Raimo Ilaskivi

Puolustuskyvyttömimmät hallituksen tulilinjalla

Perjantain kestävyysvajepaketti jätti paljon ihmeteltävää. Siinä jatkui linja, jossa luvataan paljon mutta siirretään päätöksiä tulevaisuuteen niin paljon kuin mahdollista. Nyt siis kevään riiheen.

Jatkui siinä toinenkin linja. Kohdistetaan toimia sinne, missä vastus on heikoin. Kohdistetaan nimenomaan niihin, joilla ei ole puolustajia päätöksentekokoneistossa - ei hallituksessa, ei eduskunnassa eikä ammattiyhdistysliikkeen piirissä.

Tarkoitan tässäkin yhteydessä vanhuksia, eläkkeellä jo olevia, jotka nuori valtiollinen päättäjäkoneisto on unohtanut ja joista ammattiyhdistysliike ei enää välitä. Eläkeläinen ei maksa jäsenmaksuja työssä käyvien tapaan, hän ei myöskään voi mennä lakkoon oikeuksiaan puolustaakseen.Toisaalta hän äänestäjänä on ollut uskollinen - mutta kuinka kauan!

Palautetaan linjan pääkohdat mieliin. Ensin tehtiin 1990-luvun laman johdosta ns. tilapäiset leikkaukset, joita ei peruttu ja jotka mudostuivat täten pysyviksi. Samalla säädettiin ns. taitettu eläkeindeksi, joka takuuvarmasti vuosittain  leikkaa eläkkeitten ostovoimaa. 60 prosentin eläkkeiden lähtötaso pienenee vuosikymmenessä pyöreästi kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Seuraava linjantarkistus oli raippavero. Yli 45000 euron eläkkeille se on 6 prosenttiyksikköä - työtulot katsotaan raippaveron kohteeksi vasta 100000 euron jälkeen ja silloinkin niitä rokotetaan vain 2  prosenttiyksiköllä. Sivumennen sanoen sama kohdistuu sitten myös eläketuloihin. Raippaverotus on selkeästi alentanut tilille tulevaa eläkettä useilla prosenttiyksiköillä - jos palkansaajia kohdeltaisiin samoin, maassa olisi yleislakko.

Nyt sitten kolmas askel, vanhusten laitoshoidon tuen leikkaus 300 miljoonalla. Parempi olla kotona, sanotaan. Mutta paljonko lisätään kotihoidon tukea käytännössä, hoitajat kun ovat yliväsyneitä ja omaishoitajat loppuun ajettuja? Tässä muuten onkin kyseessä leikkauslistan ainoa suuri ja konkreettinen erä - ei ihme, että media luettelee sen ellei ensimmmäisenä niin keskeisten joukossa.

Tarkoituksena on kuulemma säilyttää hyvinvointiyhteiskunta tulevia polvia varten. Mutta ketkä sen hyvinvointiyhteiskunnan ovat luoneet? Ne samat, joita nyt eri toimin kuritetaan. Ne veteraanit, jotka takasivat maalle itsenäisyyden. Ne miehet ja naiset, jotka maksoivat sotakorvaukset, jälleenrakensivat maan ja asuttivat siirtoväen. Ne ikäluokat, joilla ei ollut nykyistä laajaa sosiaalista turvaverkkoa, muista puutteista puhumattakaan.

Näihin hallitus siis uusimmankin raipaniskunsa kohdistaa. Kohdistaa, koska päättäjät ovat nuoria ja heille ovat tärkeämpiä omat edut ja lastensa edut, ei isien tai isoisien, ei äitien tai isoäitien. Tulkoot toimeen omillaan, nykypäättäjlle on tärkeämpää luoda yhteiskuntaan julkisen turvakoneiston lisäksi myös yksityinen, optioineen, erorahoineen, tulospalkkioineen. Mitenköhän tämä yhteiskunta aikanaan pystyttiin luomaan ilman niitä?

Gallupit ovat viime aikoina olleet mielenkiintoista luettavaa. Ei kai tarvitse tarkentaa! Kansa näyttää hyvin tuntevan, mitä tukea ja minkä unohtaa - aivan samalla tavalla kun päättäjätkin ovat muistaneet tai unohtaneet. Nyt sitten arvaillaan, kuinka mielipidetutkimusten trendi toteutuu seuraavissa vaalituloksissa. Muutoksen halu on ollut kova, passivoituminen näkyy äänensä antamatta jättäneissä. Molempia on aikamoinen joukko.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

42Suosittele

42 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Eläkeläinen ei maksa jäsenmaksuja työssä käyvien tapaan, hän ei myöskään voi mennä lakkoon oikeuksiaan puolustaakseen."

Totta. Tosin eläkeläisen ei tarvitse tehdä yhtään mitään saadakseen varmat rahat tililleen joka ikinen kuukausi. Sellaisesta auvosta työikäinen voi todellakin vain haaveilla!

Tapio Vehmaskoski

Kommenttisi on haastava ja syyttävä. En voi tietenkään vastata kaikkien eläkeläisten puolesta, mutta ehkä jotain:

* Sodassa ollut jo katoamassa oleva sukupolvi soti n. 5 vuotta ja piti vihollisen rajojen takana. Suomi säilytti itsnäisyyden eikä siitä tullut Neuvostoliiton osaa.

* Sotasukupolvet vastaanottivat luovutetuilta aluilta 400000 maansa kansalaista. Rakensi teollisuuden ja maksoi sotakorvaukset. Synnytti ja kasvatti suuret ikäluokat.

* Suuret ikäluokat laajensivat, modernisoivat ja loivat uutta teollisuutta. Rakensivat infran, julkiset palvelut, eläkejärjestelmät, aikaansaivat vientiteollisuuden valtavan kasvun.

* Synnyttivät ja kouluttivat sukupolvet, joita viimeaikoina on kutsuttu Pisamenestyjiksi.

* Kansainvälistyminen on suoraa seurausta edellämainituista.
-------------------------------------------------------------

Vanha sanonta kuuluu:

Ensimmäinen sukupolvi rakentaa, seuraava kehittää ja kolmas tuhoaa.

Mihin sukupolveen sinä Tuomo Kokko kuulut?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kiitos Tapiolle tietoiskusta! Käsite "suuret ikäluokat" sisältää jo sinänsä tunnustuksen, että näiden lapset ja lastenlapset ovat ikäluokkina huomattavasti pienempiä. Onko reilua olettaa, että aikoinaan aivan toisenlaisessa väestötilanteessa rakennettu eläkejärjestelmä toimii silloinkin, kun kansakunnan ikäpyramidi vähän kerrassaan kääntyy ylösalaisin?

Kommenttini saattoi olla haastava, mutta ei tietenkään syyttävä. Työikäinen tekee tienestinsä eteen hommia, mutta eläkeläinen ei. Huoltosuhdetta ei voi jatkuvasti painottaa passiiviväestön hyväksi ilman, että asetelman taloudellinen pohja pettää. Nyt on oikea hetki panna juhlat päätökseen, ja sen hallitus näyttää vihdoin myöntävän.

"Mihin sukupolveen sinä Tuomo Kokko kuulut?" - Kiitos kysymästä; olen keski-ikäinen sotaveteraanin poika ja kolmen täysi-ikäisen lapsen isä, joka koettaa tehdä töitä, ja harrastaa jonkin verran hyväntekeväisyyttä. Päättele siitä!

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #16

Huoltosuhteella painotetaan vääriä asioita, ei henkilömäärillä ole merkitystä vaan taloudellisella rasituksella

Eläkkeet ovat nyt n 15 % bkt ja vuonna 2030 ne ovat edelleen samaa luokkaa eli huoltosuhde ei juurikaan huonone

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma Vastaus kommenttiin #30

Sulla Pekka taas on ihan oma statistiikka, minkä riihituvan seinästä sinä oikein revit näitä viisauksiasi?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #39

ETK:n eli Eläketurvakeskuksen laskelmista, sehän noita tehtailee ihan kaikkien käyttöön, ei vain minulle.

Huoltosuhdetta laskettaessa unohdetaan aina Ruotsin ja ulkomaitten vaikutus, suurista ikäluokista meni suuri osa Ruotsiin ja muualle ja vaikka osa palasi niin merkittävä osa elatuksesta tulee muualta

Suuret ikäluokat eivät ole sen suurempi rasitus kuin muutkaan

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #16

"Onko reilua olettaa, että aikoinaan aivan toisenlaisessa väestötilanteessa rakennettu eläkejärjestelmä toimii silloinkin, kun kansakunnan ikäpyramidi vähän kerrassaan kääntyy ylösalaisin?"
-----------------------------------------------------

Pitääkö eläkeläisten ottaa vastuu ikäpyramidin kääntymisestä ylösalaisin. Hallitus ainakin tuntuu ajattelevan näin ottaessaan pois vanhusten hoidosta?
Joku kirjoitti jo eutanasian tarjoamisesta vanhuksille. Lasten tekeminenkään ei enää tahdo luonnistua vanhuksilta ikäpyramidin korjaamiseksi niin mukavaa kuin se olisi. Aika useat eläkeläiset auttavat lastenlasten hoidossa sekä käytännössä että rahallisesti.

Ehkä tämä ei ole reilua, kuten kirjoitat?
======================================================

"Kommenttini saattoi olla haastava, mutta ei tietenkään syyttävä. Työikäinen tekee tienestinsä eteen hommia, mutta eläkeläinen ei. Huoltosuhdetta ei voi jatkuvasti painottaa passiiviväestön hyväksi ilman, että asetelman taloudellinen pohja pettää."
------------------------------------------------------

Normieläkeläinen on tehnyt eläkkeensä eteen hommia ja myös maksanut sen eläkerahastoihin. Eläkeläinen myös maksaa eläkkeestään veroa. Itse olen tehnyt 40 vuotta. Sinä et vielä.

Pitäisikö terveiden eläkeläisten viedä nuorten ihmisten työpaikat nykyaikana, jolloin työttömyys lisääntyy nuorten parissa? Aika moni terve eläkeläinen pyrkii tekemään hyödyllisiä asioita yhteiskunnassa. Usea osallistuu vapaaehtoistoimintaan palkatta ja myös osallistuen kustannuksiin.

Itse rakensin kolme vuotta heti eläkkeelle jäätyäni ja kustansin samassa yhteydessä yhden työpaikan, josta maksoin palkan lisäksi asianmukaiset sivukulut. Sen lisäksi ostin kotimaisia rakenteita aikaansaaden työtä hirsirakentajalle, kaupan toimijoille ja sairaalalle pudottuani rakennustelineiltä.

En minäkään sinua syytä ja toivottavasti kirjoitukseni on yhtä haastava.
==============================================

"...olen keski-ikäinen sotaveteraanin poika ja kolmen täysi-ikäisen lapsen isä, joka koettaa tehdä töitä, ja harrastaa jonkin verran hyväntekeväisyyttä. Päättele siitä!"
----------------------------------------------

Minä olen eläkeläinen viiden lastenlasten isoisä, joka yrittää toimia järkevästi eläkkeellä. Kulutukseni tapahtuu Suomessa. Pyrin tukemaan jälkikasvuani. Toivon mukaan jatkossa enemmän, jos elinpäiviä riittää. Yritän myös käydä ainakin katsomassa ja muistamassa 94-vuotiasta vielä elävää äitiäni dementiaosastolla hän sentään synnytti ja kasvatti aikoinaan kuusi lasta tähän yhteiskuntaan.
===============================================

Vastakkainasettelu on hedelmätöntä, typerää ja tarpeetonta.

Normaali ihminen ei halua hyödyttömäksi yhteiskunnan jäseneksi vaan pyrkii kykyjensä ja osaamisensa mukaan olemaan tarpeellinen tavalla tai toisella myös mainitsemasi "passiiviväestö".

Yhteiskunnan sivistys näkyy siinä kuinka se hoitaa lapsensa ja vanhuksensa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #34

Aivan loistava kommentti Kokon päästölle. Eläkeläisemme ovat hankkineet eläkkeensä työtä tehdessään useiden vuosikymmenten aikana. Niin mekin nyt työikäiset hankimme joka kuukausi tulevia eläkkeitämme. Tämän päivän eläkeläisten eläketulot ovat ostovoimaltaan todella niukat. Aivan turhaa syyllistää eläkeläisten sukupolvia, jotka ovat teoillaan ja työllään mahdollistaneet nykymuotoisen yhteiskuntamme, jota tämän aikakauden päättäjämme ovat jo pidemmän aikaa poliittisilla linjanvedoillaan olleet romuttamassa.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas Vastaus kommenttiin #16

Ei meidän ongelma ole huono huoltosuhde vaan liian kallita elinkustannuksia, ja silloin en tarkoita edes liian kalliita peruspalveluja, vaan säännös-, velvollisuus-, lupa- ja byrokratiavidakkoa ja vinoutunut yhteiskuntarakenne. Kyllä ennenkin on ollut useampia kuin yksi elättävänä.

Ei ole ongelma myöskään "suuri ikäluokka" vaan liian pienet ikäluokkaat, etenkin se kolmas ikäluokka.

Ne eläkeläiset jotka suurta eläkettä nostavat pärjäävät kyllä nytkin rakennepaketista huolimatta. Tulilinjalla on ne jotka eivät sitä suurta eläkettä nauti -vaikka sentakia että sodan jaloissa menettivät uramahdollisuuksiaan....Ansiosidonnaisiin eläkkeisiin pitäisi laittaa eläkekattoa -ja palvelut kehittää niin hyväksi että kaikki pärjäävät ja saa arvokkaan vanhuuden pienemmällä eläkkeelläkin.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #68

Juuri kuten Ros-Britt kirjoittaa. Olen samaa mieltä.

Käyttäjän RolfNeulasto kuva
Rolf Neulasto Vastaus kommenttiin #68

Hyvä Ros-Britt; #68
Eläkekaton seurauksena työeläkemaksun tasoa tulisi nostaa, mikä lisäisi työelämässä parhaillaan olevien ja tulevien sukupolvien maksurasitusta entisestään. Voimakkaimmin maksurasitus vaikuttaisi pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin ja yrittäjiin. Eläkemaksun nostolle vaihtoehtona olisi työeläkejärjestelmän menoihin puuttuminen eli eläkkeiden leikkaaminen.

Mikäli eläkekatto otettaisiin käyttöön, ei se poistaisi yhteiskunnasta korkeita eläkkeitä. Korkeimmat eläkkeet ovat seurausta paitsi korkeista palkoista, myös lisäeläkkeistä, jotka eivät kuulu lakisääteisen eläketurvan piiriin. Ne ovat työnantajien kustantamia ylimääräisiä etuuksia, joihin työeläkkeelle asetettu yläraja ei vaikuttaisi.

Todennäköistä on, että eläkekatto johtaisi lisääntyviin lisäeläkejärjestelyihin, joko työnantajan, ammattialan tai yksilön itsensä järjestämänä. Monen työssäkäyvän pitäisi alkaa huolehtia säästämisestä ja säästöjensä sijoittamisesta omaa vanhuuttaan varten. Näin on käynyt useissa eläkekaton maissa, ja yksityiset lisäeläkejärjestelyt ovat vaikuttaneet eläkeläisten tuloerojen kasvuun.

Eläkekatto leikkaisikin työeläkejärjestelmän eläkemenoja heikosti. Jos katto taas asetettaisiin niin alas, että sillä olisi myös taloudellista merkitystä eläkejärjestelmälle, Suomessa ei enää voitaisi puhua ansioon sidotusta eläketurvasta. Sen jälkeen työuralla olisi vähäinen merkitys eläkkeiden karttumiselle. Käytännössä oltaisiin varsin lähellä tasaeläkemallia.

Markku J. Jääskeläinen
Kirjoittaja on Työeläkevakuuttajat os.päällikkö

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Samaa mieltä, koko eläkejärjestelmä on perverssiä touhua. Töihin siitä!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

On se toisaalta niinkin että vanhus on saattanut elättää ja auttaa elämän alkuun useammankin lapsen, mutta vanhana hänestä ei pahimmassa tapauksessa huolehdi heistä enää kukaan. Ts. jotain vastuuta perheellekin, mahdollisuuksiensa mukaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Raimo Ilaskivelle - jälleen kerran - hyvästä kirjoituksesta!

Mistä kestävyysvaje johtuu?

Juhani Huopaisen blogien käyrissä on selitys siihen, miksi Suomen verotulot ovat vuosien varrella vähentyneet.

Katso kaksi ylimmäistä käppyrää tästä
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154659-...

Ja käppyrät tästä:
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154882-...

Allemmasta käppyrästä näkee, mistä johtuu Suomen kestävyysvaje.

Huopaisen käppyrät kannattaa klikata hiiren oikella korvalla ja sen jälkeen avata uudessa ikkunassa suurena kuvana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Käppyrät sinne ja käppyrät tänne, mutta jokaisen jolla on yksinäinen vanhempi olisi syytä järjestää aikaa kalenteristaan ja käydä katsomassa minkälaista apua voisi mahdollisesti järjestää.

Vaikka taloudeltaan rempallaan olevasta Italiasta voisi ottaa siihen mallia.

Ilkka Huotari

Itse pitäisin menoja suurimpana syynä: http://i.imgur.com/ba2VOJE.png

(Osaksi myös vuoden 2008 laskua, mutta nyt tulot on yhtä korkeat kuin silloin, menot taas paljon korkeammat.)

Cenita Sajaniemi

Kommentti: jhuopaisen tiedot ovat poissa.

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #57

Huopaisen käppyröistä selviää kestävyysvajeen syy.

Raimo Sailas kertoi Ylen AamuTV:ssä, että kestävyysvaje alkoi jo ennen vaaleja 2007.

Miksikö?

Siksi, että Ruotsin kruunu oli paremmassa kilpailuasemassa "Suomen euroon nähden". Tämän kertoo Juhani Huopaisen käppyrät.
Mikä olikaan euron kurssi vuonna 2007?

Miten Suomi otti euron käytöön?
Asiaan liittyy valtiopetos, joka toteutettiin salaisella EMU-varaumalla.

Valtiopetos on vaadittava käsittelyyn. Muuten ei Suomen kestävyysvaje koskaan korjaudu.

Totuusterveisin
Jorma Jaakkola
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Hyvä Tuomo Kokko - eläkettä kutsutaan jatkopalkaksi. Kyllä sen eteen on aikanaan työtä tehty.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Epäilemättä, mutta väestön kokonaisuudessa eläkeläisten osuus ei voi nousta kovin korkealle ilman, että aktiivi-ikäluokkien maksukyky loppuu kesken. Jos eläkkeellepääsyn ehdot halutaan säilyttää, on eläkkeiden tason alennuttava. Ja toisinpäin: jos eläkkeiden suuruuteen ei kajota, on eläkeläisten väestöosuuden pienennyttävä. Eläkepommiksi kutsuttu ilmiö ei todellakaan tullut yllätyksenä.

On tietysti mahdollista, että jatketaan velkaantumista "hyvinvoinnin" yllläpitämisen nimissä. Mutta mitä enemmän lainaa, sitä huonommat ehdot ovat uusissa velkakirjoissa, joita tullaan tarvitsemaan aina vain. Minunkin mielestäni inhottava mekanismi!

Ja mikäpäs minä olen näitä juttuja kansantalouden asiantuntijalle selittelemään; bloggaaja itse voisi esittää saman asian paljon pätevämmin!

Pekka Heliste

Eläkeiän nosto lisää työvoiman tarjontaa eli on luotava lisää työpaikkoja, jotta eläkeiän nostosta olisi hyötyä.

Vai paljonko huoltosuhdetta parantaa kun eläkeläisestä tehdään työtön ?

Meillä on jo nyt 425000 työtöntä, eläkeiän nosto parantaa huoltosuhdetta vasta kun nämä on enisn työllistetty

Tapio Vehmaskoski

"On tietysti mahdollista, että jatketaan velkaantumista "hyvinvoinnin" yllläpitämisen nimissä"
----------------------------------------------

Yhteiskunta ei ota lainaa eläkkeiden maksamista varten! Jotta velkaantumisesta voidaan yhteiskunnan osalta keskustella järkevästi niin tulee eritellä mitä lainaa on otettu sekä otetaan jatkossa ja mitä varten.

Kun tiedämme yhteiskunnan lainoilla rahoitettavat kohteet voimme alkaa keskustelemaan mikä on tarpeellista ja mikä vähemmän tarpeellista ja mitä ei tarvitse ollenkaan.

Yleinen "hyvinvoinnin" nimellä puhuttu asia ei ole selvä puhujille eikä varmaankaan kommentin kirjoittajalle. Suomen hallitus on erikoistunut erilaisiin sloganeihin kuten: "Vastuunkanto, hei me tienataan tällä, fantastastista jne."

Viimeistään tähän säätytalolla käytyyn hallituksen istuntoon mennessä olisi pitänyt kirjoittajallekin selvitä näiden näiden "sloganeiden onttous". Politiikoille on yritetty erilaisilla viesteillä ja jopa eduskunnassa kertoa mihinkä hallituksen tekemättömyys ja saamattomuus ja väärien asioiden tekeminen johtaa, mutta varoituksia ei hallituksen taholta ole otettu tosissaan. Pikemminkin siellä on naureskeltu varoituksille pääministerin toimesta. http://www.youtube.com/watch?v=i0xx7tb3Ju4
http://www.youtube.com/watch?v=XWfUSa7_TMQ

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Nihin ovat unohtuneet eläkelaitosten miljardit? Nehän oli alunperin tarkoitettu nimenomaan puskureiksi väestöpyramiidivääristömän aiheuttamia paineita vastaan, mutta ne ovat kasvaneet edelleen ja tehneet mahdolliseksi mm. kritisoidut sijoitukset kansainvälisille markkinoille - jopa veroparatiiseihin - sekä johdon palkitsemisen tavalla, joka on käsittämätöntä. Eläkepommista voidaan puhua vasta sitten, kun nämä kasaantuneet rahastot ovat edes hivenen uhattuina.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Eläkeläiset eivät ole vastuussa siitä että olemme siirtyneet pelkkään nusutteluun lisääntymisen sijaan. Suomessa pitäisi jokaisen pariskunnan tempaista se neljä lasta minimissään ainakin jonkin ajan.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Raimo, eläke on sosiaaliturvaa ja käsite "jalkopalkka" on Ustjoki-Kevo ohutta yläpilveä. Luulin, että olet hyvillä tiedoilla varustettu mutta taidot kuulua polulistien joukkoon tai sitten ikäsi on tehnyt tehtävänsä :'(

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Toivottavasti vanhukset ovat avuksi omalle jälkikasvulleen, jotta heidän suunnattomat resurssinsa saadaan käyttöön.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Blogissasi oli paljon kritiikkiä, mutta ei juurikan vaihtoehtojen analysoimista.

Kun olit Helsingin kaupunginjohtaja, niin Helsingin talous koheni tsunamin lailla. Siltä pohjalta voisi olettaa, että pystyisit ohjeistamaan hallitusta myös nykyisessä tilanteessa konkreettisemmin kuin vain kritiikkiä esittäen.

Mistä pitäisi leikata? Kuinka pönkitettäisiin talouskasuvua, j.n.e.?

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Tuossa ainakin yksi virheajattelu nykymallissa: "Mistä pitäisi leikata"?

Jos jostain pitäisi leikata se olisi leikkauslistoista (ja aiksemmin mainituista elinkustannuksista jotka syntyvät säännös-, laki-, lupa- ja byrokratiaviidakosta). Pitäisi kysyä: Mihin pitäisi satsata, mihin pitäisi lisätä, mihin pitäisi investoida? Joksenkin vielä muistetaan että tuotanto ei lisäänny jollei investoi aineelliseen pääomaan, mutta minne on hävinnyt ymmärrys siitä että myös ihmisiin ja hyvinvointiin pitää investoida.

Mitä pitäisimme tehdä että hyvinvointi paranee, kansa tervehtyy ja vahvistuu -jolloin palvelutarve (kustannuksineen) vähenee ja tuotteliaisuus nousee, lopputuloksena kestävä kehitys. toisin kuin oravanpyörän pyörittäminen nykyiseen suuntaan aina vai huonompaan.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Kauanko vielä pitää odottaa, että nykyhallituksen nappulaliigalaiset tulisivat järkiinsä, arvostaisivat tasa-arvoisuutta, oikeudenmukaisuutta ja todellista, nyt jo hävitettyä, hyvinvointiyhteiskuntaa? Onko odotettava heidän eläkeikäänsä asti?

Asko Mertanen

Pakko sanoa vilpittömästi että kerrankin järkipuhetta kokoomuslaiselta !

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogi: "Seuraava linjantarkistus oli raippavero. Yli 45000 euron eläkkeille se on 6 prosenttiyksikköä..."

Anteeksi nyt vaan, mutten tunne yhtään noin paljon ansaitsevaa eläkeläistä. Suurin osa suomalaisista ei ole edes työuransa aikana (vaikkapa 55-vuotiaana) ansainnut 45.000€/vuosi, joten tuskin kannattaa tuoda tässä yhteydessä esille näitä kaltoin kohdeltuja eläkeläisiä.

Olkoonpa eläke sitten jatkopalkkaa, tavallinen suomalainen taitaa saada sitä keskimäärin noin puolet ko. summasta. Jotkut enemmän, jotkut vähemmän. Torilla tapasin vanhan naisen, jonka eläke oli alle 800€/kk eli siis alle 10.000€/v. Ehkä tarkoititte "puolustuskyvyttömillä" juuri näitä, ette kaikkia eläkeläisiä?

Mainitsemanne asenneongelma taitaa olla todellisuutta päättäjissämme ja he ovat pahasti epäonnistuneet Suomen ja sen kansalalaisten etujen ajamisessa, samoin kuin Eurooppa-politiikassaan. Tässä mielessä olen samaa mieltä kanssanne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ajattelin itsekin kommentoida hiukan samansuuntaisesti, mutta hienotunteisuudesta jätin sen tekemättä. Kysyin ylempänä mistä pitäisi leikata, jos ei esimerkiksi yli 45000 tienaavien eläkkeiden osalta.

On ymmärrettävää, että jokainen tarkastelee elämää oman tilanteensa pohjalta.

Antti Jokinen

Seppo Saari en nyt ole varma, mutta eikö se eläke keräänny sen mukaan mitä työelämässä tienaa?

Ilaskivi edustaa sitä Kokoomusta, jota minäkin joskus äänestin. Nykyistä Katainen, Stubbi, Vapaavuori, ei ole ääneni arvoinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki jokainen tuon ymmärtää. Kyse on kuitenkin siitä, että kun tavallaan kriisitilanteessa joudutaan tekemään leikkausratkaisuja, niin on oletettavissa, että suurella osalla kansalaisista tulee tunne, että yli 45000 euron eläkkeiden raippaverosta ruikuttaminen edustaa hiukan suppeata lähestymistapaa.

Tietenkään jokainen ei kaikissa blogeissaan voi käsitellä kaikkia asioita maan ja taivaan väliltä, mutta kuitenkin ...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

"Kyse on kuitenkin siitä, että kun tavallaan kriisitilanteessa joudutaan tekemään leikkausratkaisuja"

Kyse on miksi olemme kriisissä, miksi emme Ruotsin lailla pitäneet omaa valuuttaa, rahapolitiikkaa ja keskuspankkia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

No totta puhuen tämä kriisi on pienempi kuin se kriisi, jossa Suomi oli 90-luvun alussa omine valuuttoineen ja rahapolitiikkoineen. Silloinkin tilanne oli sellainen, että Ruotsissa elettiin lähestulkoon normaalia elämää.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #23

Ruotsia koski sam kriisi, samoin Norjaa.Mutta he valitisvat toisen tien kriisin hoitamiseen ja tekivät rahaa kriisillä.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #23

"No totta puhuen tämä kriisi on pienempi kuin se kriisi, jossa Suomi oli 90-luvun alussa omine valuuttoineen ja rahapolitiikkoineen."

Saas nähdä. Enää ei voida edes devalvoida.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #23

Se on ollut sitä toistaiseksi. Tästä vaan tulee paljon suurempi, koska mukana on jo niin paljon meidän rahaa saksalaisille, brittiläisille ja ranskalaisille pankkiireille.

Kuvio on aivan samanlainen kuin 90-luvun alussa. Nyt vain monta kertaa suurempana. 1992 sitten kellutettiin. Saa nähdä, milloin tämä tulee eteen tällä kertaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Eläke ei keräänny koko työurasta. Meitä on paljon, jotka aloittivat itsensä elättämisen jo teini-iässä ja opiskelivat silti samaan aikaan. Viisi vuotta miinus armeija-aika on maksettu turhaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #35

On totta, että vanhempi polvi, joka aloitteli ainakin kesätöiden muodossa työuraansa jo 14-vuotiaana, ei ole siitä hyötynyt eläkekertymän muodossa, ennen kuin 23-vuotiaana hankituista tuloista lähtien.

Myös esim. muutamia vuosia ulkomailla opiskelleille (jotta voisivat paremmin työllistyä tai hankkia harvinaista tieto-taitoa) ei ole kertynyt mitään eläkettä ko. ajalta, koska vähäiset tulot muualta pikku töistä eivät sitä ole kerryttäneet. Sitä paitsi tuota tieto-taitoa ei ole aina asianmukaisesti hyödynnetty kotimaankaan kamaralla.

Niinpä tuo Antti Brusi'n 5 vuotta miinus armeija-aika voi kasvaa hyvnkin 10 vuodeksi ilman eläkekertymää.
Lisäksi moni isojen ikäluokkien 50-60 -vuotias on ns. lempattu ulos työmarkkinoilta etuajassa ns. putkeen.

Tämä ei ole valitusta, vaan tarkoitan sitä, että kohtalaisen harvoilla on pitkä ja hyväpalkkainen ura takanaan. Itselläni on po. asioista aika monipolvinen otos erilaisista kohtaloista 10-henkisen perheen jäsenenä. ;-)

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Tässähän politiikan ydin onkin. "En tunne yhtään noin paljon ansaitsevaa eläkeläistä". Tiedoksi: Heitä on noin 50000. Kun eläkeläisrrintama pannaan taisteemaan toinen toisiaan vastaan, päättäjä nauraa partaansa. Eripura on tehokkaami ase kuin vihollisen miekka.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suon hyvän eläkkeen sen ansainneille enkä heitä kadehdi. Soisin heidän (siis n. 50.000 ihmisen) kuitenkin muistavan, po. asetelman ja huomioivan myötätuntoisesti noita aidosti puolustuskyvyttömiä. Sydämen sivistys on aina ollut osa suomalaisten hyveitä.

Nythän voisimme myös keskustella siitä, miksi liikennesakkoja porrastetaan tulojen eikä rikkeiden perusteella. Ei liene tasa-arvoisuutta se, että joku maksaa samasta ylinopeudesta 400€ sakkoja, toinen 100.000€, vaikka rahaa piisaisikin. :D

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ilaskiveltä kysyisin, mitä meltä hän on eläkekatosta joka on voimassa ainakin Ruotsissa ja muistaakseni Sveitsissä.

Pekka Heliste

Ei missään maassa ole eläkekattoa, ei ainkaan länismaissa.
Ruotsissa vain peruseläkkeellä on katto, onhan Suomen kansaneläkkeelläkin katto.

Mutta Ruotsissa on ns lisäeläke eli eläkkeitä maksetaan useita päällekkäin ja sitä kautta mitään kattoa ei ole

Useimmiten eläke muodostuu kolmesta eläkkeestä
1.Valtion maksamasta eläkkeestä, sidottu asumiseen maassa
2. Työeläkkeestä, sidottu työuraan, sisältää usien katon'
3.Lisäeläkkeestä perustuu työuraan tai omaan säästöön eikä sisällä kattoa
4. Henkilöstörahasto, maksetaan kertasuorituksena työsuhteen päättyessä

Niinpä lopullisessa eläkkeessä ei ole todellista kattoa

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Eläkekatto edellyttäisi myös palkkakattoa, johon tuskin kovaa työtä tekevä ja hyvin ansaitseva helpolla suostuisi.

Pekka Heliste

Ei se palkkakattoa aseta, maksukaton kylläkin .

Ja se , että eläke kertyy monesta palasesta kuten eläkekattomaat osoittavat

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Miksi eläkekatto edellyttäisi palkkakattoa?

Nykytilanteessa kun on niin paljon työttömyyttä ja työssäkäyvät aina vain haluavat paremman palkan ja paremman suojan (ymmärrettävästä syystä) olisi vakavasti harkittavaa, jospa eläkekaton ansiosta ylijäämä voitaisiin käyttää työttymien ja työllistymisen hyödyksi, ainakin kriisiratkaisuna "toistaiseksi". Ammattiliitot pitäisi ainakin ottaa enemmän vastuuta myös työttömiksi jääneistä, muttei liene sekään kovin oikeudenmukaista että rikkaat liitot, joissa on muutenkin suuret palkat ja suuret eläkkeet käyttäisivät sitä ylijäämä vain oman alansa ja liitonsa työttömien hyödyiksi, mutta toki hyvä alku sekin.

Käyttäjän TuomoTervo kuva
Tuomo Tervo

Kyllä epäilemättä kovaa työtä, etenkin ruumiillista työtä tekevä kansalainen siihen suostuisi, asia erikseen ovat elitistiset hyvin ansaitsevat.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Raimo hyvä, taas hourailet olemattomia. Eläkekatto ja palkkakatto eivät ole relevantteja asioita.

Ari Lotvonen

Pakkohan se jostakin on ottaa.

Ja yksikään eläkeläinen ei tarvitse - vaikka olisi kuinka työeläke - yli 2000 euroa kuukaudessa. Moni saa eläkettä enemmän kuin on koskaan tienannut.

Siihen raja, kyllä sillä elää.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Totta on että eläkeläinen on yhtä hyödytön eläkeläisenä yhteiskunnalle vaikka miten paljon olisi työvuosinaan tienestinsä olleet. Niitä omaisuuksiaan voi sitten käyttää lisäksi jos ei tuo 2000 euroa kuukaudessa menoihin riitä. Titaisi valtaosa kansasta olla oikein iloinen jos saisi 2000 kuussa eläkettä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

On se kauheaa, että Raimon tulot pienenevät! Maailman suurin epäoikeudenmukaisuus!

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Kysymys ei ole minun tuloistani, kysymys on yhteiskuntapolitiikan suurista periaatteista.

Merja Heikka

Järkyttävä ajatus muuten tuo, että päättäjien nuoruus vaikuttaisi tosiaan siihen, että vanhusten tilannetta heikennetään entisestään.

En olisi sitä itse osannut ajatella niin. Mutta tarkemmin ajatellen se tuntuu hyvinkin mahdolliselta. Kylmäävä ajatus.

PS Olette elävä esimerkki siitä vierivästä kivestä. Tykkään jutuistanne, niissä on sielu.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Missä on vanha Kokoomus jonka muistan silloin kauan sitten, ei ainakaan Kataisen porukassa ol yhtään niitä.

Sen verran kerkesin kuunnella uutisisista että lasten päivähoidon siltä osalta ei tullu mitään leikkauksia josta niitä olis voinu ottaa.
Kun vanhemmat on kotona, niin silloinkin lapsi saa mennä hoitoon, joka minusta ainakin tässä taloustilanteessa tuntuu ristiriitaselta.

Pekka Heliste

Jos päivähoito katkeaa niin saa heittää hyvästit pätkätöille.

Pätkätyöt ovat yleistyneet ja juuri nuorten työikäisten elanto ja työllisyys on kiinni pätkätöistä.

Kun uuden päivähoitopaikan saaminen kestää viikkoja niin he saavat heittää hyvästit työelämälle

Lisää syrjäytyneitä

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Pekka, et tainnu ymmärtää mua.

Rahat on yksinkertaisesti loppumassa.
Ja jos aletaan väkistis pitämään hoitopaikkoja siltä varaa jos sattumalta puolenvuoden kuluttuttua löytyy yks pätkätyöpaikka jollekkin, en näe siinä mitään järkeä.

Kyllä kotona olevan äitin tai isän on hoidettava lapsensa, olkoot kyseessä työttömyys tai muu syy.

Kuten ollaan nähty kehenkä leikkaukset kohdistuu taas, niin kyllä valintoja pitää miettiä oikiasti.

Kyllä mullekkin passais että kaikilla lapsilla olis hoitopaikka, mutta siihen vaaditaan kyllä jotain muuta ja se on työllisyyden nousua ja sitäkautta verotulojen nousua.

Ei asiaan kuulu, mutta paan nyt tähän.
Keskipohjalaiset ei ole lannistettuja vielä. :)

http://www.kp24.fi/uutiset/352057/Kannuksessa-kova...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sivistysporvaristo on mennyttä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mark.
En oikein tiedä mihinkä katekoriaan laittaisin tuon Kataisen Kokoomuksen, sillä en ole niin hyvä historiantuntija että löytyykö sieltä joku muu vastaava kurjistamispuolue.

Kokoomus on ollu silloin kun ekakertoja muistan sitä, työpaikkojen tekijäin puolella, nyt ne on pankkein ja byrokratian asialla niinkuin myös pörssiyhtiöin, joidenka pitäis pärjätä ilman tukeakin politiikasta.

Ajattelis että EK.lta tulis sellaiset neuvot ettei ostovoimaa voi karsia yhtään enempää, tai taitaa sekin elää sitä pörssein ja pankkein asiaa.

Markku Päivätie

Kyllä nyt tuli syyllinen olo kun luin nämä kirjoitukset, tein neljäkymmentä vuotta töitä saan 1300 euroa eläkettä. Olen siis rasite yhteiskunnalle ja syön nyt työtätekevien pöydästä. Kyllä hävettää nyt nostaa kerran kuussa eläkkeeni.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne
Markku Päivätie Vastaus kommenttiin #92

Eiköhän se ole jo nuorempien aika, jos yleensä töitä löytyy jotka kelpaavat.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Nyt rakenneuudistuksesta ei ole puhuttu kuin puoli sanaa. Byrokratian purku, valtiolla 92 000 h ja kunnilla 420 000 h töissä veronmaksajien varoin.

Tampereella olisi tavoite purkaa byrokratiaa olemassa olevasta 10:stä esimiesportasta niin, että olisi enää vain enää 5 porrasta suorittavasta tasosta viimeisimpään esimieheen ( Pekka Salmi / Aamulehti).

Missä tämä rakenneuudistus on ???

Ilaskivi puhuu oikeista asioista, nyt näkyvät muutokset kohdistuvat puolustuskyvyttömiin vanhoihin, sairaisiin ja lapsiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka Ruotsissa on hoidettu vanhustenhoito ?

OECD:n Health Statisticin mukaan Suomessa on 5,9 sairaansijaa / 1000 asukasta ja Ruotsissa luku on 2,7 sairaansijaa / 1000 asukasta. Mikäli Ruotsin malli olisi Suomessa, meillä olisi nyt olevien 32.450 sairaalan vuodepaikan sijasta käytössämme vain 14.850 sairaala paikkaa, joista niistäkin valtaosa ns. akuutin hoidon paikkoja. Meillä on siis Ruotsiin verraten 17.600 sairaalan vuodetta liikaa.

Toinen eroavuus Suomen ja Ruotsin välillä on keskimääräiset sairaalassa vietetyt vuorokaudet / hoitojakso. Suomessa sairaalassa vietetään 12,5 vrk / hoitojakso, kun taas Ruotsissa vastaava aika on 5,7 vrk.

Mistä nämä suuret eroavuudet johtuvat ?

Olisiko aika ottaa selvää, mitä siellä Ruotsissa puuhataan, sillä
Ruotsin terveydenhoitoa pidetään maailmalla laadukkaana ?

Käyttäjän TuomoTervo kuva
Tuomo Tervo

Ilaskivi kirjoittaa miten kirjoittaa, koska häntä kuumottaa oma ansiotasonsa mahdollinen lasku.

Hän myös tietää hyvin, että suuret ikäluokat ovat eläkeiän kynnyksellä, joten sieltä ei suurten ikäluokkien piireistä tulee kannatusta rakennepoliittiselle ohjelmalle, jossa halutaan viivyttää eläkejärjestelmän uudistusta senverran, että suuret ikäluokat ovat päässeet itsekin eläkkeelle.

"Työeläkeuudistuksen ja siihen liittyvän maksutasoratkaisun tavoitteena on edistää työllisyyttä, tukea julkisen talouden kestävyysvajeen ratkaisemista, parantaa työeläkejärjestelmän rahoituksellista kestävyyttä pitkällä aikavälillä sekä varmistaa riittävä eläketurva ja sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus."

Kiinnittäkää huomiota mainintaan "pitkällä aikavälillä" ja vetäkää omat päätelmänne.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Hallitus ei leikannut senttiäkään yksityiselle terveydenhuollolle yhteiskunnan varoista maksettavia Kela-korvauksia.

http://www.soininvaara.fi/2012/02/24/lopetetaan-yk...

Käyttäjän TuomoTervo kuva
Tuomo Tervo
Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Blogisti tarttuu aiheeseen mielestäni oikeasta näkökulmasta, mutta toisaalta jättää "takaportin" ikään kuin auki tarjoamatta minkäänlaisia vaihtoehtoja hallituksen päätösten tilalle.

Hallituksen eilen julkistamiin päätöksiin liittyy paljon kummallisuuksia. Todennäköisesti 3-4 päivän sisällä tulee ulostuloja, jotka paljastavat tuon hötön heikon perustan. Näinhän ainakin tähän asti hallituksen megatrendikkäästi luotujen huippupositiivisten julkistamistilaisuuksien kanssa on viimeisen parin vuoden aikana käynyt.

Mutta eräs selkeä ja konkreettinen kummallisuus eilisten päätösten joukossa oli. Se oli tuo 300 miljoonan euron vähennys vanhusten laitoshoidosta. Esitys ei sisältänyt mitään näkemystä siitä, mitä tilalle. Laitoshoidon tilalle on joka tapauksessa löydettävä jokin toinen vaihtoehto kuin koti, sillä laitospaikkoihin sijoitetut vanhukset eivät siellä ole ihan syyttä suotta laitosmaisissa oloissa. Tähän olisi hyvinkin voinut ottaa jonkun näkökulman työllistävään ja yritystoiminnan suuntaan, esim. vanhuusyrittäjyyden suuntaan - sen vahvistamiseen ja toimintaedellytysten kohentamiseen. Laitospaikat ovat kuitenkin yhteiskunnan kannalta niitä kaikkein kalleimpia vanhustenhoitoympäristöjä.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ehkä hallitus meinaa kotiuttaa osan vanhuksista, jota mainittu säästö syntyy. Todellisuudessa se säästö otetaan siten, että jos nyt on ulkoiltu kerran viikossa niin jatkossa ulkoiletaan kerran kuussa. Jo nyt vanhusteollinen toiminta on sitä tasoa, ettei mitenkään saata uskoa, että olemme Suomessa ja vuosi on 2013.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Kotiuttaa laitoshoidossa olevia vanhuksia? Mitenköhän tuo nyt sitten toimii käytännön tasolla? Vanhusten sijoittaminen laitoshoitoon kun on kuitenkin perustunut käsittääkseni perusteltuun tarpeeseen tähänkin asti.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

En minäkään ymmärrä miten se 300 miljoonan säästö syntyy muuten kun leikkaamalla nykyisistä laitospaikoista. Ja toden totta, että vasta kun mitään muuta keinoa kun laitoshoito ei ole, niin silloin tähän ryhdytään.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Te Raimo Ilaskivi olette aina ollut minun poliittinen esikuvani! Kiitos, että olette olemassa. Olette ihailtava neuvonantaja nuoren polven tunari poliitikoille. Ne ajavat Suomi-laivan karille.
KIITOS!

Käyttäjän JapeSinisalo kuva
Jape Sinisalo

Suurin ongelma lienee se, että eläkkeellä olemisen aika on lisääntynyt elinajan pidentyessä. Käsittääkseni eläkejärjestelmä on suunniteltu niin että eläkkeellä ollaan noin kuusi vuotta.
Eläkkeelläoloaikaa voidaan lyhentää monellakin tavalla, näistä voi kukin oman moraalinsa mukaan valita sen joka enemmän miellyttää. Kakkua ei voi sekä syödä että pitää.

Ja oikeasti, kehtaat kirjoitaa että heikoimmalta väestönosalta otetaan, jos yli 45 tuhannen eläkkeeseen laitetaan raippaveroa.
Niiltä, joiden lainat söi aikoinaan inflaatio, elätettäviä lapsia ei enää ole ja suurin menoerä on golfklubin vuosimaksut?

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Terävä ja hyvä analyysi -mutta olisin jatkoa kaipaannut. Toivottavasti jatkon puute ei johdu siitä kokoomus-intressin yleisestä rajauksesta.

Kyllä rakenneuudistuksissa niin kuin valitettavasti viime aikojen muissakin päätöksenteoissa ollaan jatkuvasti puolustuskyvyttömien kimpussa leikkurin kanssa, vanhuskisa mukaanlukien -etenkin ne vähemmän tienaavat, joilla ei ole omat varat taustalla, jolla selviä leikkauksista.

Sen lisäksi myös käydään muiden heikommissa asemissa olevien kimppuun, vammaiset, lspset ja nuoret, vähävaraiset jokaisesta ikä- ja sosiaaliryhmästä. Jos on rahaa, pärjää nytkin joksenkin; jollei ole omaa rahaa tilanne kuin tilanne menee huonosti ja huonommin.JOhtunee juuri siitä mitä Ilaskivikin toteaa (joskin vanhuuteen liittyen). Tilanne ei ole päättäjien kohdalla henkilökohtaiseti ajankohtainen.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

"Tilanne ei ole päättäjien kohdalla henkilökohtaiseti ajankohtainen."

Eiköhän yhtä suuri syy ole se, että heikoimmassa asemassa olevilla ei ole ääntä! He eivät edes käytä sitä kerran neljässä vuodessa annettavaa ääntään saati pidä muuten ääntä itsestään. Ainkaan se ääni ei kuulu.

Sen sijaan hyvinvoivat ryhmät, joista yhtä edustaa Suomen härskein pienen piirin edunvalvontapuolue, kehittävät mitä kummallisimpia byrokraattisia rakenteita, joiden rahoittamisessa euroja ei säästellä.
Esimerkkinä tolkuton kaksikielistämisbyrokratia kunnissa,
joissa on YKSI prosentti (1 %) ruotsinkielisiä.

Karrikoiden voisi sanoa, että RKP vie hampaatkin suusta, jotta Kotkasta saadaan keinotekoisesti kaksikielinen...

"Haglund ehdottaa HS:ssä leikkauksia aikuisten hammashuoltoon -
"kaikkeen ei ole varaa"

http://www.talouselama.fi/uutiset/haglund+ehdottaa...

http://halla-aho.com/scripta/kuntarakenneuudistus_...

http://www.libera.fi/fi/kommentti/suomen-valtionta...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kyllä on minunkin sanottava, että onpa Raimo Ilaskiveltä hyvä ja todellakin aiheellinen blogi. Harvassa on ne kokoomuslaiset, joilla on vielä tallella - koti uskonto ja isänmaa henkeä! Kiitos!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tähän kohtaan:
"Nyt sitten kolmas askel, vanhusten laitoshoidon tuen leikkaus 300 miljoonalla. Parempi olla kotona, sanotaan. Mutta paljonko lisätään kotihoidon tukea käytännössä, hoitajat kun ovat yliväsyneitä ja omaishoitajat loppuun ajettuja? Tässä muuten onkin kyseessä leikkauslistan ainoa suuri ja konkreettinen erä - ei ihme, että media luettelee sen ellei ensimmmäisenä niin keskeisten joukossa."

jätän samat kommentit kuin mitä jätin näihin kahteen puheenvuoroon:

http://katriinakajannes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

http://tp83.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155089-hallit... (tällä oli saate: Tämän blogin kommentit julkaistaan vasta kun ne on hyväksytty.)

--
Kommenttini olivat:

Kunnallisia laitospaikkoja tarvitaan, koska kunnallista vanhusten kotihoitoa ei saada millään konstein sille tasolle, että se tyydyttäisi tarpeen.

On järkyttävän kyllästyttävää kuulla, kun hehkutetaan, että kyllä kotihoito on no ykkönen.

Ei se ole.

Ei ole kaikkien kohdalla, eikä ainakaan muistisairaitten!

Privaattipaikkoja saa mun puolesta olla, mutta vain niille, joilla kukkaro moisen palvelun kestää!

Tuo oli eka.
Toinen oli tämä:

Valtiontalouden tarkastusviraston raportti vuodelta 2010 kertoo, että
kotihoidon käyntikustannukset ovat asiakasta kohden, jos kotona käydään
neljä kertaa päivässä, olleet 5040 euroa kuukaudessa.
Jos asiakas on tehostetun palveluasumisen piirissä ovat hoitokustannukset 2 156 euroa.

Ja kolmas:

On tässä maassa hyviäkin laitoksia, mutta kun esille nostetaan vain nämä kehnot tapaukset ja kun niistä tehdään "märät vaipat" ym. paskajuttuja, niin jo alkaa lööpitys, jotta laitokset ovat epäinhimillisiä.

Miksei lööpitetä kotihoitotilanteita?
Siellä niitä märkiä vaippoja on!
Ja niittenkin korjaamattomuudesta vanhus maksaa, jos hän kotipalvelun kirjoissa ja kansissa on.

Kotipalvelun henkilöstöä ei voi syyttää.
Kyllä he työnsä tekevät ja parhaansa yrittävät.
Heitä ei vaan ole tarpeeks, eikä tällä SuomiLandian rahatilanteella tule koskaan olemaankaan!

Käyttäjän AskoJuuti1 kuva
Asko Juuti

Jo riittää eläkeläisten usuttaminen toisiaan vastaan. Yhteisten asioiden puolesta on noustava taistoon. Together we are strong ! ( netto 981,18 € )

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Sotaveteraaneihin vetoamisessa alkaakin olla jo kiire. 1950-luvun rakentajasukupolvi on siinä mielessä mielenkiintoisessa asemassa, että 1960-luvulla luotu työeläkejärjestelmä ei koske näitä työvuosia, toisin sanoen nuoremmat työeläkeläiset eivät voi vedota rakentajasukupolvuuteen koska ovat saaneet jo nauttia hyvinvoinnista datsuneineen ja keihäsmatkoineen viimeistään 1970-luvulla.

Se vaikuttajaikäluokka, jota Raimo Ilaskivi edustaa olisi voinut vaimentaa rakenteellisten ongelmien syntyä nostamalla reaalisesti rahastoitavaa työeläkemaksua aiemmin lähemmäksi nykytasoa jolloin nykytaso voisi olla alempi mahdollistaen nyt korkeamman veroasteen vanhusten hoitamiseksi. Tätä ei ole ajoissa tehty, kun aina työnantajat kinuavat alempia maksuja ja työntekijät palkankorotusta eläkemaksun korotuksen sijaan.

Ilaskivi on taloustieten tohtori, joten hän tunsi eläkejärjestelmän luonteen jos poliitikkona siihen perehtyi. Hän oli myös yhtäaikaa pörssin ja pankkiyhdistyksen johdossa mutta ei sitten ehtinyt tehdä kansanedustajana elettäkään pörssietiikan puolesta, silloinhan sisäpiiritiedon käyttö oli sallittua. Hyvä kun nyt puuttuu. Itse puutuin optioihin jo varhain 1990-luvulla, jolloin Ilaskivellä taisi olla muita puuhia, ehkä hän presidentinvaalikampanjassaan tästäkin lausui?

Jos ei maksa omaa eläkettään ei pidä myöskään marista taitetusta indeksistä. Sehän takaa omiin ansioihin sidotun eläkkeen ostovoiman, mutta ei sitten päästä kokonaan osingoille lasten palkankorotuksista, joten "suhteellinen ostovoima" heikkenee. Onko tämä sukua taistolaisten "suhteellisen kurjistumisen" retoriikalle?

Sen sijaan eläketulon verotus on suuri ja aito ongelma. Tämä on mielestäni jopa perustuslaillinen kysymys. Onko todella yhdenvertaisuusmielessä mahdollista kohdella eläke- ja palkkatuloa näin eri lailla etenkin silloin kun kyse on työeläkkeestä? Epäoikeudenmukaisuus koskee jo perusverotusta raippaverosta puhumattakaan.

Toivoisinkin, että eläkejärjestöt unohtavat indeksiasian, joka on näkökulmakysymys ja ajaisivat sen sijaan palkansaajille ja eläkeläisille yhtäläistä verotusta.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Menkäähän kaikki takaisin töihin siitä. Meillä seuraavalla sukupolvella ei ole varaa elättää teitä.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Kiva ehdotus - eläkkeellä olevat töihin. Mutta mistä riittäisi sitten töitä teille nuoremmille - joutuisitte sosiaaliturvan varaan, jonka me vanhat kustantaisimme!

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Eläkeiän alkamista on nostettava.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #103

Sekin merkitsee, että tarvitaan lisää työpaikkoja tai nuoret pääsevät työelämään vasta +30-vuotiaina

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne Vastaus kommenttiin #104

Toivottavasti ei merkitse. Työllisyys ei ole välttämättä toiselta pois, eli "työpaikkoja" ei ole olemassa tietty määrä, vaan voimme luoda itse työtä. Esimerkki: Työllistän itseni yrittäjänä, ja alan siivoamaan rappukäytäviä. Työtä riittää, kun hinnoittelen itseni oikein.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #105

Vaikka työtä ei ole kiinteää määrää niin ei se muista tekijöistä riippumaton ole.
NL eli valmistamalla sinkkiämpäreitä varastoon, mutta kauanko sinun perseesi kestää siivota ilmaiseksi ? Ja palkkaatko siivoojia seisoskelemaan ??

Työpaikkojen määrä on sidottu markkinoiden kokoon eli asiakkaitten ostovoimaan ja toisaalta tuottavuuteen.

Ja aivan turha luulla, että kaikki ovat Sulo Vilenejä eli ostavat kun halvalla sai.

Eli markkinataloudessa markkinat määräävät montako siivoojaa markkinoille sopii.

anita frisk

Suurin julkisesti ilmoitettu säästöerä 300 mm€ kohdistui siis vanhustenhoitoon. Kuitenkin tämäkin kommenttiosio on täynnä huolestuneita valituksia siitä, miten myös viattomat lapset kärsivät tulevista leikkauksista. Koulutuskikkailuja lukuunottamatta eivät kärsi, vanhempien lompakot saattavat hieman kärsiä ja koska he ovat melkoisen suuri ja äänekäs/äänestävä joukko, betonoituihin etuihin tullaan tuskin laajemmin puuttumaan. Koko hallituksen esitys oli täynnä passiivimuotoa, jossittelua ja toiveita. Jos lehmät lentäisivät, tai se joku saisi sian ammumaan.

Katsantokannasta riippuen eläke on joko jälkipalkkaa tai sosiaaliturvaa. Itse pidän sitä jälkipalkkana. Sosiaaliturva on vastikkeetonta, ei sitä varten ole tarvinnut kymmeniä vuosia tehdä työtä ja suorittaa mm. eläkemaksuja. Juuri maahan tullut ulkomaalainen saa sosiaaliturvaa, myös maassa koskaan työskentelemätön mutta tarpeeksi iäkäs saa takuueläkkeen. Miten sitä voisi jälkipalkaksi nimittää?

Ari Lotvonen

DJ vauhdissa, mutta tuossa laulussa vaikka se herättää suomalaiselle inho reaktion - tuossa on sanoma!~

Tom Petty - Free Fallin'
http://www.youtube.com/watch?v=1lWJXDG2i0A

April's First Time Skydiving (Tom Petty-Free Falling)
http://www.youtube.com/watch?v=jj-te-DiQMI

Timo Göös

Joskus kaiketi vanhassa lännessä, ennen maahanmuuttajia. Liian sairaat ja vanhukset jätettiin talvipakkasiin, kylmyys hoiti eläkkeet ja huoltosuhteen. Saataisiinko siitä sorvattua sopivaa versiota nykymaailmaan.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Vanhusten ja muiden puolustuskyvyttömien kyykyttämisen sijaan hallitus olisi voinut päättää tehotoimista vaikkapa:

1. Harmaasta taloudesta 1 mrd verottajalle 2017 mennensä
2. Ulkomaalaisomisteisten yritysten verotuksen valvonnan tehostamisesta vaikkapa 0.5mrd. 2107 mennessä.
3. Tuontikivihiilen ja -öljyn korvaaminen puulla ja turpeella 0.5 mrd vuoteen 2015 mennessä.

Jouni Hölttä

Paljonko maahanmuutosta leikataan?

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Ilaskivi on oikeassa: raippavero on liian suuri ja selitys siihen, miksi se koskee vain eläkkeitä on ontuva.

Vanhustenhoidon laitospaikkoja on lopetettu jo pitemmän aikaa, eikä hallituksen päätös mitenkään lisää lopettamista eikä säästä rahaa. Tämä tie on jo kuljettu. Esitys on kuin sanoisi lihavalle ihmiselle: syö vähemmän, liiku enemmän. Se tiedetään.

Hallituksen pitää konkretisoida esityksensä paremmin niin tehdää sitten kuten määrätään.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Kataisen paradoksi: 30 % työttömyys ja työvoimapula?

Käyttäjän VesaPakarinen kuva
Vesa Pakarinen

Olen monessa asiassa samaa mieltä Ilaskiven kanssa.
Minua häiritsee kuitenkin se, että tämän keskustelun aloituspuheenvuoro niputti, kuin huomaamatta, nykyhallituksen vioiksi kaikki viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana tehdyt ratkaisut koskien eläkeikäisiä. Tämä on vienyt monet kommentoijat harhaan. Persulainen ideologia sai suotta tuulta purjeisiinsa.

Kommentoin yhtä, mielestäni tahallaan väärinymmärrettyä suunnitelmaa. Valitettavasti Ilaskivikin antoi ymmärtää, että hallitus leikkaa heti 300 miljoona vanhusten laitoshoitopaikoista. Ei näin. Hallitus on pääministerin suulla ilmoittanut, että kotona tapahtuvaan vanhusten hoitoon lisätään resursseja, jolloin vähitellen, pidemmällä ajalla vapautuu kalliimpia hoitopaikkoja laitoksista. Tämä tuo säästön.

Liiallinen, kritiikitön, medialta opittu kärjistäminen muuttaa koko hyvän ajatuksen päälaelleen ja tyytymättömyys kasvaa. Luulisi, että oppositio toimisi näin. Kuitenkin sekä Sipilä että Ruohonen-Lerner kommentoivat tuoreeltaan vanhustenhoitosuunnitelmaa myönteisesti. Tähän yhtyi myös eläkeläisliiton puheenjohtaja.

On murheellista, että äkkiväärät negatiiviset mielenilmaisut keräävät valtaosan huomiosta ja nostavat suotta kansalaisten verenpainetta.

Päivi Pelkonen

On tämä kummallinen maa,aina tuntee itsensä vääränikäiseksi! Mutta ah, niin rakas Suomi...

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Kataisen viimeiakaiset kommentit ovat kuin suoraan Pohjoiskorean Kim Jong-un:n suusta, ajatuksena se että jos elää pidempään on töitäkin tehtävä pidempään on todella sosialikommunismia joka paljastaa valtion ja julkisen sektorin tärkeyden menevän pitkälle ohi yksilön hyvinvoinnin ja oman elämän arvostuksen. Kataisen arvot ovat siinä.

Todellisessa hyvinvointivaltiossa kuten Sveitsi, ei kansalaiset ole valtiota varten vaan valtio on kansalaisia varten ja tavoittelemisen arvoista on runsas työ, alhainen työttömyys ja tavoiteltava laadukas ja pitkä elkäeaika jolloin ihminen voi alkaa nauttia oman työnsä tuloksista.
Suomessa on tukahduttavaa aloittaa oma yritys, ihmisiä on vähän ja verottaja ottaa niin suuret "osingot" että oman työn hedelmiä ei pysty keräämään kuin yrityskaupoilla ja vilungilla, sellainen maa on realistisesti Suomi.

Minna Tarvainen-Njeptchui

Miksi täällä koulutetaan ihmisiä hoitamaan muiden lapsia tai vanhuksia kovalla rahalla, miksi emme luontevasti voi hoitaa omaisiamme kuten vanhempiamme, ettei pakka menis sekaisin. Yhteiskuntarakenne on siltä osin vinksahtanut. Tukea ei saa perheet vaan aina tuetaan eroissa; sekä avio- että "perheeroissa" , jossa mummosi tai lapsesi on muilla hoidossa , ja yh:t saa korotuksensa. Mummot verotuksensa. Hylätyt tabunsa tai pullonsa. Ihmiset voi huonosti kun ovat byrokratian hampaissa. Eläkekatto ja kansalaispalkka! Ja miten ois omaishoidon tuki paremmaksi, ettei perheet jätä omiaan työnsä takia, se olis työ. Kellä hyvät tulot niin ostakoon hoidot palveluntuottajilta.

Minna Tarvainen-Njeptchui

Miksi täällä koulutetaan ihmisiä hoitamaan muiden lapsia tai vanhuksia kovalla rahalla, miksi emme luontevasti voi hoitaa omaisiamme kuten vanhempiamme, pieniä lapsiamme, ettei pakka menis sekaisin. Yhteiskuntarakenne on siltä osin vinksahtanut. Tukea ei saa perheet vaan aina tuetaan eroissa; sekä avio- että "perhe-eroissa" , jossa mummosi tai lapsesi on muilla hoidossa (samalla itse olet hoitamassa muiden mummot , sairaat ja lapset ) .
Kaikille kaikkee mut kenellekkään ei mitään; Sairaat saavat joka päivä uuden hoitoharjoittelijan, yh:t saa korotuksensa, Mummot verotuksensa, erossa hylätyt tabunsa ja leipänsä jonosta...
Ihmiset voivat huonosti kun ovat byrokratian hampaissa.
Eläkekatto ja kansalaispalkka!
Ja miten ois omaishoidon tuki paremmaksi, ettei perheet jätä omiaan työnsä takia, se olis työ. Kellä hyvät tulot kuten teillä niin ostakoon hoidot palveluntuottajilta.

Wilson Kennedy

Onko sinulla ongelmia saada lainaa pankista tai laina yritys??? Annamme lainaa vakavia ja kykenevät asiakkaat, jotka voivat tehdä kuukausittaisen lyhennyksen sovitun ajan kuluessa time.We tarjota lainaa alhaisella korolla ja myönnämme nopea hyväksyntä ja siirto tarvittava lainan määrästä. Ota meihin yhteyttä Blessedmunroe@gmail.com

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset