Ei ole miltä näyttää

Mitäpä tuohon sisäministeriön kansliapäällikkökysymykseen oikeastaan on lisättävää. Asia on puitu pitkin ja poikin, niin Uuden Suomen blogeissa kuin tiedotusvälineissä muuallakin. Mutta jotakin sentään.

Tuntemattoman sotilaan luutnantti Koskela lohdutteli tulikasteeseen valmistautuvia miehiään toteamalla, että kun olen ollut siellä ennenkin. Eli seuratkaa minua, ottakaa rauhallisesti, älkää turhaan hermoilko.

En minä Koskela ole, mutta puoli vuosisataa politiikassa aktiivisena taikka sivusta seuraajana, luottamushenkilönä tahi virkamiehenä olen sentään ollut. Ja kaksi asiaa olen  oppinut ja niitä nyt sitten muistuttelen niin nykypäättäjille yleensä kuin sisäministerille eritoten.

Ensiksi: Eivät asiat välttämättä ole kuten ovat, vaan miltä ne näyttävät. On totuus kansliapäällikön nimityksen perusteista mikä tahansa – siihen en ota kantaa kun en ole kaikkien papereita lukenut – niin se ei näyttänyt hyvältä. Politiikka asteli yli. Nimitykseen päästiin kiinni, koska se näytti tarjoavan aiheita kissanhännänvetoon ja vakavampaankin.

Ja toiseksi: Älä vie itseäsi selittäjän asemaan. Siinä häviää yleensä aina. Ja nyt sisäministeri joutui selittelemään. Joutui vastaamaan tehtyihin kysymyksiin ja vastaväitteisiin ja jopa tekemättömiin. En osaa ratkaista, voittiko vai jäikö toiseksi, mutta tässäkin toteutui sääntö numero yksi: Ei hyvältä näyttänyt.

Sitten vielä hieman taustoihinkin. Hallitus on sopinut, että kukin ministeri vastaa omasta hallinnonalastaan – nimityksiä myöten. Kuitenkin asiallisesti ja pykälien mukaan vastuussa on koko hallitus.

Nyt sitten muutkin kuin sisäministeri yksin ovat joutuneet selittelemään. Ovat puolustelleet sitä, miksi moinen päätös on tehty. Kaipa taustalta paljastuu jotakin: Näin on tehty poliittiset päätökset mahdollisiksi, kukin ministeri oman halunsa mukaan. Liekö ollut viisasta. Kysyä ainakin saa.

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu