Raimo Ilaskivi

Ei ole miltä näyttää

Mitäpä tuohon sisäministeriön kansliapäällikkökysymykseen oikeastaan on lisättävää. Asia on puitu pitkin ja poikin, niin Uuden Suomen blogeissa kuin tiedotusvälineissä muuallakin. Mutta jotakin sentään.

Tuntemattoman sotilaan luutnantti Koskela lohdutteli tulikasteeseen valmistautuvia miehiään toteamalla, että kun olen ollut siellä ennenkin. Eli seuratkaa minua, ottakaa rauhallisesti, älkää turhaan hermoilko.

En minä Koskela ole, mutta puoli vuosisataa politiikassa aktiivisena taikka sivusta seuraajana, luottamushenkilönä tahi virkamiehenä olen sentään ollut. Ja kaksi asiaa olen  oppinut ja niitä nyt sitten muistuttelen niin nykypäättäjille yleensä kuin sisäministerille eritoten.

Ensiksi: Eivät asiat välttämättä ole kuten ovat, vaan miltä ne näyttävät. On totuus kansliapäällikön nimityksen perusteista mikä tahansa - siihen en ota kantaa kun en ole kaikkien papereita lukenut - niin se ei näyttänyt hyvältä. Politiikka asteli yli. Nimitykseen päästiin kiinni, koska se näytti tarjoavan aiheita kissanhännänvetoon ja vakavampaankin.

Ja toiseksi: Älä vie itseäsi selittäjän asemaan. Siinä häviää yleensä aina. Ja nyt sisäministeri joutui selittelemään. Joutui vastaamaan tehtyihin kysymyksiin ja vastaväitteisiin ja jopa tekemättömiin. En osaa ratkaista, voittiko vai jäikö toiseksi, mutta tässäkin toteutui sääntö numero yksi: Ei hyvältä näyttänyt.

Sitten vielä hieman taustoihinkin. Hallitus on sopinut, että kukin ministeri vastaa omasta hallinnonalastaan - nimityksiä myöten. Kuitenkin asiallisesti ja pykälien mukaan vastuussa on koko hallitus.

Nyt sitten muutkin kuin sisäministeri yksin ovat joutuneet selittelemään. Ovat puolustelleet sitä, miksi moinen päätös on tehty. Kaipa taustalta paljastuu jotakin: Näin on tehty poliittiset päätökset mahdollisiksi, kukin ministeri oman halunsa mukaan. Liekö ollut viisasta. Kysyä ainakin saa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Parempi olla selittelemättä piste

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Olen hyvin Tuntemattomani lukenut ja ymmmärrän Ilaskiven metaforan, joka aivan varmasti on kypsynyt käytännön taistoissa hänelläkin.

Mutta vähän syventäisin: "Rauhallisesti on otettava...ja tähdättävä vyönsolkeen".

Sitten jo onkin kutsuttava Runeberg ja Sven Tuuva mukaan metaforapeliin: mihinkäs sitä Sveniä ammuttiinkaan ja miksi:

"Se luoti tiesi paikkansa"

Samassa taistelussa ammuttiin myös "kansliapäällikkö" Mihail Petrovitsch Dolgoruki, 28-vuotias venäläisjoukkojen valkealla ratsulla tyhmänrohkeasti etulinjassa liikkuva komentaja.

Tykinkuulalla, satojen metrien päästä, Sandelsin käskystä.
Suoraan sydämeen.

Vaikka luotikin olisi riittänyt.

Arvelen, että Ilaskivi seuraa professori Virolaisen blogauksia?

Lauri Korhonen

Sulle mulle. Sulle mulle. Sulle mulle.

Tuttua touhua maastamme ja nopeita ovat oppimaan. Palkkio on sana joka ensimmäisenä tulee mieleen. Uskollisuus toinen.

"Hys hys."

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Poliittista korruptiota, täysin selvästi, no doubt about that.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

On sitten saatu Finnairjupakan syyttämättäjättämispäätöskin. Ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja joutui televisiossa toteamaan ihan saman mistä edellä kirjoitin: Ei ole kuten on vaan miltä näyttää.

Olisikohan tämä oppi vähitellen menossa kovakalloisimpienkin päähän ...

Johan Lom

Suomen "ongelma" on siinä, että täällä ei juurikaan ole varsinaista korruptiota. (Toki tällaisesta toteamuksesta saa ryöpyn niskaansa, mutta olisi mahdotonta kuvitella, että valtion virkapalkkaa koko elämänsä nauttinut tasavallan presidentti olisi tyhjästä kohonnut maailman rikkaimpien joukkoon tyyliin Vladimir Putin ilman, että kansa edes sitä kyseenalaistaa mitenkään).

Siksi Suomessa ollaan kovin herkkähipiäisiä. Finnairin Vehviläisen kohdalla kyse oli vain ja ainoastaan käytännön tavasta järjestää hänen työsopimukseeensa kuulunut asuntoetu. Se oli tehokas tapa molemmille osapuolille. Vehviläinenkin pystyi lennosta keskittymään työhönsä eikä asuntonsa kaupittelemiseen.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Tehokas tapa kyllä, mutta näin jälkikäteen ajatellen ehkä liian paljastava. Hyvävelisysteemiä paremmin tuntematon rahvas voi älähtää, ja sellainen on toki kiusallista.

Mutta jätetään tämän jauhaminen jo, ja annetaan hänen keskittyä työhönsä.

En oikeasti ikinä usko, että tuo homma kuitenkaan on tällaisen asuntokoplauksen ja huippubonusten yms. arvoista. Toivottavasti nyt kuitenkin johtaja kykenee joka kalliin työtuntinsa toimimaan tehokkaasti.

Olli Kankaanpää

Niin toivon, ja järkevimmät ovat ymmärtäneet asian kymmeniä vuosia sitten. En viitsi kertoa esimerkkejä ja tutkimattomia tapauksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset