten keksittiin taitettu indeksi, joka on takuuvarma eläketurvan kutistaja kaikkien eläkkeensaajien osalta. Eläkkeen lähtöperusteenahan on ollut ajatus 60 prosentin eläketasosta lähtöpalkkaan verrattuna. Tämä leikkuri pitää kuitenkin huolen siitä, että 10 vuoden päästä ollaan jossakin runsaan 50 prosentin tasolla ja 20 vuoden päästä lähellä 40 prosenttia lähtöpalkasta. Näin eläkeläisten ostovoimaa eli mahdollisuuksia kuluttaa supistetaan. Sitten tuli 6 prosenttiyksikön raippavero ns. suurtuloiselle - Juttaveroksikin kutsuttu - ja lopuksi kuluvalle vuodelle indeksikorotusta, joka taitetunkin indeksin mukaan olisi ollut 2,4 prosenttia, kutistettiin 0,39 prosentiksi. Joko riittää?

Suorastaan surkuhupaisalta tuntuu, kun kuuntelee päättäjien, niin ministereitten kuin kansanedustajienkin perusteluja. "Valtiontalouden tila tätä edellyttää, varat eivät eläkekorotuksiin riitä." Apukoululaisiako ovat? Eläkkeitten maksustahan vastaavat pääosaltaan eläkeyhtiöt, ja niitten varallisuus, kokonaispääomat, ovat kasvaneet vuosi vuodelta; taso on tällä hetkellä jo 175 miljardin euron suuruusluokkaa eli pyöreästi 2,5-kertainen valtion budjettiin verrattuna. Suurten ikäluokkien eläköitymisen sekä ikärakenteen muuttumisen aiheuttaman paineen tasaukseenhan nämä osittain oli tarkoitettu sen oheen että järjestelmämme on sekä rahastoiva että suorarahoitteinen.  Nyt ne kasvavat siksikin, että taitavat lobbarit huolehtivat siitä, että eläkeyhtiöitten merkitys rahoittajina ja vallankäyttäjinä kasvaa. Onnittelut vain FK:lle ja EK:lle!

Sitten asian ytimeen, otsikon ilmaisemaan. Eläkkeet ovat veronalaista tuloa. Jos ne kasvavat, valtion ja kuntien verotulotkin nousevat - jos niitä leikataan, verotulokertymä heikkenee. Ja juuri näin on käynyt ja tällaista kehitystä hallituspuolueet laidasta laitaan - valitettavasti - ovat edistäneet. Siksi kysymys: Eivätkö ne ymmärrä, mitä tekevät? Onko niitten talouspoliittinen tietämys apukoulutasoa? Sivumennen sanoen: vastatakin voisi. Katsokaapa päättäjiemme koulutusta ja sen suuntaa (tai puuttumista) nimenomaan talouspoliittisten kysymysten osalta! Kansa on saanut, mitä on valinnut.

Takaisin hallitusohjelmakaavailuihin. EKP on nyt päättänyt mittavasta elvytysohjelmasta. Se on tarkoitettu nimenomaan sellaisten investointien rahoitukseen, joilla parannetaan elinkeinoelämän toiminnan ja kasvun edellytyksiä. Sellaisiin, joilla maamme kilpailukykyä nostetaan ja samalla luodaan pohjaa paitsi kasvulle myös työttömyyden poistamiselle, joka tämän hetken keskeinen ongelma onkin. Pitää ottaa siis  investointivelkaa, ei syömävelkaa, jonka avulla valtiontalouden epätasapainoa ylläpidettäisiin.

Ja siksi kaksi vahvaa pointtia, eläkepolitiikkaan liittyvää: Näpit irti uusista leikkauksista. Ne vain kaventavat verokertymän pohjaa kun sen sijaan eläkkeiden oikeudenmukainen, edes leikatun indeksin mukainen nosto nostaa myös verotuloja. Ja toinen pointti: Eläkkeiden ostovoimasta huolehtiminen lisää myös  lähinnä kotimaista kulutuskysyntää, jota kotimaisen toimeliaisuuden kehittäminen omalta osaltaan edellyttää.

EKP:n päätösten jälkeen talouspolitiikan pelivara on siis selkeästi laventunut. On luotu edellytyksiä kasvulle ja työllisyydelle sekä julkisen talouden saneerauksillekin. Mutta näin vain sillä edellytyksillä, että uudet mahdollisuudet osataan käyttää oikein ja järkevästi. Siksi uudesta hallituspohjasta ja hallitusohjelmasta keskusteleville on syytä toivoa tältä pohjalta onnea ja menestystä. Jakopolitiikka on unohdettava ja siirryttävä kasvupolitiikan tielle!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Eläkeläisten kyykyttäminen ei ole taloutta vaan ideologiaa. Ruotsin talous kasvaa nimenomaan eläkeläisten ostovoiman avulla. Korporativistisen kolmikannan komennossa mennään kohti tuhoa.

Elijas Bijur

Tässä blogissa kuuluu todella järjen ääni. Tuollaista Kokoomuslaisuutta minä kannatan. Valitettavasti nykyisin kokemattomat ja muka kaikesta kaiken tietävät penskat hääräävät asioissa.

Jos kokoomus olisi viisas, niin se tekisi Ilaskivestä pääministerin, ja tämä Suomi voisi paljon paremmin.

Kiitos asiantuntevasta blogikirjoituksesta!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Eikö hallitus ymmärrä itse alentavansa verotulokertymää?"

Ei ymmärrä ei. Ei kepun Vanhasen ja Kiviniemen eikä kokoomuksen Kataisen ja Stubbin hallitukset ei.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Raimo Ilaskivi kirjoitti:
"Sitten keksittiin taitettu indeksi, joka on takuuvarma eläketurvan kutistaja kaikkien eläkkeensaajien osalta. Eläkkeen lähtöperusteenahan on ollut ajatus 60 prosentin eläketasosta lähtöpalkkaan verrattuna. Tämä leikkuri pitää kuitenkin huolen siitä, että 10 vuoden päästä ollaan jossakin runsaan 50 prosentin tasolla ja 20 vuoden päästä lähellä 40 prosenttia lähtöpalkasta."

Noinhan se menee. Taitettu indeksi on pirullisimpia keksintöjä, jota tässä maassa on käytetty jatkuvasti talouspolitiikassa. Kun eläkkeiden taso heti alkuun on periaatteessa 60 prosenttia palkasta, jatkuvat taitetut indeksit ovat äärimmäisen epäreilu "säästämiskeino". Se ajaa pienimpien eläkkeiden saajat ennen pitkää leipäjonoihin ja keskituloiset vähitellen kurjalistoksi.

Pienimpien eläkkeiden saajien elämän turvaksi tarvitaan sitten toimeentulotukea. Tuoko leikattu indeksi siis lainkaan tavoiteltua säästöä? Vai luottavatko hallitusherrat siihen, että köyhyyteen ajetut ikäihmiset eivät osaa hakea heille kuuluvia etuja, mikä tuottaa nuo "säästöt"?

Päättäjät hoi! Nyt tarvittaisiin useaksi vuodeksi KOROTETTUJA eläkeindeksejä, jotta eläkeläiset voisivat vähitellen tavoittaa työssä käyvien ansiotasoa.

Sitä paitsi hallitusherrojen on syytä muistaa, että vähävaraisten eläkeläisten kaikki tulot menevät heti ruokakauppoihin, joissa niillä maksetaan äärimmäisen eräreilua tasaveroa ALVia.

Näissä taitetuissa indekseissä piilee siis huutava yhteiskunnallinen vääryys. On todella erikoista, että tämän epäoikeudenmukaisuuden paljastamiseksi tarvitaan kokoomuspoliitikon teräviä kannanottoja. Kiitos niistä!

Kari Ahveninen

no ei. se kun vanhan kaavan mukaan mennään, eli "korotetaan veroja, saadaan lisää tuloja" ei toimi enää. Ei mitenkään. Tänä päivänä jo alkaa olemaan siinä rajoilla että (verotettava) kansa äänestää jaloillaan.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Jos tuloveroa korotettais vaikka prossan niin miten sitää pystyy äänestämään jaloillaan?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ne äänestävät jaloillaan, jotka sen voivat helposti tehdä. Otetaan esimerkiksi vaikka Nalle Wahroos. Ne jaloillaan äänestävät tuppaavat olemaan siitä hyvätuloisimmasta päästä. Siksi siinä tahtoo käydä niin, että kun euroa metsästetään, niin satanen menetetään.

Pekka Pylkkönen

Eläkeläisille on välittömästi lähetettävä lasku työuran aikaisista ansioista maksamatta unohtuneiden eläkemaksujen osalta. Niiden osalta joilta ei saada perittyä eläkemaksuja 25% palkkasummasta mukaisesti, eläkkeenmaksu päättyy.

kuinka moni maksoi eläkemaksuja työuransa alusta loppuun 25%?

Jos vaihtoehdot ovat alentaa nykyisiä eläkemaksuja nuorten työllisyyden parantamiseksi tai korottaa eläkeläispullasorsien eläkkeitä, valinnan pitäisi olla aika selvä.

Kalervo Palonen

Pekka, kysytään myös kuinka paljon ja kuinka moni näistä ns. suurten ikäluokkien eläkeläisistä, jotka tässä on sinulla ilmeisesti tikun nokassa, ovat saaneet nauttia niistä kaikista tulonsiirroista, joita nyt maksatetaan yhteiskunnalla? Vaikkapa ilmainen opiskelu, opintotuet, lapsilisät, ansiosidonnainen työttömyysturva, toimeentulotuki jne.. Ja kuinka moni teistä nuoremmista on tehnyt sellaista työaikaa, kun vielä oli 60-,70- ja 80-luvuilla? Ei tämä elämä pelkkää eläkkeellä oloa ole ollut.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

EKP:n päätös käynnistää painokneet lienee oikea ratkaisu. Pankit tulevat olemaan paljon vartijana siitä miten nuo rahat käytetään. Aika näyttää....

Aiemmin hallitus oli halvaantunut. Nyt vaalien lähestyessä se on paniikissa. Näitä juu tai ei sittenkään päätöksiä tulee vielä runsaasti. Juu tarkoittaa sitä että hyvä näin tehdään, hyvä homma ja ei sittenkään sitä, että yön yli nukuttua tajutaan kolikon kääntöpuoli negatiiviset seuraukset.

Vasta nyt ollaan tajuamassa sisämarkkinoiden merkitystä kansantalouden kannalta. Kauppa käymään ja raha kiertämään. Kansalaisille ostovoimaa. Pienyritykset työllistävät ja jotkut niistä voivat kasvaa menestyviksi vientifirmoiksi. Todeliset säästöt syntyvät kun työttömyyden aiheuttamat kustannukset oheiskuluineen on saatu minimoitua. Sinänsä yksinkertaista.

Hyvä blogi Ilaskiveltä jälleen kerrran

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Nää eläkepuheet on aika hassuja, kun ottaa huomioon että suuret ikäluokat ovat eläkejärjestelmän todellisia voittajia, nuoremmat häviäjiä. Mitä tulee veropohjan kaventamiseen indekseillä, virkeät eläkeläiset ovat kovia matkustelemaan ja moni viettää kuukausia Espanjassa... pienituloisimmat eläkeläiset on asia erikseen.

Ihan hyvä että eläkeläisiltä leikataan. Leikattiinhan muutama vuosi sitten miun eläkettäkin 17% yhdellä päätöksellä. Mutta todellinen eläkeleikkuri lienee enemmän, kun en ole saanut elää 70-80 lukujen vakituisten työsuhteiden kulta-aikaa, vaan tätä 2000 luvun pätkätyöhelvettiä.

Muistetaan nyt kuitenkin siitä eläkkeiden maksusta se, että rahastoista tulee 25% ja 75% kerätään YRITYKSILTÄ(ja muilta työnantajilta) ja TYÖNTEKIJÖILTÄ. Pienemmät eläkkeet = vähemmän painetta työnantajille ja työntekijöille.

Kalervo Palonen

Moni viettää kuukausia Espanjassa, koska eläkkeellä on siellä ostovoimaa enemmän ja Suomen hintatasolla leikattu indeksi ja verotus syö eläkkeet vääjäämättä.
Kerrot, että sinulta leikattiin eläkettä 17 %:a. Oletko siis jo eläkkeellä vai puhutko tulevasta eläkkeestäsi? Sinullakin tuntuu olevan kova kateus näitä ns. isojen ikäluokkien eläkeläisiä kohtaan. Oletko koskaan huomannut, että melkoinen osa 40-luvulla syntyneistä on jo kuopattu ja moni ei ehtinyt olla eläkkeellä päivääkään tai että näitten ikäluokkien eliniän odote on huomattavasti pienempi kuin esim. ikäluokan jota itse edustat.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Elinajanodote toki kasvaa, mutta olen alkanut epäilemään sitäkin. En oikein osta väitettä että nykynuoriso olisi terveämpää kuin koskaan ja eläisi niin pitkään kuin "ennustetaan". Istumatyö tulee tappamaan meitä ennenaikaisesti.

Mutta joo, tulevaa eläkettäni leikattiin.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Onko kirjoittajalla arviota siitä, mikä olisi suomalaisen työn hinta eli millaiset olisivat työeläkemaksut, jos tuo ohjelma toteutettaisiin?
Ja mikä vaikutus korotuksilla olisi suomalaisyritysten kilpailukykyyn, kun se jo muutenkin on kohtuullisen heikko?

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Näinkin voi kysyä, mutta entäpä jos kysyttäisiin lähtökohtaisesti: Paljonko tulee jo kerätyistä massiivisista eläkemaksuista käyttää eläkkeiden maksuun tai paljonko eläkeyhtiöitten pääomien kartuttamiseen? Nyt on valittu viimeksi mainittu vaihtoehto eli kasvatetaan yhtiöitten pääomia ja valtaa samalla kun syödään kaikki aiemmin tehdyt eläkepäätökset ja lupaukset.
"Ennen mies peltonsa myy kuin sanansa syö" - se oli vanha kansanviisaus, ja toinen, enemmän tähän päivään liittyvä: Yhteiskunnan poliittisen moraalin tasoa mitataan parhaiten sillä, kuinka se pitää huolta heikoista ja puolustuskyvyttömistä. Kuka puolustaa eläkeläisiä? Eivät poliitikot, eivät ammattiyhdistysliikkeet!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Osatoisto:

EKP:n QE...

Tässä on Pieria-sivustolla oleva John Azizin teksti "Does Qe lower or raise interest rates: The evidence" http://www.pieria.co.uk/articles/does_qe_lower_or_...

Tekstissä on käyrä, jossa tarkastellaan FED:in QE:n vaikutusta korkotasoihin. Käyrän perusteella korkotaso on noussut, ei laskenut.

Ja tässä on Levy-instituutin Pavlina Tschernevan "Reorienting Fiscal Policy" http://www.levyinstitute.org/publications/reorient...

Tschernevan laskelmien mukaan yritysten ja rahoitusjärjestelmän vakauttaminen ei, vaikka tihkuteoria niin väittää, vaikuta työttömyyteen. Se hyödyttää vain jo ennestään varakkaita.
Tscherneva suosittaa talouden elvyttämistä kohdentamalla toimet köyhien ostovoiman parantamiseen.

Samasta aiheesta Dean Baker "The full employment route to poverty reduction" http://billmoyers.com/2014/06/13/the-full-employme...

Draghin läpinät 2 prosentin inflaatiotavoitteesta on joutavia koska se ei ole muuallakaan toiminut, ei edes vaikka inflaatioasteen laskentatapaa on muutettu http://www.ecb.europa.eu/press/pressconf/2015/html...

eli QE:lla on vaikutusta pääasiassa osakemarkkinoilla, työpaikkoja sillä tuskin syntyy. Varsinkin kun meillä on meneillään palkoissa nollalinja (ja eläkkeissä miinuslinja) joten ostovoimaa ei synny lisää, ja sitä kokonaiskysyntälamassa tarvittaisiin.

Miksi yritykset lisää palkkaisivat kun ei ole maksavia asiakkaita?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tässä se pointti juuri onkin jakelukanavan päätepisteessä pankit ovat paljon vartioina. Köyhien ammattitaitoisten ostovoima kasvaa vain työpaikkojen kautta. Kebabpaikat on jo keksitty mutta hemmetisti on vapaata tilaa monilla muilla aloilla.

Oma projektini uudesta olohuoneen pöydästä on vielä kesken. Heti kun saan piirustukset valmiiksi menen paikalliseen pieneen puusepän verstaaseen ja tilaan sen. Valtion talouden kannalta sillä ei yksin merkitystä, mutta kun vastaavanlaisia juttuja on kymmeniä tuhansia on tilanne aivan toinen.

Sanotaan näin, jos nuo elvytysvarat, rahat sitähän ne ovat katoavat finanssitalouden syövereihin tai niillä rakennetaan asuntokuplaa se on soronoo, joka tapauksessa. Sanotaan näin, että nyt sitä kuuluisaa pankkivalvontaa tarvitaan. On meinaan viimeinen mahdollisuus.....

Janne Suuronen

Bingo. Toissapäiväisen EKP:n elvytysilmoituksen jälkeen jo odottelinkin, että kuka tulevia eduskuntavaaleja ajatellen ensimmäisenä populistina ottaa ilon irti. Ehdottaa elvytysrahan holtitonta jakamista kulutuskysyntään.

Odottelin avausta vasemmiston puolelta, melkein olisi voinut lyödä asiasta vetoa, mutta näköjään Kataisen iloinen "Sari sairaanhoitajalle sataset lisää" henki vieläkin elää Kokoomuksessa vahvasti. Vastuullisen talouspolitiikan sijaan. (Sinänsä sairaanhoitajille tuolloin kuului palkkakorotus, mutta mikä on eri asia, kuin vvm Kataisen aloitama holtiton valtion menojen kasvattaminen. Kulmakerroin näkyy valtion budjettikäyrissä). Raimo Ilaskivi kyllä mainitsee EKP:n elvytysrahan vastuullisen käytön investointeihin, mutta sitä ennen ja jo seuraavassa kappaleessa kuitenkin antaa kannatuksensa syömävelka-ajatukseen. Ristiriitaista viestiä.

Ja kun kerran tämän kirjoituksen perusteluissa julkisen rahan jakaminen lisää valtion verotuloja, niin laitetaan sitten saman tien kymppitonnin kuukausiperustulopalkka kaikille. Valtion verotulot tykkää, eh ?

Ja vielä, jotta kaikkia ikäluokkia kohdeltaisiin keskenään tasa-arvoisesti ja reilusti, niin ehkä suurten ikäluokkien eläkkeistä voitaisiin leikata osa myöhempien sukupolvien eläkkeisiin. Karkeasti ja mutkat suoraksi vetäen ilmaistuna, 60%->40% tilanteesta 50->50% tilanteeseen. Näin vasta-ajatusheittopallona siihen valitukseen, kuinka nykyisiä eläkeläisiä tämänkin kirjoituksen mukaan on kohdeltu epäreilusti.

Janne Suuronen

Edelliseen olisi voinut lisätä, että valtion budujettimenoistahan jo nyt reilut 15% menee eläkkeiden maksamiseen. Kohdat 28.50 (Eläkkeet ja korvaukset) 4,7mrd€ ja 33.40 (Eläkkeet) 4,5mrd€.

Eläkemaksut Suomessa ovat yksi Euroopan korkeimmat ja mikä varmasti omalta osaltaa rokottaa vientiteollisuutemme kilpailukykyä.
http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykse...

Vastaavasti kansaneläkkeen taso ei tosiaankaan ole mikään päätähuimaavan korkea eikä sieltä voi leikata. Paha tilanne siis.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Pl. 15 on viimeisten tietojen mukaan 4,4 mrd euroa - tuossa 15 %:iin johtavissa luvuissa on kaksi päällekkäin.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #45

Kyllä nuo summat ovat ihan selkeästi valtion budjetin menoina kahden eri ministeriön alla. Ensin mainittu valtiovarainministeriön, jälkimmäisen sosiaali- ja terveysministeriön.

Molemmat kasvattavat ja näkyvät valtion budjetin loppusummassa.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Kannattaiskohan lukea se kolmanneksi viimeinen kappale ajatuksella - ei kuin piru Raamattua. EKP:n lainan käytö vain ja ainoastaan investointeihin on ihan eri asia kuin eläkkeitten maksu eläkeyhtiöitten tai valtion budjetoiduista varoista.

Janne Suuronen

Kirjoitatte, ettei jakopolitiikkaa ja että EKP:n valtionlainoilla pitää tehdä investointeja. Sitten kuitenkin tämän saman puheenvuoron pääaiheena on eläkkeiden puolustaminen, siis kulutus ja jakopolitiikka. Samasta valtion pussista, mihin joudutaan ottamaan lainaa, nuo kaikki.

Hieman ristiriitaista.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #32

Kyllä kai ne eläkerahastot on parempi tälläisenä aikana käyttää ainakin sopimusten mukaisten eläkkeiden maksamiseen. Eihän siinä valtio maksa vaan rahastot, ja verotuloja kertyy enemmän valtiolle.

Nyt näyttää siltä että osakekupla Euroopassa on kasvanut. Miten käy eläkerahastoille jos kupla puhkeaa. Silloin se valitus vasta alkaa. Suuri vaara on siinäkin että EKP:n lainojen osto-ohjelma vieläkin kasvattaa kuplaa, eli raha pyörii juuri siellä missä ei pitäisi.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi Vastaus kommenttiin #32

"Samasta valtion pussista, mihin joudutaan ottamaan lainaa...." kirjoittaa Janne Suuronen. Eihän toki, valtaosa eläkkeistä tulee eläkeyhtiöitten sijoitusvarallisuudesta ja maksettavista vakuutusmaksuista. Jos eläkkeiden puolustaminen on paheksuttavaa kulutuspolitiikkaa, niin mihinpä palkatkaan muuhun käytetään kuin pääosin kulutukseen! Ja kotimsinn kulutus pitää puolestaan pyörät pyörimässä ja työllistää.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #34

Tuosta ylemmäksi linkkaamastani Suomen pankin julkaisusta:
"
eläkevakuutusmaksuista valtaosan maksaa työnantaja, tämä tarkoittaa, että palkkojen sivukulut muodostuvat Suomessa suuriksi muihin maihin nähden (kuvio 4). Esimerkiksi Saksassa työvoiman sivukulut ovat lähes 5 prosenttiyksikköä alemmalla tasolla kuin Suomessa.
"

Lisäksi tiedämme muutama vuosi sitten tapahtuneen käännöksen, jonka jälkeen työeläkerahastojen koko ei enää ole kasvanut, vaan niin pääomaa on alettu syömään.

Valtion budjetin melkein 10mrd€:n eläkemaksupotti ei ole mikään merkityksetön.

Joten, voisitteko valita näistä, jos mielestänne eläkeläisten ei tarvitse osallistua yhteiskunnan pelastus/säästötalkoisiin:
1) korotetaanko työllisyyden kustannuksella työnantajien eläkevakuutusmaksuja entistäkin enemmän ?
2) korotetaanko työntekijöiden eläkevaksumakuutusosuuksia so veronomaisia maksuja ?
3)syödäänkö työeläkerahastojen pääomaa entistäkin nopeammin ? (ja jättäen tuleville sukupolville entistä vähemmän)
4) korotetaan valtion osuutta eläkkeistä ?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #34

Tämän kun saisit vielä Kakon johdon ja "virkamiestenvihaajat" ymmärtämään, niin voisi alkaa jotain tapahtua.

En kuitenkaan odota suuria.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

On muistettava, että 1960-luvulla työskenneltiin vielä kuutena päivänä viikossa ja usein nälkäpalkalla.

Eläkeiän nostoa on perusteltu kansalaisten elinajan pidentymisellä. Se on koskenut kuitenkin parhaastaan vain suurituloisimpia eläkeläisiä.

Kun eläkeläisten tilannetta arvioidaan, on ymmärrettävä, että eläke on määritelty noin 60 prosentiksi palkasta. Ei siinä ole leikkaamisen varaa, kun elinkustannukset kohoavat. Muuten heikolla eläkkeellä räpiköitsijöistä tulee heti kohta leipäjonojen väkeä. Keskituloiset eläkeläiset taas vajoavat nopeasti kurjalistoksi. Eläkeindeksien tulisi siis olla KOROTETTUJA eikä leikattuja. (Vastauksena kommentteihin #12, #13)

On skandaalimaista, ellei tätä ymmärretä edes "työväenpuolueessa" nimeltä Sdp. Mutta siellähän asioista päättävät hallituksen suurituloisimmat ministerit.

Eläkeläisten ostokyvystä huolehtiminen nimenomaan lisää talouden vetovoimaa, sillä nykyisessä lamassa on kyse suurelta osin kysynnän hiipumisesta. Eläkeläisten tulot kannetaan useimmiten heti kohta ruokakauppaan, jonne maksetaan törkeän korkeaa ja rikkaille ja köyhille tasasuurta Alvia. Eläkkeiden korotukset siis pyörittävät välittömästi elinkeinoelämän rattaita. (Kiitos valaisevista linkeistä, Riikka Söyring, #16.)

Toimeentulotuelle putoavat eläkeläiset taas lisäävät edelleen valtion menoja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja eläkeikä määriteltiin aikanaan arvioidun elinajan perusteella eli todennäköisen kuolinajan mukaan. Ei sitten tarvitse maksaa sitä eläkettä.

Hannu Kitinoja

Kiitos Riikka,keväällä tule 65v täyteen,
ja nyt ajattelen,"I don!t want to live on this planet anymore",
meidän eläkeläisten kohtaloko?
Ei ole enää hauskaa asua täällä,miksi?Politiikka on sairasta,ihmisten halveksuntaa.Nyt tarviittais Pohojalaasia,ja äkkiä.
Tai ,olis tarvittu jo EU äänestyksessä,mutta,niin ,mutta?
En voi olla toivottamatta mukavaa illan jatkoa,ja viikon loppua ;)
t.hannu

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #35

Älä Hannu noin sano, ettet halua enää elää tällä planeetalla!

Mummuni eli yli 100-vuotiaaksi, ja olen siitä kiitollinen. Hänellä älli ja muisti pelasi loppuun asti. Sain kuulla sata-vuotiaan perspektiivillä mietiskelyä yhteiskunnallisista muutoksista ja elämästä yleensä.

Me nuoremmat tarvitsemme vanhempien kokemuksistaan oppimaa hiljaista viisautta ja sukupolvien välistä kanssakäymistä, aina siihen asti kun itse olemme vanhoja - ja toivottavasti myös viisaampia.

Lapsuuteni oli sikäli erityisen hieno, että minulla oli paljon isovanhempia. Mummun (joka oikeastaan oli isoäitini äidin sukulainen) lisäksi mummoni ja vaarini molempien vanhemmat elivät kun olin pieni ja vietin kesäisin paljon aikaa isoisovanhempieni ja isovanhempieni kanssa.

Opin paljon: oikean tavan valita omena- ja päärynäpuun paikka ja istuttaa se; hiivan säilyttäminen ilman jääkaappia; kompostin teko; hellapuiden tekeminen; sukan kutominen; juurikkaiden lannoitus; tavallisia ihmisiä ei pidä syyttää hallitusten tekemisistä (talvisota, rankijärjestys jne) ja paljon muuta.

Ja nämä asiat opin ns. herrasväkeen kuuluvilta kaupunkilaisilta, joten vastakkainasettelu maaseudun ja kaupungin välillä ei ole oikein koskaan juurtunut minuun toden teolla ;)

---
lisäys: Sinnittele. Sinua tarvitaan, Hannu. Usko pois.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ei muuta kuin Portugaliin.
Veroviranomaiset pelottelivat, että Portugalin eläkeläisten 10 vuoden verovapaus poistuu syksyn kuluessa. Neuvottelut käynnissä.
Viimeisin tieto suurlähetystöstä on se, että ei poistu.
Suomi on vain yksi maa monin joukossa, muut eivät hyväksy ja Portugali ei halua Suomea kohdeltavan eri tavalla. Näinollen laki verottomuudesta jää voimaan ainakin toistaiseksi.

Tähän sitä on tultu, jos kohtelu täällä senioreita kohtaan on näin härskiä. Kyllä minä jonkun veron Portugalissakin hyväksyisin, mutta en tätä kohtelua, mikä meillä Suomessa on.

Käyttäjän AskoMNiskala kuva
Asko Niskala

Jälleen kerran erinomaisia huomioita kokeneelta valtiomieheltä. Yksinkertaisesti ja selkeästi.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Keskustelin läheiseni kanssa, jonka eläke nousi nyt vitsikkäästi 3,80,-/kk. Hänen puolestaan siitä voidaan ottaa hyvin puolet pois. Ihan sen takia, että korotuksen ollessa tuota luokkaa se on loukkaus ja vitsi. Tuosta puolet pois on ihan sama. Tyhjää molemmat

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Sitä luokkaahan se on eläkekorotus minullakin. Olen läheisesi kanssa samaa mieltä. Tosin ajatuskin on masokistinen, sillä leikattu indeksi aiheuttaa sen, että pankkiin tullut eläke miinustuu, kuin pyy maailmanlopun edellä. Mutta sisukkaana (masokistisena) suomalaisena yhdyn hurraahuutojen kera aikoinaan vähän muunneltuun (soveltuvaan) päiväkäskyyn: "Paljon meiltä on mennyt menkööt loputkin."

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Jakopolitiikka on unohdettava ja siirryttävä kasvupolitiikan tielle!"

Hallitus ei ymmärrä mitä nyt on tapahtumassa pahan töppäyksen takia!!
Tuulisähkölle annettu ansioton syöttötariffi on nykyhallituksen jakopolitiikkaa! Se on aiheuttanut valtavan tuulivoimaloiden pystytystulvan Suomeen, toimijoita on tulossa ympäri Euroopan hyville apajille valtion hintatakuun vetämänä.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012119048893_u...

Osmo Soininvaara kiteytti tuulivoima puolesta/vastaan keskustelun Iltalehdessä yksinkertaisesti ja selvästi: "Petoksista kaikkein typerin on itsepetos".

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013032916780974_u...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012119049097_u...

Reaaliajassa rahanmenoa voi katsoa täältä: http://tuulivahinko.fi/ .

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012119053945_u...

Syöttötariffi aiheutti rikollisen toiminnan Suomeen hallituksen tukemana!
http://ajankuva.blogspot.fi/2012/09/korporatismi.html

"Tunnetaan myös nimellä korporativismi. Ylittää kaikki puolue-, aate- ja varallisuusrajat. Tekee omista aatelisistaan euromiljonäärejä. Varmuudella. Jo ennen eläkeikää. Kattaa koko perinteisen puoluekartan. Vasemmalta oikealle. Perustuu järjestövaltaan ja tukeutuu valtiovaltaan. Toimii perustuslain vastaisesti. Parlamentarismin ja siten laillisuusvalvonnan ulkopuolella."

- Tuulivoima ei ole perusvoiman tuotantomuoto, se vaarantaa energiahuollon. Itsessään kannattamattomana se kuluttaa verotuloja liikaa, käytännössä tuki kerätään pieniltä sähkönkäyttäjiltä kuten kotitalouksilta, joilla on muita suurempi sähkövero.

Hannu Kitinoja

Yeps,oikeassa olet,maksan mielellään Vattenfall laskuja,sähkö tulee ydinvoimasta,tai ulkoa ydinvoimasta,
sen verran ymmärrän aerodynamiikasta,joten no hope,ei toivoakaan,
ellei kulutus laske,ja,sehän ei laske,markkinat "ampuu"uusia ns.hienoja juttuja/vehkeitä markkinoille,ja tarvitaan "poweria",joo ei riitä tuulivoima,
ja mikä tuossa ydinvoimassa on niin "paha"?Muovi kassit yms.muovi jäte tuhoavat luontoa enemmän ,kuin ydinvoima?
t.hannu

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Eläkejärjestelmä ei kauaa pysy pystyssä eläkeyhtiöissä olevilla rahoilla. Eläkkeet rahoitetaan pääosin työssäolevien palkasta verotettavilla maksuilla, ei eläkeyhtiöiden säästöillä.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Ei ole tarkoituskaan, mutta 2,5-kertaiset valtion koko budjettiin vertautetut rahastot ovat mahtava puskuri, joka yhdessä työntekijoitten ja työnantajien maksujen kanssa takaavat eläkkeiden maksuturvan. Nytkin taas peloitellaan ettei mikään riitä, kuten on tehty "eläkepommeilla" lukuisia kertoja menneinäkin vuosina. Ei vaan ole pommi räjähtänyt.

Päivi Hynnilä-Nykänen

Eläkkeet!Hoitajana palkkani on pienemi kun asiakkaiden eläkkeet.En hyväksy sitä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mitä ajattelit tehdä asialle?

Lisää palkkaa vai vähemmän eläkettä?

Päivi Hynnilä-Nykänen

Eläkkeet!Hoitajana palkkani on pienemi kun asiakkaiden eläkkeet.En hyväksy sitä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Päivi Hynylä-Nykänen, #40.
"Eläkkeet!Hoitajana palkkani on pienemi kun asiakkaiden eläkkeet.En hyväksy sitä."

Ymmärrän täysin, että palkkojen ja eläkkeiden kovin erilainen koko herättää kansalaisissa kummastusta ja epäreiluuden tuntemuksia.

Meillä on sellainen järjestelmä, että palkan suuruus määrää suoraan myös eläkkeen koon. Toisin sanoen meidän maassamme ei ole eläkkeille asetettu kattoa niin kuin monissa maissa. Asia voitaisiin hoitaa myös verotuksen keinoin, mutta siihenkään ei ole kovin voimallisesti menty. Tosin käytössä on ollut ajoittain blogistin mainitsema "raippavero".

Eläkeläiset ovat kaikkea muuta kuin yhtenäinen ryhmä. Pienimpien eläkkeiden saajat elävät nälkärajan alapuolella ja miljonääreillä on myös miljonäärin eläke. Eräät ovat onnistuneet keplottelemaan itselleen "kultaisen kädenpuristuksen".

Todella äveriäät eläkeläiset muodostavat samalla tavalla kuin ökyrikkaat kansalaiset oman "yhden prosentin rälssinsä". Tavalliset palkan ja eläkkeen nauttijat ovat sitten "meitä 99 prosenttia". Näiden ryhmien edut ja ongelmat ovat aivan eri planeetoilta.

Kaiken lisäksi rikkaat elävät ja nauttivat runsaita tulojaan ja eläkkeitään keskimäärin kauemmin kuin köyhät. Rikkaat eläkeläiset tulevat siis yhteiskunnalle paljon kalliimmiksi kuin vähemmän rikkaat.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Miksi demarit ovat eläkeläisten pahimmat viholliset?
Kuten indeksin leikkaajat Lipponen, Urpilainen ja Rinne.

Piian komenttiin lisäisin, että on naurettavaa kun eläkkeen korotuksen ilmoituksen postimaksu on isompi, kuin eläkkeen korotus, kuten pienissä eläkkeissä on.
Pitäisivät senkin rahan, eivätkä nöyryyttäisi ihmisiä.

Kiitos Raimolle kun vielä jaksat kirjoittaa tästä aiheesta.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Oikein - ja Urpilainen on lisäksi 6 prosenttiyksikön suuruisen, ns. parempituloisille eläkeläisille suunnatun raippaveron äiti. Säädettiin ilman että olisi edes kysäisty perustuslakivaliokunnan lausuntoa asiasta, ja nyt sitten valitukset ovat puolestaan KHO:ssa, joka on kääntynyt Euroopan tuomioistuimen puoleen sotkuista asiaa selvittääkseen. Niin sitä pitää lainsäätämistä Suomessa harjoittaa! Perustuslain 6 pykälän 1 momentille viitataan kintaalla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tämä on mahtavaa Ilaskiveltä:

"Eikö hallitus ymmärrä itse alentavansa verotulokertymää?"

Kyllä hallitus ymmärtää. Tai ei ymmärrä. Mitä väliä?

Hallitus nimenomaan EI VÄLITÄ, sillä sehän on koko ajan ollut Kakon uuslibertaarisen talouspolitiikan keskeinen tavoite, verokertymän alentaminen. Pyrkimys hyvinvointivaltiosta yövartijavaltioon.

Tavoite on joka päivä lähempänä toteutumistaan, juuri aktiivisen politiikan ja voimallisen propagandan tuloksena.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Vaalikeskustelusta: Havaitsen usean kiivaan kommentattorini olevan ehdolla eduskuntavaaleissa - siksi kai pitävät huolta kommentoinneista ja omasta blogistaan.
Siksi olen tulltu siihen tulokseen, että estän ehdokkaitten kommentoinnit - valitettavasti.

Käyttäjän MarkkuHakala1 kuva
Markku Hakala

Jatkuvasti elää pelottelu eläkepommilla. ETK:n johtaja Kautto vakuutti HS:ssä että on tapahtunut historiallinen käänne: eläkevakuutusmaksuja ei tarvitse tulevaisuudessa korottaa. Eläkkeiden elinaikakerroin ja eläkeiän nosto purevat! Taas puhutaan yhteiskuntasopimuksen teosta. Niin puhuttiin silloinkin kun nykyinen eläkejärjestelmä tuli käyttöön. Se sopimus tarkoitti että eläkkeet tulevat olemaan 60 % palkkojen tasosta. Vaan miten on käynyt. Virallisten tilastojen mukaan tänään eläketaso on 46,6 % palkkatasosta. Kun on kyse keskimääristä niin nyt jo on paljon niitäkin joiden eläkkeen taso on alle 40%. Eläkeläisjärjestöjen pitäisi panna nyt kävelysauvat hetkeksi nurkkaan ja keskittyä eläkeläisten eläkkeiden suojeluun. Missään nimessä nykyistä pahan akselia ei pitäisi päästää jatkamaan vaalien jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset