Raimo Ilaskivi

Virikehuoneet vanhuksille

Luin mielenkiinnolla aamun uutisen, jonka mukaan EU on mullistanut vanhustenhoidon. Vanha järjestelmä, jossa jokaisen maan jokaisella kunnalla on ollut oikeus omilla päätöksillään järjestää vanhusten asuintilat, on korvattu direktiivillä. Sen mukaan niin julkisissa kuin yksityisissäkin vanhuuskodeissa on jokaisella vanhuksella oltava virikehuone. Sen suuruus on tarkkaan määritetty, lattialla on oltava pitkäkarvainen kokolattiamatto jonka vuoksi esimerkiksi yöllä vanhusten ei tarvitse etsiä tossuja jalkaansa vaan voivat tepastella paljain jaloin. Nykyiset pienet televisiot on välittömästi korvattava kotiteattereilla, kylpyhuonetilojen on oltava kokonaan päällystetyt Italiasta tuotavalla marmorilla, jonka laadun valvonta on annettu Berlusconille.

Mallia näihin virikehuoneisiin on etsitty kahdelta taholta. Ensiksi lähtökohtana ovat olleet uudet vankilat, joissa vankien asuinmahdollisuudet ovat oleellisesti paremmat kuin nykyisissä vanhainkodeissa. Toiseksi mallia on otettu virikekanaloita koskevista määräyksistä, joita päivän uutiset ovat laajalti referoineet. Kustannukset ovat mittavat, mutta EU on ilmoittanut, että direktiiviä tullaan valvomaan tästä huolimatta. Ovathan jäsenvaltiot pystyneet kiristämään veronmaksajiltaan rahaa kriisivaltioitten pankkienkin tukemiseen.

Myös henkilöstömitoitusta on tarkistettu ajatuksena yhden suhde yhteen ympäri vuorokauden. Ellei riittävää määrää sertifioituja hoitajia ole, ne on pikakoulutettava erityisen hoitokylpyohjelman avulla, jollaisen esimerkkeinä on käytetty mm. kielikylpypolitiikkaa vauraimpien maitten kouluissa.

Jos vanhukset haluavat kuljetusta laitoksesta ostoksille, vierailuille tai vaikkapa etelän hiekkarannoille, kuljetusvälineitten mitoituksessa on noudatettava samanlaisia

 periaatteita kuin mitä EU jo vuosia sitten on asettanut eläinkuljetuksiin. Tämän osalta lentoyhtiöt ovat halunneet kielteisen varauman, koska ihmisten ja sikojen kuljetusmukavuutta ei saisi niiten mielestä verrata toisiinsa.

Tässä vaiheessa onneksi heräsin ja totesin, että kyseessä oli vain huhtikuun ensimmäinen päivä. Eihän vanhuksille samanlaisia oikeuksia toki voida antaa kuin kotieläimille, esimerkkeinä kanat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Valitettavasti vanhusten hoidon nykytila on pitkälti myös kokoomuslaisen politiikan seurausta, joka korostaa kunkin yksilön omaa vastuuta. Sen seurauksena osa vanhuksista pärjää hyvin. Muiden kohtalo on usein paljon heikompi.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Eli nyt korostat sosialistista vastuuta ihmisistä, vaikka he eivät olisikaan mitään sen eteen koskaan tehneetkään?

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Mahtaisinkohan korostaa sitä vastuuta, joka hyvinvointiyhteiskunnalla on veteraaneista alkaen niitä nyt elämänsä iltaan ehtineitä kohtaan, jotka ovat tämän hyvinvointiyhteiskunnan perustan aikanaan rakentaneet.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aprillipilaa löytyy joka junaan.
Luulin ensin tätäkin aprillipilaksi, kunnes ymmärsin, että tämä hivutus onkin totisinta totta:-)
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/04/01/...

"Rauhan-Nobel, niskalenkki markkinavoimista ja eurokriisi on selätetty" olivat aprillipiloja, mutta ne kerrottiin väärään vuodenaikaan. Tilanne muistuttaakin tätä:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/03/3...
Kiinnittäkää turvavyöt ja pitäkää kiinni säästöistänne...

Joachim Seetaucher

Jos kirjoitus olisi koskenut vankiloita eikä vanhainkoteja, niin en olisi ymmärtänyt, että kyse on aprillipilasta. Toki vangeille moisia ylellisyyksiä voitaisiin peräänkuuluttaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomalaisten vanhuksien osalta perinteiset koko ikänsä Kokoomusta äänestäneet vanhukset jo nauttivatkin tuon uuden mielikuvituksellisen EU-direktiivin suomista eduista.

Kommunisteja äänestäneet ja Neuvostoliittoa ikänsä ihailleet vanhukset puolestaan saavat ansioittensa mukaisen lopun, sillä tuskin tuota EU-direktiiviä muutamaan vuosikymmeneen panna toimeen.

Kylvöä kun tehdään, kasvaa kerran tähkää ?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Sä olet Pekka Toivonen aika yksinkertainen mies.
Toivotaan nyt tasapuolisesti sinullekin ...maista loppua.

...Kyllä jämpti on niin...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Markku Tyry,

Rivien välistä lukemisen taito ei ole helppo.

"Ansioittensa mukainen loppu " viittaa tulotasojen vaikutukseen erityisesti elämän ehtoopuolella ja kuoleman lähestyessä. Oman käsitykseni mukaan kommunisteja ikänsä äänestäneet suomalaiset ovat olleet aina ansiotasoltaan huomattavasti matalammalla tasolla kuin perinteiset kokoomuslaiset kansalaiset.

Ja kuten ehkä tiedät, rahalla saa Suomessa laadukkaampia hoitoja erilaisissa yksityispuolen sairaaloissa ja hoitokodeissa etenkin elämän ehtoopuolella.
Tasa-arvo toteutuu ainoastaan siinä tosiasiassa, että kaikki kuolevat ja mitään ei täältä saa mukaansa.

Oikaise minua, jos olen väärässä.

Käyttäjän BalanPillai kuva
Balan Pillai

Hmm…hmm…! mielenkiintoista näkökantaa! Aiheesta olen myös kirjoittanut jonkin aikaan siten, jossa on fokusoinut toisenlaisiin asioihin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

"ne on pikakoulutettava". Herra Ilaskivelle siis vanhusten hoitajat ovat "niitä", eivät heitä.

Joachim Seetaucher

Älä viitsi, kiihotutko jokaisesta pilkusta noin paljon?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Ellei riittävää määrää sertifioituja hoitajia ole, ne on pikakoulutettava erityisen hoito-ohjelman..."

Blogisti viittaa ammattinimikkeeseen eikä suinkaan henkilöihin. Mielestäni hän ei tee ne-sanaa käyttäessään kieliopillista virhettä tai halveksi vanhusten hoitajia.

Tosin itse olisin kirjoittanut:" Ellei ...sertifioituja hoitajia ole, niitä on pikakoulutettava..."

Pentti Järvi

"ne on pikakoulutettava"

heitä on pikakoulutettava

tai

sellaisia on pikakoulutettava

Edit: Pekka Toivosen malli on vieläkin parempi

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Herra Roponen ei tunnu sallvan aprillipilan sanamuotoja! Terveiset ja mukavaa päivän jatkoa!!!

Pentti Järvi

Mainio aprilli-pila josta kuitenkin joitain osia voidaan ottaa käytäntöön vaikka heti, esimerkiksi virkistyslomamatkat.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Rovaniemen Hemmo Koskiniemen aamuinen aprilliblogi on paljon mukavampi, ja humoristinen.

Kokoomuksen ajattelutapaan ei huumori sovi...Naamat irvessä väännetään, eikä ketään naurata.

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13...

Pentti Järvi

No joo, mutta yritin olla kohtelias. Ilaskiven pila koskee aika vakavaa asiaa...

Mukavaa on se, että vaivautuu tänne usariin ylipäänsä jotain meille kirjoittamaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tanssiterapiaa myös. Se unohtui, mutta Ruotissa on käytössä. Tanssi sopii ikäihmisille mainiosti ja vanhainhoitollaankin ;D Hyvää aprilliä!

Pentti Järvi

Tanskassa antavat konjamiinia tai vastaavaa piristävää (väsyttävää?).

Juhani Piironen

Raimolla on vielä huumorintaju tallella. Tälla vanhus Berlusconilla taitaa muuten riittää noita virikkeitä, ilman virikehuoneita.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Erinomainen aprillipila Ilaskiveltä. Useassa kohdin kirjoitus voisi olla täyttä totta. Kiitos.

Käyttäjän AnitaKelles-Viitanen kuva
Anita Kelles-Viitanen

Vanhusten tilanne maassamme ja monessa muussakin maassa ei ikävä kyllä ole vitsi. On kyse ihmisoikeusloukkauksista ja syrjinnästä. Vangeilla on ulkoiluoikeus ja eläimille vaaditaan virikkeitä mutta vanhuksille ei mitään. Kaikki onnekkaat vanhenevat paitsi ne jotka kuolevat nuorena. Kyse ei ollut nyt mistään vähemmistöstä vaan surkea tilanne esim. taistelu vaipoista voi tulla jokaisen kohdalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset